ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Νέα τάση αύξησης της ανεργίας δείχνει ο Απρίλης

Σκαρφάλωσε στο 15,5%, από 14,5% το Μάρτη

Σε δυσθεώρητα ύψη και μάλιστα με τάση νέας αύξησης συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Απρίλη.

Ετσι, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτη, η ανεργία ως ποσοστό όχι μόνο δεν μειώθηκε - όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια - αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα, από το 14,5% τον περασμένο Μάρτη στο 15,5% τον Απρίλη. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η απασχόληση, η οποία παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάρτη.

Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολούμενων τον περασμένο Απρίλη ήταν 3.858.588 άτομα και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 μειώθηκαν κατά 52.221 άτομα (ποσοστό 1,3%). Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτη, η μείωση των απασχολούμενων είναι 23.820 άτομα (0,6%).

Μάλιστα, η μείωση αυτή τον Απρίλη καταγράφεται τη στιγμή που με βάση σχετικές κατευθύνσεις της Eurostat εξαιτίας της πανδημίας, οι συμβάσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή θεωρούνται σε ισχύ και άρα τα άτομα αυτά κατατάσσονται στους απασχολούμενους. Οπως επίσης θεωρείται απασχολούμενος όποιος έχει εργαστεί έστω μία ώρα κατά τη βδομάδα αναφοράς!

Παρά τη μείωση της απασχόλησης τον περασμένο Απρίλη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ταυτόχρονα έχουμε και μείωση του ποσοστού ανεργίας, από το 17,5% στο 15,5% φέτος. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνεργοι «πέρασαν» στο μη ενεργό εργατικό δυναμικό, εξαιτίας της πανδημίας. Ετσι, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 133.523 άτομα σε σχέση με τον Απρίλη του 2019 (αύξηση 4,2%).

Οπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, «η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας COVID-19 αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό».

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των οικονομικά μη ενεργών έφτασε τα 3.331.748 άτομα και μαζί με τον αριθμό των ανέργων, που τον Απρίλη ανήλθε στους 708.655, ξεπερνούν αθροιστικά τον αριθμό των απασχολούμενων (3.858.588 άτομα).

ΟΕΦΣΕΕ
Παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις ιατρικών επισκεπτών

Τις απολύσεις ιατρικών επισκεπτών από τις εταιρείες «Servier» και «Galenica» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με τις εν λόγω εταιρείες να επικαλούνται «μειωμένη απόδοση» και «χαμηλές πωλήσεις».

«Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως με τις απολύσεις εξυπηρετούνται τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εταιρειών με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για το λόγο αυτό, σπανίως αντικαθίστανται οι χαμένες θέσεις εργασίας με νέες προσλήψεις, γι' αυτό τα τμήματα πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών συνεχώς συρρικνώνονται», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί και για το μέλλον της ιατρικής ενημέρωσης, σημειώνει ότι «ο προσανατολισμός των εταιρειών στην τηλεργασία, η απαίτηση για ιατρική ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικών διαύλων, εντείνει την αγωνία για το αν θα χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Ο μύθος που καλλιεργούν οι εργοδότες περί "κοινωνικής ευθύνης", "εταιρικών ηθικών αξιών" ή ότι όλοι είμαστε μια οικογένεια, καταρρέει με θόρυβο, δεν αντέχει μπροστά στην πραγματικότητα των χιλιάδων συναδέλφων που απολύθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες, δεν υπάρχουν "καλά" και "κακά" αφεντικά, "καλές" και "κακές" εταιρείες».

«Ολα δείχνουν πως η επίθεση που δέχεται ο κλάδος θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα (...) Οι απολύσεις δεν είναι "ιερό" δικαίωμα των εταιρειών, στο οποίο πρέπει σιωπηλά να συναινούμε και να υποκύπτουμε. Αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο είναι μόνο το δικαίωμά μας για δουλειά με αξιοπρέπεια, είναι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας απέναντι σε όλους αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους (...) Η οργάνωση στο σωματείο μας, η αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους, η ενιαία στάση μας απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς των εταιρειών, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΕΦΣΕΕ.

Μπροστά και στο νέο κύμα απολύσεων ιατρικών επισκεπτών που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, το Συνδικάτο Φαρμάκου καλεί σε σύσκεψη για την ιατρική ενημέρωση (ιατρικοί επισκέπτες, ιατρικά τμήματα, πωλητές κ.ά.) αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος), με θέμα τις εξελίξεις και την οργάνωση της πάλης στον κλάδο.

Διαμαρτυρία στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων, του νοσοκομείου ΚΑΤ, της ΠΟΜΕΕΑ και φορέων της περιοχής, σε συνέχεια της κοινής σύσκεψης που προηγήθηκε, τη Δευτέρα 13 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 9.30 π.μ. (ΕΚΑ: Θεολόγου 1, 8η στάση Λεωφόρος Χασιάς, Ιλιον). Τα αιτήματα είναι ανάμεσα σε άλλα τα εξής: Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Κέντρου από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του. Αμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτως σύμβασης (ΟΑΕΔ, επικουρικών, εργολαβικών κ.λπ.). Ιδρυση δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες, σε όλη την Ελλάδα. Εξω οι εταιρείες από το ΕΙΑΑ, από τη διάθεση των τεχνικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών και την αποκατάσταση.

Επικίνδυνες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές

Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας

Eurokinissi

Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ πυρκαγιά πολύ κοντά στις Σάπες Ροδόπης, δίπλα στον οικισμό των Ποντίων, για τον οποίο δόθηκε εντολή για εκκένωση. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι είχαν καεί μικρά κτίσματα και αποθήκες του οικισμού. Στην κατάσβεση συμμετείχαν και εναέρια μέσα.

Φωτιά χτες ξέσπασε και στις Κεχριές Κορινθίας, σε αγροτοδασική περιοχή. Η φωτιά εξελισσόταν στα νότια του οικισμού των Κεχριών, που δεν απειλούνταν. Με εισήγηση της Πυροσβεστικής εκκενώθηκε προληπτικά κατασκήνωση της περιοχής. Τα παιδιά, ηλικίας 7 - 16 ετών, μεταφέρθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλοκέριζας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, η φωτιά ξέσπασε αρκετά πιο μακριά από το σημείο της κατασκήνωσης. Αργότερα εκκενώθηκε και μια στρατιωτική κατασκήνωση. Βορειανατολικά της περιοχής, στην αντίθετη κατεύθυνση, βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών, που δεν απειλούνταν.

Αλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Κινητοποιήθηκαν 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 4 αεροπλάνα.

Σοβαρές ελλείψεις στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο

Επαρκείς ποσότητες σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και αντισηπτικά, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επισημαίνοντας τα τραγικά προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Το προσωπικό έχει περάσει τα πρόθυρα της εξάντλησης και δεν αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο. Οι προσωρινές προσλήψεις δεν κάλυψαν παρά μόνο στο ελάχιστο τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να ξεχάσει τα ωφελούμενα ρεπό, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 40, και τις άδειες, γιατί "δεν βγαίνουν οι βάρδιες". Οι αφυπηρετήσεις συναδέλφων δεν έχουν αναπληρωθεί ακόμα και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό. Η έλλειψη ιατρών βγάζει μάτι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση στον μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, όπου μέχρι χτες δεν υπήρχαν γιατροί για να τα υποστηρίξουν και να τα δουλέψουν. Τώρα που προσλήφθηκε γιατρός είναι με μπλοκάκι», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» και καλεί σε αγώνα για χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, ένταξη όλων στα ΒΑΕ, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

ΤΗΝΟΣ
Προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων

Αγωγές με τις οποίες ζητάει πάνω από 320.000 ευρώ (!) από 100 κατοίκους της Τήνου επιδίδει αυτές τις μέρες η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», λόγω της μη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί. Το ποσό το ζητάει η εταιρεία ως «διαφυγόντα κέρδη», για «ηθική βλάβη» κ.λπ., σε μια ακόμα προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ο αγώνας του λαού του νησιού ενάντια στη φυσική καταστροφή με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Θυμίζουμε άλλωστε την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι Τηνιακοί από αστυνομικές δυνάμεις επειδή αντιδρούσαν σε αυτούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, οπότε οι σχετικές αγωγές αποτελούν μέρος της προσπάθειας εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Συλλυπητήρια

Τα Τομεακά Συμβούλια Α' Αθήνας και Φιλοσοφικής της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις συντρόφισσες Αφροδίτη και Αλεξάνδρα Γεωργίου και την οικογένειά τους, για το θάνατο του πατέρα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ