ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ - ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι ναζί μπήκαν φυλακή!

Μετά από 5,5 χρόνια ολοκληρώθηκε η δίκη

Mε την απόφαση της Πέμπτης 22 Οκτώβρη, βάσει της οποίας οδηγούνται στη φυλακή 50 καταδικασθέντες για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση που ήταν η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ολοκληρώθηκε μετά από 5,5 χρόνια μια σημαντική πολιτική δίκη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, αποτελούμενο από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και τους εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέα Ντόκο, σήκωσε όλο το βάρος της σημαντικής αυτής απόφασης. Μετά την απόρριψη των αιτημάτων ανασταλτικής δύναμης των εφέσεων της πλειοψηφίας των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για τα άλλα σοβαρά εγκλήματά τους, και παρά την αντίθετη προκλητική πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, που υιοθετώντας πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών προσπάθησε να ξεπλύνει τους ναζιστές, οδηγείται στη φυλακή το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα οι:

- Αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος (13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες)

- Γιάννης Λαγός (13 χρόνια και 8 μήνες)

- Ηλίας Κασιδιάρης (13 χρόνια και 6 μήνες)

- Χρήστος Παππάς (13 χρόνια και 3 μήνες)

- Ηλίας Παναγιώταρος (13 χρόνια και 6 μήνες)

- Γιώργος Γερμενής (13 χρόνια και 6 μήνες)

- Αρτέμης Ματθαιόπουλος (10 χρόνια).


INTIME NEWS

Επίσης, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς (ισόβια, συν 14 χρόνια για το αδίκημα της οπλοφορίας - οπλοχρησίας).

Οι παραπάνω ποινές είναι κατά συγχώνευση για αυτούς που έχουν παραπάνω από ένα αδίκημα, π.χ. και για απλή οπλοκατοχή, στην οποία το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Επιπλέον, οδηγούνται στη φυλακή τα υψηλόβαθμα στελέχη, πρώην βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Κ. Μπαρμπαρούσης (6 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Αντώνης Γρέγος (6 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Π. Ζησιμόπουλος (6 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Ν. Μίχος (6 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για το αδίκημα της οπλοκατοχής - του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Ν. Κούζηλος (7 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Π. Ηλιόπουλος (7 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό). Ακόμα, οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης, Γ. Πατέλης (10 χρόνια και 2 μήνες κατά συγχώνευση - συν για τη δολοφονία Φύσσα και για την οπλοκατοχή) και Α. Πανταζής (10 χρόνια και 24 μήνες κατά συγχώνευση - συν για την απόπειρα δολοφονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και για οπλοφορία - οπλοχρησία).

Από τους 50, αναστολή στους 12

Από τους 50 καταδικασθέντες ναζί, το δικαστήριο έδωσε αναστολή έκτισης ποινής μόνο σε 12:

- Στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Ελένη Ζαρούλια (6 χρόνια για ένταξη - δεν της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Στάθη Μπούκουρα (5 χρόνια και 6 μήνες για ένταξη και για το αδίκημα της οπλοκατοχής - του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (5 χρόνια - του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό), Δημήτρη Κουκούτση (6 χρόνια - δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) και Μιχαήλ Αρβανίτη (5 χρόνια - του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό).

- Στους Γ. Σκάλκο και Γ. Δήμου για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (7 χρόνια - τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), καθώς και στους Κ. Αντωνακόπουλο και Ι. Καστρινό για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (3 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση, έγινε μετατροπή σε χρηματική ποινή 5 ευρώ τη μέρα - δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό). Θυμίζουμε ότι για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που είναι πλημμέλημα.

- Στους Θ. Μαρία και Κ. Παπαδόπουλο (7 χρόνια κατά συγχώνευση για απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη - τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας), καθώς και στον πυρηνάρχη Ιεράπετρας Αρ. Δασκαλάκη (5 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

Στους πρώην βουλευτές της ΧΑ που πήραν αναστολή εκτέλεσης των ποινών επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών όπου κατοικούν κάθε 1η και 15η του μήνα. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στους άλλους 7 που έλαβαν αναστολή, εκτός της καταβολής εγγύησης.

Στη φυλακή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκαν επίσης και οδηγούνται στη φυλακή οι: Ι. Αγγος (9 χρόνια και 2 μήνες κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για οπλοκατοχή), Δ. Αγριογιάννης (7 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες - του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας), Α. Αναδιώτης (7 χρόνια - για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Ν. Αποστόλου (7 χρόνια), Μ. Ευγενικός (7 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για τη δολοφονική απόπειρα στους Αιγύπτιους αλιεργάτες - του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας), Ι. Καζαντζόγλου (10 χρόνια και 2 μήνες κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για οπλοκατοχή), Ελ. Καλαρίτης (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Ι. Κομιάνος (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Κ. Κορκοβίλης (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Δ. Λιακόπουλος (6 χρόνια - έχει καταδικαστεί και για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν), Αν. Μιχάλαρος (9 χρόνια και 2 μήνες κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για οπλοκατοχή), Θ. Μπαρέκας (πυρηνάρχης Πειραιά, 6 χρόνια και 2 μήνες κατά συγχώνευση - συν για οπλοκατοχή), Ν. Παπαβασιλείου (6 χρόνια - έχει καταδικαστεί και για τον εμπρησμό καταστήματος Καμερουνέζου), Β. Πόπορη (αστυνομικός, 7 χρόνια και 4 μήνες κατά συγχώνευση - συν για παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη κατοχή κροτίδων), Β. Σιατούνης (6 χρόνια - έχει καταδικαστεί και για δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»), Γ. Σταμπέλος (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Χρ. Στεργιόπουλος (6 χρόνια - έχει καταδικαστεί και για τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν), Αθ. Στράτος (6 χρόνια - έχει καταδικαστεί και για δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»), Γ. Τσακανίκας (6 χρόνια), Λ. Τσαλίκης (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Αθ. Τσορβάς και Ν. Τσορβάς (9 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα), Α. Χατζηδάκης (6 χρόνια κατά συγχώνευση και μετατροπή σε χρηματική ποινή 5 ευρώ τη μέρα - του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας), Αρ. Χρυσαφίτης (7 χρόνια κατά συγχώνευση - συν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα).

Τέλος, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές φυλάκισης κατά συγχώνευση: Για την Μ. Μικελάτου (σύζυγο του Ρουπακιά) 2 χρόνια με τριετή αναστολή, για τον Θ. Στέφα 17 μήνες με τριετή αναστολή, για την Θ. Σκαρπέλη (σύζυγο του Πατέλη) 1 χρόνο και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή, για τον Αν. Χίλιο 2 χρόνια και 2.000 ευρώ με μετατροπή σε 5 ευρώ τη μέρα και για τον Στ. Σαντοριναίο (για παράνομη οπλοφορία) 2 χρόνια και 2.000 ευρώ με τριετή αναστολή.


Παντία ΚΑΖΑΝΤΖΗ


Αφαντος ο Παππάς, στις Βρυξέλλες ο Λαγός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευθύνες της κυβέρνησης

Σε φιάσκο εξελίχθηκε, σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Χρ. Παππά, η «επιχείρηση» της αστυνομίας να συλλάβει και να οδηγήσει στις φυλακές τούς καταδικασμένους φασίστες εγκληματίες. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπαρχηγός της εγκληματικής συμμορίας της ΧΑ, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, παραμένει άφαντος από την 1η Οκτώβρη, αν και η ίδια η αστυνομία διέρρεε ότι είχε - υποτίθεται - καταρτισμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να βρεθούν στη φυλακή όλοι οι καταδικασμένοι.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία δεν τον παρακολουθούσε, επειδή οι όροι που του είχαν επιβληθεί δεν ήταν «περιορισμός κατ' οίκον» αλλά η παρουσία του στο ΑΤ κάθε μήνα. Η εξαφάνιση του καταδικασμένου Παππά εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση, αλλά και την εισαγγελέα της δίκης, η οποία στην πρότασή της επί των αναστολών για τους καταδικασμένους είχε ισχυριστεί ότι δεν είναι «ύποπτοι φυγής».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπαρχηγός του εγκληματικού ναζιστικού μορφώματος ήταν ο μοναδικός που δεν είχε εντοπιστεί και τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν έγιναν οι συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική, αφού είχε φροντίσει να εξαφανιστεί και να εμφανιστεί την επόμενη μέρα με ταξί στη ΓΑΔΑ. Πληροφορίες τότε έλεγαν ότι είχε αναλάβει την καταστροφή ενοχοποιητικών στοιχείων για τη συμμορία.

Ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης, δίνοντας άλλη διάσταση από αυτή του υπουργείου, είπε ότι ο Χρ. Παππάς βρισκόταν υπό διακριτική επιτήρηση της Αστυνομίας, αλλά κατάφερε και διέφυγε. Δεν απάντησε αν βρίσκεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο οι αρχές να τον εντοπίσουν. «Τώρα τι θα κάνει τις επόμενες μέρες, θα το δούμε πάλι», ανέφερε.

Στο μεταξύ, το δρόμο για τις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου έπαιρναν την Παρασκευή οι υπόλοιποι καταδικασμένοι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Λαγό, ο οποίος ως ευρωβουλευτής παραμένει στις Βρυξέλλες, αναμενόταν να καταθέσει έφεση στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καλεί ως μάρτυρα για να τον υπερασπιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη μη σύλληψη του ναζιστή Χρήστου Παππά και τις ευθύνες της κυβέρνησης τονίζει:

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη σύλληψη του καταδικασμένου για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Χρ. Παππά. Οι δικαιολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση, σερβιρισμένες μάλιστα με μπόλικους γελοίους επιθετικούς προσδιορισμούς, την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό όταν αφορά σε συλλήψεις 14χρονων μαθητών, στην καταστολή εργατικών, λαϊκών και νεανικών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα "ανήμπορο" όταν πρέπει να συλλάβει έναν καταδικασμένο εγκληματία ναζιστή. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι όλος ο μηχανισμός φακελώματος και παρακολούθησης - που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις - δεν αφορά γενικά και αόριστα την "επιβολή του νόμου", αλλά στρέφεται πρωτίστως ενάντια στο λαό και τους αγώνες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ