ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Από τη σύσκεψη στην Καλλιθέα
Από τη σύσκεψη στην Καλλιθέα
Συσκέψεις σε γειτονιές, περιοδείες σε χώρους Υγείας και παρεμβάσεις με κάθε τρόπο προκειμένου να αναδειχθούν οι τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, οι αιτίες των τεράστιων ελλείψεων που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αλλά και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την ουσιαστική προστασία του λαού, βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτική η κατάσταση στην Κάρυστο

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικός της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των κρουσμάτων στην Κάρυστο, που παρουσιάζει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Αφορμή στάθηκε η γνωστοποίηση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκ των οποίων το ένα αφορά εργαζόμενη στο νοσοκομείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

  • Σύμφωνα με τα ελλιπή πρωτόκολλα που εφαρμόζει ο ΕΟΔΥ, η εργαζόμενη του Νοσοκομείου ενώ γύρισε από την άδεια έκανε τεστ και έπιασε δουλειά πριν βγει το αποτέλεσμα. Ετσι, τέθηκε σε καραντίνα σημαντικός αριθμός εργαζομένων του Νοσοκομείου, το οποίο ακύρωσε όλα τα ραντεβού και εξετάσεις την Παρασκευή για να πραγματοποιηθεί απολύμανση.
  • Εργαζόμενοι και επαγγελματίες της πόλης μας που είχαν υποψίες για επαφή με πιθανά κρούσματα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ατομική ευθύνη, προσπαθούσαν για ώρες να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να λάβουν οδηγίες. Οταν μετά από ώρες κατάφεραν να επικοινωνήσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ήταν ασαφείς, παρέπεμπαν στην «ατομική ευθύνη» του καθενός για αυτοπεριορισμό ή για απολύμανση χώρων.
  • Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου ούτε στο λαό της περιοχής για την εξέλιξη της ιχνηλάτησης των επαφών και των τεστ που έχουν γίνει.

Με βάση τα παραπάνω, η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί μόνιμους διορισμούς στο Νοσοκομείο, πραγματοποίηση τεστ σε όλο το προσωπικό, όπως και δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό της περιοχής, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα σε χώρους δουλειάς. Επίσης, μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων, πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

Χάρτινος πύργος και η «ενίσχυση της ΠΦΥ»

Το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου έχει υποβληθεί μόνο μια φορά σε διαγνωστικό τεστ Covid-19 και αυτή το Μάη: Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που στηλίτευσαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπεία των ΚΟ Ωρωπού και Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χασιώτη, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού.

Μόνο τέσσερις είναι οι μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στο ΚΥ, ενώ λόγω των ελλείψεων και σε βοηθητικό προσωπικό, οι νοσηλευτές πολλές φορές εκτελούν και χρέη τραπεζοκόμου - μάγειρα.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απουσία συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ των εννιά δημοτικών κοινοτήτων με το ΚΥ, με αποτέλεσμα κάτοικοι που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, να μην μπορούν να το επισκεφτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρχει καθημερινή οργανωμένη μεταφορά των υγειονομικών του Κέντρου Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του δήμου Ωρωπού, τόσο από και προς την Αθήνα όπως επίσης και προς τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος αυτό, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την επικουρική σχέση εργασίας, τους αποτρέπει ακόμα και να επιλέξουν να δηλώσουν ως πιθανό τόπο εργασίας το Καπανδρίτι.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) του ΚΥ στις δημοτικές ενότητες του δήμου Ωρωπού, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Π.χ., το ΠΙ στα Κιούρκα λειτουργεί μία φορά κάθε δεύτερη βδομάδα, στον Αυλώνα μία φορά τη βδομάδα, ενώ στον Κάλαμο δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι ΚΟ επισήμαναν τη συνειδητή υποβάθμιση της ΠΦΥ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που υπαγορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Τεράστιες οι κρατικές ευθύνες για τις παντός τύπου ελλείψεις

Σύσκεψη πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες και οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, με θέμα την προστασία του λαού εν μέσω πανδημίας. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Φερεντίνος, στέλεχος του ΚΚΕ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναδεικνύοντας «τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που ενώ πανηγυρίζει ότι όλα έγιναν έγκαιρα και σωστά, η περιβόητη θωράκιση του ΕΣΥ, 8 μήνες μετά την πανδημία, μετράει μόλις 4.000 προσλήψεις υγειονομικών σε αριθμό 30.000 κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία και αναμένεται, μέχρι τέλος του έτους, να έχουν προσληφθεί 1.381 γιατροί, την ώρα που τα κενά σε γιατρούς ξεπερνούν τις 6.500 πανελλαδικά». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «αυτές οι ελλείψεις είναι που έχουν μετατρέψει τα περισσότερα νοσοκομεία σε "μιας νόσου" και τη λειτουργία των ΜΕΘ με δανεικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων, όπως έγινε με τις πρόσφατα εγκαινιασμένες κλίνες στο "Σωτηρία"».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Συνεχίζονται οι πολύμορφες παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Οσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έρχονται σε στενή επαφή με συνάδελφό τους που έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πρέπει να μένουν σε καραντίνα 14 μέρες, τονίζει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, αντιδρώντας στην τακτική της επιχείρησης να ζητά από τις στενές επαφές να επιστρέψουν στη δουλειά μετά από 7 μέρες.

Το Σωματείο σημειώνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ «προτάσσει τις ανάγκες της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της, εκθέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους - ευπαθείς ομάδες. Την ίδια ώρα προχωρά σε μειώσεις προσωπικού, διαφόρων μορφών απολύσεις - εθελούσιες κ.λπ. αλλά και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εργολαβιών».

Καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ «να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό να μένουν υποχρεωτικά εκτός εργασίας όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ενώ και οι στενές επαφές αυτών να παραμένουν σε καραντίνα 14 μέρες και να επιστρέφουν με αρνητικό τεστ με έξοδα της εταιρείας. Απαιτούμε να υπάρχει πραγματική ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων, να τηρούνται οι κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους και εγκαταστάσεις της εταιρείας, να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας».

Απαράδεκτες δηλώσεις περιφερειαρχών απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές πρόσφατες δηλώσεις περιφερειαρχών που στρέφονται ενάντια στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους, φτάνοντας να τους φορτώνουν μέχρι και τη διάδοση του κορονοϊού σε χώρους δουλειάς!

Συγκεκριμένα, η ΟΣΥΑΠΕ καταγγέλλει «τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου ότι ευθύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την εξάπλωση του κορονοϊού στα Γιάννενα και του περιφερειάρχη Αττικής ότι η απαίτηση των εποπτών Δημόσιας Υγείας να τους παρέχονται τα μέσα να κάνουν τη δουλειά τους (υπηρεσιακά αυτοκίνητα, οδοιπορικά, ανθυγιεινό) αποτελεί "αντιπολιτευτική" και "κομματική" κίνηση, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα ως απαίτηση για κάποια "ευεργετήματα"»!

«Κυβέρνηση και περιφερειάρχες προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες», επισημαίνει, αλλά και «να αξιοποιήσουν την πανδημία και την απαίτηση αντιμετώπισής της για να στρώσουν το έδαφος για τον "νέο" συνδικαλιστικό νόμο, για να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου" απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταπάτηση εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων».

Σύσκεψη από το ΕΚ Λαμίας στο φόντο των αυξανόμενων κρουσμάτων

Σύσκεψη με σκοπό να δυναμώσει η διεκδίκηση για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, καλώντας τα σωματεία, τους φορείς, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.

Οπως επισημαίνει, «το τελευταίο 10ήμερο πληθαίνουν ανησυχητικά τα κρούσματα κορονοϊού στο νομό μας. Είναι καταγεγραμμένα πάνω από 30 κρούσματα και πιθανόν υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν βρεθεί, καθώς γίνονται ελάχιστα τεστ σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στο νοσοκομείο, ακόμα χειρότερα στα σχολεία που δεν γίνονται καθόλου. Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι κάποια εντοπίζονται σε μεγάλους χώρους δουλειάς, κυρίως εργοστάσια στη ΒΙΠΕ της Λαμίας και της Λοκρίδας όπου εργάζονται καθημερινά μερικές εκατοντάδες άνθρωποι και μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Κρούσματα εντοπίζονται και στο προσωπικό του νοσοκομείου, στα σχολεία και σε άλλους χώρους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και όταν εντοπίζονται ένα ή περισσότερα κρούσματα, δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει, όπως σταμάτημα λειτουργίας, απολυμάνσεις, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για την αποφυγή της διασποράς του ιού».

Ελλιπή μέτρα και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Τις ελλιπείς ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Μουσείων. Οπως αναφέρει, την περασμένη βδομάδα, «αφού επιβεβαιώθηκε το κρούσμα, έγιναν τα απαραίτητα τεστ στο προσωπικό και τέθηκαν σε καραντίνα όσοι θεωρήθηκαν στενές επαφές». Ομως, μέχρι τώρα «το προσωπικό δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα των τεστ», ενώ επιπλέον «το Μουσείο δεν έκλεισε ούτε για μία μέρα όπως έχει συμβεί με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις (ΒΧΜ, Στοά Αττάλου, Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης)».

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων απαιτεί και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σε σχολείο της Καλαμάτας, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια του νομού.

Εκδήλωση σωματείων στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με τίτλο «Η υγεία μας vs τα κέρδη τους», την Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Καλούν τους εργαζόμενους των κλάδων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, οργανωμένοι μέσα από τα σωματεία να διεκδικήσουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ