ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» για να δικαιολογήσει τη στήριξη στους ποτοβιομήχανους

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους

Eurokinissi

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με την οποία κατήγγειλε τη συμπαιγνία κυβερνήσεων - ΕΕ - βιομηχάνων σε βάρος των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων.

Συγκεκριμένα, ζητούσε να αποσυρθεί η αυθαίρετη εγκύκλιος με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών, η οποία σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εξοστρακισμό των αμβυκούχων, των διήμερων παραγωγών και σε κατάρρευση του εισοδήματος των καλλιεργητών της αμπέλου.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η εγκύκλιος είναι προς όφελος των ποτοβιομήχανων και πλήττει τους μικρούς παραγωγούς, όσους δηλαδή προσπαθούν με ένα μικρό εισόδημα να επιβιώσουν.

Επισήμανε πως «αυτό γίνεται με πρόσχημα την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις», προσθέτοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν καθόρισε τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων όρισε ότι βασική προϋπόθεση για να έχει την ονομασία είναι να συνδέεται με την εμφιάλωση και όχι με την παραγωγή, το οποίο είναι ένας παραλογισμός πέρα και έξω από αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία». «Εσείς πήρατε τη σκυτάλη», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, και επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ως «επιτυχία» της (προηγούμενης) κυβέρνησης ότι «εγκλώβισε» την ονομασία του προϊόντος «εντός της επικράτειάς μας».

Για να υπερασπιστεί την εγκύκλιο ισχυρίστηκε πως αυτή «πατάει πάνω σε νόμους» και ταυτόχρονα επιστράτευσε αστεία επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι το προϊόν που παράγουν οι αμβυκούχοι είναι διαφορετικό λόγω των μικρών καζανιών, της μικρής ποσότητας προϊόντος. Τέλος, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση με τα μέτρα της στηρίζει τους μικρούς αποσταγματοποιούς, βάζοντάς τους να πληρώσουν μικρότερους φόρους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία του τόνισε πως όσα είπε ο υφυπουργός «είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίαις». Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σημείωσε πως «παραδοσιακά το τσίπουρο και η τσικουδιά ήταν χύμα και η παραγωγή έβγαινε από τους μικρούς αμβυκούχους. Το τσίπουρο και η τσικουδιά προέρχονται από το αμπέλι. Και μάλιστα, όσον αφορά το παραδοσιακό τσίπουρο και την παραδοσιακή τσικουδιά, είναι διαφορετική η τεχνική με την οποία παράγονται σε σχέση με αυτό που κάνουν οι μεγάλοι ποτοπαραγωγοί που εμφιαλώνουν, οι οποίοι έχουν τη λάσπη, το υπόλειμμα που περισσεύει από την παραγωγή του κρασιού».

Τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών, των ποτοβιομηχανιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, «με βάση την απάντηση που δώσατε, τη γεωγραφική ένδειξη την εξασφαλίσατε για τους βιομήχανους». Ακόμα υπογράμμισε πως είναι παραλογισμός να λέγεται πως η γεωγραφική ένδειξη διασφαλίζεται στην εμφιάλωση και όχι στην παραγωγή.

Τέλος, επισήμανε πως σήμερα υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες οίνου και αναφορικά με διάφορες σκέψεις που γίνονται από το υπουργείο για μαζική καταστροφή της παραγωγής και για αποζημίωση στο 60%, σημείωσε πως αυτές δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι, είπε, θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε φθηνότερα αγροτικά εμπορεύματα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα η «επόμενη μέρα»

Την πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, με τη συσσώρευση και όξυνση των προβλημάτων την «επόμενη μέρα» από την πρώτη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώνουν με παρεμβάσεις τους οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, σε πλήρη αντίθεση με την «εικονική πραγματικότητα» περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας» που αναπαράγει η κυβέρνηση, όπως έκανε και χτες ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα για... «το μυστικό της διαχείρισης του ιού».

«Θριάσιο»: Εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική

«Καλούμε την κυβέρνηση να "γυρίσει" το επόμενο "σποτάκι" για τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου "Θριάσιο", όπου τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς, μετά από εφημερία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει για τις συνθήκες στην κλινική:

«Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους, των εργαζομένων και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου (...).

Ασθενείς με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν πάνω σε χρόνιους ασθενείς, που ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών.

Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλον νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Συνθήκες που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της επιδημίας και την αναστολή της εφημερίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Σωτηρία", δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής στο "Θριάσιο", ούτε για την προστασία της υγείας των ασθενών και των εργαζομένων της κλινικής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων».

Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής και την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό.

«Αναστολή» διαρκείας της μοναδικής δημόσιας Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας Παίδων

Από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν ούτε τα μικρά παιδιά που περιμένουν σε λίστες να χειρουργηθούν στη μοναδική δημόσια Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) Παίδων, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το 2011, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, διακόπτεται η λειτουργία της ΚΕΜ. Το 2013, μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ξεκίνησε η επαναλειτουργία της, αρχικά με μία κλίνη, ενώ μέχρι σήμερα έφτασε στις 3 από 7 που ήταν πριν.

Με την κήρυξη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε νοσοκομείο αναφοράς λόγω της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου δέσμευσε την ΚΕΜ για χρήση μονάδας Covid-19 και ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία της (ακύρωσε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και την περίθαλψη επειγόντων περιστατικών!), προωθώντας τα περιστατικά στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Με τη σταδιακή επανέναρξη των χειρουργείων και κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, καθίσταται αδύνατη η καθημερινή κάλυψη εφημεριών και των τριών εντατικών μονάδων (ΜΕΘ - μονάδα Covid-19 - KEM). Η διοίκηση του νοσοκομείου προτείνει ως λύση τη συνέχιση μεταφοράς προσωπικού...

Για το θέμα παρέμβαση έκανε η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση επαναλειτουργία της ΚΕΜ, την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της σε ξεχωριστό αυτόνομο τμήμα και την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών

Αυτοκινητοπορεία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη Μεσογείων, στο ύψος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και οδηγών ταξί, απαιτώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Οι αυτοκινητιστές και οδηγοί ταξί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ατομικά μέσα προφύλαξης, με ευθύνη των σωματείων. Να γίνεται τακτικός δωρεάν έλεγχος με τεστ κορονοϊού για όλους τους αυτοκινητιστές. Να χορηγηθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους δεν το έχουν πάρει, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν, αλλά και να δοθεί επιπλέον επίδομα 535 ευρώ για το Μάη, αφού εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια πτώση του τζίρου.

Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 10 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας και 2.850 ο συνολικός αριθμός τους. 22 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 72 έτη, και 96 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος πέθανε, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 166 (48 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 75 έτη. Εχουν ελεγχθεί συνολικά 139.445 κλινικά δείγματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα για μέρα δράσης στις 3 Ιούνη

Να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιούνη σε όλη την Αττική καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αίτημα αιχμής να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των τοπικών Ενώσεων, κλαδικών Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα σε διάφορες συνοικίες και δήμους, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Κινητοποιήσεις ενάντια στη πολυδιάσπαση των νοσηλευτών

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και σε ΥΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την απαράδεκτη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι υγειονομικοί διεκδικούν: Απόσυρση της σχετικής ΠΝΠ. Ενιαία ανώτατη νοσηλευτική εκπαίδευση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

  • Επιπλέον, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας μπροστά στην κινητοποίηση για την Υγεία που θα γίνει την Τρίτη 26/5, στις 7.30 μ.μ. στη Λ. Ειρήνης (παλαιά ΚΤΕΛ), καλεί αντιπροσώπους συνδικάτων και συλλόγων να παρευρεθούν στη σύσκεψη συντονισμού που οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Πυροβολικού (θεατράκι). Αιτήματα αιχμής είναι η ανάκληση των συνδικαλιστικών διώξεων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ