ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές

Συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα

Να ανοίξουν κανονικά τα πανεπιστήμια για διά ζώσης μαθήματα με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές απαίτησαν το απόγευμα της Παρασκευής μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, στη συγκέντρωση που έκαναν στο Σύνταγμα. «Δεν γίνεσαι επιστήμονας με παραδόσεις τηλεματικές - Πάρτε μέτρα και ανοίξτε αμφιθέατρα για τους φοιτητές», έγραφαν χαρακτηριστικά σε ένα από τα πανό τους.

«Ακόμα και με τέλειες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η τηλεκπαίδευση δεν μας καλύπτει γιατί δεν μπορούμε να μάθουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο, να εμβαθύνουμε και να προβληματιστούμε πάνω στην επιστήμη μας», εξήγησε μιλώντας στη συγκέντρωση η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, και τόνισε ακόμα:

«Ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα αμφιθέατρα, αλλά είναι επιλογή της κυβέρνησης να τα αφήνει κλειστά, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό σε όλους εμάς που αγωνιούμε για τις σπουδές μας. Το μόνο που μας εμποδίζει είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που αξιολογεί τις ανάγκες μας ως κόστος και παίζει κορόνα - γράμματα την υγεία, τη ζωή και τις σπουδές μας. Διαφημίζει νέες θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ανοίγει λιγότερες θέσεις από πέρσι. Δίνει εν μέσω πανδημίας εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού και "αναβάθμισης" της ποιότητας των πανεπιστημίων, αλλά δεν δίνει ούτε ένα κονδύλι για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά για εμάς, αλλά ανοιχτά για μπίζνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε τη διά ζώσης λειτουργία του το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα, αξιοποιώντας κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ, ενώ αντίστοιχα διά ζώσης θα λειτουργήσουν και τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά, ό,τι δηλαδή αποφέρει κέρδος. Ταυτόχρονα, μένουν αναξιοποίητα μια σειρά δημόσια κτίρια, κληροδοτήματα και υποδομές που μπορούν να διατεθούν άμεσα για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μαζί με την πρόσληψη προσωπικού μπορούν να συμβάλουν στο να σπάσουν σε κλιμάκια τα τμήματα».

Την εμπειρία των πρωτοετών φοιτητών μετέφερε η Μαρία Μόσχου, πρωτοετής φοιτήτρια του Πολιτικού ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης που τα έζησαν πριν από λίγους μήνες ως μαθητές και τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τώρα έχουμε ανάγκη περισσότερο από όσο ποτέ να μπούμε στα αμφιθέατρα για να γνωρίσουμε τους συμφοιτητές μας, το έτος μας, να δούμε από κοντά τη σχολή μας και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε με όλους τους όρους την επιστήμη για την οποία παλέψαμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο».

«Οι μετεγγραφέντες φοιτητές αποκλείονται από την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων και παράλληλα η κυβέρνηση βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια: Εν μέσω πανδημίας θέλει να μειώσει το ποσοστό των φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή σε σχέση με όσους το δικαιούνται. Δηλαδή ακόμα περισσότεροι φοιτητές να μείνουν εκτός», είπε η Καλυψώ Βαΐτση, υπό μετεγγραφή πρωτοετής φοιτήτρια στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, προσθέτοντας ότι «η αντιλαϊκή πολιτική, τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης μετατρέπουν σε "άφταστο όνειρο" τις σπουδές σε άλλη πόλη». Και κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας στις σχολές με δημιουργία επιτροπών μετεγγραφέντων, να απαιτήσουν οι φοιτητές να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες για να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν και να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός πανεπιστημίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην περιοχή του Θησείου.

Συνελεύσεις και συντονισμός για τους μαθητές

Με Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία και άλλες πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι μαθητές, προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά τους για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, μετά τις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξαν την Πέμπτη στα σχολεία τους, δίνουν ραντεβού στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ.

Αντίστοιχα στην Πάτρα, κάλεσμα στους μαθητές από κάθε σχολείο, εκλεγμένους 15μελών - 5μελών, να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής στην πλατεία Γεωργίου (στον Εσπερο), το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. για να αποφασίσουν συλλογικά τη συνέχεια της δράσης τους, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας. «Η πανδημία φουντώνει, τα κρούσματα αυξάνονται, τα τμήματα και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Είναι αδιανόητο να λένε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα... Παλεύουμε για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία. Κόψτε τις υποσχέσεις και την τρομοκρατία!», διαμηνύει στο κάλεσμά της.

Αληθινός ριζοσπαστισμός

Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, την Τετάρτη, ένα μεγάλο κομμάτι αφορούσε σε «μαθήματα» στη νεολαία. Ακούσαμε για «ριζοσπαστισμό», «ορμή», «πρωτοπορία», πως τώρα είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει η νεολαία... Ο τρόπος που απευθύνεται στη νέα γενιά o πρωθυπουργός, από τη μία, σηματοδοτεί την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τους δίκαιους αγώνες του λαού και της νεολαίας και ταυτόχρονα αναδεικνύει και την αμηχανία της να «επικοινωνήσει» το κυβερνητικό αφήγημα της συνεχούς επίκλησης στην «ατομική ευθύνη», που ναι μεν είναι αναγκαία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για το ότι η υγεία και τα δικαιώματα του λαού τζογάρονται για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η νεολαία έχει κουραστεί από τις «νουθεσίες», τους εκβιασμούς και τη στοχοποίησή της, τη στιγμή που βλέπει να μην παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας της υγείας της, δεν ικανοποιείται καμία από τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θέλουν μόνο να γλεντήσουν, όπως «κατανοεί» ο πρωθυπουργός. Θέλουν να μορφωθούν, να γνωρίσουν το επιστημονικό αντικείμενο της σχολής, που με κόπο πέρασαν, να κοινωνικοποιηθούν στη νέα φάση της ζωής τους. Η κυβέρνηση, όμως, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με τους όρους που πρέπει, όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα με αιχμηρό τρόπο αναδεικνύουν ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν εδώ και τώρα.

Το «αίμα» των μαθητών «βράζει», όπως «βράζει» και η οργή τους, γιατί στα δίκαια αιτήματά τους, που έχει αγκαλιάσει η πλειοψηφία της κοινωνίας αναγνωρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην είναι τα σχολεία υγειονομικές βόμβες, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της απαντούν με όργιο καταστολής, συκοφάντησης και κοροϊδία.

Ο μεγάλος αγώνας που δίνουν εδώ και βδομάδες οι μαθητές, οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης που φουντώνουν σε σχολές, χώρους κατάρτισης και δουλειάς είναι αυτό που θα κάνει το λαό και τη νεολαία «πραγματικούς πρωταγωνιστές των ημερών», όπως προκλητικά ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γιατί η νεανική αμφισβήτηση του «συντηρητικού ατομισμού» αφορά πρώτα και κύρια την αμφισβήτηση της λογικής «ο θάνατός σου η ζωή μου», του αδυσώπητου ανταγωνισμού για μια «θέση στον ήλιο», που για να την κατακτήσεις μπορείς να «πατήσεις επί πτωμάτων»... Την αμφισβήτηση δηλαδή των σάπιων αξιών που πιστεύουν και με τον έναν ή άλλον τρόπο εκφράζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η γνήσια πρόοδος και ο αληθινός ριζοσπαστισμός που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός είναι να παλεύεις ώστε οι δυνατότητες που προσφέρουν η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα αποτελέσματα της δουλειάς εκατομμυρίων εργαζομένων, να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Το νέο και καινοτόμο δεν είναι το 2020 να συζητάμε αν είναι ρεαλιστικό να έχουν τα σχολεία προσωπικό καθαριότητας και περισσότερες τάξεις, αλλά αν το κάθε σχολείο θα υποστηρίζεται από το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Και τέλος ας είναι πιο προσεκτικός ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Η ριζοσπαστικοποίηση, άλλωστε, έχει «ποινικοποιηθεί» από τον πρόσφατο νόμο που ψήφισαν... Οχι τίποτα άλλο αλλά μπορεί να τον εγκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γιατί εκεί τα θέματα της αντιμετώπισης του «ριζοσπαστισμού» τα ψηφίζουν μαζί...


Σ. Μπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να λειτουργήσουν τα Δημόσια ΙΕΚ με ασφάλεια για τους σπουδαστές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις σχολές

Με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώνεται σε Δημόσια ΙΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Τα Δημόσια ΙΕΚ, πριν προλάβουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, μπήκαν στη λίστα των χώρων υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με τα κρούσματα στους σπουδαστές να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς καθημερινά.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τμήματα σε πλήρη σύνθεση, που φτάνουν και τους 30 σπουδαστές ανά τάξη, χωρίς να εξασφαλίζονται προσωπικό καθαριότητας και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα σημερινά αποτελέσματα που βάζουν τη ζωή των σπουδαστών και των οικογενειών τους σε κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή, μετά και την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων, οι απολυμάνσεις στους χώρους των ΙΕΚ καθυστερούν, ρίχνοντας το μπαλάκι στους δήμους. Ταυτόχρονα, έλεγχος και ιχνηλάτηση στους υπόλοιπους σπουδαστές δεν πραγματοποιούνται καν.

Η κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν έχει αναλάβει τη δική της ευθύνη γι' αυτήν την εξοργιστική κατάσταση!

Τα αιτήματα των σπουδαστών για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, με ευθύνη της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν τα Δημόσια ΙΕΚ με ασφάλεια για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, είναι δίκαια!

Εδώ και τώρα:

  • Να γίνουν τεστ σε όλους τους σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους των Δημόσιων ΙΕΚ, όπως και στους οικείους τους, με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν.
  • Να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι των Δημόσιων ΙΕΚ τακτικά, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Να μειωθούν οι σπουδαστές ανά τάξη αξιοποιώντας χώρους των δήμων ή της Περιφέρειας για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη δημιουργία νέων τμημάτων.
  • Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, ώστε αυτή να γίνεται τακτικά.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ και να δοθεί πάσο στους σπουδαστές για δωρεάν μετακινήσεις».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ