ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
«Φουσκώνουν» τα ελλείμματα, ετοιμάζεται το «μπιλιετάκι»

Βαρύς ο λογαριασμός για το λαό που θα του φορτωθεί και με τη «δημοσιονομική εξισορρόπηση» αμέσως μετά τα πακέτα ενίσχυσης στο κεφάλαιο

INTIME NEWS

Οι απλόχερες ενισχύσεις προς το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνονται στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και στα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους κρατικού χρέους) έφτασε τα 10,8 δισ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 27 δισ., χαμηλότερα κατά 3,6 δισ. σε σχέση με το στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, χωρίς σε αυτό να ενσωματώνονται οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 χαρακτηρίζεται μεταβατικός έχοντας στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», με έμφαση στις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2021 με προοπτική την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022, όπως άλλωστε επισημαίνεται και από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2021, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ («Ταμείο Ανάκαμψης», ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που βέβαια μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Στα 30,9 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε άλλους εμπλεκόμενους - τα γνωστά «κοράκια» των funds - όπως καταγράφεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΤτΕ, στο τέλος του β' τριμήνου του 2020 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 30,9 δισ. ευρώ, από 23,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2019 με αύξηση 7,4 δισ. στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια ύψους 8,98 δισ., ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν περάσει στη διαχείριση των διαφόρων funds, φτάνουν σε 5,53 δισ., τα καταναλωτικά δάνεια σε 11,9 δισ. και τα στεγαστικά σε 4,4 δισ., πάντα σε όρους ονομαστικής αξίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιμένει σε γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων «έστω και τώρα»

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να μείνουν «ζωντανοί» μέσα στην κρίση υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, χτες στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της πόλης, ενόψει της ομιλίας του στο «Thessaloniki Helexpo Forum», το Σαββατοκύριακο. Εκανε λόγο για «πρωτοφανή ύφεση», για την οποία έδειξε ως αιτία την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η ΝΔ δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να στηρίξει το κεφάλαιο.

Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας είχε προτείνει στην κυβέρνηση «μια σειρά από μέτρα εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας». Και μιλώντας για τον «φόβο» που είχε το κόμμα του για το μέγεθος της ύφεσης, πρόσθεσε πως η λογική του ήταν ότι «έπρεπε να ενισχυθούν άμεσα, με κρατική ενίσχυση, τόσο οι επιχειρήσεις, με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όσο, όμως, και οι θέσεις εργασίας». Εξήγησε ότι η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παροχή τζάμπα εργατικού δυναμικού προς την εργοδοσία, κάτι που το εφαρμόζει βέβαια και η ΝΔ. Οπως είπε, «βασική λογική ήταν η επιδότηση, από το κράτος, των επιχειρήσεων προκειμένου να κρατήσουν τον αριθμό των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις. Είχαμε μιλήσει για τη διαφορά ανάμεσα στην επιδότηση της εργασίας έναντι της επιδότησης της αναστολής της εργασίας».

Συνεχίζοντας στην ίδια λογική, επέμεινε ότι «το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η επιτυχία της χώρας στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε χρόνο που έπρεπε να αξιοποιηθεί καλύτερα από την κυβέρνηση, για να ενισχυθούν η δημόσια Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία και με προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Εντόπισε μια «όχι καλή εικόνα» και ζήτησε τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βέβαια οι ελλείψεις και τα προβλήματά του διογκώθηκαν και από τη δική του διακυβέρνηση, με τη ΝΔ να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που σήμερα πληρώνει ακριβά ο λαός. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η υγεία και η οικονομία θα αποτελούν τον πυλώνα των όσων θα καταθέσει στo φόρουμ της ΔΕΘ.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, στην οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Συσκέψεις και εξορμήσεις με το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική και μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη, στο Παγκράτι, σε εργαζόμενους στον Επισιτισμό στις 7 μ.μ., σε ΕΒΕ στο Κουκάκι στις 12 μ., σε ΕΒΕ στη Γούβα στις 6 μ.μ., σε ΕΒΕ στα Εξάρχεια και στην Αχαρνών.

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στο Παγκράτι (πλατεία Βαρνάβα) στις 12 μ., σε ΕΒΕ στην Κυψέλη στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη, στις 7 π.μ. κλιμάκιο της ΚΟ ΟΤΑ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του δήμου Aγίων Αναργύρων - Καματερού.

Την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, στον Νέο Κόσμο στο ΙΚΑ της περιοχής στις 11 π.μ. και σε σούπερ μάρκετ στο Κουκάκι στις 7 μ.μ.

Την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Ταμπούρια Πειραιά (πλατεία Κύπρου), με ομιλήτρια την Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τον Ασπρόπυργο. Στις 6.30 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του δήμου Ασπροπύργου και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Στις 7.45 π.μ. θα επισκεφθεί το Λύκειο Ασπροπύργου και θα συνομιλήσει με το προσωπικό. Στις 9 π.μ. θα περιοδεύσει στους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου Ασπροπύργου.

Την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων), με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Β' Πειραιά του Κόμματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μεσογειακός κυκλώνας» με προαναγγελία καταστροφών και ... ατομικής ευθύνης

«Σπάνιο», «ακραίο», «ανεπανάληπτο», «επικίνδυνο», «μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας από τα συνηθισμένα»...

Με αυτές τις λέξεις να επαναλαμβάνονται από προχτές το απόγευμα μέχρι και χτες αργά το βράδυ, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει τα άλλοθί της για τις τυχόν καταστροφές που θα συμβούν από τον «Μεσογειακό κυκλώνα», που θα εμφανιστεί και στη χώρα μας τις επόμενες μέρες και βέβαια να υπερτονίσει και πάλι το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» για όσα συμβούν. Και μπορεί οι μετεωρολογικές προβλέψεις να είναι ένα πολύ χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο, όμως το ζητούμενο είναι ότι η ανυπαρξία ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα και το γεγονός ότι δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος, ώστε να γίνουν έγκαιρα καθαρισμοί φρεατίων και δρόμων, είναι αυτό που οδηγεί στις καταστροφές.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι χτες η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα έχουμε ...«ισχυρή κακοκαιρία που θα έχει μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια από τις συνηθισμένες», ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ...ζημιές, πλημμύρες, αλλά και διακοπές σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες λόγω βλαβών... Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα και οι επιπτώσεις θα είναι παρεμφερείς με εκείνες μίας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας με μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Οι συστάσεις και οι προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας γίνονται μετά και την έντονη κριτική που ασκήθηκε για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, που είναι αποτέλεσμα των έντονων βροχών σε συνδυασμό με τη χρόνια έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται: Την Πέμπτη από το απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματά της. Την Παρασκευή στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους ενστόλων

Περιοδείες σε χώρους ενστόλων πραγματοποιεί η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενημερώνοντας για τις επικίνδυνες εξελίξεις και για τις προτάσεις του ΚΚΕ σε σχέση με τα προβλήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες:

  • Σήμερα Πέμπτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.
  • Αύριο Παρασκευή στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου.
  • Τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ