ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Επερώτηση στην Περιφέρεια για το «Μητρώο Αθλητικών Φορέων»

Το ζήτημα της εγγραφής των αθλητικών σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» έθεσε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η «Λαϊκή Συσπείρωση», με σχετική Επερώτηση την οποία υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης. Στην Επερώτηση μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται προσχηματικό το κυβερνητικό εγχείρημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απώτεροι σκοποί, επισημαίνονται οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί για πλήθος ερασιτεχνικών σωματείων, ενώ παράλληλα σχολιάζεται η στάση της περιφερειακής αρχής Κρήτης.

Οι δυσκολίες στην εγγραφή

«Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την άγνοια για το πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν στη χώρα μας, επιδιώκει την εγγραφή τους στο υπό σύσταση "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων", μέσα στα ασφυκτικά χρονικά και γραφειοκρατικά πλαίσια που έχει ορίσει, καθιστώντας ανέφικτη τη διαδικασία αυτή. Στην πράξη, χιλιάδες σωματεία, με αποδεδειγμένη δραστηριότητα (συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμός μελών, λειτουργία ακαδημιών κ.ά.) κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός "Μητρώου". Μάλιστα, υπό μορφή απειλών, ο υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει ότι όσα αθλητικά σωματεία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή ή την προεγγραφή στο περιβόητο "Μητρώο" δεν θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση!», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αναφέρεται σε πλήθος διαμαρτυριών από σωματεία και Ομοσπονδίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, ενώ στέκεται και στην υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο της εγγραφής, την ώρα που φορτώνονται περισσότερες ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων στις υπηρεσίες.

Οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης

Οσον αφορά το τι πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το «Μητρώο», η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τονίζει ότι αυτό είναι «ο ασφυκτικός κομματικός - κυβερνητικός έλεγχος των αθλητικών ομοσπονδιών, με τον μεθοδευμένο αποκλεισμό αθλητικών σωματείων από τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου και με δεδομένο ότι πολλά από τα σωματεία δεν θα έχουν προλάβει να εγγραφούν ή να προεγγραφούν στο "Μητρώο", λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τηρηθούν. Η άμεση, χωρίς εμπόδια πρόσβαση των εταιρειών - χορηγών, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος ο υφυπουργός, αλλά στην πραγματικότητα για να επενδύσουν επιχειρηματικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, επιλέγοντας σωματεία της αρεσκείας τους για τα χορηγικά τους προγράμματα, εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια από την ισχνή κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και την ανυπαρξία υποδομών».

Η παραπάνω μεθόδευση της κυβέρνησης, συνεχίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει έναν και μόνο στόχο: Να δημιουργήσει και με τη βούλα το έδαφος για την χωρίς εμπόδια επιχειρηματική δράση και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για τον πλήρη έλεγχο των σωματείων και των αγώνων στα πρότυπα του επαγγελματικού αθλητισμού.

Για την εμπλοκή των εργαζομένων

Για την εμπλοκή του Τμήματος Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης στη διαδικασία, αλλά και για τη στάση της περιφερειακής αρχής, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που αθλητές και αθλήτριες βλέπουν μια χρονιά να πηγαίνει χαμένη, προπονητές και μια σειρά εργαζόμενοι να κινδυνεύει η δουλειά και το εισόδημά τους και σωματεία να καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, η κυβέρνηση βάζει κι άλλα επιπλέον εμπόδια, αντί να στηρίξει τον αθλητικό κόσμο.

Για όλα τα παραπάνω η περιφερειακή αρχή σωπαίνει. Αποσιωπά την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το τέχνασμα της κυβέρνησης να ελέγξει την εκλογική διαδικασία των αθλητικών ομοσπονδιών. Αποσιωπά, κυρίως, ότι στις πλάτες των εργαζομένων της Περιφέρειας φορτώνονται οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιχνίδια του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αθλητικά σωματεία, και την "αδιάφορη" στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αποσιωπά ότι αυτήν τη στιγμή τα σωματεία στηρίζονται μόνο από τις συνδρομές των αθλουμένων και των οικογενειών τους και όχι από την πολιτεία, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία τους και πάει κόντρα στην ανάγκη η πρόσβαση στον αθλητισμό να είναι δικαίωμα για όλους, ειδικά για τα παιδιά, και όχι πολυτέλεια για λίγους».

Τα αιτήματα

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, αναγνωρίζοντας τον αθλητισμό ως λαϊκό δικαίωμα και τα αθλητικά σωματεία ως κύτταρο του αθλητισμού, καλεί την περιφερειακή αρχή Κρήτης να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

Την παράταση στις προθεσμίες εγγραφής στο «Αθλητικό Μητρώο» και να μη φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων στις Περιφέρειες οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης ΝΔ για τα αθλητικά σωματεία. Να μην αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία των ομοσπονδιών κανένα σωματείο με ενεργή δράση το προηγούμενο διάστημα. Να μη χρησιμοποιηθεί το «Αθλητικό Μητρώο» για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις επιχειρηματιών και εταιρειών. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διευκολύνσεις στα σωματεία, χωρίς περικοπές, με δεδομένες και τις συνέπειες τις πανδημίας. Το κράτος να διασφαλίσει δωρεάν και επαρκή υγειονομική προστασία. Να καταγραφεί το σύνολο των αναγκών σε αθλητικές υποδομές, με σκοπό την υλοποίηση νέων, καθώς και να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συντήρηση και τη λειτουργία των ήδη υπαρχουσών.

«Εφυγε» ο Νίκος Αλέφαντος

Eurokinissi

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Νίκος Αλέφαντος, πρώην προπονητής με πολυετή θητεία στο ποδόσφαιρο, μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο διάστημα.

Ο Νίκος Αλέφαντος, λόγω και του χαρακτήρα του, υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας περάσει από 28 ομάδες ως παίκτης και ως προπονητής. Τόσο την ποδοσφαιρική του καριέρα όσο και την προπονητική την ξεκίνησε στον Αστέρα Εξαρχείων. Στην προπονητική του καριέρα ξεχωρίζει η τριπλή θητεία του στον Ολυμπιακό - του οποίου ήταν φίλαθλος - τις περιόδους 1983 - 1984, 1994 - 1995 και το 2004.

Πέρασε επίσης από τους πάγκους των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Ηρακλή, Πανιωνίου, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Εθνικού Πειραιώς, Καστοριάς, Παναχαϊκής, Ιωνικού, Δόξας Δράμας, Κορίνθου, Προοδευτικής, Εθνικού Αστέρα, ΠΑΟ Ρουφ, Πιερικού, Καλαμάτας, Λύκων, Παναργειακού και Φωστήρα. Εργάστηκε ακόμα στην Κύπρο: Στον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο (1996 - 1997), αλλά και στην Ανόρθωση.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Νίκου Αλέφαντου σημειώνονται τα εξής:

«Ο Νίκος Αλέφαντος υπήρξε ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος και ένας λάτρης του ποδοσφαίρου, με κύριο χαρακτηριστικό το πάθος του για τη "στρογγυλή θεά". Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του».

  • Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ομάδες της Super League, η διοργανώτρια αρχή και ο υφυπουργός Αθλητισμού.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Η ώρα των ρεβάνς σε «Γ. Καραϊσκάκης» και «Κλ. Βικελίδης»

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια εξαιτίας των όσων έχουν συμβεί με την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της στο ελληνικό ποδόσφαιρο διεξάγονται σήμερα σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη οι ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου.

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με τον τρις συνεχόμενο κάτοχο του τίτλου στο θεσμό ΠΑΟΚ (21.30, Cosmote Sport 1) διεκδικώντας μια θέση στον τελικό. Στον πρώτο αγώνα ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 3-2 μετά από συναρπαστικό σε εξέλιξη παιχνίδι κάνοντας ανατροπή από 0-2. Πλέον οι γηπεδούχοι «ερυθρόλευκοι», που βρίσκονται μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επιδιώκουν την ανατροπή έχοντας ως πλεονέκτημα την άριστη ψυχολογία και την πολύ καλή αγωνιστική τους εικόνα μετά την επιστροφή στη δράση. Απουσίες δεν υπάρχουν ενώ στην αποστολή εντάχθηκε και ο Βαλμπουενά. Στην άλλη πλευρά, με απώτερο στόχο την κατάκτηση του τροπαίου για 4η συνεχόμενη χρονιά, ο ΠΑΟΚ θέλει στο Φάληρο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του πρώτου αγώνα. Στα αγωνιστικά, για τους «ασπρόμαυρους» αμφίβολοι είναι οι Βιεϊρίνια και Πέλκας.

Στο «Κλ. Βικελίδης» ο Αρης και η φιναλίστ των τριών τελευταίων τελικών ΑΕΚ (19.00 Cosmote Sports 2) τα ξαναλένε μετά την πρόσφατη κόντρα τους για τα πλέι οφ της Super League στο ΟΑΚΑ (2-2). Η Ενωση, έχοντας επικρατήσει με 2-1 στο πρώτο ματς, έχει το προβάδισμα για την πρόκριση απέναντι στους γηπεδούχους που επιδιώκουν την υπέρβαση μετά από αρκετά χρόνια για να μπουν στη διεκδίκηση ενός τίτλου. Σημαντικό πρόβλημα για τους γηπεδούχους οι απουσίες των Βέλεθ και Σόουζα στην άμυνα, ενώ χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα θα εμφανιστούν οι φιλοξενούμενοι.

SUPER LEAGUE 1
Χωρίς κόσμο στα γήπεδα

Αρνητική ήταν η απάντηση της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο αίτημα της Super League 1 να διεξαχθούν με θεατές οι εναπομείναντες αγώνες των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Θυμίζουμε ότι οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας ζητούσαν να επιτραπεί η παρουσία έως και 8.000 θεατών σε κάθε αγώνα, ή σε ποσοστό 20% της χωρητικότητας των γηπέδων. Το αίτημα διαβιβάστηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού, απορρίφθηκε όμως από την Υγειονομική Επιτροπή κατόπιν εξέτασης των επιστημονικών δεδομένων.

Ξάνθη: Σήμερα στα Πηγάδια διεξάγεται ο εξ αναβολής αγώνας για την 1η αγωνιστική των πλέι άουτ μεταξύ Ξάνθης και Ατρόμητου (20.00 - ΕΡΤ Sports), με τους γηπεδούχους να «καίγονται» για τους βαθμούς στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην κατηγορία.

Ολυμπιακός: Προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατέθεσαν οι «ερυθρόλευκοι» κατά των τελευταίων τροποποιήσεων του καταστατικού της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις οποίες οι εκλογές της Ομοσπονδίας θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ο Ολυμπιακός και πέντε Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων είχαν καταθέσει ένσταση προκειμένου να μην αλλάξει το καταστατικό και οι εκλογές να γίνουν το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ