ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Οι πληγές από την πολύνεκρη τραγωδία είναι ακόμα ανοιχτές...

Copyright 2018 The Associated

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο λαός της Αττικής ζούσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Ηταν η μέρα που η πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε από το βουνό της Πεντέλης, ανεξέλεγκτη λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και πυροπροστασία, εξαφάνισε τον οικισμό Μάτι.

Ο απολογισμός δεν χωράει ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, σε ανθρώπινο νου. Εν έτει 2018, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν 102 άνθρωποι. Τραγικά θύματα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων και μεγάλων φυσικών καταστροφών, οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβίστηκαν στους δρόμους του οικισμού, ψάχνοντας διέξοδο προς τη θάλασσα. Η «ατομική ευθύνη» που τους φορτώθηκε για να σωθούν από τη λαίλαπα άφησε πίσω της αυτόν τον απολογισμό. Οι αδικοχαμένοι της φονικής καταστροφής, μαζί με τους πάνω από 170 τραυματίες, τους δεκάδες εγκαυματίες που ακόμα δίνουν τη μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, αλλά των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της σαπίλας του αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, η οποία αναδίδεται ξανά αυτές τις μέρες, με τον μικροκομματικό καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στα αποκαΐδια του Ιούλη του 2018.

Eurokinissi

Η μέρα που ξημέρωνε σαν σήμερα το 2018, φαινόταν ότι θα ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα για τις δασικές εκτάσεις: Στις 12 το μεσημέρι ξεσπάει πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, πάνω από την Κινέτα, η οποία γρήγορα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, περνάει την Εθνική Οδό και φτάνει να απειλεί τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της «Motor Oil». Κι ενώ ρίχνονται όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς, ξεσπάει το άλλο μέτωπο, στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Τα δύο ταυτόχρονα μέτωπα ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν τη γύμνια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα, της άνισης μάχης που δίνουν με τις μεγάλες ελλείψεις οι πυροσβέστες. Η χρόνια υποχρηματοδότηση για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η λογική ότι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελεί «κόστος» χωρίς το προσδοκώμενο «όφελος», σύμφωνα με το κυνικό αυτό ζύγι της ΕΕ, αποδεικνύουν τους λόγους που ο λαός έγινε μάρτυρας ενός προμελετημένου εγκλήματος.

Γολγοθάς για τους πληγέντες

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, αποτελώντας την άλλη όψη ενός εχθρικού κράτους απέναντι στο λαό που υποφέρει. Ετσι, συμπληρώνονται δύο χρόνια εξαγγελιών και υποσχέσεων, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή της ΝΔ.

Δύο χρόνια μετά...
Δύο χρόνια μετά...
Οι πληγέντες εξακολουθούν να κυκλοφορούν από υπηρεσία σε υπηρεσία με ένα φάκελο στο χέρι, να βγάζουν φωτοτυπίες, να κυνηγούν προθεσμίες, εγκλωβισμένοι σε έναν λαβύρινθο με δαιδαλώδεις διαδικασίες για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Σκόπιμα οι κυβερνήσεις καλούν τους πληγέντες να τα βγάλουν πέρα μόνοι, κάνοντας «ατομική τους ευθύνη» ακόμα και το κυνήγι των αποζημιώσεων. Οι χαρακτηρισμοί για τα σπίτια από «κατεδαφιστέο» σε «επισκευάσιμο» δίνουν και παίρνουν, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αφήνοντας λαϊκά νοικοκυριά να κυνηγούν ασύμφορες επισκευές. Οι κατηγοριοποιήσεις των πυροπλήκτων τελικά οδηγούν σε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες, και τελικά πολλοί από αυτούς ακόμα και δύο χρόνια μετά μένουν στο νοίκι.

Στον αντίποδα των αργόσυρτων διαδικασιών που δοκιμάζουν την υπομονή των πληγέντων βρίσκεται η βιασύνη των κυβερνήσεων, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, για να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, που δείχνουν το «ενδιαφέρον» τους για την περιοχή. Ενδεικτικό είναι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα. Ενα σχέδιο ενταγμένο στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων, δίνοντας αβάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντας έδαφος κερδοφορίας αξιοποιώντας τα «φιλέτα» γης. Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η πολεοδομική συγκρότηση του νέου οικισμού, που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός τουριστικού πόλου στην ευρύτερη περιοχή με γνώμονα τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, αλλά και στα λεγόμενα «αναπτυξιακά» σχέδια για την Ανατολική Αττική. Στη συγκεκριμένη δε περιοχή, σημείο αναφοράς είναι το λιμάνι της Ραφήνας.

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Συμμετείχαν στην κατάσβεση, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν πληγέντες, για να προστατεύσουν λαϊκές περιουσίες. Και από την επόμενη μέρα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης, τόσο για μέτρα ανακούφισης όσο και για να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, να διεκδικήσει ο λαός μέτρα για να μην ξαναζήσει τέτοια καταστροφή. Κλιμάκια του Κόμματος ήταν μόνιμα στις πληγείσες περιοχές. Περιοδεία πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ κορύφωση των παρεμβάσεων του Κόμματος ήταν η μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ στη Νέα Μάκρη στις 17 Αυγούστου. Το Κόμμα συνεχίζει αταλάντευτα να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για αποζημίωση στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού και ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών, προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, επέκταση του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους, καταβολή της επιχορήγησης μηνιαία και όχι ανά τρίμηνο, παραμονή των πυρόπληκτων στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους, απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, ενοποίηση των δύο ερανικών λογαριασμών και την αξιοποίηση των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα δύο χρόνια από την πυρκαγιά στην Κινέτα

Από την πυρκαγιά στην Κινέτα

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στην Κινέτα
Την Κυριακή 26 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στην Κινέτα (ταβέρνα «Παραδοσιακό») η ΚΟ Μεγαρέων Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «2 χρόνια από την πυρκαγιά στην Κινέτα. Η ζωή μας δεν μπορεί να θυσιάζεται άλλο για τα κέρδη των λίγων». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η μεγάλη φωτιά είχε ξεκινήσει στις 23 Ιούλη του 2018 από τα Γεράνεια όρη, κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα της, φτάνοντας μέχρι την παραλία της Κινέτας. Την ίδια μέρα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή δίπλα στα διυλιστήρια της «Motor Oil», για την οποία κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη για τα διυλιστήρια υπήρχε μεγάλη ανησυχία και γι' αυτόν το λόγο μεγάλη κινητοποίηση στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της φωτιάς. Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην Εθνική οδό, η οποία πνίγηκε από τους καπνούς, ενώ σε κάποια σημεία της οι φλόγες την προσπέρασαν κατευθυνόμενες προς τη θάλασσα. Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς ήταν η καταστροφή των οικισμών Πανόραμα 1, 2, 3 και Γαλήνη, αφήνοντας στάχτη μια συνολική έκταση 60.000 στρεμμάτων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μερικούς μήνες μετά, τον Νοέμβρη του 2019 οι κάτοικοι της Κινέτας ήρθαν αντιμέτωποι και με τις σφοδρές πλημμύρες, με σπίτια να καταστρέφονται, ανθρώπους να εγκλωβίζονται στα λασπόνερα. Οπως κατήγγειλε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, μετά τις πυρκαγιές τα έργα ήταν πρόχειρα και αποσπασματικά, με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι ακόμα πιο έντονα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για να μπει στο επίκεντρο η πραγματική προστασία του λαού

24 Ιούλη 2018: Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων
24 Ιούλη 2018: Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων
«Μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε και από "Ριβιέρα", που κάποιοι υπόσχονταν να την κάνουν, μετατράπηκε σε "Ναγκασάκι"», τονίζει σε ανακοίνωσή της για τα δύο χρόνια από την καταστροφή στο Μάτι η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

Και προσθέτει, σχολιάζοντας τη μικροκομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι «προσβάλλει τόσο τους νεκρούς της τραγωδίας όσο και τις εκατοντάδες πυρόπληκτες οικογένειες. Αντιπαράθεση η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες, η επούλωση των μεγάλων πληγών και η άμεση λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας:

«Δύο χρόνια η περιοχή της Ανατολικής Αττικής βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της φωτιάς, βίωσε από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, βίωσε το τι σημαίνουν κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Οι πυρόπληκτες οικογένειες έμαθαν από πρώτο χέρι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Οτι η μία κυβέρνηση δίνει στην άλλη τη σκυτάλη, ότι οι υποσχέσεις είναι κούφια λόγια. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία κατεύθυνση, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας, ενώ δεν έχουν προτεραιότητα τη λύση των προβλημάτων των πυρόπληκτων. Οπως δείχνουν και τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών, για την πατρότητα των οποίων ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η "αναγέννηση" από την καταστροφή θα γίνει με κριτήρια που βάζουν απέναντι τις λαϊκές ανάγκες και έχουν ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που δείχνουν διαχρονικά το "ενδιαφέρον" τους για την περιοχή. Ετσι και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση πρόσφατα, είναι ενταγμένο στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων και πρόκειται για σχέδιο καταρτισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας "φιλέτα" γης.

Δύο χρόνια μετά, τα φώτα της δημοσιότητας για τα προβλήματα των κατοίκων έσβησαν, αλλά τα προβλήματα αυτά παραμένουν και κάποια γιγαντώνονται. Αποζημιώσεις, ανακατασκευές, ταλαιπωρία στις υπηρεσίες, ανάπλαση και αποκατάσταση του πρασίνου, αμίαντος, οικογένειες στον αέρα χωρίς να ξέρουν πού και πώς θα μείνουν, πληγές στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων που είναι ακόμα ανοιχτές. Είναι μερικά από τα καθημερινά βιώματα για μια πυρόπληκτη οικογένεια.

Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι οπαδοί του από την πρώτη ώρα ήταν στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά να βοηθήσουν, να σώσουν τον συνάδελφο, τον γείτονα, τον συγγενή. Από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα μπήκε και μπαίνει μπροστά για την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων, με δεκάδες παρεμβάσεις από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έως τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα μίλησε για τα αίτια και τις ευθύνες, που μπροστά σε κάθε μεγάλο "φυσικό" φαινόμενο μετράμε θύματα και χαμένες λαϊκές περιουσίες. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται, γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή τη σύσταση εταιρείας με την επωνυμία "Μάτι Ξανά", καταγγέλλοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται διάχυση και μετάθεση της ευθύνης, με σκοπό να καλυφθούν οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και του κράτους πίσω από τις αρμοδιότητες της εταιρείας, στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής».

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να βάζει μπροστά την ικανοποίηση των αναγκών αυτών, αλλά και να αναδεικνύει ότι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτός ο δρόμος θα έχει στο επίκεντρο όχι τα κέρδη των λίγων, αλλά την πραγματική προστασία του λαού και την ικανοποίηση των αναγκών του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επικίνδυνες ελλείψεις και χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Για άλλη μια χρονιά, το μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης είναι η άνιση μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες με τη φωτιά. Ανιση, μιας και αναγκάζονται να καλύπτουν έξοδα για Μέσα Ατομικής Προστασίας από τον πενιχρό μισθό τους προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, δάση και δασικές εκτάσεις, και βέβαια τους κόπους μιας ζωής εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρασφάλειας της χώρας άφησαν συνειδητά τον εμπλεκόμενο μηχανισμό έρμαιο της μόνιμης υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και έλλειψης μέσων, υποδομών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων. Ετσι, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα ο νόμος 4662/2020. Με αυτόν προωθούνται ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας. Από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, μεταφέρει αρμοδιότητες σε δήμους, Περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία, μέσω της ανταποδοτικότητας, εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού. Και ταυτόχρονα εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις δομές της Πολιτικής Προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η Europol, που θα τροφοδοτείται και από μυστικά κονδύλια.

Ολη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται σε απόλυτους αριθμούς μέσα και από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Οπως είναι γνωστό, το ΠΣ, που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Οι πιστώσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση της ΝΔ για το ΠΣ είναι μόλις κατά 272.000 ευρώ (!) αυξημένες σε σχέση με το 2019 για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες.

Παράλληλα, όμως, οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα ενός στόλου περίπου 3.250 οχημάτων παντός τύπου, τη στιγμή που ήδη το 55% είναι πλέον της 20ετίας, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ. Οι μόνες αυξημένες πιστώσεις, αν εξαιρέσουμε τη μισθοδοτική και ασφαλιστική δαπάνη του προσωπικού και μάλιστα κατά 34%, δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ, είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων, κι ας επιμένουν οι ειδικοί ότι χρήζουν σημαντικής ενίσχυσης και οι επίγειες δυνάμεις, που είναι ο βασικός παράγοντας καταστολής των πυρκαγιών.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία

Σε κάθε αντιπυρική περίοδο, μετά από μια μεγάλη καταστροφή περισσεύει η υποκρισία των κυβερνώντων και όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, οι οποίοι αξιοποιούν τις συγκυριακές καταστάσεις από πλευράς αποτελεσμάτων μιας αντιπυρικής περιόδου, μαγειρεύοντας τα στατιστικά στοιχεία κατά το δοκούν για να επιδείξουν θετικό έργο. Ετσι, από την κυβέρνηση παρουσιάστηκε ως επιτυχημένη η αντιπυρική περίοδος του 2019, γιατί παρότι ήταν αυξημένος ο αριθμός των πυρκαγιών (9.500) σε σχέση με το 2018 (8.006), δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός και κάηκαν λιγότερα στρέμματα δασικής γης το 2019 (78.351) σε σχέση με το 2018 (94.523). Καταρχάς, και μόνο ο όγκος των πυρκαγιών φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μην εκδηλώνονται τόσο εύκολα και σε τέτοιο αριθμό οι δασικές πυρκαγιές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο τη χαρακτηρίζει η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση των 326 δήμων μέσα στον Ιούνη με 18.400.000 ευρώ και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος (Δασικές Υπηρεσίες κ.λπ.) συνολικά με 4.454.105 ευρώ, σε αντιστοιχία με το γεγονός ότι συζητάμε για το 65% των εδαφών της χώρας που χρήζουν προληπτικών παρεμβάσεων και με ό,τι έχει προηγηθεί σε επίπεδο καταστροφών, λέγεται απλά εμπαιγμός.

Το γεγονός όμως ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός την αντιπυρική περίοδο του 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, του 2018, των 102 θυμάτων, και ότι κάηκαν λιγότερα στρέμματα δασικών εκτάσεων, δεν τεκμηριώνει την επιτυχία κανενός σχεδιασμού. Για τον απλούστατο λόγο ότι της μεγάλης καταστροφής του 2007, όταν κάηκαν με τραγικό τρόπο 89 συνάνθρωποί μας, συμπεριλαμβανομένων 9 πυροσβεστών και 2 πιλότων, προηγήθηκαν 6 συνεχόμενες αντιπυρικές περίοδοι με αυξημένο όγκο συμβάντων μεν, χωρίς όμως ούτε έναν νεκρό πολίτη, και μάλιστα με λιγοστές καμένες εκτάσεις συγκριτικά με κάθε άλλη φορά.


Κ.

Πολλά τα μέτωπα τις τελευταίες μέρες

Μια από τις πιο δύσκολες μέρες της αντιπυρικής περιόδου ήταν η χτεσινή, αφού δεκάδες φωτιές είχαν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η σοβαρότερη από αυτές ήταν στις Κεχριές Κορινθίας, όπου οι φλόγες πλησίασαν και οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά. Συγκεκριμένα, μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά σε στρατόπεδο στις Κεχριές, σε μια περιοχή όπου είχε σημειωθεί πυρκαγιά και στις 9/7. Στο σημείο επιχειρούσαν 77 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, το ΜΕΤΠΕ και άλλα 2 ελικόπτερα. Από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κική Νανοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ, και η Βιβή Τζέκου, δημοτική σύμβουλος Κορίνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με εισήγηση της Πυροσβεστικής εκκενώθηκαν ο παραθεριστικός οικισμός της «Siemens» και παιδική κατασκήνωση, ενώ υπήρξε επιφυλακή για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Κωνσταντίνος και Γαλατάκι. Αργότερα οι δύο αυτοί οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι και από τους οικισμούς Αθίκια και Αλαμάνο.

Σε εξέλιξη, επίσης το μεσημέρι, ήταν και η πυρκαγιά που έκαιγε από την Τρίτη μεταξύ Αφάλωνα και Θερμής, σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων από τη μονή του Αγίου Ραφαήλ, στη Λέσβο, φωτιά που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει κάψει πάνω από 500 στρέμματα με δασώδη και θαμνώδη έκταση. Το βράδυ της Τρίτης μάλιστα τραυματίστηκε και ένας πυροσβέστης και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε αγροτοδασική έκταση στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, όπου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Μαθιά. Τέλος, πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή Φοίνικα Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, σε δασική έκταση στους Λοκρούς Φθιώτιδας και στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Στις 11 π.μ., στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών στη Ραφήνα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Ραφήνα (24ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, διασταύρωση Ραφήνας) καλεί σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί:

  • Την αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακίνητων σε βάρος των πυρόπληκτων οικογενειών.
  • Την επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της Α' κατοικίας τους.
  • Την επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάσταχτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, αφετέρου πολλοί δικαιούχοι αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και να αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.
  • Την καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ