ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Πλατιά εξόρμηση χτες σε χώρους δουλειάς στο πλαίσιο του διήμερου δραστηριοτήτων

Με την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα, στις 8 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεχίζεται η δραστηριότητα της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, της ΠΟ Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και των ΤΟ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία της, στις 28 Ιούλη του 1980.

Τιμώντας στην πράξη τη μνήμη και τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, οι παραπάνω Οργανώσεις και κλαδικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο του διήμερου δραστηριοτήτων με το οποίο τιμούν την Σωτηρία.

Μοιράζοντας ανακοινώσεις σε εκατοντάδες εργάτες, μετέφεραν το ανατρεπτικό μήνυμα της ΚΝΕ, το ίδιο μήνυμα που μετέφερε και η Σωτηρία στους εργάτες της ΕΤΜΑ τη μέρα που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία έξω από το εργοστάσιο. Μεταφέροντας ότι σήμερα ο αγώνας της Σωτηρίας, ο δρόμος που βάδισε, παραμένουν επίκαιρα. Καθώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που μοιράστηκε μαζί με υλικά για τους νέους εργαζόμενους, «όπως τότε έτσι και σήμερα γίνεται φανερό ότι: Η περιβόητη αστική δημοκρατία σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς, έξω από τις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Γίνεται φανερό το πρόσωπο της δικτατορίας της αστικής τάξης, η εκμετάλλευση, γι' αυτό ο μεγαλύτερος φόβος των εκμεταλλευτών και του κράτους τους είναι η επαφή των εργαζομένων με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ.

Μαζί με το καρότο του συμβιβασμού πάει και το μαστίγιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, διατηρώντας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το νόμο ενάντια στην απεργία, εντείνει την ποινικοποίηση των αγώνων με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό - απαγόρευση των διαδηλώσεων, με την προσπάθεια να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου».

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωινή και μεσημεριανή βάρδια σε πολλούς χώρους δουλειάς: Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, στο εργοστάσιο της «Pharmaten» στην Παλλήνη, στο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, στο εργοστάσιο μπαχαρικών «Ηλιος» και στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ» στον Πειραιά, στη φαρμακαποθήκη «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» στο Περιστέρι, στο εργοστάσιο Δημητρίου στη Μαγούλα, στα εργοστάσια «ΕΛΣΑ», «DOMUS», «Pitsos» στου Ρέντη, στο εργοστάσιο «Καούσης» στον Ελαιώνα, στο εργοστάσιο «Φειδάς» στις Αχαρνές, στο εργοστάσιο «Παυλίδη», στο εργοστάσιο «Πεταλούδα» και «Grantex» στο Αιγάλεω, στο εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ», της «ΕΒΓΑ», της «ΔΕΛΤΑ», της «TASTY» κ.α. Η εξόρμηση συνεχίστηκε το βράδυ σε χώρους δουλειάς, για να φτάσει το μήνυμα της ΚΝΕ και στους εργαζόμενους της βραδινής βάρδιας.

Η πρωτοβουλία των Οργανώσεων της ΚΝΕ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς όλοι οι εργάτες σταματούσαν για να πάρουν ανακοινώσεις και να συνομιλήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ. Ξεχωρίζουν η αναγνώριση και το κύρος των κομμουνιστών εργατών για τη στάση που κρατούν στους χώρους δουλειάς, η ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς και ο προβληματισμός με βάση τις τελευταίες εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Το διήμερο δραστηριοτήτων συνεχίζεται με τη σημερινή εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ομιλία από την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, που ήταν παρών στη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο του εργοστασίου.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική Εκπαίδευση, το οποίο φέρνει σαρωτικό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στον παιδαγωγικό ρόλο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ικανοποιώντας ταυτόχρονα απαιτήσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση» ζητούν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και μια σειρά άλλοι φορείς.

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της σε κάθε μορφωτικό δικαίωμα», τονίζει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε προχτές με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για το θέμα του νομοσχεδίου. Οπως αναφέρει, «η ΑΣΓΜΕ τάσσεται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και για την ιδιωτική Εκπαίδευση, που κατά την προσφιλή τακτική του το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να το καταθέσει πάλι σε περίοδο με κλειστά τα σχολεία, και με έναν διάλογο - παρωδία.

Το νομοσχέδιο αυτό πλήττει τα εργασιακά, επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Με τη μη εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το υπουργείο Παιδείας κλιμακώνεται η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα συνολικά, αφού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για σχολείο - σούπερ μάρκετ αγοράς γνώσεων.

Η ΑΣΓΜΕ τόνισε ότι η μόρφωση είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δημόσια, δωρεάν και ισότιμα σε όλα τα παιδιά. Ηδη οι γονείς δαπανούν σήμερα τεράστια ποσά για να εξασφαλίσουν τη μόρφωση των παιδιών τους και στο δημόσιο σχολείο. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τον νέο νόμο για την Εκπαίδευση ("τράπεζα θεμάτων", Λύκειο εξεταστικό κέντρο) και είναι απόρροια της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας Εκπαίδευσης».

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδήλωση στην Κω

Εκδήλωση στην Κω, στο πάρκο «Ξενία», πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και στο καλλιτεχνικό κομμάτι θα παρουσιαστούν: Συναυλία έντεχνης και ροκ μουσικής με τις Πόπη Ξυλουρά και Μαρία Μιχαλάκα και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τον Λευτέρη Σαρούκο. Θα υπάρχουν επίσης θεματικές εκθέσεις, παιδότοπος, χώρος «Κόκκινο Αερόστατο», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οπως σημειώνει η ΟΒ Κω της ΚΝΕ, «η προετοιμασία του Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει και οι "μηχανές" δουλεύουν στο φουλ! Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσει το σύνθημα παντού, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή του Φεστιβάλ στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες».

Εκατοντάδες προνήπια εκτός δίχρονης Προσχολικής Αγωγής

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αναστολή εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για φέτος στο δήμο Αθήνας αναφέρεται ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθηναίων, ζητώντας μέτρα για τη φοίτηση των προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ανέγερση νηπιαγωγείων. «Λιγότερο από δύο μήνες πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και ενώ περίπου 3.000 προνήπια έχουν κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή για να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου Αθηναίων τη σχολική χρονιά 2020 - 2021, έρχεται η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αναστέλλεται για μια ακόμη χρονιά η έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο της Αθήνας», αναφέρει ο Σύλλογος, σημειώνοντας πως εκατοντάδες νήπια στερούνται το δικαίωμα στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή. «Υπεύθυνοι είναι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η δημοτική αρχή, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή», επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα οι γονείς και ζητούν όλα τα προνήπια που θα μείνουν εκτός νηπιαγωγείων του δήμου Αθηναίων να ενταχθούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τη σχολική χρονιά 2020 - '21, με τις απαραίτητες προσαρμογές στο παιδαγωγικό τους πρόγραμμα, τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξουν τροφεία. Ζητούν επίσης να διαμορφωθεί σχέδιο άμεσης κατασκευής νέων νηπιαγωγείων, σχολείων και παιδικών σταθμών που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και με την αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δήμου, σύγχρονες υποδομές Προσχολικής Αγωγής, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υποδομή και μόνιμο παιδαγωγικό - βοηθητικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ