ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Σφυρηλατούν» νέα βαριά δεσμά για το λαό

Αποκαλυπτική η χτεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Από τη χτεσινή ενημέρωση της Επιτροπής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ενημέρωση της Επιτροπής
«Τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά «με την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης», δίνοντας το στίγμα των νέων επώδυνων μέτρων που θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός, που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ λογαριασμό για το «πλουσιοπάροχο γεύμα» που στρώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις στο κεφάλαιο.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τα νέα πακέτα στήριξης που προβλέπει η πρόταση την οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν και μεταξύ άλλων αφορά πακτωλό χρημάτων, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα διοχετευτούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, με το λαό να πληρώνει με νέα μνημόνια διαρκείας, αντιλαϊκές ανατροπές και αναδιαρθρώσεις.

Αλλωστε, ξεσκεπάζοντας και την υποκριτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, περί των όρων που θα συνοδεύουν τα «πακέτα» για τους ομίλους, ο υπουργός έκανε σαφές ότι «προϋποθέσεις πάντα υπάρχουν και προϋποθέσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον στα κονδύλια», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα «διαρθρωτικά μέτρα», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

«Από τη δική μας πλευρά - είπε - απαιτείται και θα υπάρξει σχεδιασμός, σύνεση, μετριοπάθεια, ρεαλισμός και υπευθυνότητα στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων», νέες περικοπές για το λαό δηλαδή, στο όνομα του «ρεαλισμού», ώστε, όπως είπε, τα κονδύλια αυτά «να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο στο πλαίσιο στης εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κύριο πρόταγμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας μας». Το υποτιθέμενο δηλαδή «νέο παραγωγικό μοντέλο» που προωθεί η κυβέρνηση με μπούσουλα τους «στρατηγικούς στόχους» του κεφαλαίου οι οποίοι σηματοδοτούν νέους γύρους αντιλαϊκής επίθεσης.

Αλλωστε, όπως ανέφερε, την «αξιοπιστία» της σημερινής κυβέρνησης έχει επιβεβαιώσει η «6η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν», όπου επιβραβεύει την κυβέρνηση για το «θέμα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει προωθήσει παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας», εννοώντας όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ενώ δείχνοντας ότι τα χρήματα θα πάνε στους τομείς που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο σημείωσε ότι «ιδιαίτερη σημασία, όμως, πέρα από το ύψος, έχει η διάρθρωση και η κατανομή των πόρων του σχεδίου», προσθέτοντας πως δίνεται «προτεραιότητα σε κομβικούς τομείς για το μέλλον της Ευρώπης. Τομείς, που αποτελούν μέρος και του δικού μας εθνικού σχεδίου, όπως είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η Πράσινη Ανάπτυξη».

«Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» στους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, και με τις δικές τους «εποικοδομητικές» προτάσεις, εμφανίστηκαν οι βουλευτές όλων των αστικών κομμάτων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ενδεικτικά, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, αφού επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για το πόσο θετικές είναι οι προτάσεις της ΕΕ, είπε πως «οφείλουμε όλοι, παρά τις διαφορές μας, να βάλουμε πλάτη» γιατί «εδώ μιλάμε για 50 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ, που μπορούν να βάλουν τη χώρα σε μια άλλη τροχιά»...

Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη των λαών για συνολικότερη ρήξη και ανατροπές

Τη «σούπα» της συναίνεσης χάλασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, προειδοποιώντας ότι «χαλκεύονται βαριά δεσμά για τους λαούς και για τον ελληνικό λαό με αυτά τα πακέτα και η διέξοδος, βεβαίως, δεν είναι η "νέα" Ευρώπη η οποία προσπαθεί να χτιστεί, μια Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία θα είναι ακόμη πιο αντιδραστική, ακόμη πιο αντιλαϊκή, αλλά η πάλη των λαών για αποδέσμευση από την ΕΕ και για συνολικότερη ρήξη και ανατροπές».

Αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα των σφοδρών ανταγωνισμών που πυροδοτεί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα η νέα καπιταλιστική κρίση με το καθένα να προσπαθεί να ενισχύσει τους δικούς του επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και τους ανταγωνισμούς και την όξυνση της ανισομετρίας που στο εσωτερικό των κέντρων αυτών, με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ΕΕ να είναι από τις χώρες που θα πληγεί περισσότερο λόγω και του «μοντέλου ανάπτυξης», αυτό της εξωστρέφειας (τουρισμός, μεταφορές κ.λπ.) που προώθησαν οι αστικές κυβερνήσεις.

Σημείωσε ότι «αυτό το τεράστιο πακέτο στήριξης, οι σκοποί, αλλά και οι όροι εκταμίευσης αναδεικνύουν τον ταξικό αντιδραστικό του χαρακτήρα. Γιατί στο ποιον πάνε τα χρήματα είναι ξεκάθαρο. Θα πάνε για την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη οικονομία, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ελάχιστα είναι αυτά τα οποία θα πάνε σε άλλους τομείς». Εφερε ως παράδειγμα ότι 7,7 δισ. ευρώ είναι όλα κι όλα τα λεφτά που θα πάνε στην Υγεία στο σύνολο της ΕΕ, ενώ κάποια ψίχουλα θα δοθούν για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας κ.ο.κ.

«Από εδώ αποκαλύπτεται και ο παρασιτικός χαρακτήρας και του "πακέτου", αλλά και ιδιαίτερα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ζήτησαν νέα "πακέτα" την περίοδο της ανάπτυξης και τώρα ζητούν νέα "πακέτα" για να διαχειριστούν τη νέα κρίση», με τους λαούς της Ευρώπης να πληρώνουν και αυτά τα «πακέτα», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «μέσα από την άμεση φορολογία τους ή από την έμμεση φορολογία, τα μνημόνια διαρκείας για να δοθούν αυτά τα χρήματα. Τις μεταρρυθμίσεις για ένα ακόμη πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, κατεδάφιση σε ό,τι έχει μείνει στα εργασιακά δικαιώματα και, βεβαίως, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της "απελευθέρωσης" της αγοράς».

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τον Εβρο και τη Ροδόπη στις 17 και 18 Ιούνη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη:

  • Στις 9.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στην Αντιπεριφέρεια Εβρου.
  • Στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Βαγγέλη Ρούφο, και έπειτα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου.
  • Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη.

Πέμπτη 18/6:

  • Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, στο δημαρχείο Ορεστιάδας.
  • Στις 11 π.μ., στην Κοινότητα Καστανεών, θα συναντηθεί με τον κοινοτάρχη Σταύρο Τζιαμαλίδη.
  • Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί το Φυλάκιο 1 στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.
  • Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.
  • Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν, στην έδρα του δήμου στη Φιλλύρα.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης στη Φιλλύρα.
  • Στις 8 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, στο δημαρχείο Σαπών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ