ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ
Το πρωί επενδύσεις και το βράδυ ... απολύσεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για «τα καλά της ανάπτυξης» η εξαγορά εταιρείας «start up» από τη «Microsoft»

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τους διθυράμβους των ΜΜΕ και τα πανηγύρια του πρωθυπουργού για τη μεγάλη επένδυση που θα κάνει η «Microsoft» στην Ελλάδα, και η «Softomotive» (ελληνική «start up» που εξαγοράστηκε από τη «Microsoft») κάλεσε τους εργαζομένους που απασχολεί στην Ελλάδα να υπογράψουν ουσιαστικά τις «εθελούσιες» απολύσεις τους, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ)!

Μια εξέλιξη που δείχνει ότι είναι κενό γράμμα τα λόγια του πρωθυπουργού με αφορμή και την επένδυση αυτή: «Ελπίζουμε ότι θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να προσελκύουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (...)»!

Το ΣΕΤΗΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ένα ακόμα «success story», η «Softomotive», με 150 εργαζομένους κυρίως σε Ελλάδα, Ινδία, Αγγλία και Αμερική, «ανακοίνωσε, με φιέστες και πανηγύρια στους εργαζομένους της πριν λίγες μέρες, την εξαγορά της από το μεγαθήριο της "Microsoft"» και «στο τέλος της ίδιας βδομάδας, άρχισε να σχεδιάζει πώς θα ξεφορτωθεί την πλειοψηφία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα, οι περίπου 80 συνάδελφοι στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους ενημερώθηκαν πως θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, στην ουσία εθελούσιες εξόδους - απολύσεις με ορίζοντα 6 μηνών έως ενός χρόνου».

Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα κληθούν να υπογράψουν τη μετατροπή τους σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν ύστερα από 6 ή 12 μήνες, για να βγουν μετά στην ανεργία.

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση», αναφέρει το Συνδικάτο, «έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά της στους ιδρυτές της εταιρείας. Μίλησε για τη σημασία αυτών των επενδύσεων και για το γεγονός ότι είναι "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά τους πατάει στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα. Αποδεικνύεται ακόμα το μαύρο μέτωπο εργοδοτών και κυβερνήσεων, ότι τα συμφέροντά μας είναι σε άμεση σύγκρουση με τα δικά τους.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά και η πείρα που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εργαζόμενοι, που όλα τα παράγουν με τη δικιά τους εργασία, όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο σε αυτές τις συμφωνίες εκατομμυρίων, αλλά έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με απολύσεις και εντατικοποίηση, βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.

(...) Οι εργαζόμενοι πλέον στον κλάδο έχουμε πείρα από το "οικογενειακό κλίμα" και το "ανθρώπινο πρόσωπο" στις εταιρείες Πληροφορικής (...) "Η επένδυση στον άνθρωπο" άλλωστε ήταν ειρωνικά μία από τις διαφημιστικές "ατάκες" της "Softomotive". Η αλήθεια είναι όμως ότι συνεργάτες και οικογένεια είμαστε τελικά μόνο στη χασούρα και όχι στα κέρδη.

(...) Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στη "Softomotive", σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το Συνδικάτο και να γίνετε μέλη του. Να μην υπογράψει κανένας συνάδελφος βλαπτική σύμβαση, καμία απόλυση/εθελούσια, να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, καμία θέση εργασίας. Το Συνδικάτο μας θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο τις επόμενες μέρες για πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους της εταιρείας "Softomotive", για να θέσει και τα παραπάνω αιτήματα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις συνδικαλιστών στους ΟΤΑ

Να σταματήσει η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που επιχειρείται με τη δίωξη σε βάρος της προέδρου και της τότε αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, για τις κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2017, ζητούν με ανακοινώσεις τους Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Τα δύο στελέχη του Συλλόγου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 15 Ιούνη, θα δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι δεν μερίμνησαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις 26 και 27/6/2017, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Θυμίζουμε ότι την εν λόγω περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης αναδεικνύουν ότι οι διώξεις αυτές αποτελούν πλευρά της «νέας» κανονικότητας που ευαγγελίζεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο πρωθυπουργός και θεωρεί έγκλημα την πάλη των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τονίζουν επίσης ότι το αστικό κράτος προχωρά σε αυτές τις διώξεις «για να "συνετίσει" τους επόμενους, με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται για τα προβλήματα του κλάδου μας που επιμένουν και διευρύνονται».

Την προσπάθεια τρομοκράτησης καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων, τονίζοντας ότι μόνο στόχο έχει την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ φέρνει νέα απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της στρατηγικής της ΕΕ για «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και «πράσινη μετάβαση», την οποία «κανένα από τα αστικά κόμματα δεν αμφισβητεί», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να προωθήσει πρόγραμμα «"οικειοθελούς αποχώρησης" (ουσιαστικά πρόκειται για απολύσεις) για πάνω από 1.000 εργαζόμενους σε Δυτ. Μακεδονία και Αρκαδία. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της ΔΕΗ από αυτές τις αποχωρήσεις (απολύσεις) θα είναι 25 εκατ. ευρώ για το 2020».

Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία», η απόφαση υλοποιεί μέρος του «σχεδίου McKinsey» (εταιρεία που προσλήφθηκε ως σύμβουλος της ΔΕΗ με σκοπό τη σύνταξη «στρατηγικού σχεδίου» της επιχείρησης), το οποίο προβλέπει «τη μείωση του προσωπικού κατά 4.000 - 5.000, αύξηση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των ΣΣΕ, πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, κατάργηση της μονιμότητας, αξιολόγηση με ένταση της τρομοκρατίας, είσοδο manager από την αγορά κ.ά. Είναι η ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι με το "μπόνους αποχώρησης"».

Σε αυτό το έγκλημα, συνεχίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «συμμετοχή έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΑΜΕ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, που αποδέχτηκαν την "απελευθέρωση", τη μετοχοποίηση και τριχοτόμηση της ΔΕΗ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων και σήμερα την απολιγνιτοποίηση. Τώρα έρχονται να πανηγυρίσουν ότι κατόπιν ενεργειών τους οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν θα πάρουν μπόνους, δηλαδή ένα ελάχιστο κομμάτι από τον κλεμμένο ιδρώτα τους».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει τέλος ότι με την απολιγνιτοποίηση θα χαθούν χιλιάδες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, χωρίς να αναπληρωθούν, και καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν το σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ - διοίκησης, να συμπαραταχθούν στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα, ηλεκτρική ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Διανομέας καταγγέλλει τραμπουκισμό από πρώην εργοδότη του

Την επίθεση σε βάρος διανομέα από τον πρώην εργοδότη του καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας. Ο εργαζόμενος, που δούλευε ως διανομέας σε ψητοπωλείο, ζήτησε στις 28/5 να πληρωθεί δεδουλευμένα που του οφείλονταν. Ο εργοδότης όχι μόνο αρνήθηκε, όπως καταγγέλλει ο εργαζόμενος, αλλά του επιτέθηκε και τον ξυλοκόπησε. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των διανομέων δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Οι περισσότεροι είναι χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε «την περίοδο της πανδημίας, όπου η εντατικοποίηση "χτύπησε κόκκινο"». Καλεί τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν τέτοιες ενέργειες, να οργανωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Το περιστατικό εργοδοτικής βίας καταδικάζει η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα που σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα, τόσο στην «κανονικότητα» της ανάπτυξης όσο και στη νέα οικονομική κρίση, είναι αυτά που «δίνουν το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμα είδη, χωρίς δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις. Και όταν κανένας σηκώσει το κεφάλι και ζητήσει τα ελάχιστα, να του ''χώνουν'' και καμιά σφαλιάρα». Καλεί τους εργαζόμενους «να μην επιτρέψουν να περάσει το κλίμα τρομοκρατίας και σιγής νεκροταφείου. Να πιστέψουν στη δύναμή τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα».

Ανακοίνωση για εκδικητική απόλυση οδηγού

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από εταιρεία προμήθειας τροφίμων καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού. Ο εργαζόμενος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας «συνέπεια της εντατικοποίησης και της έντονης πίεσης της εργοδοσίας (καρδιακό άλγος)» και καθώς διεκδίκησε την αμοιβή του για την υπερωριακή απασχόληση και τις ώρες της νυχτερινής εργασίας, «κρίθηκε από τον εργοδότη αναλώσιμος». «Η εργοδοσία, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει συνεννόηση εργοδότη - εργαζόμενου, προχώρησε στην απόλυση προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν, καταγγέλλει το Σωματείο. Χαρακτηρίζει την απόλυση παράνομη και καταχρηστική και απαιτεί την ακύρωσή της. Επίσης, το Σωματείο αναφέρεται στα εργατικά «ατυχήματα» που κόστισαν τη ζωή σε τρεις οδηγούς τις τελευταίες μέρες, σε Αθήνα, Ξάνθη και Κατερίνη. «Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η επιδείνωση των συνθηκών και η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων"», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ποιοτικότερους και ανθρώπινους όρους εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ