ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Πάτρα τίμησε τον Θάνο Μικρούτσικο

Το όνομα του συνθέτη δόθηκε στο «Εργοστάσιο Τέχνης»

Με μία συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, η Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής τίμησε, τραγούδησε και νοστάλγησε τον μεγάλο συνθέτη, σηματοδοτώντας και την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ. Παρουσία της οικογένειας του Πατρινού δημιουργού, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην Τέχνη και στην πόλη, μετονόμασε το «Εργοστάσιο Τέχνης» σε «Εργοστάσιο Τέχνης Θάνος Μικρούτσικος».

Η συμμετοχή του κόσμου - ο οποίος εξάντλησε τα εισιτήρια την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους - ήταν συγκλονιστική. Εγιναν μια φωνή με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη, οι οποίοι ερμήνευσαν αγαπημένα κομμάτια του συνθέτη από όλη τη δισκογραφική του διαδρομή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας είχε ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Στη διάρκεια της συναυλίας διαβάστηκαν αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας του Θάνου Μικρούτσικου, από τους ηθοποιούς Γεωργία Ηλιοπούλου, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Ιωάννα Στεφανάτου, Μαρία Καραμάνη, Κωνσταντίνα Μαγκαφά, Ολγα Σπυράκη, Τάσο Χρυσόπουλο. Τη «μετάφραση» στη νοηματική έκανε η Ρένα Ανδριοπούλου.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στον σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της που το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ανοίγει τις πύλες του με το αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο. Σημείωσε δε ότι «αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη έχοντας δίπλα μας την οικογένειά του, την σύντροφό του Μαρία Παπαγιάννη και τα παιδιά του», τους οποίους και ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας.


«Η Πάτρα τιμά σήμερα το άξιο τέκνο της, τον αγαπημένο μας Θάνο Μικρούτσικο, δηλώνει περήφανη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιούργησε σε αυτή», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Οπως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Τιμάμε έναν συνθέτη, έναν διανοητή που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας, αλλά τη ζωή ολάκερη. Με το έργο του εμψύχωνε και εμψυχώνει τους ανθρώπους, τους δίνει δύναμη και κουράγιο για να σταθούν όρθιοι, απέναντι σε όλους όσοι τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Μας έφερε σε επαφή με τη μουσική και τους στίχους που δίνουν νόημα στη ζωή». Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο Κ. Πελετίδης σημείωσε: «Το μεγαλύτερό του δώρο για μας είναι ότι για μισό αιώνα εμπνεόμαστε, εμψυχωνόμαστε, αισθανόμαστε, κατανοούμε τον κόσμο και αγωνιζόμαστε να τον αλλάξουμε, συντροφιά με τη μουσική του μέσα από τη μουσική του. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να του κάνουμε είναι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να φτιάξουμε "Μια κοινωνία ικανή να μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου"».

Η Μαρία Παπαγιάννη, η σύντροφος του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία παρευρέθηκε στη συναυλία μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο, στον σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον δήμαρχο Πατρέων, στους συνεργάτες του και σε όλη την πόλη για την ιδιαίτερη τιμή προς τον Θάνο Μικρούτσικο. «Ο Θάνος ήταν περήφανος για την πόλη του, για την οποία έλεγε πολλές ιστορίες, για την πόλη με τη μικρή Σκάλα του Μιλάνου, για τις Αποκριές στην Πάτρα που παλιά ήταν καλύτερες και από τη Βενετία, για τους δρόμους με τις στοές που μπορούσες να περπατήσεις από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη χωρίς να βραχείς...», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εύχομαι να τραγουδάμε εδώ για τον Θάνο και να κάνετε πολλές, πολλές εκδηλώσεις για τον Πολιτισμό. Είμαι σίγουρη ότι θα χαίρεται πολύ, θα είναι κάπου εδώ, ανάμεσά μας πάντα».


Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Κ. Πελετίδης ανακοίνωσε ότι το «Εργοστάσιο Τέχνης» μετονομάζεται σε «Εργοστάσιο Τέχνης Θάνος Μικρούτσικος», καθώς την απόλυτη σιγή έσπαγαν μόνο το φως από τον προβολέα που έπεφτε στη μαρκίζα του θεάτρου και ο ήχος από το τραγούδι που τόσο αγαπούσε ο καλλιτέχνης, «Στης Γοργόνας το Φτερό».

Στη συναυλία παρευρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 27 Ιούλη, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία της ενότητας «Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο» με τους Χρήστο Θηβαίο και String Demons. Η δωρεάν διάθεση των εισιτηρίων ξεκινά αύριο Τετάρτη από το ταμείο του «Απόλλων» και θα γίνεται καθημερινά (πλην Δευτέρας) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ «Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ» Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Παίρνουμε τα όργανά μας και βγαίνουμε στο δρόμο!»

Διεκδικούν άμεσα μέτρα επιβίωσης

Το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια», μετά από απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του, καλεί σήμερα Τρίτη σε κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στις 7 μ.μ., για διεκδίκηση άμεσων μέτρων επιβίωσης.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους το προηγούμενο διάστημα προχωρούν σε κλιμάκωση του αγώνα τους, καθώς όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, «με το τελευταίο ΦΕΚ της κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου, που απαγορεύει τα πανηγύρια και άλλες αντίστοιχες δημόσιες ανοιχτές εκδηλώσεις, παίρνει από τα χέρια του πεινασμένου την μπουκιά που του έδωσαν». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου μας. Αδιαφορεί για την εξαθλίωση των εργαζομένων που παράγουν τον Πολιτισμό στη χώρα μας... Οπως και οι προηγούμενες, θέλει να φορτώσει την κρίση ξανά στις πλάτες μας».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι μουσικοί στα Γιάννενα τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ ελάχιστοι από αυτούς παίρνουν κάποιο επίδομα ενίσχυσης.

Παράλληλα καταγγέλλει ότι ενώ «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα έκαναν κουρελόχαρτο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία και την εξαθλίωση. Ετοιμάζουν στην ΕΕ τη νέα μοιρασιά δισεκατομμυρίων, για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, και μας καλούν να ζήσουμε με επιδόματα ψίχουλα».

Το Σωματείο διεκδικεί πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων - πανηγυριών με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, και στο χορό. 534 ευρώ για όσους έχουν από 1/1/2019 έως σήμερα 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019. Επιδότηση όλων των ανέργων. Κατάργηση δημοτικών τελών και για ρεύμα - νερό στον κλάδο. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος σε περίπτωση ακύρωσης προγραμματισμένων εκδηλώσεων με κρατική εντολή.


Με τους «Πέρσες» στην Επίδαυρο

Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου κάνει την πρώτη του εμφάνιση το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο για φέτος το καλοκαίρι. Οι «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, θα ανέβουν στην Επίδαυρο αυτή την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιούλη.

Πρόκειται για το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της εποχής. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου.

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για το στρατό τους που έχει εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής επιχείρησης. Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: Ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Ελληνες νίκησαν. Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Θ. Κ. Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ