ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εργοδοσία και κυβέρνηση αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές από κλάδους της Βιομηχανίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι συνδικάτων της Βιομηχανίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι συνδικάτων της Βιομηχανίας
Το πλήθος κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται σε εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, οι οποίοι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της μεγαλοεργοδοσίας, που με κριτήριο τα κέρδη της αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, όσο και της κυβέρνησης, που με διάφορους τρόπους «κάνει πλάτες» σε αυτήν.

Στους περισσότερους χώρους η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι από ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη. Τα ίδια τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι σε μεγάλο βαθμό κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, που συχνά οχυρώνεται πίσω από αυτά για τις επικίνδυνες πρακτικές της. Η κυβέρνηση στηρίζει την ασυδοσία των εργοδοτών, μεταξύ άλλων, «κρύβοντας» το σε ποιους χώρους δουλειάς καταγράφονται μαζικά κρούσματα, το αν και τι μέτρα παίρνονται. Τεράστια είναι ταυτόχρονα η ευθύνη της για τη μη πραγματοποίηση ελέγχων στους χώρους δουλειάς από τις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω, με αφορμή και την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τρίτη από εκπροσώπους σωματείων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους της Βιομηχανίας στην Αττική.

Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας αποτελούν «κόστος» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώνεται ότι σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς κριτήριο για το αν θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα και το ποια θα είναι αυτά, δεν είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά η ανεμπόδιστη λειτουργία της παραγωγής και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στη βάση αυτή, εφόσον τα μέτρα προστασίας σημαίνουν «κόστος», η εργοδοσία ή δεν τα εφαρμόζει ή προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος στους εργαζόμενους. Εξίσου σημαντική είναι η σύνδεση των άθλιων συνθηκών εργασίας με τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης, όπως π.χ. γίνεται με τους όρους δουλειάς που επιβάλλονται σε μετανάστες εργαζόμενους, με τις «ελαστικές» μορφές εργασίας, με την εντατικοποίηση κ.ο.κ.

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, επισημαίνει πως σε πολλά εργοστάσια είτε δεν εφαρμόζονται μέτρα είτε είναι ανεπαρκή. Να σημειωθεί ότι στην Αττική στο συγκεκριμένο κλάδο έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 25 κρούσματα σε δύο επιχειρήσεις.

Στα περισσότερα εργοστάσια το μόνο μέτρο είναι η θερμομέτρηση εργαζομένων κατά την είσοδό τους στο χώρο δουλειάς. Από εκεί και πέρα, δεν δίνονται καθόλου ή δεν δίνονται σε τακτική βάση μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι οι μάσκες. Οι απολυμάνσεις δεν γίνονται σε καθημερινή βάση στην παραγωγή και στους κοινόχρηστους χώρους. Οπου γίνονται, η συχνότητα είναι μια φορά τη βδομάδα ή στις 15 μέρες.

Στους χώρους παραγωγής προκαλείται συνωστισμός. Οι περισσότεροι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα που θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν, όπως η αύξηση του αριθμού των βαρδιών (για παράδειγμα, από δύο σε τρεις) ή ο καταμερισμός ίδιου αριθμού εργαζομένων ανά βάρδια. Στην περίπτωση της αύξησης των βαρδιών απαιτούνται προσλήψεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός εργαζομένων για να μπορεί να δουλέψει η βάρδια και αυτό για την εργοδοσία σημαίνει κόστος, το οποίο δεν αναλαμβάνει. Στην περίπτωση του καταμερισμού βαρδιών, κριτήριο της εργοδοσίας είναι η προσαρμογή της παραγωγής στις ανάγκες της αγοράς.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπου υπάρχουν σωματεία που μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, τα μέτρα που παίρνονται είναι καλύτερα και οι συνθήκες πιο βελτιωμένες.

Ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, αναφέρει πως οι εργοδότες δεν κάνουν καθόλου προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους ή σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κάνει μόνο μια φορά. Τεστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους ούτε όταν εντοπίζονται κρούσματα, παρά μόνο μπαίνει σε απομόνωση ένας μικρός αριθμός εργαζομένων που θεωρείται ότι είχαν άμεση επαφή με το κρούσμα. Επίσης, δεν γίνονται απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση και όταν γίνονται δεν γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία. Σε πολλές επιχειρήσεις η εργοδοσία πιέζει τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους την αγορά μάσκας.

Και εδώ όπου υπάρχουν Επιτροπές για την Υγεία και την Ασφάλεια υπάρχει καλύτερη δυνατότητα παρέμβασης των εργαζομένων για τη λήψη μέτρων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ακόμα πιο εκτεθειμένοι οι μετανάστες εργάτες

Ακόμα πιο εκτεθειμένοι, όπως επιβεβαιώνεται και από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας, είναι οι μετανάστες εργαζόμενοι, καθώς γίνονται αντικείμενο ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), επισημαίνει ότι η κατάσταση στον κλάδο του Ιματισμού είναι δραματική.

Ιδιαίτερα στα φασονατζίδικα, οι εργάτες, μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υποχρεώνονται να δουλεύουν στριμωγμένοι σε χώρους όπου δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλειά τους. Είναι χώροι χωρίς επαρκή εξαερισμό, με μία τουαλέτα για δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους, χωρίς τακτική καθαριότητα, χωρίς απολυμάνσεις. Για τεστ ούτε λόγος.

Καθώς οι μετανάστες εργάτες είναι κυριολεκτικά έρμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας, δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, πολλές φορές ανασφάλιστοι, παίρνοντας τόσο χαμηλούς μισθούς που είναι αναγκασμένοι να ζουν πολλά άτομα μαζί, σε μικρά σπίτια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Το γεγονός αυτό και οι συνθήκες εργασίας είναι παράγοντες που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Πρόσφατη είναι η περίπτωση καταγραφής 25 κρουσμάτων σε εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπου δουλεύουν περίπου 80 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες. Σε εξόρμηση που έκανε το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής την Παρασκευή 18/9, ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τους εργαζόμενους είναι ο μεγάλος συνωστισμός που παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούν για να πάνε και να φύγουν από τη δουλειά.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων

Οι διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων για προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αποτυπώνονται στα σχετικά αιτήματα που περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παρουσίασε το ΠΑΜΕ κατά τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ:

  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας, να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Να υπάρξουν έλεγχοι για την αποσιώπηση κρουσμάτων από τις εργοδοσίες. Το Πρωτόκολλο Υγείας να μη γίνεται λάστιχο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου, με αγορά οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγείας και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.
  • Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι (Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα), με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς τους (ακουστικά, πληκτρολόγια κ.λπ.).
Η κυβέρνηση «σιγοντάρει» την εργοδοτική ασυδοσία

Κανένα σχέδιο μαζικών ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς!

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι, κατήγγειλαν την περασμένη Τρίτη Ομοσπονδίες και κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στα εργοστάσια με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την αποσιώπηση μαζικών κρουσμάτων, την προσαρμογή των πρωτοκόλλων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Χαρακτηριστικό του ρόλου της κυβέρνησης, που «δουλεύει και νομοθετεί, όπως όλες οι κυβερνήσεις, για λογαριασμό των εργοδοτών», όπως τόνισαν συνδικαλιστές, ήταν το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε για πολλοστή φορά απούσα, αποφεύγοντας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνδικάτων. Είχε όμως φροντίσει να στείλει τις δυνάμεις καταστολής που είχαν παραταχθεί προκλητικά σε απόσταση αναπνοής από συνδικαλιστές και εργαζόμενους, γεγονός που καταγγέλθηκε.

Αυτή είναι η προκλητική στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα συνδικάτα ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, αρνούμενη να συναντηθεί μαζί τους και να ικανοποιήσει τα κρίσιμα αιτήματά τους, με τις συνέπειες για τους εργαζόμενους να αποτυπώνονται ανάγλυφα πλέον με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας και τη μετατροπή μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Αποτελεί έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχει θέσει σε καθεστώς αδράνειας τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο του ελέγχου των χώρων δουλειάς, μεταξύ άλλων για την εφαρμογή μέτρων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το ζήτημα αυτό και συγκεκριμένα την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας.

Σε αυτή σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Επί της ουσίας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταργηθεί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας! Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, δεν έχει γίνει καμία καμπάνια. Οι μόλις 750 υπάλληλοι που απέμειναν να το στελεχώνουν ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε φορέα εξυπηρέτησης του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Και όλα αυτά τη στιγμή που η προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού από την πανδημία Covid-19 επιβάλλει τη διενέργεια μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται (...)

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πόσοι έλεγχοι, σε πόσους χώρους δουλειάς έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ;

2. Τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που ελλείψει μέτρων προστασίας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές ανάγκες;

4. Τι σχεδιασμός υπάρχει από το ΣΕΠΕ για μαζικούς ελέγχους;

5. Προτίθεται να καταργήσει το νόμο που κατέστησε το ΣΕΠΕ μια απλή διεύθυνση του υπουργείου, της οποίας ο επικεφαλής δεν έχει δικαιοδοσία ούτε για τις άδειες των υπαλλήλων;».

Οι συνθήκες εργασίας συνδέονται άμεσα με την προστασία της υγείας

Χαρακτηριστικά για το πώς οι συνθήκες εργασίας συνδέονται άμεσα με την προστασία της υγείας των εργαζομένων είναι όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» Ιχθυοκαλλιέργειες Εύβοιας, με αφορμή τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε εγκαταστάσεις του ομίλου στο Κορωπί.

Θίγοντας το ζήτημα της ενημέρωσης των εργαζομένων, το Σωματείο σημειώνει πως έμαθε για την ύπαρξη κρουσμάτων στο Κορωπί από τα ΜΜΕ, ενώ «δεν υπήρξε κανενός είδους επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση για το γεγονός, παρόλο που στελέχη από εκεί έρχονται συνέχεια και στις εγκαταστάσεις στην Εύβοια. Αντίστοιχα δεν υπήρξε κανενός είδους μέριμνα για ελέγχους στο προσωπικό». Ως προς τα μέτρα, επισημαίνει ότι «η εταιρεία περιορίστηκε στη διανομή μασκών και από κει και πέρα πέταξε την ευθύνη στους εργαζόμενους».

Για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας αναφέρει ότι «ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής εργαζόμενοι δουλεύουν στριμωγμένοι σε μικρούς χώρους και μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς ΝΗΡΕΑ ΣΕΛΟΝΤΑ και ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ μάλιστα, εργαζόμενοι μετακινούνται ακόμα και ανάμεσα σε εγκαταστάσεις διαφορετικών εταιρειών, μεγαλώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο διασποράς του υιού. Ακόμα και οι μάσκες δεν έχουν αποτέλεσμα αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες εργασίας που να επιτρέπουν στους συναδέλφους να τις χρησιμοποιούν.

Σημαντικός παράγοντας συνολικά για το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι οι εργολαβοποιήσεις τμημάτων και η αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων έναντι του μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι αυτοί, επειδή εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας, όχι μόνο έχουν λιγότερα δικαιώματα αλλά και αναγκάζονται να εργαστούν σε επικίνδυνες συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ