ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει το πετσόκομμα κάθε ουσιαστικής πρόληψης για χάρη του κεφαλαίου
  • Μόλις το 13,9% όσων εισέρχονται στη χώρα ελέγχονται για κορονοϊό
  • Ελάχιστοι οι προληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους σε Τουρισμό, Επισιτισμό, Μεταφορές

Copyright 2020 The Associated

Την ανυπαρξία ουσιαστικών προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού και των επισκεπτών της χώρας, καθώς βαθαίνει συνεχώς η υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χτεσινή ενημέρωση o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα ότι με αυτήν την πολιτική... είναι όλα «υπό έλεγχο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες:

  • Μέσα στις τρεις πρώτες βδομάδες του Ιούλη ελέγχθηκε για κορονοϊό μόνο το 13,9% όσων ταξιδιωτών εισήλθαν στη χώρα.

Συγκεκριμένα, εισήλθαν 918.032 άτομα (620.652 αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς) και πραγματοποιήθηκαν μόνο 127.900 τεστ. Από αυτά, θετικά βγήκαν τα 295, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, αφού ελέγχεται μόνο 1 στους 7 ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα.

Οσον αφορά την προέλευση αυτών των κρουσμάτων, οι 5 πρώτες χώρες ήταν οι εξής: Σερβία (78 κρούσματα), Βουλγαρία (63), Ρουμανία (61), Αλβανία (23) και ΗΠΑ (6).

  • Στα εισαγόμενα κρούσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται ο σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών από το εξωτερικό που βρέθηκαν θετικοί αφού πήγαν από μόνοι τους για έλεγχο, αφού δεν εντάσσονταν στους... «στοχευμένους» ελέγχους του μόλις 13,9% των ταξιδιωτών που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε μάλιστα ότι και στα υπόλοιπα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, η ιχνηλάτηση δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους συνδέεται με επαφή με εισαγόμενο κρούσμα. Αναδεικνύονται δηλαδή και εδώ οι συνέπειες από το γεγονός ότι δεν προβλέπονται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι για όλους τους επισκέπτες της χώρας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Η πείρα δείχνει μάλιστα ότι ακόμα και επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ανεπαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα!
  • Την ίδια ώρα που είναι αναγκαίος ο καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ο υφυπουργός, πέρα από τα γνωστά περί «προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον Τουρισμό», περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν γίνει... «στοχευμένα» μόλις 1.017 διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στην Εστίαση. Κι αυτό όταν την ίδια ώρα η έγνοια των μεγαλοξενοδόχων, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΞ, είναι να πληρώσουν το μισό κόστος του τεστ για τους πελάτες τους από βαλκανικές χώρες!
«Ευθύνη» του λαού να αναρρώσει μόνος του - «Ευθύνη» της κυβέρνησης τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, από τα 4.007 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας στις 25/2, αναφέρθηκε ότι τα 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 1.030 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 435 κρούσματα είναι σήμερα ενεργά, ενώ 195 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή (στο μεταξύ οι θάνατοι ανήλθαν σε 197).

Αποτυπώνεται και εδώ η απογείωση της «ατομικής ευθύνης», καθώς στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ουσιαστικής ανυπαρξίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η μεγάλη πλειοψηφία από αυτά τα 2.347 άτομα που ανάρρωσαν στο σπίτι είτε έμειναν χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, είτε αναγκάστηκαν πολύ συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτη γιατρό.

Η ίδια καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» επαναλήφθηκε και χτες, με τον υφυπουργό να αναφέρει: «Ο καθένας από μας να κάνει αυτό που πρέπει. Να πάρει την ευθύνη του». Κι όλα αυτά την ώρα που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να είναι «στο κόκκινο», ενώ η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να χαλαρώσει κι άλλο τα ήδη πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως με τα όρια πληρότητας στην ακτοπλοΐα.

Στο ίδιο φόντο, εξάλλου, και με τους μεγαλοξενοδόχους να διατυπώνουν ανοιχτά τις απαιτήσεις τους για όσο γίνεται λιγότερη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση με τις ενημερώσεις που εγκαινίασε χτες στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με χαρακτηριστική την απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έχει επιλέξει να παρουσιάζει το ζήτημα στενά ως θέμα «επιχειρησιακού σχεδιασμού», επιχειρώντας να απλώσει πέπλο σιωπής στους κρίσιμους τομείς που είναι «δεμένοι» με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και ειδικά στα ζητήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Συνεχίζεται η μεγάλη εξάπλωση

Με αμείωτη την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού SARS-CoV-2 στον κόσμο, σε συνθήκες «ανοίγματος» της οικονομικής δραστηριότητας με τους όρους του μεγάλου κεφαλαίου, με ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, εντείνονται παράλληλα και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για το αναζητούμενο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, μέχρι χτες το βράδυ καταγράφονταν σχεδόν 15 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 615.000 νεκροί.

Οι ΗΠΑ κρατάνε τα «σκήπτρα», με τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια και τα θύματα τα 145.000. Μέσα σε ένα 24ωρο μέτρησαν πάνω από 75.000 νέα κρούσματα και περισσότερους από 1.100 νεκρούς. Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία και στη Βραζιλία, με 2,1 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 80.000 νεκρούς.

Ακολουθούν: Ινδία (1,2 εκατ. κρούσματα - 28.763 νεκροί), Ρωσία (783.328 - 12.580), Νότια Αφρική (373.628 - 5.173), Περού (357.681 - 13.384), Μεξικό (349.396 - 39.485), Ισπανία με αύξηση της μετάδοσης τις τελευταίες μέρες και πάνω από 1.300 νέα κρούσματα χτες (συνολικά 313.335 κρούσματα - 28.424 νεκροί), Βρετανία (295.817 - 45.422), Ιράν (278.828 - 14.634) και Πακιστάν (266.096 - 5.639).

Ανταγωνισμός εταιρειών για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση «ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων» για το υποψήφιο εμβόλιο της βρετανικής «AstraZeneca» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» έδωσαν χτες στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους, αναφέροντας πως αυτά δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο αυτό προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές που παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.

Στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται και το υποψήφιο εμβόλιο της αμερικανικής «Moderna». Το δε εμβόλιο που αναπτύσσεται από την κινεζική «CanSinoBiologics» και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας επίσης φαίνεται να είναι ασφαλές και προκάλεσε μια ανοσοαπόκριση στους περισσότερους από τους 508 υγιείς εθελοντές.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προσπάθειες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και η μαζική παραγωγή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι δυνατή σε 12 με 18 μήνες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ενισχυθεί άμεσα το Νοσοκομείο Ξάνθης

Αμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος την περασμένη Δευτέρα.

Ο Γ. Δελής τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε μια περιοχή όπως η Ξάνθη, που αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, θα περίμενε κανείς πως θα έχει εξοπλιστεί και στελεχωθεί το νοσοκομείο, κάτι που τέσσερις μήνες μετά δεν έχει συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί του καλύπτουν κενά σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Αναφέρθηκε ακόμα στο αίτημα της Ενωσης Γιατρών Ξάνθης, ήδη από τα μέσα Απρίλη, για άμεσο εξοπλισμό του νοσοκομείου με μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR), καθώς μέχρι τώρα τα δείγματα στέλνονταν για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, σημείωσε πως στη Ξάνθη λειτουργεί ένα ιδιωτικό εργαστήριο που διαθέτει τέτοιο μηχάνημα και τα αποτελέσματά του εκδίδονται αυθημερόν. «Είναι τυχαίο το να μην έχει το δημόσιο νοσοκομείο της Ξάνθης και να υπάρχει ένα ιδιωτικό εργαστήριο, το οποίο βεβαίως να βγάζει αρκετά χρήματα, κέρδη από αυτήν την υπόθεση; Δεν νομίζω», σχολίασε ο Γ. Δελής.

Επιπλέον, πέρα από την ανάγκη άμεσου εφοδιασμού του νοσοκομείου με το μηχάνημα, ο βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε όλα τα άλλα αιτήματα για τη στελέχωση των νοσοκομείου, για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κ.ο.κ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε... «επαρκή» τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΣΥ. Για τη στελέχωση του νοσοκομείου παρέπεμψε στο διαγωνισμό που θα γίνει το Σεπτέμβρη, ενώ, κατά την πάγια τακτική των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης και των «μπαλωμάτων», πρόσθεσε ότι όπου δεν καλύπτονται οι ανάγκες από το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε, το υπουργείο προχωρά σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υγειονομικές δομές.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τετάρτη στο Νοσοκομείο Ξάνθης θα λειτουργεί μηχάνημα PCR, που μεταφέρθηκε από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Δελή να απαντά στη δευτερολογία του πως η μεταφορά του μηχανήματος από τη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη, κατά την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και με το προσωπικό, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση, καθώς θα δημιουργηθεί αντίστοιχη έλλειψη στο «Ιπποκράτειο».

Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, αφού μετέτρεψε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «σύστημα μίας νόσου», παραμερίζοντας τις υπόλοιπες ανάγκες υγείας του λαού, «παίζει» τώρα ό,τι κερδήθηκε από το λαό στη ρουλέτα των κερδών του κεφαλαίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για την Υγεία.

36 νέα κρούσματα σε 10 περιφέρειες

Αλλα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 5 εισαγόμενα (2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), τα 17 εντοπίζονται στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη, από 2 σε Ξάνθη και Λάρισα, από 1 σε Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα και Σάμο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.048, ενώ 10 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αλλοι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 197 θάνατοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ