ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε σχολεία

Παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα προστασίας και δωρεάν τεστ

Μακραίνει ο κατάλογος των σχολικών μονάδων, τάξεων και τμημάτων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς ή μαθητές, μια βδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μέχρι χτες το απόγευμα, η λίστα του υπουργείου περιλάμβανε 37 σχολικές μονάδες, οι περισσότερες στην Αττική, και επιπλέον όλα τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, που ζητούν άμεση διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στα σχολεία στα οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα, με τους δήμους να αναλαμβάνουν τα κόστη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κρήτη, που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ», είναι ότι «από την τσέπη τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών το κόστος των μοριακών τεστ για SARS-CoV-2 μετά τη "στενή επαφή" με επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου τους. Ενώ ζήτησαν να κάνουν το τεστ στο ΠΑΓΝΗ, τους το αρνήθηκαν, με την αιτιολογία ότι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν πληρούσαν τα κριτήρια ελέγχου του ΕΟΔΥ. Δόθηκαν οδηγίες να βγουν 14 μέρες καραντίνα, ενώ το σχολείο θα μείνει κλειστό μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη».

Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου απαιτεί με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου, με την παρουσία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, των γονιών, των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, μαζικών φορέων της πόλης, ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση στα σχολεία, μετά και από το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με τις αντικρουόμενες οδηγίες μετά από κρούσμα σε Γυμνάσιο της πόλης την περασμένη βδομάδα, που δικαιολογημένα εξόργισε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Με καθυστέρηση που ξεπερνούσε τη μία βδομάδα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, έγιναν τα τεστ για τον κορονοϊό στους εκπαιδευτικούς και τις εργαζόμενες καθαριότητας στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στη Ζ' ΕΛΜΕ. «Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν θα έσπευδαν πολλοί εκπαιδευτικοί να κάνουν με δικά τους έξοδα και ευθύνη τα τεστ, με κόστος περί τα 100 ευρώ ο καθένας, και δεν θα ζούσαν με την αγωνία για τόσες μέρες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ πιθανότατα δεν θα είχε κλείσει το σχολείο για τόσες μέρες», σημειώνει. Η ΑΣΕ αναδεικνύει και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Καισαριανής, η οποία δεν απάντησε καν στο αίτημα εκπαιδευτικών να κάνουν προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης προχώρησε ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε μαθήτρια της Γ' τάξης. Ο Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει ότι οικογένειες παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα για διερευνητικά τεστ πληρώνοντας από 70 έως 100 ευρώ και τονίζει: «Θα κλιμακώσουμε τις επόμενες μέρες τις διεκδικήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζει το σχολείο με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στα οποία προστίθεται η έντονη ανησυχία μας σχετικά με τη μη πρόβλεψη δωρεάν τεστ για μαθητές - εκπαιδευτικούς ύστερα από το κρούσμα που είχαμε». Στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου περιλαμβάνεται η ανάρτηση πανό έξω από το σχολείο, όπου αναγράφονται τα αιτήματα για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και δωρεάν τεστ σε δασκάλους και μαθητές, ενώ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο κυνισμός και το ψέμα της κυβέρνησης να πεισμώσουν το λαό του Μενιδίου

Χώροι ανέτοιμοι και σε άθλια κατάσταση προορίζονταν να στεγάσουν φέτος σχολεία
Χώροι ανέτοιμοι και σε άθλια κατάσταση προορίζονταν να στεγάσουν φέτος σχολεία
Για ψέματα, κυνισμό και ανοιχτή πρόκληση κάνουν λόγο οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη γραπτή απάντηση του αρμόδιου υπουργού στην Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία του δήμου Αχαρνών.

Ο υπουργός Υποδομών, Κ. Αχ. Καραμανλής, στην απάντησή του μιλάει για άμεσο προγραμματισμό της «ΚτΥπ ΑΕ» για ανέγερση νέων κτιρίων σε πέντε σχολεία, ενώ για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή λέει ότι «στις υποχρεώσεις της εταιρείας είναι η προμήθεια και η τοποθέτηση 17 αιθουσών ελαφράς λυόμενης προκατασκευής με συνεχόμενο WC και 2 γραφεία, η οποία ήδη υλοποιείται σε υποδομές που έχουν κατασκευαστεί με μέριμνα και δαπάνη του δήμου Αχαρνών».

Οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ σχολιάζουν σχετικά: «Δεν ξέρει ότι οι 19 αίθουσες - προκάτ, που επικαλείται στην απάντησή του, δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί παρόλο που η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει; Δεν γνωρίζει ότι εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας, τμήματα της Προσχολικής Αγωγής φιλοξενούνται προσωρινά σε αίθουσες παιδικών σταθμών;

Πολύ περισσότερο, τολμάει να τις επικαλείται ως δείγμα κρατικής ευθύνης και μέριμνας για την Προσχολική Αγωγή, όταν πρόκειται για ένα πρόχειρο μέτρο μπροστά στο αδιέξοδο που η δική τους πολιτική έχει δημιουργήσει;

Οσο για τα περί "άμεσου προγραμματισμού" ανέγερσης νέων κτιρίων για ελάχιστες σχολικές μονάδες της περιοχής, όταν το πρόβλημα των σχολικών υποδομών είναι γενικευμένο στην περιοχή, τον αφήνουμε στη χλεύη των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Πάντως, προς ενημέρωσή του, στην περιοχή μόνο για ένα σχολείο έχουν ξεκινήσει εργασίες και αυτές είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ενώ είναι στον "άμεσο προγραμματισμό" σας εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Ο κυνισμός και το ψέμα της κυβέρνησης να πεισμώσουν το λαό και τη νεολαία του Μενιδίου, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για το σχολείο που έχουμε ανάγκη, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα Τρίτη, στις 11.30 μ.μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», ζητώντας μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και μαθητές σε φροντιστήρια και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Οπως καταγγέλλει: «Το εκπαιδευτικό προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες μένει απροστάτευτο, οι μαθητές στοιβάζονται σε ακατάλληλες, μικρές αίθουσες, με την ευθύνη να μεταβιβάζεται σε αυτούς. Με τα αυξανόμενα κρούσματα στα σχολεία η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και στα φροντιστήρια, στα κέντρα μελέτης και ξένων γλωσσών. Παράλληλα, συνεχίζεται η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, καθώς επανέρχεται το σενάριο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με αδήλωτες ώρες εργασίας, βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις και ενδεχόμενη εφαρμογή της διάταξης για απλήρωτες υπερωρίες».

Ο Σύλλογος απαιτεί: Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ανάλογα με τη χωρητικότητα της αίθουσας. Συχνή απολύμανση και καθαριότητα όλων των χώρων με επιβάρυνση της ιδιοκτήτριας επιχείρησης. Μέριμνα για τους συναδέλφους στις ευπαθείς ομάδες. Εγκαιρη ενημέρωση για τυχόν κρούσμα στο χώρο δουλειάς. Λήψη μέτρων για την προστασία μαθητών και συναδέλφων. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση καλεί η ΟΙΕΛΕ, που κάνει λόγο για «ακραία παραβατικότητα σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών» και χώρους - «βόμβες» για τη δημόσια υγεία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποίηση αύριο στον Πειραιά

Σε κινητοποίηση στον Πειραιά αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Κοραή, καλούν η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ενωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η Ενωση Γονέων Νίκαιας, η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού, η Ενωση Γονέων 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ).

«Τα σχολεία ξεκίνησαν και από τις πρώτες μέρες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προσπαθούν να διαχειριστούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, που την Παρασκευή προγραμματίζει και συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει την αναλυτική κατάσταση στα σχολεία. Προσθέτει ότι «τα ιατρικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που δεν θέλει να δώσει δεκάρα τσακιστή για μέτρα προστασίας, να πάρει κάποιο ουσιαστικό μέτρο».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Απαιτεί άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης

Κυριολεκτικά στο δρόμο πετά τους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διαμένουν στα περίπου 30 δωμάτια στο κτίριο εστιών της «ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ» Ξάνθης η διοίκηση του ΔΠΘ. Οι φοιτητές καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους με αφορμή την επικείμενη ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και έναν χρόνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί παράλληλα η στέγασή τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης καταγγέλλει τη διοίκηση του ΔΠΘ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «όσο απαραίτητη είναι η ανακαίνιση του κτιρίου όπου διαμένουμε, τόσο απαράδεκτη είναι η στάση της διοίκησης, η οποία, ενώ προγραμματίζει αυτόν το διαγωνισμό εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να διασφαλίσει τη στέγασή μας για το διάστημα των εργασιών στο κτίριο». Ευθύνες καταλογίζει επίσης και στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τη διοίκηση απέρριψε αίτημα του Πανεπιστημίου για παραχώρηση κονδυλίου για την προσωρινή στέγαση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

Ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση του Ιδρύματος να δώσει λύση, όπως την υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο, καθώς και να επιτραπεί στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς να καταθέσουν αιτήσεις για στέγαση και για το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ