ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επιχείρηση προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη από την ισραηλινή κυβέρνηση

Την επιχείρηση προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης από την ισραηλινή κυβέρνηση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Την Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και έχει ως εξής:

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων εδαφών της Δυτικής Οχθης μετά την 1η Ιουλίου έρχεται σαν συνέχεια της "Συμφωνίας του Αιώνα" των ΗΠΑ, που προβλέπει παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ ως "αδιαίρετης ισραηλινής πρωτεύουσας", προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και διατήρηση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για σχέδιο που εντάσσεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ ενάντια στους ανταγωνιστές τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις εκθέτουν - διαψεύδουν όλους εκείνους που παρουσίασαν την πρόταση Τραμπ σαν "αφετηρία για διαπραγματεύσεις" και ότι μπορεί "να δημιουργήσει μία συγκεκριμένη ορμή για μία πολιτική διαδικασία που είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό".

Αψηφώντας τα εμπόδια και τους ασφυκτικούς ελέγχους των ισραηλινών κατοχικών αρχών μέσα στη Δυτική Οχθη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στις 22 Ιουνίου στην Ιεριχώ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ταυτόχρονα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την απόσυρσή της από όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το ισραηλινό κράτος.

Στη βάση των παραπάνω, ερωτάται ο αντιπρόεδρος - ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

- Καταδικάζει το σχέδιο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη από το ισραηλινό κράτος;

- Πώς τοποθετείται σχετικά με τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων και τα αιτήματά τους για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, να επιστραφούν στους Παλαιστίνιους τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη από ισραηλινούς εποικισμούς και για ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ;».

ΙΣΡΑΗΛ
Προχωρά το σχέδιο νέας κλοπής παλαιστινιακής γης

Από χτεσινή διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια προσάρτησης στη Δυτ. Οχθη

Copyright 2020 The Associated

Από χτεσινή διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια προσάρτησης στη Δυτ. Οχθη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Πράσινο φως» στο σχέδιο της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προώθηση της προσάρτησης του 30% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης έδωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», ο Πομπέο δήλωσε επί λέξει ότι η προσάρτηση είναι «θέμα απόφασης της κυβέρνησης του Ισραήλ». Ισχυρίστηκε πως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δήθεν επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης τυγχάνει αποδοχής ως βάση διαπραγμάτευσης από χώρες του Περσικού Κόλπου «και απορρίπτεται μόνο από την Παλαιστινιακή Αρχή». Οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και καιρό σε επαφή με χώρες της περιοχής, ώστε να εξασφαλίσουν τρόπους «διαχείρισης αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την - φρούδα - ελπίδα ότι το Ισραήλ θα εισακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις και δεν θα προωθήσει το σχέδιο προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης, διότι διαφορετικά θα υπονομεύσει τις πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Μιλώντας στο «Associated Press», ο Γκουτέρες τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «με συνέπεια μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στο Ισραήλ», με την επισήμανση πως το σχέδιο προσάρτησης «όχι μόνο είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά μπορεί να αποτελέσει μείζονα παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής». Μιλώντας πριν από την προγραμματισμένη για αργότερα χτες το βράδυ συνεδρίαση - τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Γκουτέρες είχε προηγουμένως επικοινωνίες με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γκάιτ, και με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ

Λίγο πριν από την έναρξη διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και των παζαριών στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στους Προέδρους Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκληραίνει το παιχνίδι των πιέσεων και των διαπραγματευτικών διεργασιών με επίκεντρο τις επικείμενες συνομιλίες των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Χτες, πριν από τις επαφές που ξεκινούν το τρέχον 48ωρο οι δύο ηγέτες στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο τη διετία 1998 - '99 παρέπεμψε σε δίκη με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, που ήταν εκείνη την περίοδο αρχηγός των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, τον πρώην πρόεδρο της κοσοβάρικης Βουλής και αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου Κάντρι Βέσελι και άλλους 8 πρώην διοικητές και αξιωματούχους.

Οι νυν και πρώην αξιωματούχοι των Κοσοβάρων Αλβανών αντιμετωπίζουν πάνω από 100 κατηγορίες για φόνους, βασανισμούς, εξαφανίσεις, ακρωτηριασμούς Σέρβων, Αλβανών, Ρομά και άλλων μειονοτήτων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής ΝΑΤΟικής επίθεσης του 1999.

Οταν έγινε γνωστή η είδηση, χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Θάτσι είχε ήδη φύγει από το Κοσσυφοπέδιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι κατηγορίες, που ανακοινώνονται 21 χρόνια μετά τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, απαγγέλλονται λίγο πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες το Σάββατο 27 Ιούνη συνομιλίες των Προέδρων Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ (πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία), Ρίτσαρντ Γκρένελ. Χτες το βράδυ ωστόσο έγινε γνωστό ότι ο Θάτσι ανέβαλε το ταξίδι για την Ουάσιγκτον. Επίσης, σήμερα και αύριο οι Βούτσιτς και Θάτσι έχει ανακοινωθεί ότι θα έχουν συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο νέος ειδικός απεσταλμένος της Κομισιόν για το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Το αν θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις δεν ήταν γνωστό έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Ερωτηθείς για την πιθανή «κόντρα» ΗΠΑ - ΕΕ σε σχέση με την «πρωτοκαθεδρία» στο διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε «πεπεισμένος» πως ΗΠΑ και ΕΕ «μπορούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους». Και αφού υπενθύμισε πως η Σερβία συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την ειρήνη» κατέληξε: «Κανείς από έξω δεν μπορεί να επιβάλει αποτέλεσμα. Εναπόκειται στους δύο, Πρίστινα και Βελιγράδι, να καθορίσουν το αποτέλεσμα».

Χτες, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, βρέθηκε στη Μόσχα όπου παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση έχοντας συναντηθεί προηγουμένως με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τον Βλ. Πούτιν συναντήθηκε χτες επίσης ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή ομοσπονδιακή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία για την εξάπλωσή της

Συνεχίζει την εξάπλωσή του στον κόσμο ο κορονοϊός, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, με τα κρούσματα χτες το βράδυ να ξεπερνούν τα 9,4 εκατομμύρια και οι νεκροί να φτάνουν τους 481.968.

Στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια οι μολύνσεις και οι νεκροί ξεπερνάνε τις 123 χιλιάδες, ακολουθούν η Βραζιλία με 1,1 εκατομμύρια κρούσματα και 52.951 θανάτους, η Ρωσία με 606.280 κρούσματα και 8.513 νεκρούς, η Ινδία με 472.947 και 14.906 αντίστοιχα, η Βρετανία με 306.862 και 43.081, η Ισπανία με 293.832 και 28.325.

Στη Γερμανία, μετά τις «εστίες αναζωπύρωσης» σε σφαγεία και βιομηχανίες κρεάτων, χτες οι 200 και πλέον ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν του Βερολίνου τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, μεταξύ των κρουσμάτων είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Επίσης, περιοχή 350.000 κατοίκων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία βρίσκεται από χτες υπό τοπικό «lockdown».

Μετά και τις προχτεσινές προειδοποιήσεις και ανησυχίες του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, χτες ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους της χώρας, ο Κρίστιαν Ντρόστεν, επισήμανε ότι αυτήν τη στιγμή είναι αποφασιστικής σημασίας ο περιορισμός της εξάπλωσης.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε έναν μήνα η κατάσταση θα είναι τόσο ήρεμη όσο τώρα, ως προς την επιδημιολογική πραγματικότητα. Σε δύο μήνες σκέφτομαι ότι θα έχουμε πρόβλημα, εάν τώρα κατεβάσουμε τους διακόπτες του συναγερμού», είπε.

Χτες η Γερμανία ανακοίνωσε 19 νέους θανάτους και 587 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Συνολικά 8.987 έχουν χάσει τη ζωή τους και 192.913 έχουν διαγνωστεί θετικοί.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιμέτωπη με νέες επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην τολμήσουν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας με το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό «USS Nitze» έκανε ο Βενεζουελάνος υπουργός Αμυνας Παδρίνο Λόπες. Το εν λόγω πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Βενεζουέλας και η Αμερικανική Νότια Διοίκηση (SOUTHCOM) προβάλλει αυτήν την ενέργεια ως «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, που αμφισβητεί την καταχρηστική διεκδίκηση θαλάσσιας περιοχής από πλευράς της Βενεζουέλας».

Εκπρόσωπος της SOUTHCOM δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει το Γενάρη, καθώς η Ουάσιγκτον αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, στηρίζοντας τον πραξικοπηματία αχυράνθρωπό της Χουάν Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκοπευτικά αεροσκάφη στο Κουρουσάο (νησί ανοιχτά της Βενεζουέλας, κτήση της Ολλανδίας), ενέργεια την οποία η βενεζουελάνικη πλευρά καταγγέλλει ως μέρος της ευρύτερης επιθετικής πολιτικής εναντίον της. Επίσης κατήγγειλε τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο σε βάρος των πλοιάρχων 5 ιρανικών πετρελαιοφόρων που μετέφεραν βενζίνη και εξαρτήματα για διύλιση στη Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο αμερικανικός αποκλεισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ