ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μη χαθεί ούτε λεπτό στην οργάνωση της πάλης, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός!

Σχέδιο αγωνιστικής παρέμβασης των συνδικάτων, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτέμβρη

Το σχέδιο των συνδικάτων για την άμεση οργάνωση της παρέμβασής τους σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, ενώ στο «φόρουμ της ΔΕΘ» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει ξανά νέα αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, συζήτησε χτες σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, για συντονισμό και οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού, για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να δώσουν πρώτη αγωνιστική απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο «φόρουμ της ΔΕΘ» για την κλιμάκωση της επίθεσης, με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Επίσης, στις 11 Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ στις 12 Σεπτέμβρη το πρωί θα οργανώσει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για την Παρασκευή 11/9 τα σωματεία στο χώρο της Υγείας.

Απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισημάνθηκαν η νέα έξαρση της πανδημίας και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εφαρμογή των «πρωτοκόλλων του κεφαλαίου» για το άνοιγμα του Τουρισμού, για την παντελή έλλειψη μέτρων για τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μεταφοράς, για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης απέναντι στη νέα καπιταλιστική κρίση και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να φορτώσουν ξανά τις συνέπειες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μοχλός αυτής της πολιτικής είναι το «σχέδιο Πισσαρίδη», που προβλέπει πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από τη διαχείριση του «Ταμείου Ανάκαμψης» και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά χτυπήματα, με το Ασφαλιστικό των «τριών πυλώνων», με παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια και το νερό, στη διαχείριση απορριμμάτων, στην Υγεία και την Παιδεία, ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας και όσα δοκίμασαν πάνω στους εργαζόμενους στην πανδημία, όπως την τηλεργασία κ.λπ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των επικίνδυνων σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ανάγκη ο λαός να δυναμώσει την πάλη του στην κατεύθυνση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, αποφασίστηκε στις 16 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Αττική, για να συζητηθούν το επικαιροποιημένο πλαίσιο και η οργάνωση της πάλης.

«Στο πόδι» τα σωματεία της Θεσσαλονίκης

Μετά την επιτυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη, τα σωματεία της Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται στους χώρους δουλειάς, με απολύσεις, χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε εξόρμηση - παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Kleemann» στο Κιλκίς, αντιδρώντας στο νέο μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε ο όμιλος με πρόφαση την «αναδουλειά λόγω κορονοϊού».

Συνολικά τουλάχιστον 7 εργαζόμενοι του ομίλου απολύθηκαν την Παρασκευή 28/8 από τις «Kleemann» και «Klefer», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν. Οπως καταγγέλλουν στο Συνδικάτο εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι συνάδελφοι που απολύθηκαν κάλυπταν κρίσιμα πόστα για τη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ η παραγωγή δεν έχει μειωθεί.

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «οι απολύσεις, οι οριζόντιες μειώσεις μισθών αλλά και η εργοδοτική ασυδοσία της "Kleemann" ήταν και είναι πάγια τακτική της εταιρείας, που παρά τα κέρδη της και την κατάταξή της στη λίστα των μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα, διατηρεί τους χαμηλότερους μισθούς, εκμεταλλευόμενη όλες τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν τα 10 χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, όπως η κατάργηση των ΣΣΕ. Οι μειώσεις μισθών που άγγιξαν έως και -25% (με τις όποιες αυξήσεις που ακολούθησαν, στη συντριπτική πλειοψηφία, να μην ανακτούν τις συνολικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων και σε κάθε περίπτωση η μισθολογική εξέλιξη να έχει χαθεί), τα εξαντλητικά ωράρια, οι αλλαγές στα πόστα σχεδόν καθημερινά, προσπερνώντας και μη λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα ειδίκευσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων, ο εξαναγκασμός στους εργάτες να λαμβάνουν υποχρεωτικές άδειες ανάλογα με την αυξομείωση της παραγωγής, είναι μόνο κάποια παραδείγματα της εργοδοτικής επίθεσης. Σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία, εκμεταλλεύεται πλήρως το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να θέτει τους εργαζόμενούς της σε βάρδιες, σε εξαντλητικές ώρες οδήγησης με ιδιωτικά μέσα, αλλά και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσω της τηλεργασίας».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη για να ληφθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως και για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Απαιτεί: Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον έλεγχο τυχόν κρουσμάτων, με οικονομική κάλυψη από την εργοδοσία. Να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία. Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προαναγγείλει η εργοδοσία.

Την ίδια ώρα, πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποιεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μπροστά στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Κυριακή 6/9 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους του κλάδου, στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, να αποφασίσουν συλλογικά τα βήματα της πάλης τους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Κινητοποίηση για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, καλεί την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον». Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο σχετικό καθεστώς, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις δημόσιες δομές Υγείας να οργανώσουν στις 8 Σεπτέμβρη μέρα πανελλαδικής δράσης με αίτημα την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Η σχετική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 2/9 και στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 8/9.

«Απαιτούμε να σταματήσουν η κοροϊδία και η προσβολή απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματός μας για ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν «σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου», και μάλιστα «χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας», όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενο. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, προβάλλοντας τα παραπάνω αιτήματα των υγειονομικών για τα ΒΑΕ και διεκδικώντας ταυτόχρονα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με συμβάσεις Covid και είναι 3 μήνες απλήρωτοι, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά. προχωρά αύριο Τετάρτη σε στάση εργασίας (1 μ.μ - 3 μ.μ.) και σε συνέλευση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Νεκρός 34χρονος αλιεργάτης

Ενας 34χρονος αλιεργάτης, με καταγωγή από την Αίγυπτο, έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Ο εργαζόμενος επέβαινε στο αλιευτικό σκάφος «ΠΑΝΑΓΙΑ» όταν παρασύρθηκε από το εργαλείο των διχτυών και έπεσε στη θάλασσα. Εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από παραπλεόντα σκάφη χωρίς τις αισθήσεις του, και μεταφέρθηκε αρχικά στην Ιχθυόσκαλα Πατρών και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους στα αλιευτικά σκάφη για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των πληρωμάτων τους.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου

Επίσης, τον σοβαρό τραυματισμό ενός 20χρονου οικοδόμου καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας- Βόνιτσας. Ο εργαζόμενος έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών, στον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας- Νυδρίου στην περιοχή της Νικιάνας, την Τετάρτη 26/8. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν αίμα για τον τραυματισμένο συνάδελφό τους.

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος μας, ο κλάδος των Κατασκευών, πληρώνει βαρύ "φόρο αίματος" στους χώρους δουλειάς για να "βγαίνει η δουλειά" και να αυγαταίνουν οι τζίροι και τα κέρδη των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιρειών», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τις ευθύνες για το εργατικό «ατύχημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ