ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματα, παραμένουν «πυξίδα» της κυβέρνησης τα κέρδη του κεφαλαίου

93 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες, σε 16 περιφέρειες

Eurokinissi

Με ανεπαρκή, αποσπασματικά και κατόπιν εορτής ημίμετρα, η κυβέρνηση επιχειρεί σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και ειδικά στην Αττική να διαχειριστεί τις συνέπειες από τους όρους με τους οποίους προχώρησε στο «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών, με υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, ενώ «στο κόκκινο» παραμένει από τις τεράστιες ελλείψεις το δημόσιο σύστημα Υγείας.

33 κρούσματα τις τελευταίες τρεις μέρες στην Αττική

Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 είναι εισαγόμενα (4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). 17 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, από 2 σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αχαΐα και από 1 σε Μαγνησία, Χαλκιδική, Βοιωτία.

Το Σαββατοκύριακο είχαν εντοπιστεί 58 κρούσματα σε 14 περιφέρειες, εκ των οποίων τα 19 εισαγόμενα. Αναλυτικά, εντοπίστηκαν 16 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 3 στην Αχαΐα, από 2 σε Ξάνθη, Βοιωτία, Ζάκυνθο, Σάμο και από 1 σε Ημαθία, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Λευκάδα, Πιερία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.227.

9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 58 έτη, ενώ 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν καταγραφεί 202 θάνατοι συνολικά στη χώρα, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.

Ανεπαρκή, αποσπασματικά και κατόπιν εορτής ημίμετρα

Κι ενώ η αύξηση των κρουσμάτων και της διασποράς στη χώρα είναι ξεκάθαρη, η επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να δίνεται με το σταγονόμετρο, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται αύξηση στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική, γεγονός τη σημασία του οποίου υπογραμμίζουν όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες. Ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τις δημόσια διατυπωμένες απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και του κεφαλαίου για κουκούλωμα των σχετικών στοιχείων, για να μην πληγεί η «προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας», όπως αναφέρουν και κυβερνητικά στελέχη.

Στο μεταξύ, κατόπιν εορτής, μισό μήνα μετά την αντίστοιχη απόφαση για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα οδικώς από τον Προμαχώνα, αποφάσισε η κυβέρνηση να επεκτείνει την υποχρέωση για αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για κορονοϊό και στους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία. Εξαιρούνται οι Ελληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για «ουσιώδεις λόγους». Η σχετική υποχρέωση ισχύει από σήμερα μέχρι τουλάχιστον τις 4 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η παραπάνω απόφαση βασίζεται στην «ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων». Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα επιδημιολογικά δεδομένα της διάδοσης του κορονοϊού σε μια χώρα δεν αλλάζουν με βάση... το μέσο μεταφοράς, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε το εν λόγω μέτρο για τον Προμαχώνα από τις 14 Ιούλη αλλά το επέκτεινε στις πτήσεις 14 μέρες μετά!

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αποσπασματικό ημίμετρο, αφού ακόμα και τώρα με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε μια σειρά χώρες και ειδικά στην Ευρώπη, η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ δεν αποφασίζει την πρόβλεψη καθολικού προληπτικού ελέγχου για όλους τους επισκέπτες της χώρας πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ενώ οι πτήσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με το όριο πληρότητας στο 100% και στις πύλες εισόδου ελέγχεται μόνο 1 στους 7 επισκέπτες...

«Μπρος - πίσω» από την κυβέρνηση και στη χρήση μάσκας, ακριβώς γιατί κριτήριό της σε κάθε φάση δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η προσαρμογή στις μεγαλύτερες δυνατές «διευκολύνσεις» για το κεφάλαιο. Ετσι, ενώ πριν λίγες βδομάδες, χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα, η κυβέρνηση κατάργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στο φόντο της αύξησης των κρουσμάτων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της τις επόμενες μέρες σε περισσότερους κλειστούς χώρους... Δεν παρέλειψε βέβαια να αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα στη «χαλάρωση» και τον «εφησυχασμό»...

Επιταχύνεται η εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς

Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του SARS Cov 2 παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου, με πολλούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι στην Ευρώπη η Ισπανία (όπου ειδικά στην Καταλονία επανέρχονται ξανά μέτρα περιορισμού), στην Ασία το Χονγκ Κονγκ. Είναι επίσης η Αυστραλία, όπου μετά από ένα διάστημα ύφεσης παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Στην επαρχία της Βικτόρια μάλιστα υπήρξαν και 8 θάνατοι Ελλήνων ομογενών - μεταναστών μεγάλης ηλικίας. Επιπλέον, η Λατινική Αμερική ως σύνολο (οι χώρες της Νότιας Αμερικής και Καραϊβικής έως το Μεξικό) είναι πλέον η περιοχή του πλανήτη με τα περισσότερα κρούσματα, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την ανησυχία του Οργανισμού για το ότι η πανδημία εξακολουθεί να επιταχύνεται 6 μήνες μετά την πρώτη εξάπλωσή της εκτός Κίνας. Ενημέρωσε ότι έως το τέλος της βδομάδας θα συγκληθεί η λεγόμενη Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για να επανεκτιμηθούν οι οδηγίες που πρέπει να δοθούν. Μίλησε για έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και σωστής ενημέρωσης σε κάποιες περιπτώσεις και επέμεινε στα βασικά μέτρα για το σταμάτημα της διάδοσης της πανδημίας, τα οποία προσδιόρισε σε «εύρεση των κρουσμάτων, απομόνωση, αύξηση των τεστ, χρήση μάσκας όπου συνιστάται». Ακόμα, αναφερόμενος στη σημερινή Μέρα Κατά της Ηπατίτιδας, σημείωσε πως παρότι έχουν βρεθεί θεραπευτικές αγωγές, κάθε χρόνο περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (ειδικά στις πιο φτωχές χώρες) χάνουν τη ζωή τους από ηπατίτιδα Β και Γ. Με αφορμή αυτήν την αναφορά, κατέληξε ότι για όλες τις ασθένειες «ο ΠΟΥ παραμένει δεσμευμένος να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους και τις χώρες με την επιστήμη, λύσεις και αλληλεγγύη». Βεβαίως, αυτές οι ευχές δεν έχουν καμία σχέση με τη βαρβαρότητα της Υγείας - εμπόρευμα που κυριαρχεί στον καπιταλιστικό κόσμο και είναι η αιτία για το ότι ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν σπέρνουν ακόμα το θάνατο.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα της πανδημίας έως χτες το απόγευμα τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 16,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 654.000. Οι ΗΠΑ είναι σταθερά στην πρώτη θέση κρουσμάτων και θανάτων (4.392.830 και 149.971 αντίστοιχα). Με βάση τον αριθμό κρουσμάτων ακολουθούν η Βραζιλία (2,4 εκατ. κρούσματα - 87.131 θάνατοι), η Ινδία (1,4 εκατ. - 32.771), η Ρωσία (818.120 - 13.354), η Νότια Αφρική (445.433 - 6.769), το Μεξικό (390.516 - 43.680), το Περού (384.797 - 18.229), η Χιλή (336.402 - 8.838).

Στη Βόρεια Κορέα επιβλήθηκε καραντίνα στην πόλη Κεσόνγκ, μετά την εμφάνιση κρούσματος από πολίτη που έφτασε από τη Νότια Κορέα.

Στο μέτωπο των φαρμακευτικών εταιρειών, η αμερικανική «Moderna Inc.» ανακοίνωσε χτες ότι άρχισε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για τον Covid-19, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, σε 30.000 ενηλίκους που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Δήλωση με αφορμή το κρούσμα κορονοϊού στη ΔΕΥΑΠ

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη κρούσματος στη ΔΕΥΑΠ, σημειώνει σε δήλωσή του:

«Από πλευράς δήμου και ΔΕΥΑΠ, σε άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους γιατρούς, πάρθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο,τι έπρεπε να γίνει έγινε, όπως απολύμανση, ιχνηλάτηση κ.λπ.».

Υπογραμμίζει τη σημασία να παίρνουμε «όλα τα μέτρα προφύλαξης, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, ο καθένας από μας ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά, σε όλους τους χώρους που κινούμαστε. Είτε πρόκειται για την εργασία μας είτε στη διασκέδασή μας».

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «η κυβέρνηση και η Διοίκηση Υγείας στην περιοχή μας πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα θωράκισης του υγειονομικού μας συστήματος. Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις και υποστελέχωση, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν».

Απαράδεκτα «μπαλώματα» και στην υποδομή των μοριακών ελέγχων

Με απαράδεκτα «μπαλώματα», που ανοίγουν σοβαρές τρύπες αλλού, προχωρά η κυβέρνηση και στο κρίσιμο ζήτημα των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό.

Οπως έγραψε και ο «Ριζοσπάστης» πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, δήλωσε πως η ανάγκη μηχανήματος μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR) στο ΓΝ Ξάνθης - μετά από τόσο καιρό που έμεινε ακάλυπτη παρά τη διάδοση του κορονοϊού στην περιοχή - θα καλυφθεί με... μεταφορά του μηχανήματος από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης!

Σε σχόλιό της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δίνει επιπλέον πλευρές για το τι σημαίνει αυτό: Το μηχάνημα που μεταφέρθηκε τελικά, χρησιμοποιήθηκε για μόλις 2,5 μήνες από το Ιπποκράτειο, τη στιγμή μάλιστα που χρειάστηκε 1,5 μήνας δουλειάς για να στηθεί (μέσα σε όλα ακόμα δεν έχει πληρωθεί τις εφημερίες του το - μη μόνιμο - επιστημονικό προσωπικό που το εγκατέστησε...).

«Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, το Ιπποκράτειο δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο ασθενών και ειδικά στις εφημερίες, για δειγματοληψία για κορονοϊό», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», και το συγκεκριμένο μηχάνημα διευκόλυνε στο να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των αποτελεσμάτων.

Τώρα, άραγε, που φαίνεται αύξηση των κρουσμάτων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα ξαναβγάλει στη γύρα το μηχάνημα; Απαράδεκτα πράγματα, πάντα στο πλαίσιο που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της υγείας του λαού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ