ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τα 75 χρόνια της ΠΣΟ

Την Παρασκευή 2/10 στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής την Παρασκευή 2/10, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

«Τιμούμε την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Δυναμώνουμε τον προλεταριακό διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη», τονίζουν οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας, Τροφίμων - Ποτών και Οικοδόμων, και τα σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΠΕΜΕΝ, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΟΤΑ, Μετάλλου και Ενέργειας, που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν τα εξής: «Η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945 στο Παρίσι, συσπειρώνοντας τις εργατικές οργανώσεις όλου του κόσμου. 75 χρόνια αργότερα, η ΠΣΟ συνεχίζει στον ίδιο ασυμβίβαστο δρόμο, με ενότητα, ταξικό προσανατολισμό, με διεθνισμό. 75 χρόνια με τιμή και αξιοπρέπεια!

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να προκάλεσε προβλήματα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά τα ταξικά συνδικάτα, μέλη και φίλοι της ΠΣΟ, αγωνίστηκαν με όλα τα μέσα και κατάφεραν να σταματήσουν στην πράξη την προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από τις κυβερνήσεις. Διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις, απεργίες, εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας με επιτυχία τον αγώνα για την υγεία των ανθρώπων με τα 75 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΣΟ. Εχουμε αποδείξει και αποδεικνύουμε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να λυγίσει την ακλόνητη πίστη μας στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Συνεχίζουμε... Το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στην 75η επέτειο της ΠΣΟ, μια επέτειο όχι μόνο ιστορική αλλά και επέτειο δράσης».

Κι άλλος νεκρός εργαζόμενος στην Ξάνθη

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των «ανθρωποθυσιών» στο βωμό του κέρδους στο νομό Ξάνθης, όπου το απόγευμα της Τετάρτης έχασε τη ζωή του σε ώρα εργασίας 23χρονος εργαζόμενος διανομέας, σε ατύχημα με το μηχανάκι του.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει με ανακοίνωση η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, ενώ επισημαίνει ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων» και δυστυχημάτων «που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στους διανομείς όλων των κλάδων πανελλαδικά».

Και συνεχίζει: «Η επιθετικότητα των εργοδοτών σε σημείο που να τίθενται ζωές σε κίνδυνο (...) αποτελεί την άλλη όψη της "ανάπτυξης" στους κλάδους των Μεταφορών και του Επισιτισμού, βασίζεται στο συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διανομείς, σε βάρος των οποίων οι εργοδότες έχουν επιβάλει παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, ανασφάλιστη δουλειά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απληρωσιά, 8ωρη δουλειά σε ένα μηχανάκι με βροχή και κρύο, για να βγει γρήγορα η δουλειά με το χρονόμετρο στο χέρι».

Η Γραμματεία Ξάνθης απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών, την ένταξη των διανομέων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και την άμεση στήριξη της οικογένειας του 23χρονου.

Πτώση από τα τέσσερα μέτρα

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, αυτή τη φορά με θύμα εργαζόμενο στο δήμο Μεσσήνης, που από τύχη δεν διατρέχει κίνδυνο, παρόλο που έπεσε από τέσσερα μέτρα ύψος, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Για τις συνθήκες του «ατυχήματος» σημειώνει πως «την προηγούμενη βδομάδα, συνεργείο εργαζομένων ανέλαβε να βάψει το καπάκι της Δεξαμενής στη θέση Βλάση Κουρτάκι του δήμου Μεσσήνης» χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Το αποτέλεσμα ήταν «συνάδελφός μας να πέσει από ύψος τεσσάρων μέτρων, ύστερα από κατάρρευση της ξύλινης, διαβρωμένης από τα χρόνια, μοναδικής σκάλας που βρισκόταν στο χώρο για να τη χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Ο συνάδελφος νοσηλεύτηκε στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με σπασίματα και χτύπημα στο κεφάλι».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑ και τον δήμαρχο Μεσσήνης να συνδράμουν υλικά και ηθικά, «καλύπτοντας όλες τις δαπάνες πλήρους αποκατάστασης της υγείας του και φυσικά τη μισθολογική του κάλυψη για τις μέρες που θα χρειαστεί να απουσιάζει από την εργασία του». Επίσης καλεί «την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα λεπτομερή έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος και να ζητηθούν ευθύνες».

Γενικότερα επισημαίνει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και έτσι τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως «κόστος».

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ
ΦΩΤΟ

Στις 25/9/2020 «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο γεννημένος στη Χαλκίδα σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο και για 48 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε ως ναυτικός σε ποντοπόρα πλοία, ταξιδεύοντας σε όλα τα μέρη της Γης. Από τα μαθητικά του χρόνια και μέχρι το θάνατό του, συνεχώς, υπήρξε και στη στεριά και στη θάλασσα αφοσιωμένος και αταλάντευτος αγωνιστής του ΚΚΕ.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 28/9/2020 στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας Χαλκίδας στη 1 το μεσημέρι.

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το Σάββατο η πολιτική κηδεία του σ. Στ. Βαρουτσή

Το τελευταίο «αντίο» θα πουν συγγενείς και φίλοι στον σ. Σταύρο Βαρουτσή, το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, όπου θα γίνει η πολιτική του κηδεία. Η οικογένεια του σ. Σταύρου Βαρουτσή, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, καλεί αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στο ΚΚΕ.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους νεκρούς από την κακοκαιρία

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Πέτσας, διέταξε την Παρασκευή κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νομό. Ζητάει να διερευνηθούν τυχόν δυσλειτουργίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών όσον αφορά την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του καιρικού φαινομένου.

Κινητοποίηση στη Λέσχη του ΑΠΘ

Νέα μαχητική συγκέντρωση μπροστά στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν την Παρασκευή 25/9 οι 30 απολυμένοι εργολαβικοί εργαζόμενοι, απαιτώντας επαναπρόσληψη και μόνιμη - σταθερή εργασία. Στο πλευρό τους βρίσκονται το κλαδικό σωματείο τους, το ΣΕΤΕΠΕ, σωματεία άλλων κλάδων και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι 30 εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δούλευαν για 10 και 15 χρόνια στη Λέσχη, μέσω εργολάβων. Τον Ιούλη απολύθηκαν - δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους - με πρόσχημα τα «πεσμένα νούμερα» στις εισπράξεις των εργολάβων. Την Παρασκευή, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των εργολάβων που λειτουργούν τη Λέσχη ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Οκτώβρη θα τους επαναπροσλάβει όλους.

Στο πλευρό τους στην κινητοποίηση βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα και των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, οι οποίοι μετέφεραν τη συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων τους για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Τραμπουκισμοί σε βάρος μαθητών σε σχολείο στον Αλιμο

Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή έξω από το υπό κατάληψη 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε τους γονείς να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η κατάληψη. Ορισμένοι ανταποκρίθηκαν και προσπάθησαν να διαλύσουν την κατάληψη, τραβώντας με βιαιότητα αντικείμενα που είχαν τοποθετήσει τα παιδιά στις εισόδους, ακόμα και σπρώχνοντας και χειροδικώντας ενάντια σε μαθητές, με αποτέλεσμα τραυματισμούς μαθητών (ένας από αυτούς χρειάστηκε και ράμματα).

Είναι η επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις που τροφοδοτεί ακόμα και τέτοια ακραία και μεμονωμένα περιστατικά τραμπουκισμού, που σαφώς δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των γονιών, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους διεκδικώντας τα ίδια αιτήματα - λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, καθαρά σχολεία, πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό κ.λπ.

Τα γεγονότα στον Αλιμο καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΟΒ Αλίμου της ΚΝΕ. «Θέλουμε οι γονείς να είναι δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές και όχι απέναντι. Τα αιτήματα της κατάληψης είναι δίκαια και μας αφορούν όλους», σημειώνει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι εδώ και πέντε μέρες οι μαθητές της περιοχής οργανώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, διεκδικώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους και απαιτώντας να κατέβουν οι κάμερες από τα προαύλια των σχολείων του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ