ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΝΔΙΚΟΥ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
«Κλειδί» για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας «τάξης» τον 21ο αιώνα

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε στρατηγική για την περιοχή, τονίζοντας ότι εκεί θα κριθεί η οικονομική και γεωπολιτική της επιρροή

Στρατιωτικές ασκήσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν

Copyright 2018 The Associated

Στρατιωτικές ασκήσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν
Η ραγδαία οικονομική και γεωπολιτική άνοδος της περιοχής Ινδικού - Ειρηνικού, που αλλάζει και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές ισορροπίες, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), που χάραξε τη μελλοντική στρατηγική του γερμανικού κεφαλαίου στην περιοχή.

«Η ευημερία μας και η γεωπολιτική μας επιρροή τις επόμενες δεκαετίες θα εξαρτηθούν από τον τρόπο συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Εκεί, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, θα αποφασιστεί η διαμόρφωση της διεθνούς τάξης τού αύριο. Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε αυτή την τάξη», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, μετά την έγκριση της στρατηγικής από το υπουργικό συμβούλιο.

Ολο και περισσότερες οικονομικές και γεωπολιτικές αναλύσεις τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στη σημασία που αποκτά στον 21ο αιώνα η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, μετατοπίζοντας το παγκόσμιο «κέντρο βάρους», ενώ ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για οικονομικά και στρατιωτικά «πόστα» έχει ενταθεί σημαντικά (βλέπε Χονγκ Κονγκ, Νότια Κινεζική Θάλασσα, Ταϊβάν, Ινδία, Βόρεια - Νότια Κορέα κ.ο.κ.).

Αμφισβητούνται «βεβαιότητες», συντελούνται γεωπολιτικές αλλαγές

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν «περισσότερη ανεξαρτησία» από την Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν «περισσότερη ανεξαρτησία» από την Κίνα
Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί η Γερμανία χρειάζεται μια στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό», λοιπόν, είναι σχεδόν αυτονόητη:

«Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που διαμορφώνονται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τις τελευταίες δεκαετίες, χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κίνα και η Ινδία γνώρισαν ταχεία οικονομική ανάπτυξη: Η περιοχή αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με την άνοδο της Ασίας, η περιοχή αποκτά επίσης οικονομική και πολιτική σημασία. Ταυτόχρονα, ο στρατηγικός ανταγωνισμός για την επιρροή στην περιοχή αυξάνεται. Ο Ινδικός - Ειρηνικός θα γίνει το κλειδί για τη διαμόρφωση της διεθνούς τάξης τον 21ο αιώνα», επισημαίνει η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, τονίζει ο γερμανικός «μεγάλος συνασπισμός», οι «γεωπολιτικές μεταβολές ισχύος» που συντελούνται στον Ινδικό - Ειρηνικό έχουν «άμεσα αποτελέσματα και στη Γερμανία», η οποία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή: «Οι οικονομίες της Ευρώπης και του Ινδο-Ειρηνικού συνδέονται στενά μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Σημαντικές εμπορικές διαδρομές διασχίζουν τον Ινδικό Ωκεανό, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τον Ειρηνικό. Αν συγκρούσεις στην περιοχή επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αυτό έχει επίσης συνέπειες για τη Γερμανία», τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η πανδημία επιτάχυνε την εξέλιξη της περιοχής. Συνολικά «έχει φέρει πολλές αλλαγές στον κόσμο και έθεσε υπό αμφισβήτηση αποδεδειγμένες βεβαιότητες. Ταυτόχρονα έχει εντείνει τις τάσεις που ήταν ήδη εμφανείς, όπως η αυξανόμενη οικονομική και πολιτική σημασία της Ασίας και ο ολοένα πιο σκληρός στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», τονίζεται στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης.

Με την άνοδο της Ασίας, «η πολιτική και οικονομική βαρύτητα» μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού. Η περιοχή έχει έναν νέο, καλά μορφωμένο πληθυσμό σε παγκόσμια αναλογία και αναμένει μια δεκαετία σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ - οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο - συνορεύουν με τον Ειρηνικό, ενώ σε λίγα χρόνια μπορεί να προστεθεί σε αυτές η Ινδία. Επίσης, οι 20 από τις 33 μεγαλουπόλεις παγκοσμίως βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.

Παράλληλα με την αυξανόμενη οικονομική παραγωγή, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αναδύονται ή ενισχύονται παίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, επηρεάζουν διεθνείς οργανισμούς, αλλάζοντας ακόμα και τους παραδοσιακούς συσχετισμούς. Καθόλου τυχαία, η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι νέοι «παίκτες» στην «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ζήτημα που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και τις νέες εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, την ενεργειακή μετάβαση, τη διαχείριση «κρίσεων» σε περιοχές που θα πληγούν κ.λπ.

Αυξάνονται ταχύτατα οι εξοπλισμοί

Αν και η πλειονότητα των κρατών του Ινδο-Ειρηνικού εμφανίζει «σχετικά υψηλό βαθμό εσωτερικής σταθερότητας» - παρατηρεί η γερμανική κυβέρνηση - «η συνολική δομή της περιοχής βρίσκεται υπό διαμόρφωση» και αναμένονται «σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας».

«Πρότερες συγκρούσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σταθερότητα σήμερα, ενώ αυξάνονται ταχύτατα οι εξοπλισμοί», σημειώνεται, καθώς «όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, οργανισμοί και θεσμοί σε όλο τον κόσμο καθιστούν τον Ινδο-Ειρηνικό τη βάση των πολιτικών τους», π.χ. η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Κοινή συνισταμένη όλων είναι η αντιμετώπιση της Κίνας, ως της μεγαλύτερης περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης, η οποία έρχεται να «αμφισβητήσει» τους κανόνες της «διεθνούς τάξης» και τους συσχετισμούς στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού υπάρχουν τρεις πυρηνικές δυνάμεις - Κίνα, Ινδία και Πακιστάν - καθώς και η Βόρεια Κορέα με πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, άλλα δύο ιμπεριαλιστικά κράτη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, επίσης πυρηνικές δυνάμεις, προωθούν ενεργά τα συμφέροντά τους στην περιοχή ως χώρες που συνορεύουν με τον Ειρηνικό, καθώς επίσης η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, με πρώην αποικίες, ισχυρά οικονομικά και πολιτικά ερείσματα.

«Εκτός από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και της ανοιχτής αντιπαλότητας για εξουσία και κυριαρχία, υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα σύνορα, υφέρπουσες εσωτερικές και διασυνοριακές συγκρούσεις με σημαντικά κινήματα προσφύγων και δίκτυα περιφερειακής και διεθνούς τρομοκρατίας, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια σταθερότητα και στα συμφέροντά μας στην περιοχή», τονίζει η Γερμανία.

Στο μεταξύ παρατηρείται και ένταση της κούρσας των εξοπλισμών μεταξύ των ανερχόμενων κρατών της περιοχής, καθώς αναπτύσσονται λανθάνουσες συγκρούσεις «η εκδήλωση των οποίων θα προκαλούσε παγκόσμιο σεισμό». Θυμίζουμε πως η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, έχει αναφερθεί σε μελλοντική αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών αποστολών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ιεραρχώντας ψηλά και την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού.

Σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές

Για τη Γερμανία η στρατιωτική παρουσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή θα πρέπει να συνοδεύει την εμπορική και επενδυτική «επέλαση». «Η σταθερότητα στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας και από οικονομική άποψη: Ως εμπορικό έθνος, η ευημερία μας εξαρτάται άμεσα από την ελευθερία του εμπορίου και τις θαλάσσιες διαδρομές, μεγάλο μέρος των οποίων διασχίζει τον Ινδο-Ειρηνικό», ενώ όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι «παίκτες» κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκεί.

Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω θάλασσας, μεγάλο μέρος του μέσω του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι και το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου γίνεται από τα Στενά της Μάλακκας: Πάνω από 2.000 πλοία τη μέρα μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ του Ινδικού Ωκεανού και της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Παράλληλα το ποσοστό των χωρών της Νότιας, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα ανέρχεται σε πάνω από 20% ή σχεδόν 420 δισ. ευρώ (2019). Εδώ και χρόνια, οι άμεσες επενδύσεις στην περιοχή αυξάνονται δυσανάλογα σε σχέση με τις συνολικές ξένες επενδύσεις της Γερμανίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες δυνατότητες, η Γερμανία έχει ζωτικό συμφέρον για τις ανοιχτές αγορές στην περιοχή», αναφέρεται στη στρατηγική.

Προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Ετσι, η Γερμανία σκοπεύει να συμμετέχει ενεργά «στη διαμόρφωση της διεθνούς τάξης στον Ινδικό - Ειρηνικό», επεκτείνοντας τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, αλλά και αναπτύσσοντας στην ΕΕ - ιδίως με τη Γαλλία - μια «ευρωπαϊκή στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό».

Μπαίνουν στόχοι όπως η ενίσχυση των δομών της διεθνούς συνεργασίας (ειδικά της συμμαχίας ASEAN, με την οποία η Γερμανία θα ήθελε να συνεργαστεί στενότερα στο μέλλον), η συμβολή στην «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης των θαλασσών», με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανακύκλωση, νέες τεχνολογίες κ.ά., για συνεργασία στο «κράτος δικαίου», στην Εκπαίδευση, στην επιστήμη.

Επιπλέον, οι οικονομικές σχέσεις θα πρέπει να επεκταθούν και μέσω συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με άλλες χώρες στον Ινδικό - Ειρηνικό, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν «οι μονόπλευρες εξαρτήσεις, διαφοροποιώντας τις συνεργασίες», με έμφαση στους τομείς της ψηφιοποίησης, της δικτύωσης και των μελλοντικών καινοτόμων τεχνολογιών - «ζητήματα καίρια για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας».

«Η πολιτική της Δύσης βρίσκεται και στα ανατολικά. Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: Ο Ινδικός - Ειρηνικός αποτελεί προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. (...) Με αυτήν τη στρατηγική, θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις με αυτήν τη σημαντική περιοχή και τη συνεργασία μας (...) στο ελεύθερο εμπόριο, στη συνδεσιμότητα και την ψηφιοποίηση, και ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας», υπογραμμίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ