ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Προετοιμάζουν τη συγκέντρωση στις 12 Σεπτέμβρη με σχέδιο για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα σωματεία της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα σωματεία της Θεσσαλονίκης
Με όλες τους τις δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη σωματεία της Θεσσαλονίκης για την επιτυχία της συγκέντρωσης το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, για να αποτελέσει τη δυναμική απάντηση των εργαζομένων στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή θα σηματοδοτηθεί και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την ίδια μέρα από το βήμα του «οικονομικού φόρουμ» της ΔΕΘ.

Παράλληλα, τα εργατικά συνδικάτα στηρίζουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για την Παρασκευή 11/9 σωματεία από το χώρο της Υγείας, όπως και την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να οργανώσει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Πλούσια συζήτηση στη σύσκεψη των σωματείων

Η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με την ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, τηλεργασία, με την επιλογή της κυβέρνησης να απαλλάξει τη μεγαλοεργοδοσία από την υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας, αφού πρώτα μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, χάριν των κερδών του κεφαλαίου, αναδεικνύει την ανάγκη να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με οργάνωση της πάλης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη σύσκεψη των σωματείων της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μέσα και από την ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, επιχειρησιακών και κλαδικών, επιτροπών αγώνα κ.ά., αποτυπώθηκαν ζωντανά οι διεργασίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να αντιστοιχηθεί η απάντηση της εργατικής τάξης στην επίθεση που δέχεται βοήθησε η πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, όπως του Τουρισμού, του Επισιτισμού, του Εμπορίου, των Κατασκευών, του Μετάλλου και άλλων κλάδων της βιομηχανίας, των Ταχυμεταφορών, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποκλειστεί από τις προσλήψεις λόγω παραβόλου, τους υπό απόλυση εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ, κ.ά.

Η εργοδοτική ασυδοσία λιώνει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης»

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σημάδης, ανέφερε ότι «κάθε χώρος δουλειάς είναι υποψήφιος να γίνει μια νέα εστία μόλυνσης», καθώς η εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι περιπτώσεις εργοδοτικής ασυδοσίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι τρεις επιχειρήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ που φιγουράρουν εδώ και χρόνια σαν καλοί εργοδότες, αποκρύπτουν κρούσματα, αρνούνται να ακολουθήσουν ακόμα και αυτά τα ελλιπή πρωτόκολλα που διαφημίζει η κυβέρνηση, προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

«Η καραμέλα της "ατομικής ευθύνης" λιώνει», τόνισε, «αφού οι εμποροϋπάλληλοι π.χ. μαθαίνουν πως ενώ υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο δουλειάς τους δεν χρειάζεται να τους γίνει τεστ, ή να μπουν σε καραντίνα, επειδή δεν δούλευαν στο ένα μέτρο από το κρούσμα. `Η, για παράδειγμα, στην περίπτωση του "Praktiker", που η κυβέρνηση επιτρέπει για λόγους αποφυγής του συνωστισμού να βρίσκονται στο κατάστημα το πολύ... 900 πελάτες!».

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας τη βδομάδα, που δουλεύουν 12ωρα, σε συνθήκες εντατικοποίησης, που φτάνουν στο να δουλεύουν 2 - 3 εργαζόμενοι ανά όροφο».

Συνδυασμός όλης της βεντάλιας των νέων αντεργατικών μέτρων

Την κατάσταση στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού μετέφερε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου (ΣΕΤΕΠΕ), Κυριάκος Τσιαούσης, αναφέροντας ότι συνεχίζουν να ματώνουν οι μάγειρες και οι σερβιτόροι, οι ξεναγοί και οι διανομείς, οι καμαριέρες και οι αρτοποιοί. Οπως είπε, «χιλιάδες εποχικά απασχολούμενοι του κλάδου δεν έκαναν ούτε μεροκάματο φέτος. Σε μεγάλα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής (όπως ο "Τερκενλής" και το "Παραδοσιακό") έγιναν μειώσεις μισθών μέσα από το πρόγραμμα "Συν-Εργασία". Μεγάλες εταιρείες, όπως τα "YES STORES" και τα "Buffalo gelato", προχώρησαν σε απολύσεις και σε εξαναγκασμούς παραιτήσεων».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ξενοδοχεία, πρόσθεσε, «όπως στο "MET" με το "Συν-Εργασία", το "MANDRINOS" με τις αλλαγές συμβάσεων. Το ξενοδοχείο "KINISI" έκλεισε νύχτα, "πιστολιάζοντας" δεδουλευμένα μηνών και αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη δύναμη του αγώνα, φέρνοντας το παράδειγμα των εργαζομένων στα «Plaisir», που μαζί με το Σωματείο κατάφεραν και ανάγκασαν την εργοδοσία να τους πληρώσει τα λεφτά που τους χρωστούσε.

Η Μαριάννα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ξενοδοχοϋπάλληλους και το συνδυασμό όλης της αντεργατικής βεντάλιας. Ανέδειξε ότι «τα ξενοδοχεία που άνοιξαν, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν. Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος των εργαζομένων παραμένει σε αναστολή και περιμένει το πενιχρό επίδομα για να ζήσει, χωρίς να ξέρει πότε και αν θα επιστρέψει στη δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποτελεί 5άστερο ξενοδοχείο της πόλης, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά ενώ είναι δηλωμένοι στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" και τα ρεπό τους καλούνται να καλύψουν εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς αναστολής»...

Απάντηση στην επίθεση δίνει μόνο η πάλη των εργαζομένων

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ΣΙΔΕΝΟΡ, όπου η εργοδοσία εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ. Την ίδια ώρα, από τη μία, προχωράει σε απολύσεις και ανεβάζει την εντατικοποίηση μέσα στο εργοστάσιο και ταυτόχρονα προχωράει σε επενδύσεις εκατομμυρίων.

«Μας θέλουν αναλώσιμους. Οταν έχει δουλειά να μας ξεζουμίζουν και όποτε αυτή πέφτει να μας πετάνε στην ανεργία», είπε και έφερε το παράδειγμα της ΕΚΜΕ. «Μέσα στην καραντίνα προχώρησε σε απολύσεις επειδή έπεσε η δουλειά και τώρα που είναι το shut down στα ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου ξαναπροσλαμβάνει, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από 12 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα και για πάνω από ένα μήνα συνεχόμενα».

Ο Αγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα χαμηλά μεροκάματα, στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας με υπερωρίες. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και όπου είναι δυνατό και εργοταξιακής. Αναφέρθηκε παράλληλα στην περίπτωση του Μετρό, όπου με παρέμβαση και του Σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι με την επιστροφή τους από την άδεια υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό τεστ για τον κορονοϊό.

Ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει η εργοδοσία στην παρέμβαση του Συνδικάτου στους εργαζόμενους, αλλά και στο πώς αυτά ξεπεράστηκαν, με ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε συσκέψεις και συνελεύσεις, που πραγματοποιούνταν ακόμα και στα πάρκινγκ των επιχειρήσεων.

Στη θετική πείρα από τη δράση των σωματείων αναφέρθηκε και ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας το παράδειγμα εργοστασίου παγωτών στο Κιλκίς όπου η εργοδοσία αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα ωράρια, με αποτέλεσμα «οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε νορμάλ συνθήκες και να επιστρέφουν στην ώρα τους στο σπίτι τους».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μπάμπης Τσαμπασλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Speedex» Θεσσαλονίκης, ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και με την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από άλλους κλάδους, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την εργοδοτική επίθεση. Οπως είπε, «με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και με πρόσχημα τον κορονοϊό, η εργοδοσία επιδίωξε να γκρεμίσει ό,τι χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την άρνησή της να υπογράψει ΣΣΕ. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν κερδίσαμε πολλά, αλλά τους αναγκάσαμε να κάνουν υποχωρήσεις. Ενιωσαν την ανάσα μας στο σβέρκο τους».

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία

Στις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες οι υγειονομικοί καλούνται να δώσουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ζωής του λαού, αναφέρθηκε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη χρόνια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία συνεχίστηκε και φέτος παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ». «Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υποχρηματοδότησης είναι και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας δεν έχουν μοριακούς αναλυτές για τα τεστ. Ετσι π.χ. ο μοριακός αναλυτής του Ιπποκράτειου δόθηκε δανεικός στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και τώρα επιστρέφει και πάλι στο Ιπποκράτειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στους εκατοντάδες υγειονομικούς που έχουν νοσήσει λόγω και της έλλειψης μέτρων προστασίας, αλλά και στις επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων. Ανέδειξε, τέλος, ότι μετά από παρέμβαση του σωματείου έγινε κατορθωτό υγειονομικοί του ΑΧΕΠΑ που νοσούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ, ώστε να προστατέψουν ευπαθή άτομα της οικογένειάς τους.

Η Ηλέκτρα Παρίντα, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, παρουσίασε τον αγώνα δρόμου της κυβέρνησης εν μέσω καραντίνας για να προχωρήσει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, με την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, αλλά και τον συγχρωτισμό των νηπίων μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες προκάτ στο πλαίσιο της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, με τη μη λήψη επαρκών μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με ελλιπές προσωπικό καθαριότητας, με λιγότερους εκπαιδευτικούς...

ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματα, εντείνεται η εργοδοτική ασυδοσία

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών στα μεγάλα καταστήματα του Εμπορίου επιβεβαιώνει η αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους, την ίδια ώρα που η εργοδοσία οχυρώνεται πίσω από ελλιπή «υγειονομικά πρωτόκολλα» που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα: Στο κατάστημα του ομίλου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, 32χρονος εργαζόμενος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 23/8. Η εργοδοσία έθεσε σε καραντίνα μόνο 8 συναδέλφους του, κράτησε το κατάστημα κλειστό μόνο μια μέρα και την επομένη το λειτούργησε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα από τα τεστ που έκαναν) και συναδέλφους τους από άλλα καταστήματα. Λίγες μέρες μετά, οι προειδοποιήσεις του Σωματείου επιβεβαιώθηκαν: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε άλλο ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο του καταστήματος που συνέχισε να εργάζεται κανονικά. Κατόπιν εορτής, πλέον, η εργοδοσία έθεσε σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού...

Οι σχετικές καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη 9 εργαζόμενοι σε αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, απέκρυψε την παρουσία κρούσματος για 10 μέρες και δεν έλαβε τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκλεισε κατάστημα στο οποίο εμφανίστηκε κρούσμα... μόνο για 2 ώρες και μετά λειτούργησε με υπαλλήλους από άλλα καταστήματα. Στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ωστόσο η εργοδοσία δεν προχωρά σε καμία ενημέρωση, ούτε λαμβάνει μέτρα για να προστατευτούν εργαζόμενοι και καταναλωτές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ