ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεκίνησε το ταξίδι με πολύμορφες εκδηλώσεις

Με εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ, που περιλαμβάνουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αθλητικά τουρνουά, ιστορικούς περιπάτους, πολιτικές ομιλίες, εκθέσεις, ξεκίνησε το «ταξίδι» του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή».

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε τουρνουά μπάσκετ 3on3 στη Σκάλα Λακωνίας, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός, με τη συμμετοχή πολλών νέων της περιοχής.

Μία μέρα νωρίτερα, έγινε η εκδήλωση στην Κω, στο πάρκο «Ξενία». Καθώς φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε οποιονδήποτε χώρο του πάρκου.

Ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία ανέλυσε τις εξελίξεις στην οικονομία μετά τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά και τις επικίνδυνες για το λαό μας εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Κλείνοντας η βουλευτής ανέδειξε τη σημασία ο λαός και η νεολαία να συστρατευθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πάλη για το σοσιαλισμό.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν τη μουσική συναυλία των Πόπης Ξυλουρά και Μαρίας Μιχαλάκα με έντεχνα και ροκ τραγούδια, αλλά και το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τον Λευτέρη Σαρούκο.

Στο χώρο λειτουργούσαν εκθέσεις για τους μαθητές και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

-- Σήμερα, Παρασκευή, στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, στις 8 μ.μ.

Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τύμπανα και χορό σε ρυθμούς samba reggae, από τις 45 μπάντες Batala σε όλο τον κόσμο, την Batala Chios και αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούλη και Σταμάτη Συριώδη.

Στο χώρο θα υπάρχουν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις για τους μαθητές και το Προσφυγικό, παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, στέκι νέων εργαζομένων.

-- Για αύριο, Σάββατο 1 Αυγούστου, μετατίθεται το τουρνουά μπάσκετ 3on3 που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ στη Ρόδο με σύνθημα «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους!».

Το τουρνουά θα γίνει στο Ανοιχτό Προπονητικό Κέντρο Κολοσσού (Στάδιο Διαγόρα), ξεκινώντας στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Λουκάς, παίκτης της Α1 με αμαξίδιο. Δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά στο τηλέφωνο 6951.856.375 και στο mail: knerodou@gmail.com

-- Εκδήλωση στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από την Αρτεμη Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, παιχνίδια escape room και «Ρουκ-Ζουκ» καθώς και μουσικό πρόγραμμα από τους «Senie Penie». Στο χώρο θα λειτουργούν bar και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Workshop στο Φοιτητικό Στέκι στο Πάρκο Τρίτση

Με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή», η ΚΝΕ διοργανώνει workshop στο Φοιτητικό Στέκι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Απευθύνεται σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και νέους ερευνητές, καλώντας τους να φτιάξουν τις ομάδες τους και να προετοιμάσουν τις εργασίες τους.

Η δήλωση συμμετοχών θα είναι μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη, μέσω των Οργανώσεων και του email της ΚΝΕ: kne@kne.gr

Το workshop θα περιλαμβάνει εργασίες γύρω από τα ερωτήματα:

  • Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας;

-- Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ.

-- «Ευφυής» γεωργία και κτηνοτροφία. Η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή.

-- Οι εφαρμογές της «ψηφιακής οικονομίας». Το παράδειγμα της τηλεργασίας.

-- «Πράσινη ανάπτυξη». Είναι η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος;

  • Η κοινωνία του κέρδους, μέσα από την πανδημία.

-- Βάζοντας τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη... Ποιο είναι το πραγματικά «ανθρωποκεντρικό» μοντέλο διαχείρισης μιας πανδημίας;

-- Φαρμακευτικές εταιρείες, έρευνα και κυβερνήσεις... Πόλεμος με έναν «αόρατο» εχθρό ή πόλεμος συμφερόντων;

-- Ποιο είναι το «φάρμακο» για μια κοινωνία χωρίς κρίσεις;

  • Σε μια κοινωνία που δεν μας αφήνει να ανασάνουμε...

-- Πόσο ελεύθεροι είμαστε στην αστική δημοκρατία;

-- Πώς θα δώσουμε τέλος στο ρατσισμό και τις διακρίσεις γύρω μας;

-- Μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνεργασία μεταξύ κρατών;

-- Μπορούν οι «ευαισθησίες» του αστικού κράτους να εξασφαλίσουν την ισότιμη θέση της γυναίκας σήμερα;

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να φτιάξει την ομάδα του και να δηλώσει συμμετοχή στο workshop του Φοιτητικού Στεκιού του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οροι συμμετοχής:

Το workshop θα περιλαμβάνει παρουσίαση ομαδικών εργασιών, με τη μορφή που θα επιλέξει κάθε ομάδα (powerpoint, βίντεο κ.λπ.).

Η διάρκεια κάθε παρουσίασης θα είναι 20 λεπτά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Παρεμβάσεις για να πληρωθούν οι σχολικοί τροχονόμοι

Η συνεχής πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαϊδαρίου και οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απέφεραν καρπούς για τους σχολικούς τροχονόμους, που μετά από τέσσερις συνεδριάσεις του ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πληρώθηκαν το σύνολο της αποζημίωσης που τους αναλογεί για το διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολείων (Μάρτης - Μάης 2020).

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενες αυτές εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή προσέλευση των μαθητών από και προς αυτά, αμειβόμενες με το "αστρονομικό" ποσό των 176 ευρώ το μήνα και χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος. Εξαιτίας του απαράδεκτου αυτού αντεργατικού καθεστώτος δεν εντάχθηκαν στις αρχικές διατάξεις για επιδότηση για την περίοδο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας».

Σε όλα αυτά «ήρθε να προστεθεί και η ανάλγητη στάση της δημοτικής αρχής και της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, που εμπαίζοντας όλο αυτό το διάστημα τις εργαζόμενες και βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, του τύπου "ναι μεν θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε... να δούμε τι θα πει η κεντρική διοίκηση... να ρωτήσουμε τους διευθυντές των σχολείων... να δούμε μήπως από Σεπτέμβρη..." , αρνούνταν να τις πληρώσουν, παρόλο που το απαιτούμενο ποσό είχε ήδη εισπραχθεί από τη Σχολική Επιτροπή μέσω της κρατικής επιχορήγησης.

Τελικά, στην τελευταία συνεδρίαση, στις 14/7/2020, στην οποία δεν παρευρέθηκε καν η πρόεδρος, και μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης", αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να πληρωθούν το σύνολο των αποδοχών τους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί στον αγώνα των σχολικών τροχονόμων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Στα δύο σενάρια που εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ». Οπως επανέλαβε, «δεν υπάρχει ακόμα ειλημμένη απόφαση», «διότι οι αποφάσεις βασίζονται στα τελευταία κάθε φορά επιδημιολογικά δεδομένα» και οι αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχουν δύο σενάρια που συζητιούνται κατά κόρον με την επιτροπή των ειδικών. Το πρώτο από αυτά είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλα τα παιδιά αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, είτε αυτό σημαίνει χρήση της μάσκας είτε σημαίνει κάποια άλλα μέτρα που θα υποδείξουν οι ειδικοί. Το δεύτερο σενάριο είναι η εκ περιτροπής διδασκαλία, τα μισά παιδιά τις μισές μέρες, τα υπόλοιπα τις άλλες μισές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί πως τα σχολεία ξεκινούν στις 7 Σεπτέμβρη, ωστόσο υπάρχει διάχυτη αγωνία από γονείς και εκπαιδευτικούς για την εξασφάλιση έγκαιρα και με ευθύνη της πολιτείας όλων των ουσιαστικών μέτρων εξασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την κάλυψη των αναγκών που αναδείχτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Το υπουργείο, πέρα από την εξέταση των παραπάνω σεναρίων που αφορούν την Εκπαίδευση, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την αναγκαία ενίσχυση των υποδομών και στελέχωση των σχολείων, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας αλλά και κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ