ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Εγκλημα διαρκείας με τη σφραγίδα της ΕΕ και των κομμάτων της

Στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζεται στην περιοχή, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιούνται και «τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων»!

Eurokinissi

Τον εμπλουτισμό του τοξικού κοκτέιλ «εναλλακτικών» καυσίμων, με την αξιοποίηση «τοξικών κατάλοιπων τεμαχισμού αυτοκινήτων», στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που κατασκευάζεται στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, αφού με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε κίνδυνο, εκτός από το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου αναφέρεται πως «η λειτουργία της δραστηριότητας σκοπεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων τεμαχισμού και επεξεργασίας Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) και στην επεξεργασία αποβλήτων όπως το ASR, που είναι τα τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων (κυρίως αποτελούνται από πλαστικά και καουτσούκ), λάστιχα αυτοκινήτων, υλικά συσκευασιών, πρώτες ύλες Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με τελικό προϊόν ένα συνθετικό στερεό καύσιμο, για συναποτέφρωση - καύση με SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, ασβεστοποιίες, κεραμοποιίες και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Με δεδομένο ότι η νέα μονάδα είναι η τρίτη στη Μαγνησία που θα επεξεργάζεται σκουπίδια για καύση, κυρίως στην τσιμεντοβιομηχανία, γίνεται φανερό πως η περιοχή του Βόλου σταδιακά μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων από τη διαχείριση των σκουπιδιών, που θα μεταφέρονται απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από χώρες της ΕΕ, από την παραγωγή των «εναλλακτικών» καυσίμων και την καρκινογόνα καύση τους.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, διαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδείχτηκαν οι καλύτεροι υπερασπιστές της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εχθρική πολιτική ενάντια στην υγεία του λαού, στηρίζοντας τον νέο ΕΣΔΑ της ΝΔ, που προβλέπει, για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες και επιπλέον για τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την καύση σκουπιδιών. Για την ΑΓΕΤ στον Βόλο προβλέπει, σε 3 - 5 χρόνια, την αύξηση της καύσης απορριμμάτων από 80.000 τόνους, σήμερα, σε 200.000 τόνους, με αντίστοιχες επενδύσεις.

Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος

Οι αντιδραστικοί και επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί για λογαριασμό του κεφαλαίου απαιτούν την άμεση λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλούν τις λαϊκές οικογένειες, τους φορείς και σωματεία της πόλης να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να συγκρουστούν με την πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, διεκδικώντας:

-- Οχι στην καύση σκουπιδιών - «εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ κι άλλες επιχειρήσεις. Η νομιμότητά τους και οι έλεγχοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.

-- Οχι στην παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου και στις νεόφυτες ΜΕΑ επιχειρηματικών συμφερόντων.

-- Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

-- Οχι στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ανακληθεί η επιβολή εισιτηρίου - χαρατσιού στην Α' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου

Την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για επιβολή εισιτηρίου στην Α' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου/Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ) ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν στην Ερώτηση:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 9/9/2020 στο ΦΕΚ 3832, επιβλήθηκε εισιτήριο - χαράτσι από 11 έως 67 ευρώ, ανάλογα με τη δραστηριότητα, σε κάθε επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιείται εντός της ζώνης Α του ΕΘΠΑΒΣ. Παράλληλα προβλέπεται και το αντίστοιχο πρόστιμο - δεκαπλάσιο του εισιτηρίου - εάν κάποιος δεν πληρώσει και εντοπιστεί εντός της συγκεκριμένης περιοχής.

Και αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης έγινε με την αιτιολογία - πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και τη μείωση των αλιευμάτων, ακολουθώντας πιστά τις Οδηγίες της ΕΕ. Οδηγίες που υλοποιούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της διέλευσης από θαλάσσιες περιοχές, όπως αυτή του ΕΘΠΑΒΣ. Μια περιοχή η οποία ανήκει στο λαό, όμως απαγορεύεται σε αυτήν η εφεξής ελεύθερη διέλευση ιδιωτών και αλιέων.

Συγχρόνως, η επιβολή του δυσβάσταχτου ημερήσιου χαρατσιού των 67 ευρώ στους παράκτιους αλιείς των Β. Σποράδων - πλην αυτών της Αλοννήσου - καθιστά απαγορευτική όχι μόνο την αλιεία αλλά ακόμη και τη διέλευσή τους από αυτήν τη μεγάλη θαλάσσια περιοχή, οδηγώντας τους με σιγουριά σε αφανισμό.

Δικαιολογημένες είναι επομένως η αντίδραση και η αγανάκτησή τους απέναντι σε αυτό το νέο μέτρο, που αφενός προσθέτει ένα ακόμη δυσβάσταχτο για αυτούς χαράτσι, αφετέρου ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους.

Φυσικά και δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που και η ίδια στηρίζει, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους, αλλά και από κοντά οι δημοτικές αρχές της περιοχής και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας».

  • Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Υστατος «αποχαιρετισμός» για τον σ. Θοδωρή Φαρμάκη

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης αποχαιρέτησαν σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι τον σύντροφο Θοδωρή Φαρμάκη. Στην πολιτική τελετή, στην Ελευσίνα, παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς και Θοδωρής Χιώνης, καθώς και τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας και Δήμος Κουμπούρης.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, ο σύντροφος Θοδωρής ήταν σκεπασμένος με τη σημαία του τιμημένου ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός και υπηρέτησε αταλάντευτα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και παράλληλα είχε στο πλάι του τους συντρόφους του σε θέσεις τιμητικής φρουράς.

Εκ μέρους του Κόμματος τον αποχαιρέτησε ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής και του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την πλούσια δράση του: «Ελεγες στους εργάτες και στους συνταξιούχους να οργανωθούν, να παλέψουν και να πάρουν τα συνδικάτα στα χέρια τους, γιατί ήξερες ότι οι εργάτες οργανωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, θα βάλουν εμπόδια στη λυσσαλέα επίθεση και ότι μέσα από τον αδιάκοπο ταξικό αγώνα θα φέρουν κατακτήσεις και νίκες. Τους καλούσες να συνεχίσουν την πάλη για να αλλάξει αυτός ο βάρβαρος και σάπιος κόσμος, για να έρθει η απελευθέρωση των εργαζομένων από τα καπιταλιστικά δεσμά και να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», ανέφερε αποχαιρετώντας τον εκλιπόντα και συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε μπροστά σου εμείς, οι νεότεροι στο Κόμμα αλλά και οι νεολαίοι της ΚΝΕ, που σε γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, που ζήσαμε μαζί σου τις δυσκολίες αλλά και τις ομορφιές του αγώνα, παραδειγματιστήκαμε από τη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη μαχητικότητά σου. Στεκόμαστε εδώ μπροστά σου, με σεβασμό και τιμή για να σε αποχαιρετήσουμε στο τελευταίο ταξίδι σου».

Εκ μέρους του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, για τον Θοδωρή Φαρμάκη μίλησε ο Νάσος Σκοτίδας, ενώ για τη δράση του στην περιοχή μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας Νίκος Αγγελόπουλος.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησαν ο γιος του Κώστας και ο αδερφός του Ταξιάρχης.

Ο πάντα πρωτοπόρος, σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής του ΚΚΕ Θ. Φαρμάκης γεννήθηκε το 1940 στο Δαριμάρι Βοιωτίας. Αρχικά οργανώθηκε στην ΕΔΑ και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη και στη συγκρότηση παράνομων Οργανώσεων του Κόμματος στην Ελευσίνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη «Χαλυβουργική» και σε άλλες βιομηχανίες της περιοχής και δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην περιοχή του Θριασίου μέσω της Ενωσης Χαλυβουργών, ως πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου και αργότερα ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑΚ. Κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης, το 1989 και το 1990 - 1991 κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, υπερασπιζόμενος αποφασιστικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, πορευόμενος αταλάντευτα μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του μέσα από τις γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Ελευσίνας.

ΚΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση ενάντια στη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων

Την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στις 12 μ., στη Μάνδρα Αττικής (κεντρική πλατεία), η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας διοργανώνει συγκέντρωση με σύνθημα «Ξεσηκωμός! Η δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων στη Μάνδρα δεν θα περάσει». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και ο Μπάμπης Θεοδώρου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης, την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη μέλη και φίλοι του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης στην περιοχή της Μάνδρας για τους σχεδιασμούς δημιουργίας της μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ