ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Ενώνουν» την ανησυχία τους για την Κίνα

Συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών

Από τη συνέντευξη Τύπου των 4 υπουργών

AFP or licensors

Από τη συνέντευξη Τύπου των 4 υπουργών
Με βασικό θέμα την αντιμετώπιση των κινεζικών σχεδιασμών έγινε την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, η 30ή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και της Αυστραλίας (AUSMIN), Μάικ Πομπέο, Μαρκ Εσπερ και Μαρίζ Πέιν, Λίντα Ρέινολντς, αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές υπέγραψαν «μια ταξινομημένη ("classified", ουσιαστικά απόρρητη) δήλωση αρχών για τη Συμμαχία στην αμυντική συνεργασία και τις προτεραιότητες της διμερούς στάσης ισχύος σε Ινδικό - Ειρηνικό», με την οποία «δημιουργείται μια διμερής ομάδα εργασίας στάσης ισχύος για να διαμορφώσει συστάσεις που θα αναπτύξουν τη συνεργασία στη στάση ισχύος (των δύο χωρών) σε Ινδικό - Ειρηνικό για την προώθηση μιας ασφαλούς και σταθερής περιοχής και την αποτροπή καταναγκαστικών πράξεων βίας και της χρήσης ισχύος». Πρόκειται ουσιαστικά για νέο εργαλείο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, με στόχο την «αποτροπή» αντίπαλων στρατιωτικών και γεωπολιτικών επιδιώξεων, πρώτα από όλα της Κίνας, της οποίας άλλωστε η αντιμετώπιση διαπερνά ως ανάγκη το Κοινό Ανακοινωθέν της συνάντησης, από την αρχή μέχρι το τέλος.

«Οι υπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για να ενισχυθεί η ικανότητά μας αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος προκλήσεων σε Ινδικό - Ειρηνικό που τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο και περισσότερο, από την αντιμετώπιση κακόβουλων τακτικών γκρίζων ζωνών μέχρι την αποτροπή της επιθετικότητας (συνολικά) στην περιοχή», αναφέρεται στην αρχή, ενώ στη συνέχεια εκφράζεται ανοιχτά στήριξη σε μια σειρά από δυνάμεις και καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία στην Κίνα: «Βαθιά ανησυχία» για την προσπάθεια της Κίνας «να σβήσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ», για την κατάσταση των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάγκ, όπου το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με ένα ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, «βούληση για διατήρηση ισχυρών δεσμών με τηνΤαϊβάν». Στο τελευταίο βέβαια θέμα αναφέρονται σε «ανεπίσημους» δεσμούς, σπεύδουν ωστόσο να τονίσουν ότι θα στηρίξουν «τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς».

Εκφράζεται ακόμα προβληματισμός επειδή «η πανδημία μείωσε την αντοχή κρατών (της περιοχής) σε αιφνίδιες εξελίξεις και δημιούργησε κίνητρα σε ορισμένους σοκ παίκτες να αποκτήσουν στρατηγικά οφέλη με τρόπους που υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και τη σταθερότητα της περιφέρειας», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις προσπάθειες της Κίνας μέσα από την παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλης βοήθειας να ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες που «χτυπήθηκαν» από τον Covid-19.

Πρέπει να τονιστεί και η έκκληση προς την Κίνα να συμπεριφερθεί με «διαφάνεια» και να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, σε ένα ακόμα παζάρι δηλαδή που ειδικά η Ουάσιγκτον προσδοκά να διαμορφώσει εμπόδια ή / και περιορισμούς σε κινήσεις του Πεκίνου. Τέλος, ενδιαφέρουσα είναι και η «επιβεβαίωση της δέσμευσης» για ενίσχυση της συνεργασίας του Κουαρτέτου («Quad») που συγκροτούν οι δύο χώρες με την Ιαπωνία και την Ινδία.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις Ρώσων μισθοφόρων

ΜΙΝΣΚ.--

Οι τριβές ανάμεσα στις κυβερνήσεις Λευκορωσίας και Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές, παρότι οι αστικές τάξεις των δύο χωρών έχουν διευρυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ συμμετέχουν σε διακρατικές ενώσεις όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, η Οργάνωση Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση. Τελευταία αφορμή είναι οι κατηγορίες της κυβέρνησης του Αλ. Λουκασένκο προς τη ρωσική κυβέρνηση για ανάμειξη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου) με την αξιοποίηση της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner», που δρα και στη Λιβύη. Μάλιστα, οι λευκορωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 32 Ρώσων μισθοφόρων και αναζητούν τουλάχιστον 170 ακόμα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Αντρέι Ράφκοφ, «τα άτομα που συνελήφθησαν είναι ύποπτα για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Λευκορωσίας». Εκανε δε λόγο για τον κίνδυνο «προβοκάτσιας κατά τη διάρκεια δημόσιων μαζικών (προεκλογικών) εκδηλώσεων». Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι σύμμαχοι, οι πιο στενοί εταίροι». Πάντως, πρόσθεσε για τους συλληφθέντες ότι η λευκορωσική πλευρά δεν διαβίβασε καμία πληροφορία σχετικά με «παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ήταν ο λόγος της σύλληψής τους», ενώ κάλεσε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις καθώς και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών που κρατούνται.

Στη Λευκορωσία ο Λουκασένκο διεκδικεί την έκτη του θητεία (εκλέγεται συνεχώς από το 1994) και βασική αντίπαλός του από τον χώρο της αντιπολίτευσης είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η συγκεκριμένη είναι σύζυγος του Σεργκέι Τιχανόφσκι, η υποψηφιότητα του οποίου απορρίφθηκε όπως και άλλων αντίπαλων του Λουκασένκο (ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση). Η Τιχανόφσκαγια ηγείται μιας ομάδας γυναικών που έχει απορριφθεί η υποψηφιότητά τους και προβάλλει ως κύρια τα ζητήματα των «ελεύθερων εκλογών», «της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων», της μη περαιτέρω σύνδεσης με τη Ρωσία και της σύσφιξης σχέσεων με τη Δύση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Η NASA προχώρησε χτες στην εκτόξευση του ρομπότ έξι τροχών «Perseverance» που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον πλανήτη Αρη. Η αποστολή, που κόστισε περίπου 2,4 δισ. δολάρια, είναι η ένατη της NASA στον πλανήτη Αρη.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλο τον κόσμο (περίπου 800.000.000) έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του, διαπιστώνει νέα έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Τα επίπεδα αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επικύρωσε νόμο που απαγορεύει σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, να θέτουν υποψηφιότητα για την Προεδρία, ή το Κοινοβούλιο, άνευ έγκρισης από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, δήλωσε πως θα φέρει την ερχόμενη βδομάδα για ψήφιση ένα μίνι προϋπολογισμό με στόχο την αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης που προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ερευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ έδειξε ότι το 55% των πολιτών της χώρας φοβάται πως θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του (το αντίστοιχο ποσοστό στη διάρκεια του lockdown ήταν 46%).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε αποκλεισμό της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, προχώρησαν χτες οι αστυνομικές αρχές επικαλούμενες μέτρα περιορισμού της κίνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή συνέπεσε με προγραμματισμένες για χτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μία έκφραση δυσαρέσκειας που προκαλούν η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει πολυετή φαινόμενα διαφθοράς. Ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως και εκτιμάται πως ξεπερνά το 700%, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες ο αριθμός των κατοίκων που θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα θα ξεπεράσει τα 8,5 εκατομμύρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική εταιρεία έρευνας αγοράς «Canalys» εκτίμησε χτες πως το κινεζικό τεχνολογικό μονοπώλιο «Huawei» πήρε τα «σκήπτρα» από την κορεατική «Samsung» σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η «Huawei» εξήγαγε 55,8 εκατ. συσκευές και η «Samsung» διαπίστωσε το ίδιο διάστημα μείωση των πωλήσεων εξάγοντας 53,7 εκατ. συσκευές «έξυπνων» τηλεφώνων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε έξι άτομα και τρεις οργανισμούς για την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων, όπως αυτές που είναι ευρέως γνωστές ως «WannaCry», «NotPetya» και «Operation Cloud Hopper». Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βουτιά 10,1% του ΑΕΠ

Η γερμανική καπιταλιστική οικονομία που βρισκόταν και το προηγούμενο διάστημα σε αναιμική ανάκαμψη (το 2019 στο 0,6% του ΑΕΠ), δηλαδή επί της ουσίας η οικονομική κρίση δεν είχε ξεπεραστεί, τώρα και λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει νέα προβλήματα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση, από τον Απρίλη έως τον Ιούνη, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία, το 1970, και χειρότερη από προβλέψεις οικονομολόγων διαφόρων ινστιτούτων. Αυτή οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο και στη μείωση στις δαπάνες των νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια αύξηση του ΑΕΠ αλλά και ότι η γερμανική οικονομία θα αργήσει να επανακάμψει.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλη κατά 18.000 όντας 2,923 εκατ. ενώ το συνολικό ποσοστό της ανεργίας, με αναγωγή σε ετήσια βάση, υπολογίζεται στο 6,4%. Βεβαίως αυτές οι μετρήσεις είναι σχετικές. Στη Γερμανία, και πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι - απασχολήσιμοι κάποιες ώρες τη βδομάδα, με τα λεγόμενα μίνι τζομπς, ήταν ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού (πάνω από 20%), που σημαίνει μισο-ζωή με πενιχρά εισοδήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ