ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Πανό της ΚΝΕ στη Βουλή

Οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ ξεδίπλωσαν χτες το απόγευμα μπροστά από το κτίριο της Βουλής ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Φονιάδες εργατών - ρουφιάνοι αφεντικών είναι η συμμορία των φασιστών» και «Οι ναζί στη φυλακή».

Ταυτόχρονα, μέλη της ΚΝΕ προχώρησαν σε εξόρμηση στους περαστικούς, καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση για την καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση

Εξόρμηση και ανάρτηση πανό στο Ειρηνοδικείο από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Πανό έξω από τα δύο δικαστήρια στην οδό Λουκάρεως, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη
Πανό έξω από τα δύο δικαστήρια στην οδό Λουκάρεως, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων του λαϊκού κινήματος οι οποίες διοργανώνονται σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας για την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους και το λαό ώστε να ακουστεί δυνατά το λαϊκό αίτημα καταδίκης των ναζιστών εγκληματιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα πλατιά εξόρμηση στα δικαστήρια του Ειρηνοδικείου και Εφετείου Αθηνών, καλώντας τους δικηγόρους σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο σταθμό Αμπελοκήπων.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ως δικηγόροι, είμαστε υπερήφανοι για τους συναδέλφους μας στα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής. Εμπνεόμαστε από τη στάση τους στο πλευρό των θυμάτων, πλάι στους αγωνιστές συνδικαλιστές, απέναντι στην προκλητική, απροσχημάτιστη και απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και την ευθύνη μας απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της, απέναντι στην κρατική καταστολή που εκφράζεται και με νομοθετική μορφή, όπως ο νέος νόμος για τις διαδηλώσεις και για την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, όπως η απάνθρωπη πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα της ΕΕ, που εξισώνουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τέλος, στη συγκέντρωση καλεί η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία Δικαστικών Επιμελητών».

ΙΚΑΡΙΑ
Λαϊκή απαίτηση η καταδίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής

Επιτυχημένη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και σωματείων του νησιού

«Στις 7 Οκτώβρη οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να βρεθούν στη φυλακή». Αυτό απαίτησαν δεκάδες εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, άνεργοι και συνταξιούχοι, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτώβρη στην αίθουσα του Αγ. Παντελεήμονα Ικαρίας. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία - μέλη του, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας και τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων Ικαρίας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη των ναζιστών.

H συζήτηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς των σωματείων που διοργάνωσαν την εκδήλωση και ακολούθησε προβολή βίντεο στα οποία αποτυπώνονταν ο εγκληματικός και ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, ο θαυμασμός των μελών της προς τον Χίτλερ και την «αρχή του αρχηγού», οι δολοφονικές απειλές και ενέργειες ενάντια σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες και συνδικαλιστές, με αποκορύφωμα τη στοχοποίηση και τελικά τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα το 2013.

Παρεμβάσεις έγιναν από το Σωματείο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας, ενώ οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν σε ψήφισμα με το οποίο απαιτούν την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής. «Η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα, που επί της ουσίας απαλλάσσει την ηγεσία της ΧΑ, δείχνει πόσο... "ανεξάρτητα" και "αμερόληπτα" κινούνται οι δικαστικές αρχές», σημειώνεται στο ψήφισμα και τονίζεται: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την επόμενη μέρα. Οι λουφαγμένοι σήμερα φασίστες, όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου θα συνεχίσουν να είναι η χρήσιμη εφεδρεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Οι απόγονοι των Ταγμάτων Ασφαλείας και των "ηττημένων του '45" είναι εχθροί του εργατικού - λαϊκού κινήματος, "μαντρόσκυλα του κεφαλαίου". Εχουν το μερτικό τους όποτε τους καλούν στο να μπαίνουν εμπόδιο να σηκώνουν οι εργαζόμενοι κεφάλι, για να επικρατεί στους χώρους δουλειάς και σε σχολεία σιγή νεκροταφείου, ενισχύοντας το φόβο και το συμβιβασμό».

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Στοκχόλμη πραγματοποίησε χτες η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης της απόφασης στο Εφετείο.

Η Ελληνική Κοινότητα επέδωσε ψήφισμα στον πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία, όπου αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης και ότι επιβάλλεται η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεχίζοντας να σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο.

Καταλήγοντας τονίζει ότι οι Ελληνες μετανάστες και μαζί τους η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης παλεύουν ενάντια σε κάθε παλιό ή νέο ναζιστικό μόρφωμα και απαιτούν να βρεθούν οι ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδηλώνουν μαζί με το λαό

Με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε! Οι ναζί εγκληματίες στη φυλακή», φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν στη συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., στο σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι». Οι φοιτητικοί σύλλογοι που καλούν στη συγκέντρωση: Φιλοσοφικής, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής, Βιολογικού, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Απόφαση συμμετοχής πήρε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, δίνοντας ραντεβού την ίδια ώρα στους Αμπελόκηπους, με κλειστά σχολεία και συμμετοχή, μαζί με όλο τον λαό, για να μπουν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις καταδίκης των ναζί

Από τη συγκέντρωση στην Καβάλα
Από τη συγκέντρωση στην Καβάλα
Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στάλθηκε από τις μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενόψει της απόφασης της δίκης.

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν εκδήλωση και συναυλία στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας με τίτλο «Οι ναζί στη φυλακή. Εξω οι φασίστες από σχολές, σχολεία, γειτονιές». Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαριαλένα Πριοβόλου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, η Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, και ο Αλέξανδρος Σάρρος, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης. Ακόμα απαγγέλθηκαν ποιήματα του Φώντα Λάδη και του Ναζίμ Χικμέτ και απόσπασμα του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας». Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων της Ξάνθης στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, στη συγκέντρωση των σωματείων στην πλατεία Καπνεργάτη μίλησε η Κατερίνα Μαντοπούλου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Τουρισμού - Επισιτισμού Καβάλας - Θάσου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα καταδίκης του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, όπως «Χρυσαυγίτες ρουφιάνοι αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης, ο κεντρικός ομιλητής, Δημήτρης Γιαννούδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τόνισε μεταξύ άλλων πως η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να χύνουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο, είναι λαϊκή απαίτηση. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμα ο Δημήτρης Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης, η Αννα Μιχαηλίδου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου, και ο Αναστάσης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης.

Συγκεντρώσεις και στη συνέχεια συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες το απόγευμα στη Δράμα, όπου χαιρέτισαν η Τασούλα Σακαλίδου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, και η Ράνια Κοσμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας (μέλος ΟΓΕ), και στην Ορεστιάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ