ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια νέου εποικισμού στη Χεβρώνα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ανέγερση δεκάδων νέων κατοικιών στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας, κατά παράβαση διεθνών αποφάσεων, αποφάσισαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η απόφαση αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση 31 κατοικιών για εποίκους στην παλιά πόλη της Χεβρώνας, που βρίσκεται στη νότια Δυτική Οχθη. Το αρχικό σχέδιο είχε εγκριθεί προ τριετίας από το «Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού» και συνοδεύτηκε από την έγκριση κρατικής χρηματοδότησης περίπου 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» έχει προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης.

Κοντά στο κέντρο της παλιάς πόλης της Χεβρώνας ζουν περίπου 800 Εβραίοι έποικοι, υπό αυστηρή στρατιωτική προστασία, μεταξύ 200.000 Παλαιστίνιων.

Στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψης στην πόλη, το 2019, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδιώκοντας την ψήφο των δεξιών Ισραηλινών και των εποίκων, χαρακτήρισε τη Χεβρώνα «γενέτειρα του έθνους μας», αναφερόμενος στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, ιερό χώρο για τους Εβραίους και το Ισλάμ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το Ισραήλ επιτρέπει την ανέγερση νέων κατοικιών σε αυτό το σημείο της πόλης.

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης επιταχύνθηκε τους πρώτους μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το 2016. Η ισραηλινή ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα» θεωρεί ότι η τελευταία έγκριση νέων κατοικιών στη Χεβρώνα σχετίζεται και με τις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς είναι αβέβαιος ο νικητής, όπως και η στάση που αυτός θα κρατήσει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνάντηση Λαβρόφ - Ασκενάζι στην Αθήνα

Παραμονές της χτεσινής τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, αξιοποίησαν την παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά.

Η συνάντηση Ασκενάζι - Λαβρόφ, ωστόσο, μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Ισραηλινές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι δύο ΥΠΕΞ έθεσαν επί τάπητος όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων τις εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Παλαιστινιακό, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον Νότιο Καύκασο. Ο Ισραηλινός υπουργός μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη βοήθεια της Ρωσίας στις προσπάθειες «αποτροπής» εξοπλισμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» από το Ιράν. Συζήτησαν επίσης διμερή θέματα πολιτικού, οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος.


ΒΟΛΙΒΙΑ
Αίρεται η δίωξη Μοράλες, σε δίκη παραπέμπεται η Ανιες

Η Γ. Ανιες όταν με τη Βίβλο στο χέρι εμφάνιζε το πραξικόπημα κατά του Μοράλες ως ...εντολή του Θεού
Η Γ. Ανιες όταν με τη Βίβλο στο χέρι εμφάνιζε το πραξικόπημα κατά του Μοράλες ως ...εντολή του Θεού
Την άρση της δίωξης του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες αποφάσισε τη Δευτέρα το αρμόδιο δικαστήριο της χώρας, ακυρώνοντας το ένταλμα σύλληψης «για ανταρσία και τρομοκρατία», το οποίο είχε εκδοθεί από την πραξικοπηματική κυβέρνηση που τον ανέτρεψε τον Νοέμβρη του 2019, με επικεφαλής την Γιανίνε Ανιες. Η κίνηση αυτή, μετά τη νίκη του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) στις εκλογές στις 18 Οκτώβρη, που έδωσε την προεδρία στον Λουίς Αρσε με 55,1%, ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ότι ανοίγει το δρόμο ώστε να επιστρέψει σύντομα ο Μοράλες από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει με πολιτικό άσυλο. Ο πρώην Πρόεδρος παραμένει επικεφαλής του MAS, ενώ ο Αρσε, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μοράλες και «αρχιτέκτονας» της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού στη Βολιβία, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τον αξιοποιήσει στην κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα, η Πολυεθνοτική Νομοθετική Συνέλευση της Βολιβίας (Βουλή) αποφάσισε να παραπέμψει την επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Γ. Ανιες σε δίκη για τις σφαγές στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις του στρατού στη Σακάμπα και στη Σενκάτα, στις επαρχίες Κοτσαμπάμπα και Ελ Αλτο αντίστοιχα, με θύματα τουλάχιστον 37 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 27 εξακριβωμένα σκοτώθηκαν από σφαίρες του στρατού. Η δίωξη στρέφεται επίσης κατά των υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αμυνας και Υποδομών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Μόλις η Ανιες έμαθε την απόφαση, αντέδρασε επιρρίπτοντας την ευθύνη στο MAS, το οποίο σύμφωνα με την ίδια «ανακτά τη συνήθειά του να διώκει όποιον σκέπτεται διαφορετικά». Βέβαια η δίωξη αφορά τις ευθύνες αυτών που έδωσαν την εντολή για τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.


ΗΠΑ
«Κούρσα» Τραμπ και Μπάιντεν για την ψήφο των εκλεκτόρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο «κυνήγι» της ψήφου των εκλεκτόρων που θα κρίνει και τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη έχουν επιδοθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, αυξάνοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Για να το πετύχουν αυτό δεν κάνουν μόνο δυναμικές προεκλογικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για διαφημιστικά σποτ σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των επίμαχων πολιτειών, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρώντας να πείσουν ότι είναι καλύτεροι διαχειριστές του συστήματος, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που πληρώνουν διαχρονικά τα λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα, ο Τραμπ δίνει το βάρος τις τελευταίες δύο βδομάδες στις πολιτείες Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, επιχειρώντας να πάρει τη νίκη, όπως το 2016 σε έξι αμφίρροπες πολιτείες με τον κρίσιμο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που του πρόσφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρότι η τότε αντίπαλός του βγήκε πρώτη στις ψήφους. Ο Μπάιντεν εστιάζει ακόμη και σε πολιτείες (π.χ. Τζόρτζια) των οποίων οι εκλέκτορες ψήφιζαν έως σήμερα Ρεπουμπλικάνους θεωρώντας ότι μπορεί να ανατρέψει τη μικρή διαφορά με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η ορκωμοσία της Μπάρετ

Σε αυτό το κλίμα προεκλογικού πυρετού ο Πρόεδρος Τραμπ πανηγύρισε χτες για την επικύρωση του διορισμού της συντηρητικής δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο από τη Γερουσία (52 ψήφοι υπέρ, 48 κατά). Μόνο μια Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, η Σούζαν Κόλινς, καταψήφισε τον διορισμό της Μπάρετ.

Η Μπάρετ ορκίστηκε χτες ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στον περίβολο του Λευκού Οίκου σε εκδήλωση που οργανώθηκε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης. Ο Τραμπ θριαμβολόγησε κάνοντας λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την Αμερική» και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της με «ανεξαρτησία», «χωρίς φόβο και πάθος», αφήνοντας στο περιθώριο τις πεποιθήσεις της.

Φόνος Αφροαμερικανού στη Φιλαδέλφεια

Η προεκλογική περίοδος πάντως δεν φρενάρει τα θύματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας. Η λίστα μεγάλωσε το βράδυ της Δευτέρας στη Φιλαδέλφεια όταν αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ νεαρό Αφροαμερικανό με το πρόσχημα ότι κρατούσε μαχαίρι. Θύμα τους έπεσε ο 27χρονος Ουόλτερ Ουάλας, που φέρεται πως είχε πλησιάσει δύο αστυνομικούς, οι οποίοι τράβηξαν τα όπλα τους αφού του ζήτησαν να αφήσει το μαχαίρι που κρατούσε.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν λίγη ώρα αργότερα στο κέντρο της Φιλαδέλφειας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 αστυνομικοί.

Το περασμένο Σάββατο έγινε γνωστός ο τραγικός θάνατος ενός αγοριού μόλις τριών ετών από εκπυρσοκρότηση όπλου το οποίο περιεργαζόταν στη γιορτή των γενεθλίων του, ενώ οι γονείς του έπαιζαν χαρτιά, στο σπίτι τους στο Πόρτερ του Τέξας. Τραυματισμένο στο στήθος, το παιδί διακομίστηκε εσπευσμένα σε σταθμό της Πυροσβεστικής, όπου υπέκυψε.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Πάνω από 100.000 κάτοικοι της νότιας Καλιφόρνιας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους εξαιτίας ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που μαίνονται και λόγω των κατά τόπους ισχυρών ανέμων.

ΣΑΝΑΑ.-- Σε κάποιες περιοχές της Υεμένης παρατηρούνται πρωτόγνωρα επίπεδα οξέος υποσιτισμού στα παιδιά, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η εμπόλεμη χώρα πλησιάζει σε μια φριχτή κρίση διατροφικής ασφάλειας, επισήμαναν χτες αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας σε «μαντράσα» (ισλαμικό σχολείο) στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Στα θύματα περιλαμβάνονται και παιδιά ενώ ο βομβιστής μετέφερε τα εκρηκτικά μέσα σε τσάντα και μπήκε μέσα στο σχολείο.

NTΟΝΤΟΜΑ.-- Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τανζανία, «ACT Wazalendo», κατήγγειλε το θάνατο επτά διαδηλωτών από αστυνομικά πυρά παραμονές των προεδρικών εκλογών με αφορμή ταραχές που προκάλεσε η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου υποψήφιου Προέδρου Μάαλιμ Σεΐφ Σαρίφ στο ημιαυτόνομο νησί Ζανζιβάρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Αμίτ Μέτα όρισε ακρόαση για τη μήνυση που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της άσκησης πρακτικών μονοπωλίου από την «Alphabet Inc», μητρική εταιρεία της «Google», που κατηγορήθηκε την περασμένη βδομάδα ότι χρησιμοποιεί παράνομα την ισχύ της στην αγορά κατά των ανταγωνιστών της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν στις 22 Οκτώβρη επτά στελέχη της «Αλ Κάιντα» σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Στο μεταξύ, η Ντέμπρα Τάις, μητέρα του Αμερικανού δημοσιογράφου και πρώην πεζοναύτη Οστιν Τάις, που εξαφανίστηκε το 2012 στη Συρία, κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση του γιου της.

ΚΑΪΡΟ.-- Πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, μητέρα και γιος, τραυματίστηκαν χτες από επίθεση καρχαρία μεγέθους δύο περίπου μέτρων, στο δημοφιλές καταδυτικό σημείο «Ρας Μοχάμεντ», κοντά στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας. Το γεγονός καταγράφει η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», επικαλούμενη και επίσημη δήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ