ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
Φέτος αλλιώς, αλλά όπως πάντα, το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς!

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι και φέτος εδώ. Για 46η χρονιά. Φέτος είναι αλλιώς, με προσαρμοσμένες εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, όπως επίσης και το ότι μπορούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας. Αυτή η στάση καθώς και συνολικότερα διάφορες αγωνιστικές δράσεις που παίρνουμε και θα πάρουμε το επόμενο διάστημα, πηγάζουν από την πεποίθησή μας ότι ο λαός πρέπει να μείνει δυνατός και υγιής, με τη δράση του, να διεκδικήσει, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να χαράξει νέα πορεία προς τα μπρος, να βγει νικητής.

Η Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ περιγράφει τα μέτρα που παίρνουμε για να προφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ. Ηδη, χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, με καλά σχεδιασμένη εθελοντική δουλειά σε όλη τη χώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των κομμουνιστών γιατρών, δουλεύουν ώστε οι φεστιβαλικές μας εκδηλώσεις να προσαρμοστούν κατάλληλα και να είναι πετυχημένες, το μήνυμά τους να φτάσει σε χιλιάδες νέους και νέες. Πάνω απ' όλα, η επόμενη μέρα να μας βρει δυνατούς, αποφασισμένους και ετοιμοπόλεμους.

Εχουμε πείρα από την υποδειγματική διοργάνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ, από τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα στους φορείς του λαού και της νεολαίας έχουν αποδείξει ότι με πνεύμα οργανωμένης απειθαρχίας μπορούν να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας αλλά ταυτόχρονα να μη μένουν σιωπηλοί. Μπορούμε να τα καταφέρουμε - και θα τα καταφέρουμε - και στο Φεστιβάλ!

Ο αγώνας για να νικήσει η ζωή δεν παίρνει αναβολή!

Οι συνθήκες οπωσδήποτε είναι πρωτόγνωρες, οι δυσκολίες πολλές. Τις βιώνει από πρώτο χέρι η πλειοψηφία της νεολαίας, σε σημείο που πολλές φορές είναι περιττή η απαρίθμησή τους. Η ανασφάλεια κυριαρχεί στη σκέψη σημαντικής μερίδας του λαού.

Δεν είναι μόνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαφώς και επιδρά. Είναι η οικονομική καπιταλιστική κρίση που χτυπά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, με νέα βάρη να φορτώνονται στο λαό και τη νεολαία, είναι η επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών σε όλο τον κόσμο και ειδικά η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να εντάσσονται σε αυτήν.

Καθημερινά συζητάμε με κόσμο ο οποίος αναρωτιέται: «Πότε θα μπει ένα τέλος;», «Πώς θα αλλάξει η κατάσταση;». Είναι ατελείωτα τα βάσανα και τα «γιατί» λαϊκών ανθρώπων, νέων και μεγαλύτερων, οι οποίοι βλέπουν το ένα μετά το άλλο να τσακίζονται τα δικαιώματά τους.

Με αυτόν τον κόσμο επιδιώκουμε να συζητήσουμε μπροστά στο Φεστιβάλ: Να ακούσουμε τη γνώμη του, να ανταλλάξουμε ιδέες, να οργανώσουμε μαζί τη διεκδίκηση. Για να μη σιωπήσει, αλλά να δράσει!

Οι κομμουνιστές ανάβουμε κάθε μέρα τη σπίθα της διεκδίκησης. Με τους μαχητικούς αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού, με τους αγώνες της νέας γενιάς που «έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της, κόντρα στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, των κυβερνήσεων και των διαφόρων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Αυτός ο αγώνας, ο αγώνας για να νικήσει η ζωή δεν μπορεί να περιμένει, δεν παίρνει αναβολή. Τώρα κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματά μας για να βγουν κερδισμένοι μια χούφτα μεγαλομέτοχοι. Αυτό το σύστημα δεν μας αφήνει να «ανασάνουμε»:

  • Γιατί στον καπιταλισμό είναι που το κράτος και η κυβέρνηση τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Ημιμάθεια, κατακερματισμένες γνώσεις και σχολείο - εξεταστικό κέντρο. Μέσα στην πανδημία πέρασαν νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο χειρότερο και δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα, με την υπουργό να κοροϊδεύει λέγοντας ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Ελλάδα είναι 17 άτομα (!) αλλά και ότι τα μαθήματα στα πανεπιστήμια θα γίνουν φέτος κανονικά εννοώντας ...τηλεκπαίδευση και ξερό ψωμί.
  • Γιατί στον καπιταλισμό οι χώροι δουλειάς είναι αρένες που η εργοδοσία ξεσαλώνει. Η κυβέρνηση υλοποιώντας το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων, από τα μέσα Ιούλη, να μη γίνεται γνωστή η διασπορά των κρουσμάτων αποδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι τζογάρει την υγεία του λαού για τα συμφέροντα των ισχυρών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.
  • Γιατί στον καπιταλισμό είναι που οι υγειονομικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα είναι στα «όριά» τους. Που στον 21ο αιώνα «προστατεύονται» οι υγειονομικοί με σακούλες σκουπιδιών, που αφήνονται γηροκομεία στο έλεος του ιού, που κλείνουν ΜΕΘ και απολύονται γιατροί.
  • Γιατί στον καπιταλισμό οξύνεται η διαπάλη ανάμεσα σε αστικά κράτη για τη μοιρασιά κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα εκμεταλλευτούν μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ οι λαοί υποβάλλονται στο μαρτύριο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και υφίστανται τις συνέπειες με φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά, με θερμά επεισόδια και νέους πολεμικούς κινδύνους.
«Ενα παράθυρο ανοιχτό» στο σοσιαλισμό!

Τώρα, λοιπόν, που χιλιάδες νέοι νιώθουν ότι τα πάντα σκεπάζει το σκοτάδι και «δεν μπορούν να ανασάνουν», είναι που το Φεστιβάλ παίζει για ακόμη μια φορά τον πιο κρίσιμο ρόλο του: Με το μήνυμά του σε χιλιάδες νέους σε όλη τη χώρα δείχνει την ανάγκη της εποχής μας, φωτίζει το δρόμο στο μέλλον. Είναι «ένα παράθυρο ανοιχτό» στο σοσιαλισμό! Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο δίνει «οξυγόνο» στον αγώνα για έναν νέο κόσμο στον οποίο «θα μπορούμε να ανασαίνουμε».

Με το σοσιαλισμό μπορούν να ανασαίνουν:

  • Οι μαθητές και οι φοιτητές, μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση, έρευνα και επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενό τους. Οπου θα έχουν ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να τον αξιοποιούν δημιουργικά, με πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.
  • Οι λαοί όλου του κόσμου, έχοντας εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια Υγεία.
  • Οι λαοί ζώντας λεύτεροι, με ειρήνη, πραγματική φιλία και αλληλεγγύη, με διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητάς τους, με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, έξω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι αυτές που μπορούν να απελευθερώσουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ο ριζικά διαφορετικός σκοπός της παραγωγής είναι που θα αλλάξει τις ιεραρχήσεις, το ρυθμό, την έκταση της παραγωγής, με μοναδικό στόχο την κοινωνική ευημερία. Ετσι, τα επιτεύγματα της «4ης βιομηχανικής επανάστασης», της ψηφιακής οικονομίας θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου, στην εξασφάλιση περισσότερου και πιο ποιοτικού ελεύθερου χρόνου.

Στο σοσιαλισμό ο ίδιος ο άνθρωπος θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ετσι, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό θα αξιοποιήσει τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητές του προκειμένου να σχεδιάζει, οργανώνει την παραγωγή, να παράγει νέα γνώση, να μπορεί να την θέσει σε εφαρμογή. Εχει όλα τα εφόδια και τις γνώσεις ώστε να μπορεί να συμμετέχει ενεργητικά στη διοίκηση και οργάνωση του εργατικού κράτους. Η ανθρώπινη ικανότητα για εργασία και συμμετοχή στα «κοινά» θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, γιατί οι ίδιες οι κοινωνικές ανάγκες και η κάλυψή τους θα το επιτάσσουν αυτό.

Ολα αυτά τα ξέρουν οι καπιταλιστές, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις τους. Γι' αυτό:

  • Θέτουν εκτός νόμου Κομμουνιστικά Κόμματα και κομμουνιστικά σύμβολα, όπως συμβαίνει σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ.
  • Απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και θέτουν εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.
  • Προωθούν τον αντικομμουνισμό και συμμετέχουν σε αντικομμουνιστικές φιέστες στον Γράμμο. Ρίχνουν λάσπη στις πιο ηρωικές στιγμές αυτού του τόπου, που βάφτηκαν με το αίμα των ηρώων του ΚΚΕ.
  • Επιδιώκουν να θέσουν εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ, είτε επιβάλλοντας πρόστιμο επειδή αρνείται να δώσει στοιχεία απλών ανθρώπων που το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους είτε καθυστερώντας τη διερεύνηση σοβαρών καταγγελιών για συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.
  • Σπέρνουν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τρέφουν το φίδι του φασισμού.
Η νεολαία θα δώσει απάντηση!

Η νεολαία, με τη συζήτηση που θα προηγηθεί με χιλιάδες νέους για το περιεχόμενο και το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, θα δώσει αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κράτος και το σύστημα, που της κουνάνε το δάχτυλο, για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Ριχνόμαστε στη μάχη για να είναι το Φεστιβάλ αντάξιο της ιστορίας του. Για να είναι εφαλτήριο αγώνα για χιλιάδες νέους και τη φετινή χρονιά.


Του
Νίκου ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ