ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Eκπαίδευση

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην ιδιωτική Eκπαίδευση και η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά αύριο, Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», συνοδεύεται από το υπουργείο με δηλώσεις περί «απελευθέρωσης του ιδιωτικού σχολείου από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό» και στο πνεύμα ελευθερίας της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας οδηγεί στο τσάκισμα της όποιας προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την απαξίωση του παιδαγωγικού τους ρόλου. Μέσα από αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει πιο ανοιχτά μια σειρά απαιτήσεις των σχολαρχών, τη στιγμή που ήδη στο χώρο ευρύτερα της ιδιωτικής εκπαίδευσης επικρατεί εργασιακή «γαλέρα» με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο μετουσιώνει την πολιτική επιλογή μας να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό σχολείο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό, την υπερρύθμιση και τον περιορισμό των δυνατοτήτων του. Επιδιώκουμε το ιδιωτικό σχολείο να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία, να μπορεί να αναπτύσσει τον πολύπλευρο ρόλο, να ενισχύει τις καινοτομίες του», δήλωσε η υπουργός Παιδείας με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις, αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και κατά την προσφιλή τακτική προωθείται με κλειστά σχολεία, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στην πραγματικότητα, με τις διατάξεις του και ειδικότερα με όσα ορίζονται στα άρθρα 9 και 10, αίρονται οι όποιες προστατευτικές διατάξεις υπήρχαν για τις συμβάσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το υπουργείο μιλά για «στήριξη των εκπαιδευτικών», ωστόσο μαζί με τις διετείς συμβάσεις εργασίας, καταργεί στην ουσία και τις όποιες ρήτρες προστασίας για τις απολύσεις. Δημιουργείται ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει τον εκπαιδευτικό χωρίς έλεγχο και χρονικό περιορισμό, ακόμα και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να μειώνουν κατά το δοκούν το ωράριο των εκπαιδευτικών τους και τις αποδοχές τους.

Μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να πουλούν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, φροντιστηριακές ή άλλης μορφής, μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου, προσελκύοντας και μαθητές από δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες, στο όνομα της «αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ευελιξίας». Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συστέγασης των ιδιωτικών σχολείων με κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστήρια που ίσχυε, ενώ επιτρέπεται πλέον και η συστέγαση με άλλα ιδιωτικά σχολεία, ξένα σχολεία, κέντρα διά βίου μάθησης, καθώς και με άλλους φορείς.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει παράλληλα «αξιολόγηση» σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων για την αξιολόγηση των δομών, του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, με δυνατή την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων αξιολόγησης από τα ιδιωτικά σχολεία.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Σε εκδήλωση αύριο στο Πάντειο θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 23 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, η ΠΟ Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και η ΤΟ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ομιλήτρια θα είναι η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, που ήταν παρών στη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο του εργοστασίου.

Η αυριανή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του διημέρου δραστηριοτήτων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ξεκινά σήμερα με εξορμήσεις σε δεκάδες εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς σε όλη την Αττική, τιμώντας την φοιτήτρια του Παντείου - μέλος της ΚΝΕ που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ πριν από 40 χρόνια.

«Τιμάμε την Σωτηρία με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην πολιτική που, όπως τότε έτσι και σήμερα, χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους, πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών.

Τιμάμε την Σωτηρία δίνοντας τη μάχη καθημερινά για να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που παλεύουμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας μέσα από τη συλλογική οργανωμένη πάλη, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων - ΕΕ που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν στο σχετικό κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δηλώνοντας: «Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει το δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης των φοιτητών πλάι, σε συμπόρευση με το εργατικό ταξικό κίνημα.

Για να βρει δικαίωση η θυσία της Σωτηρίας. Οργανώνουμε την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή».

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός»

Το ζήτημα της ένταξης των οδηγών σχολικών λεωφορείων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, που κατέθεσε ως Αναφορά προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Ο «Βύρων» αναφέρεται στο διευκρινιστικό έγγραφο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις αρχές Μάρτη (51485/2020), με το οποίο ισχυρίζεται πως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων δεν εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Εκτοτε, οι οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία μέσα από το σωματείο προσέφυγαν επανειλημμένως στο υπουργείο Εργασίας, επιδιώκοντας τη δικαίωση του αιτήματός τους να πάψει η εξαίρεσή τους από τα ΒΑΕ.

Το σωματείο κάνει λόγο για «εμπαιγμό» από πλευράς υπουργείου. «Ο εμπαιγμός αυτός πρέπει να σταματήσει και το υπουργείο να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει η εξαίρεση των οδηγών σε σχολικά λεωφορεία από τα ΒΑΕ», σημειώνει ο «Βύρων» μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ