ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Υγεία

Τη Δευτέρα έγινε συγκέντρωση - συζήτηση για την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή

H οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας και στο δήμο Φυλής, με 45.000 κατοίκους και εκατοντάδες εργαζόμενους από άλλες περιοχές οι οποίοι δουλεύουν στο Βιομηχανικό Πάρκο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συγκέντρωσης - συζήτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων, με πρωτοβουλία Σωματείων και Συλλόγων του δήμου Φυλής.

Μέσα από τις παρεμβάσεις του Θύμιου Βασιλείου, αντιπροέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, του Παναγιώτη Γάκια, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου - Φυλής, και της Γεωργίας Δελή, προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι εγκληματικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής από τη λειτουργία της χωματερής.

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:

  • Στα Ανω Λιόσια υπάρχει ένα παράρτημα του ΠΕΔΥ χωρίς κανένα εργαστήριο, με μεγάλες ελλείψεις γιατρών, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, με ωράρια ακανόνιστα και με απολύσεις προ των πυλών για τους ήδη λίγους γιατρούς του παραρτήματος.
  • Οι υπηρεσίες Υγείας στο Ζεφύρι φιλοξενούνται στο ΚΑΠΗ Ζεφυρίου και οι γιατροί που βρίσκονται στο παράρτημα του ΠΕΔΥ Ανω Λιοσίων πηγαίνουν ανά μια μέρα και κάθε ειδικότητα. Ούτε λόγος για εξέταση του ασθενούς. Μια συνταγογράφηση μόνο.
  • Στη Χασιά δεν υπάρχει καμία παροχή υπηρεσίας Υγείας προς τους κατοίκους. Οσοι θέλουν να συνταγογραφήσουν ή να εξεταστούν, θα πρέπει να κατέβουν στα Ανω Λιόσια.
  • Αθλια είναι η κατάσταση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπως το «Θριάσιο», με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε περιβαλλοντικές μελέτες στην περιοχή, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η μόλυνση του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλη και δείχνουν ότι τα κρούσματα νεοπλασιών σε όλες τις ηλικίες έχουν αυξηθεί στην περιοχή. Στη βάση των ελλείψεων και των προβλημάτων, που προκαλεί και οξύνει η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σωματεία και φορείς της Φυλής διεκδικούν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, και παλεύουν για:

  • Αναβάθμιση του παραρτήματος Ανω Λιοσίων του ΠΕΔΥ σε Κέντρο Υγείας, με 24ωρη λειτουργία, 7 μέρες τη βδομάδα, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου που θα εξυπηρετεί τις περιοχές του Ζεφυρίου και της Χασιάς, με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
  • Να καλυφθούν σχολεία και αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
Να μη μεταφερθεί και να αναβαθμιστεί το ΚΥ Πύλης Αξιού

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων
Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων
Στο πλευρό των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, υγειονομικών, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΠΑ, που στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτίριο, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του κτιρίου, αντιδρώντας στα σχέδια που διαρρέονται για μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και παραχώρηση του κτιρίου στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ και επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των εργαζομένων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα αναζητήσει μέχρι το τέλος του χρόνου έναν συμπληρωματικό χώρο για να στεγαστούν υπηρεσίες των Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη, και όπως φαίνεται, παραμένει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τις σημερινές υποδομές του ΚΥ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τυχόν μεταφορά του ΚΥ Πύλης Αξιού θα σήμαινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου ΚΥ της Βόρειας Ελλάδας, του μοναδικού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί πρωί και απόγευμα και διαθέτει μικροβιολογικό, ακτινολογικό και κυτταρολογικό εργαστήριο. Το ΚΥ εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της κεντροδυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και όμορων δήμων και νομών, με ετήσια προσέλευση άνω των 100.000 ασφαλισμένων.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο κλείσιμο του ΚΥ Πύλης Αξιού και τόνισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά πρέπει και να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό, να στηριχθεί πάση θυσία. Σημείωσε επίσης ότι με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων θα πρέπει να δρομολογηθούν και να προχωρήσουν γρήγορα εργασίες συντήρησης του κτιρίου, που επί δεκαετίες έχει αφεθεί και ρημάζει, με κίνδυνο για τη ζωή εργαζομένων και ασφαλισμένων.

Χαρακτήρισε προκλητική οποιαδήποτε ενέργεια δεν ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, με το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίσουν την πολιτική υποβάθμισης της Υγείας ως ενιαία στρατηγική των κυβερνήσεων, διεκδικώντας Υγεία και Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΤΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέες παρεμβάσεις για την Υγεία

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Αιγινίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Υγείας. Μέσα από την κινητοποίηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των ΚΟΒ του δήμου Πύδνας - Κολινδρού και Υγείας, αναδείχτηκε η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Πύδνας - Κολινδρού με 15.500 χιλιάδες κατοίκους και 17 χωριά, με το Κέντρο Υγείας στο Αιγίνιο να λειτουργεί με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες, οι ΚΟ του ΚΚΕ, την Κυριακή 12/7, πραγματοποίησαν εκδήλωση στο πολιτιστικό Κέντρο «Αριστοτέλης» στον Καταχά, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία». Μίλησαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, η Αννα Μπάμπα, γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Αιγινίου και ο Γιώργος Μακρηγιώργης, φαρμακοποιός και στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διεκδικεί άμεση αποζημίωση πληγέντων αγροτών

Τις μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να γίνουν γρήγορα οι καταγραφές στις ζημιές από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες - παραγωγοί.

Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη για μέτρα πρόληψης των καταστροφών, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας, καθώς και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του δήμου Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης, καθώς και του δήμου Δυτικής Αχαΐας. Στο χωριό Δροσερό του δήμου Εορδαίας η βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση στις 4 Ιούλη είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από 2.000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών να καταστραφούν.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες είναι μεγάλες και αφορούν καλλιέργειες με καρπούζια, πατάτες, κηπευτικά, καλαμπόκια, σιτάρι και ελαιοκράμβη. Οι καταστροφές αυτές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς κηπευτικών, αφού όπως τονίζουν, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστούσε την παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάθετη (όπως π.χ. σπανάκια).

Αντίστοιχα σε περιοχές του δήμου Δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες οινοποιήσιμων αμπελιών, ελιάς και οπωροκηπευτικών σε μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων κυρίως στα χωριά Μυτόπολη, Κώμη, Μαζαράκι και αφορούν περίπου 200 οικογένειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές δέχονται πλήγματα από τα καιρικά φαινόμενα, αφού και οι υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία βδομάδα τον περασμένο Μάη δεν επέτρεψαν την αναμενόμενη καρπόδεση στα ελαιόδεντρα. Παράλληλα, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ήρθε να δώσει τη «χαριστική βολή» ιδιαίτερα για την ελιά, αφού όση παραγωγή διασώθηκε από τις ζημιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μάη, καταστράφηκε με την πτώση του καρπού από το χαλάζι πριν από λίγες μέρες.

Σήμερα το παναναπηρικό συλλαλητήριο

Παναναπηρικό συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής. Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο Σύλλογος Γονέων Τυφλών Παιδιών ΚΕΑΤ, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «Κεραυνός», καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Τα βασικά αιτήματα είναι: Κανένας άνθρωπος με αναπηρία και χρόνια πάθηση χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες, την Ειδική Αγωγή και αποκατάσταση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση κάθε πληρωμής από τις οικογένειες ή / και τους εξυπηρετούμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη κάλυψη σε υποδομές και εξοπλισμό. Να ανοίξουν νέες δημόσιες δομές στην Ειδική Αγωγή με ευθύνη του κράτους. Καμία απόλυση, καμία δυσμενής μετατροπή σύμβασης. Γενναία αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Μαζικά τεστ σε ΑμεΑ και εργαζόμενους σε Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ