ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μεγαλύτερη εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας

ΡΑΜΠΑΤ.--

Ακόμα μεγαλύτερη είναι τις τελευταίες μέρες η εμπλοκή της σαουδαραβικής μοναρχίας στις εξελίξεις στη Λιβύη, στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, όπου συμμετέχουν πολλές δυνάμεις παίρνοντας το μέρος της μιας ή της άλλης αντιμαχόμενης πλευράς, με διακύβευμα τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ συναντήθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, με τον Μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα, συμφωνώντας πως η συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη μπορεί να τερματίσει τις ξένες επεμβάσεις και τις συγκρούσεις.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, που εδώ και μιάμιση βδομάδα πραγματοποιεί διαδοχικά επισκέψεις σε Αίγυπτο, Αλγερία και Τυνησία προωθώντας αναβίωση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη κάποιου είδους εκεχειρίας στη Λιβύη, εξέφρασε ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις των εξελίξεων στην εμπόλεμη χώρα, εκτιμώντας ότι «επηρεάζουν δυσμενώς την περιφερειακή ασφάλεια».

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επέλεξε να ρίξει το βάρος στη στρατιωτική βοήθεια που συνεχίζουν να δίνουν στον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ διάφορες χώρες της περιοχής, λέγοντας πως συνιστά «το μεγαλύτερο εμπόδιο για ειρήνη». Την ίδια ώρα που η Τουρκία στηρίζει τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ ενάντια στις δυνάμεις του Χάφταρ, που στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα η Γαλλία και η Ρωσία, εμφανίζεται ως δήθεν δύναμη που επιδιώκει «πολιτική λύση».

ΣΥΡΙΑ
«Πολιτική λύση» με Αραβες συμμάχους «μαγειρεύουν» οι ΗΠΑ

Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει συριακό έδαφος, με την ανοχή τόσο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών όσο και της Ρωσίας

AP

Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει συριακό έδαφος, με την ανοχή τόσο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών όσο και της Ρωσίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είναι «σε στενή επικοινωνία και συνεργασία» με τους εταίρους τους σε αραβικές χώρες και χώρες του Κόλπου, προκειμένου να βρεθεί «πολιτική λύση» που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόελ Ρέιμπαρν. Λες και δεν είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μαζί με τους ΕυρωΝΑΤΟικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που αιματοκύλισαν τη Συρία και ανταγωνίζονται με τη Ρωσία για τους ενεργειακούς πόρους και τις σφαίρες επιρροής.

Ο Ρέιμπαρν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επικοινωνία και με τους συμμάχους τους στη λεγόμενη «μικρή ομάδα για τη Συρία», που απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ιορδανία. Ερωτηθείς σχετικώς από το αγγλόφωνο τμήμα του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια», ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα χρειαστεί «αρκετός καιρός» μέχρι να απαντήσει η αμερικανική κυβέρνηση στο αίτημα του Λιβάνου για εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, τονίζοντας ότι η Βηρυτός θα πρέπει «να σταματήσει να βασίζει στο καθεστώς Ασαντ την ενεργειακή της επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα». Ασκησε έτσι νέες πιέσεις στην κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντίαμπ να κάνει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που θα εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες ηλεκτροδότησης στους πολίτες της χώρας του. Στο τέλος ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απάντηση στο αίτημα του Λιβάνου αναμένεται να είναι θετική.

Πριν από τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων (στο πλαίσιο του λεγόμενου νόμου «Καίσαρα») σε βάρος τεσσάρων Σύρων, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος γιος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Χαφέζ Ασαντ, και 10 εταιρειών και οργανισμών.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ραγδαία η εξάπλωσή της

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός SARS COV 2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Τετάρτη έως την Πέμπτη το απόγευμα τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 300.000, με τις συνολικές μολύνσεις να είναι στα 17,3 εκατομμύρια και τα θύματα να ξεπερνάνε τις 672.000. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ. μολύνσεις και τους 154.000 θανάτους, η Βραζιλία τα 2,5 εκατ. και τους 90.000, η Ινδία τα 1,6 εκατ. και τους 35.779 αντίστοιχα και ακολουθούν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Κολομβία, η Σαουδική Αραβία. Αναζωπύρωση της πανδημίας παρατηρείται σε Ισπανία (με ημερήσια κρούσματα πάνω από 2.700), στο Ιράν (με πάνω από 2.600). Αυξημένα κρούσματα υπάρχουν σε σχέση με λίγο διάστημα πριν σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση εξέφρασαν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντονόμ Γκεμπρεγέσους, στάθηκε στο ζήτημα της μόλυνσης από τον ιό νέων ανθρώπων, εκτός αυτών μεγάλης ηλικίας. Τόνισε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να κινδυνεύσουν ή να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους ακόμα και αν αναρρώσουν, κάτι που εξετάζει η επιστημονική κοινότητα. Ετσι επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας της υγείας, σημειώνοντας ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα Υγείας είναι αδύνατα, καλώντας τες να κάνουν περισσότερα. Ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός δημιούργησε μια τεχνική επιτροπή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων για τη μελέτη της συμπεριφοράς, ώστε να βελτιωθεί ο τομέας της μετάδοσης πληροφοριών και να βοηθηθεί η σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς και η επιστημονική κοινότητα μπορεί με τη συσσωρευμένη γνώση να βοηθήσει, ωστόσο όσο το ζήτημα της υγείας μπαίνει στη ζυγαριά του καπιταλιστικού κέρδους που κυριαρχεί σήμερα, τα προβλήματα δεν θα λύνονται. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στη θεραπεία ή στα εμβόλια, όπου βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους στη ...μεγάλη αγορά που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλείνει δεκάδες υποκαταστήματα η ταξιδιωτική εταιρεία TUI

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο δρόμο της ανεργίας θα πεταχτούν σύντομα εκατοντάδες υπάλληλοι της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας TUI μετά την απόφασή της να κλείσει 166 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία λόγω «καθίζησης» της τουριστικής κίνησης, ως συνέπεια της πανδημίας.

Πριν από λίγες μέρες ακυρώθηκαν χιλιάδες πακέτα διακοπών μετά από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επαναφέρει τη 14ήμερη καραντίνα σχεδόν για όλες τις αφίξεις στη χώρα από το εξωτερικό (η αρχή έγινε από την Ισπανία και ακολούθησαν και άλλες χώρες).

Το κλείσιμο των γραφείων αναμένεται να επηρεάσει την τύχη 900 εργαζομένων. Η εταιρεία, επιχειρώντας να καθησυχάσει μέρος των εργαζομένων, διαβεβαίωσε πως θα προσπαθήσει να μετακινήσει το 70% του προσωπικού σε νέες θέσεις κατ' οίκον εργασίας στα τμήματα πωλήσεων και υπηρεσιών. Ωστόσο την απόλυση δεν θα γλιτώσουν τουλάχιστον 270 εργαζόμενοι.

ΗΠΑ
Πρόταση Τραμπ για αναβολή των εκλογών

Μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά περίπου 33% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανακοινώθηκε χτες

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις δεκάδων Δημοκρατικών βουλευτών αλλά και του προέδρου της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC) ανάγκασαν, σε αυτήν τη φάση, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει ένα βήμα πίσω από την πρόταση που έριξε χτες το απόγευμα στο τραπέζι (μέσω Τουίτερ) για αναβολή των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί «πιθανή νοθεία» σε περίπτωση γενίκευσης της επιστολικής ψήφου στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

«Ο Πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι' αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χόγκαν Γκίντλεϊ. Ωστόσο, η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Το αμερικανικό σύνταγμα έχει αναθέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο Κογκρέσο.

Η πρόταση «τάραξε τα νερά» τροφοδοτώντας το γενικότερο κλίμα ρευστότητας, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 32,9%. Ποσοστό ρεκόρ από το 1947, οπότε ξεκίνησε η τήρηση σχετικού αρχείου. Καταγράφηκε ακόμα νέα σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά 34,6%! Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως άλλοι 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας, φουντώνοντας τον αριθμό των επίσημα ανέργων σε περίπου 30 εκατομμύρια από τον περασμένο Μάρτη.

Σε αυτό το άσχημο κλίμα, η προεκλογική εκστρατεία παίρνει χαρακτηριστικά όξυνσης της ενδοαστικής κόντρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, που είδε και αυτή τη βδομάδα τα ποσοστά δημοτικότητας να πέφτουν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίζουν το 44%, αποδοκίμασε για μία ακόμη φορά τους Δημοκρατικούς, λέγοντας πως προωθούν τον... «αριστερό ριζοσπαστισμό». Κάλεσε δε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, γιατί μπορεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές και να πάρει περιβαλλοντικά μέτρα που μπορεί να πλήξουν την κτηνοτροφία και «να εξαφανίσει ακόμη... και τις αγελάδες από τη χώρα»!

  • Συμφωνία για τη σταδιακή αποχώρηση των ομοσπονδιακών πρακτόρων και ειδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Πόρτλαντ, όπου έχουν χτυπηθεί δεκάδες από τους χιλιάδες διαδηλωτές που μάχονται κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, των ανισοτήτων και της ανέχειας, ανακοίνωσε η κυβερνήτη του Ορεγκον Κέιτ Μπράουν, μετά από συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στελέχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ