ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βαθιά στον «φαύλο κύκλο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Μερικές ακόμα αποδείξεις ότι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» της αστικής τάξης, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποτελούν την αιτία και όχι τη λύση για τους μεγάλους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπος ο λαός μας, προστέθηκαν τις μέρες αυτές, με φόντο την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Ετσι, με φόντο την παράταση των επιχειρήσεων του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 27/10 και τις προειδοποιήσεις για αποστολή και γεωτρύπανου στην περιοχή, αλλά και το νόμο της τουρκικής Βουλής για την επέκταση του χώρου «Ερευνας και Διάσωσης» στο μισό Αιγαίο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας πως οι ελληνοτουρκικές «διαφορές» πρέπει να επιλυθούν «με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων», ενώ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «οι υπουργοί εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξή τους» στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» και στη «διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού», της ΝΑΤΟικής δηλαδή πλατφόρμας των «διευθετήσεων», την οποία παρουσίασε ως συμπληρωματική στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Γερμανία για την επανέναρξη των διερευνητικών. Παράλληλα με το πέρας της ανακοίνωσε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο να ακυρώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει για την επόμενη βδομάδα (με NAVTEX και αντι-NAVTEX εκατέρωθεν), χωρίς να αναφέρει τίποτα για την «ερευνητική» δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις», καθώς ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι «δεν παίρνει θέση σε νομικά ζητήματα».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, δίνοντας το στίγμα των πρόσφατων ταξιδιών του σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους σε Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε ότι αυτά «αφορούσαν την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας. Σε όλα: Από την ανάκαμψη από την πανδημία και την προστασία των λαών μας, μέχρι το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη διασφάλιση ότι η ενεργειακή έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ειρηνικά και με σεβασμό στην κυριαρχία».

Χαρακτηριστική ήταν και η σπουδή της ΕΕ να επισημάνει την ανάγκη έναρξης «διαλόγου με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος» με την Τουρκία, αυτήν τη φορά με επίκεντρο το Κυπριακό. Ετσι, μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα η Κομισιόν υπογράμμισε ότι «υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων» και ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Κορόνα στο κεφάλι» της κυβέρνησης οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Στο πλαίσιο άλλωστε του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, με μπούσουλα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, διαμορφώνει τη στάση της και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από την «πλήρη ικανοποίηση» για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πέρασε μέσα σε δυο μέρες στα «αιτήματα» περί εμπάργκο όπλων και αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας... ανακαλύπτοντας μάλλον τις οικονομικές διαπλοκές και τα παζάρια της Ευρωένωσης με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Ολα αυτά παράλληλα με τις επιστολές προς τις ΗΠΑ και μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπου εκφράζει την ανησυχία της για μια «άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας», συμπεριφορά η οποία «αντιβαίνει στους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας (...) δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Ο δε Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λευκωσία όπου συμμετείχε στην τριμερή Σύνοδο με Κύπρο και Αίγυπτο, αφού κατήγγειλε την Αγκυρα ότι «δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία» δήλωσε ξανά έτοιμος «να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο», και πρόσθεσε ότι και στην τριμερή αλλά και στα υπόλοιπα σχήματα συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου που στήνουν οι Ευρωατλαντικοί, όπως το East Med Gas Forum, «βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία (...) Ποτέ κανείς επί της αρχής δεν την απέκλεισε».

Μήνυμα επικίνδυνων διευθετήσεων έστειλε και η επίσκεψη Δένδια στα Τίρανα, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες θα παραπέμψουν τη διαφορά τους για την οριοθέτηση μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο δε αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης, φρόντισε να επισημάνει ότι «εδώ και 60 χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων (...) Πάντοτε η επέκταση των χωρικών υδάτων βρισκόταν μέσα στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ατζέντας με την οποία συζητάμε».

Με τετελεσμένα και προκλήσεις στο ιμπεριαλιστικό τραπέζι η Τουρκία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία διαμηνύει ότι «θα σπάσουμε το κάθε χέρι που απλώνεται στην ανεξαρτησία και το μέλλον του έθνους μας» (δηλώσεις Ερντογάν μετά από υπουργικό συμβούλιο), ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε τις έρευνες» και στις περιοχές «ακριβώς νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνει η συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη (...)». Αναφερόμενος δε στον άλλο μεγάλο «κρίκο» των διευθετήσεων, το Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δύο χωριστά κράτη με βάση την ισότιμη κυριαρχία».

Από την πλευρά του ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αγκυρα και ένα από τα πρώτα ραντεβού που έχει δώσει στο γραφείο του είναι με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο νησί, δήλωσε «έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων (...) Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον».

Παράλληλα η Αγκυρα, αντιδρώντας στην τριμερή Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, διαμήνυσε ότι «η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, και σε αυτές θα περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι (...) Οσο οι χώρες που προκαλούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάζουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές τους πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα ήδη έχει «κλειδώσει» συνάντηση γνωριμίας Αναστασιάδη - Τατάρ, ενώ ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε γραπτή του δήλωση επανέλαβε ότι παραμένει «δεσμευμένος για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και για να διερευνήσω τη δυνατότητα σύγκλησης μιας άτυπης συνάντησης» με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο πλευρές στο νησί.

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ διέψευδαν - τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής - δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης για τα ΜΟΕ.

Τέλος, καλά κρατεί και το παζάρι Τουρκίας - ΗΠΑ: Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε, όσον αφορά τα ρωσικά συστήματα «S-400», ότι «δοκιμές διεξάγονταν και διεξάγονται» και πρόσθεσε: «Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως μας απασχολεί». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ανέστειλε την Παρασκευή τη χορήγηση βίζας, επικαλούμενη «αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις».


Α. Μ.


Πατριδογνωμόνιο
Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη

Αυτή η 28η Οκτωβρίου πρέπει να μας βρει ως λαό αποφασισμένους κυριολεκτικά να σοβαρευτούμε. Και δη περί την Ιστορία, την παιδεία και τη βαθύτερη κουλτούρα του λαού μας, του ικανού στα κρίσιμα να υπερβαίνει τις πανάρχαιες κι ολοζώντανες ως τα σήμερα αντιφάσεις του.

Τα όχι και τα ναι, κατά περίπτωση ιστορικής συγκυρίας, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι τα λένε οι λαοί, πολύ συχνά, κόντρα στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες τους, είτε δημοκρατικά εκλεγμένες, είτε νόθα, είτε δικτατορικά και βίαια επιβεβλημένες. Είναι ο λαός που πολεμάει με όπλα, με νύχια και με δόντια. Είναι ο λαός που πεινάει, ξεπαγιάζει, ματώνει και πενθεί, αλλά αντιστέκεται στον επιβουλέα, τον εισβολέα, τον κατακτητή, το βιαστή της θέλησής του.

Είναι πάντα ο λαός, που θα μεριμνήσει για τα γυναικόπαιδα. Που θα υπολογίσει με κόστος τη ζωή του το αύριο των παιδιών του. Είναι η θεόρατη μάζα των εργαζομένων, που για τα αφεντικά ως τις μέρες μας αποκαλείται εργασιακό ή πολιτικό κόστος, που θυσιάζεται εν ονόματι του μέλλοντος. Σε τελευταία ανάλυση είναι πάντα ο λαός που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα όταν ξεχάσει ποιος είναι, τι μπορεί, και τι κατόρθωσε ακόμα κι όταν δεν μπορούσε.

Και βέβαια οι λαοί γράφουν την Ιστορία, ακόμα κι όταν δεν την υπογράφουν στα βιβλία, στις επετηρίδες, στα πορτραίτα και στα αγάλματα αγίων ή καθαρμάτων που τέθηκαν μοιραία επικεφαλής τους.

Φέτος λίγες μέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου του '40, ο λαός μας με μια πανδημία παρούσα και μια ταξική ολιγωρία και συμφεροντολογικούς υπολογισμούς στο κατόπι του, καλείται, επίσης κυριολεκτικά, να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Να μην επιτρέπει αυτές τις στιγμές να ξεφτιλίζονταν αυτές καθαυτές οι λέξεις, ακόμα και οι έννοιες, έτσι που ο νοητός ήλιος της δικαιοσύνης να γίνεται ακατανόητος και τα λιανοτράγουδα της μικρής πατρίδας μας να λιανίζονται από τουλάχιστον προχειρολόγους δημοσιολογούντες, που γράφουν τη φτενή και φθηνή προσωπική τους ιστορία σε χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. Είναι ντροπή να συζητάμε στα σοβαρά για αναστολή του ίδιου του φασισμού με πρόσχημα τις ποινές, σοβαρές όσο ένα χάδι, μια σπρωξιά, μοντέρνων ταγμάτων εφόδου. Θα 'πρεπε κάποιοι να κοκκινίζουν από αιδημοσύνη, όταν τάχα μου δήθεν παίζουν με τη λέξη αντάρτης κι αντάρτικο στα βουνά, μιλώντας για τον καθόλου γραφικό μουσολινίσκο της γειτονιάς, που το 'σκασε απ' τον εσμό τον χρυσαυγίτικο γιατί είναι πολύ λεβέντης για να μασήσει της φυλακής τα σίδερα.

Ενας απ' τους πολλούς κίνδυνους μετά την πρωτόδικη αυλαία στην εξαντλητική δίκη του κόμματος - εγκληματική οργάνωση των μαύρων αβγών είναι να λουμπενοποιηθεί, κατά την προσφιλή μηντιακή και διαδικτυακή τακτική, σε πρωτοσέλιδα και μπλόγκια, κάθε διαλεκτική προσέγγιση της πραγματικά ιστορικής απόφασης. Και τελικά να εκπέσει η συζήτηση για τον νεοναζισμό, μεταδικαστικά, στο επίπεδο μιας καφενολογίας που αρχίζει από τους ...σατανιστές και τελειώνει στην αισθητική μιας ουράνιας θυγατέρας, που βρίζει και χειρονομεί, κασιδιαρίζει και στην ουσία πέρδεται στα μούτρα του καθενός και της καθεμιάς μας.

Καθώς φέτος, ευτυχώς, δε θα 'χει παρέλαση, για να βρεθεί το κατάλληλο σκηνικό για εθνικίστικους τραμπουκισμούς αντί τιμής σε χαμένους στρατιώτες και ανθυπολοχαγούς της Αλβανίας, που τίμησαν ποιητές, φωτισμένοι, και κομμουνιστές και ριζοσπάστες αστοί, είναι μια ευκαιρία για βαθιά περισυλλογή κι αναζήτηση στιγμών, λεπτομερειών, που μας κάνουν και σοφότερους και καλύτερους ως σύγχρονο ιστορικό υποκείμενο - λαό. Γιατί με τους Τούρκους και τους ευρωατλαντικούς και μη συμμάχους τους, είμαστε με την πλάτη στα σχοινιά, στο γεωπολιτικό ρινγκ και την ίδια στιγμή, όπως κατέθεσαν και με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές μας, οι ένστολοί μας έχουν να παραλάβουν φόρμες εκστρατείας κι αρβύλα καινούρια, κοντά πέντε χρόνια, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα ρούχα της δουλειάς που... δημοκρατικά τους αναθέσαμε.

Αν δεν το κάνουμε και φέτος, τότε θα βρεθούμε σ' ένα σύμπαν παράλληλης πραγματικότητας, όπου το μόνο που θα μας τρομάζει θα είναι ο εαυτός μας μπροστά στον καθρέφτη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ