ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες

Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών ετοιμάζονται να προχωρήσουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο διεκδικήσεις γύρω από οξυμένα προβλήματα, όπως: Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων. Το υψηλό κόστος παραγωγής. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Οι απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Για τις τιμές στο γάλα και την καθυστέρηση στις κρατικές ενισχύσεις

Τα τερτίπια των γαλακτοβιομηχανιών, που αντί να ανακοινώσουν επίσημα τις νέες τιμές αγοράς του γάλακτος, με διάφορους τρόπους προσπαθούν να κρατούν τους παραγωγούς καθηλωμένους, αλλά και την καθυστέρηση στην απόδοση των κρατικών ενισχύσεων για την αναπλήρωση των απωλειών του Πάσχα από τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας.

Οπως επισημαίνει, «έχει ξεσπάσει και δεύτερο κύμα της πανδημίας και εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε το περίφημο 4ευρο του πρώτου κύματος κορονοϊού. Από Οκτώβρη και βλέπουμε! Μήπως γίνει ένα καλό πακέτο μαζί με το Πάσχα του 2021... Ταυτόχρονα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής αυξάνουν τις εξαγωγές τους, μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ συνεχίζουν να αγοράζουν το γάλα κάτω του κόστους».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται το παράδειγμα της «Δωδώνης», «που διαρρέει διάφορες πληροφορίες συνεχίζοντας τη διάκριση μεταξύ των παραγωγών σε πέντε κατηγορίες με βάση την ποσότητα γάλακτος και διαμορφώνοντας τελική τιμή κάτω του κόστους παραγωγής για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών. Επίσης για ορισμένους μικρούς παραγωγούς διατηρείται η ποινή στην τιμή λόγω χαμηλής λιποπρωτεΐνης, ενώ σε άλλους παραγωγούς καταργείται».

«Από τη μία λοιπόν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι, που δίνουν το γάλα κάτω του κόστους και δίνουν αγώνα επιβίωσης, από την άλλη λίγοι μεγαλοκτηνοτρόφοι, που ενισχύονται. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών καλά κρατούν, οι εξαγωγές αυξάνονται», τονίζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος.

Ταυτόχρονα στηλιτεύει τη στάση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, «που υιοθετεί τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση και απέρριψε όλα τα αιτήματά μας που κατατέθηκαν στην ειδική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή που μας αξίζει, μονόδρομος είναι η οργάνωση της πάλης μας με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Διεκδικούν μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την ανομβρία

Να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία και να αποζημιωθούν τώρα στο 100% της πραγματικής ζημιάς οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λακωνίας και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, απαιτεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προσθέτει ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και τεράστια απώλεια εισοδήματος, που δεν πρόκειται να καλυφθούν από τα ψίχουλα που δίνει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Παράλληλα οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Μετά τις τρεις χαμένες χρονιές, με αποτυχημένες δακοκτονίες, τις χαμηλές τιμές τόσο του λαδιού όσο και της βρώσιμης ελιάς, έχουν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση της κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τις τεράστιες ζημιές λόγω του καύσωνα του Μάη. Με την ανομβρία να προστίθεται στα προβλήματα και την έλλειψη αρδευτικών έργων υποδομής, τις τιμές σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων καθηλωμένες κάτω από το κόστος παράγωγης, τελειώνουν τους βιοπαλαιστές αγρότες».

Να παρθούν μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς

Τη λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την κυβέρνηση ζητά με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, καθώς όπως σημειώνει «αυτές τις μέρες ξεκινά το λιομάζωμα στο νόμο μας, σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς είναι αντιμέτωποι με τρεις χαμένες χρονιές, με αποτυχημένες δακοκτονίες, τις χαμηλές τιμές του προϊόντος, την άρνηση τις κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τον καύσωνα και την αδιαφορία της να δώσει λύσεις στο πρόβλημα με τους εργάτες γης, που φέτος λόγω του κορονοϊού είναι πιο έντονο, την ανομβρία».

Ο Αγροτικός Σύλλογος διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εργατικό δυναμικό στα χωράφια, για να γίνει συγκομιδή της παραγωγής. Με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή είσοδο, διαμονή, μεταφορά στα χωράφια και εργασία των εργατών γης, ώστε να μαζευτεί η παραγωγή και να μην υπάρχουν κίνδυνοι για κανέναν. Να καταργηθεί εδώ και τώρα το απαράδεκτο χαράτσι των 100 ευρώ ανά άτομο. Να γίνουν τα απαραίτητα αρδευτικά έργα.

ΕΣΑΚ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
«Αυτοί που θέλουν το σωματείο στη σιωπή, θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους»

Ρεσιτάλ, για να διαλύσουν την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στην οποία προσήλθαν μαζικά οι εργαζόμενοι, έδωσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις
Ρεσιτάλ, για να διαλύσουν την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στην οποία προσήλθαν μαζικά οι εργαζόμενοι, έδωσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις
Τις προσπάθειες των υπόλοιπων παρατάξεων του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» να ρίξουν το σωματείο στη σιωπή και τη μοιρολατρία, να εμποδίσουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πέσουν στο κενό.

Με ανακοίνωσή της, ενημερώνει για τις σχετικές εξελίξεις από τον Μάη μέχρι σήμερα (η θητεία της διοίκησης του Σωματείου έληγε τον Ιούνη), με αποκορύφωμα το ρεσιτάλ που έδωσαν οι άλλες δυνάμεις για να διαλύσουν τη μαζική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 30/9, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 εργαζόμενοι!

Αναλυτικότερα, η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» επισημαίνει τα εξής:

«Στις 8 Mάη καλέσαμε σε ΔΣ για έναρξη της διαδικασίας εκλογών (οριστικοποίηση ημερομηνίας Γενικών Συνελεύσεων και λοιπή προετοιμασία), όμως όλες οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν με πρόσχημα τον κορονοϊό (παρόλο που τότε βρισκόταν σε ύφεση) και δεσμεύτηκαν ότι θα πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβρη (καθώς 30/9 έληγε και η παράταση θητείας στα σωματεία βάσει ΠΝΠ). Εντέλει, από τέλος Αυγούστου μέχρι τώρα φάνηκε ότι οι "δεσμεύσεις" τους ήταν ψευδεπίγραφες για μια ακόμη φορά!

Στις 7 Σεπτέμβρη γίνεται τελικά ΔΣ με απαρτία 11 στα 13 μέλη και μετά από πρόταση της ΕΣΑΚ, λαμβάνεται νόμιμα η απόφαση (με 6 ΥΠΕΡ στους 11 παρόντες) για διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή των εκλογών και θα εκλέξει Εφορευτική Επιτροπή.

Οι 5 παρόντες εκλεγμένοι των συνδυασμών ΔΑΚΕ (ΝΔ), Κίνηση Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) και Ενωτική Πρωτοβουλία (ΛΑΕ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποχωρούν από το ΔΣ (καθώς, προφανώς δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) και ξεκινούν όργιο επιθέσεων με επίκεντρο ότι τάχα η απόφαση είναι παράνομη και ότι δεν πρέπει να γίνει Γενική Συνέλευση, ενώ κατηγορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χυδαία το σημερινό πρόεδρο του σωματείου, ότι είναι "μόνο για την καρέκλα", ότι "ψήφισε να ξανάρθουν οι εργολάβοι" και διάφορα άλλα τερατώδη που τα διαψεύδει (πέρα από τα πρακτικά) η ίδια η ζωή!

Στις 28/9 ξανασυγκαλείται ΔΣ, προκειμένου να δώσει γνώμη για τον Διοικητικό Απολογισμό του σωματείου όπως προβλέπεται (που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή από τα ίδια τα μέλη του σωματείου). Ας σημειωθεί, ότι όσον αφορά στον Οικονομικό Απολογισμό, με τη γνωστή παρελκυστική τακτική της χρονοτριβής, αλλά και με τρομοκρατία από την Κίνηση Συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ), ο ταμίας του ΔΣ (μέλος της Κίνησης Συνεργασίας) δεν παρέδιδε έως την ίδια τη μέρα της ΓΣ τα βιβλία του ταμείου για έλεγχο από την Εξελεγκτική Επιτροπή, παρά τις συνεχείς σχετικές προσκλήσεις. Παρ' όλα τα τερτίπια τους βέβαια, και διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ήταν έτοιμοι προς έγκριση από το Σώμα της Συνέλευσης.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε επίσης τη συνδρομή του διοικητή του Νοσοκομείου στις προσπάθειές τους, ο οποίος μια ώρα πριν τη ΓΣ, κλείδωσε το Δώμα ώστε να μην πραγματοποιηθεί εκεί η Γενική Συνέλευση με πρόσχημα την απαγόρευση συναθροίσεων... Τι ειρωνικό αλήθεια για μας τους υγειονομικούς που όλος ο εργασιακός βίος μας είναι συνυφασμένος με τον επαγγελματικό κίνδυνο που λέγεται λοιμώξεις!»

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα

«Παρ' όλες τις δυσκολίες, την αμφιβολία και το μπέρδεμα που προσπάθησαν να προκαλέσουν στους εργαζόμενους οι άλλες παρατάξεις και η διοίκηση, το κάλεσμα της Συνέλευσης φτάνει σε κάθε συνάδελφο και η συμμετοχή ξεπερνάει τα 300 άτομα σε μέρα γενικής εφημερίας!», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ.

«Η συλλογή υπογραφών για συμμετοχή στη ΓΣ έγινε τελικά υπαίθρια πίσω από την εκκλησία και καθ' όλη τη διάρκειά της, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ και της ΝΔ έβαζαν ζητήματα διαδικαστικά που "ντύνονταν" με τα ανάλογα νομικίστικα κωλύματα από την δικαστική αντιπρόσωπο (παραβλέποντας εσκεμμένα την τεράστια συμμετοχή και την αποδεδειγμένη θέληση των συναδέλφων να κρατήσουν το σωματείο τους ζωντανό και μαχητικό!).

Αποκαλύφθηκε εκεί ξανά και ξεδιάντροπα, η αγαστή συνεργασία κυβερνητικών της ΔΑΚΕ και των τάχα αντιπολιτευόμενων ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ, καθώς με ενορχηστρωμένη λαίλαπα ύβρεων, υστεριών και ψευδών, αλλά και με πολύτιμη αρωγό τη δικηγόρο - δικαστική αντιπρόσωπο (υποψήφια της ΔΑΚΕ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στο δικηγορικό γραφείου του Σιούφα!), κατάφεραν ν' ακυρώσουν Συνέλευση όπου ήδη είχαν υπογράψει 300 συνάδελφοι και η προσέλευση συνεχιζόταν μαζικά, αλλά από τις 3.30 μ.μ. τους απαγορεύτηκε η συμμετοχή! (Ας σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, αλλά και τώρα σε δεκάδες σωματεία, οι ίδιες δυνάμεις παίρνουν απόφαση για εκλογές - και πολλά άλλα θέματα - σε συνελεύσεις των 10 ατόμων!)»

«Το Σωματείο μας δεν θα μπει στο γύψο», ξεκαθαρίζει η ΕΣΑΚ. «Σας καλούμε όλους να βγάλετε συμπεράσματα. Να κατανοηθεί ότι οι κυβερνώντες απεχθάνονται κάθε συλλογική διαδικασία και θέλουν ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Στο δρόμο της αξιοπρέπειας και του αγώνα σας καλούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί, γιατί μόνο αυτός εγγυάται τη νίκη των εργαζομένων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Εκδήλωση για τον δολοφονημένο καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο

Την Κυριακή 4 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην Κυψέλη, θα πραγματοποιηθεί το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου - που δολοφονήθηκε στις 8 Σεπτέμβρη 1962 από τις δυνάμεις καταστολής της τότε αστικής κυβέρνησης στο συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών - από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Στο κάλεσμά της προς τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Αν και πέρασαν 58 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Μήτσου Βλάχου, τα αιτήματα και τα μηνύματα εκείνης της εποχής είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ