ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συνεχίζουν Super League 1, Basket League και ευρωπαϊκά ματς

Επιβεβαιώνοντας τη φημολογία των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση, παρά το γενικό lockdown στη χώρα λόγω πανδημίας, επιτρέπει τη συνέχιση του επαγγελματικού αθλητισμού.

Oπως ανακοινώθηκε χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, έξω από τις γενικές απαγορεύσεις στον αθλητισμό παραμένουν το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Super League 1 και το πρωτάθλημα μπάσκετ της Basket League.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν κανονικά οι προγραμματισμένοι για όλη την περίοδο του lockdown οι προγραμματισμένοι αγώνες των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και μπάσκετ (Ευρωλίγκα, Eurocup και FIBA Champions League).

Τέλος, θα εξαιρεθούν από το lockdown οι διεθνείς υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για το Nations League το προσεχές διάστημα, καθώς και οι δραστηριότητες των αθλητών και αθλητριών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Κανονικά στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το Αρης - ΑΕΚ

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού για τη συνέχιση της Super League 1, η διοργανώτρια αρχή έκανε γνωστό ότι η αναμέτρηση Αρης - ΑΕΚ θα διεξαχθεί κανονικά στην έδρα του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8/11 στις 19.30.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα αρχικά δημιουργήθηκε σύγχυση, μετά το πρώτο lockdown στη Θεσσαλονίκη, και είχαν αναζητηθεί άλλες λύσεις για τον τόπο διεξαγωγής του (Λάρισα, Βόλος, Λαμία).

Λουκέτο και αντιδράσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Αντίθετα, με απόφαση της κυβέρνησης για άλλη μια φορά φέτος «κατεβάζει ρολά» ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολό του, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο.

Την ίδια στιγμή παραμένουν «στον αέρα» οι κυβερνητικές υποσχέσεις από τον περασμένο Ιούνη για οικονομική ενίσχυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα 12 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, ως έξτρα ενίσχυση προς τα σωματεία απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί και ενώ πλησιάζουμε το τέλος του έτους.

Ως άλλοθι γι' αυτό προβαλλόταν μέχρι πρόσφατα η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγγραφής στο Αθλητικό Μητρώο που έφερε η κυβέρνηση στον πρόσφατο αθλητικό νόμο, στην οποία διαδικασία όμως μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, με ελάχιστα σωματεία να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ετσι, πριν από λίγες μέρες και έπειτα από τις πολλές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεσμεύτηκε για την καταβολή της ενίσχυσης στα σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο Μητρώο αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ.

ΠΑΟΚ - ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ
Ανατροπή με «υπερηχητικό» β' μέρος

Πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις στην ιστορία του και μία συγκλονιστική ανατροπή, ο ΠΑΟΚ νίκησε 4-1 την Αϊντχόβεν στην Τούμπα για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου του Europa League. Ετσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπήκε για τα καλά στη διεκδίκηση μίας από τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλο και της πρόκρισης στα νοκ άουτ, ελπίζοντας ακόμα και στην πρωτιά. Επίσης, χάρη στο ευρύ σκορ, απέκτησε σημαντικό προβάδισμα έναντι της Αϊντχόβεν σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Η ελληνική ομάδα ήταν μέτρια στα πρώτα 45 λεπτά, με πολλά λάθη ιδίως στα μετόπισθεν, με αποτέλεσμα η Αϊντχόβεν να κυριαρχήσει, να προηγηθεί με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ζάχαβι στο 21' και να δημιουργήσει ευκαιρίες και για άλλα γκολ, ενώ από την άλλη ο ΠΑΟΚ απείλησε μόνο σε μία περίπτωση, με τον Καντουρί λίγο πριν από την ανάπαυλα.

Η εικόνα του αγώνα άλλαξε πλήρως στην επανάληψη, όπου οι παίκτες του Γκαρσία επέβαλαν «τρελό» ρυθμό και μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά πραγματοποίησαν εντυπωσιακή ανατροπή: Στο 47' ο Σβαμπ ισοφάρισε, στο 56' ο Ζίβκοβιτς έβαλε μπροστά στο σκορ τον ΠΑΟΚ, δύο λεπτά αργότερα ο Τζόλης έκανε το 3-1 και το «κρεσέντο» του «Δικεφάλου» ολοκληρώθηκε στο 66' με γκολ και πάλι του Ζίβκοβιτς.

Στο άλλο ματς του 5ου ομίλου για την 3η αγωνιστική, η Γρανάδα νίκησε 2-0 την Ομόνοια στην Κύπρο.

Η βαθμολογία: Γρανάδα 7, ΠΑΟΚ 5, Αϊντχόβεν 3, Ομόνοια 1.

INTIME NEWS

ΖΕΝΙΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 66-75
Κυρίαρχος στη Ρωσία

Πολύτιμη νίκη, που τον επαναφέρει σε θετικό απολογισμό νικών - ηττών στην Ευρωλίγκα και τον ανεβάζει βαθμολογικά, πήρε ο Ολυμπιακός στην Αγία Πετρούπολη, με 75-66 επί της Ζενίτ, για την 7η αγωνιστική.

Οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τέλος στο πρόσφατο αρνητικό σερί και με την 4η νίκη τους φέτος ανέβηκαν 4οι στη βαθμολογία. Κατά διαστήματα έπαιξαν εντυπωσιακό μπάσκετ στη Ρωσία, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα παρέμειναν συγκεντρωμένοι, κάτι που τους επέτρεψε να «αποκρούσουν» την αντεπίθεση των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο. Μοναδικό μελανό σημείο για τον Ολυμπιακό από τον χτεσινό αγώνα αποτελεί ο τραυματισμός του Χάρισον, η σοβαρότητα του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.

Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο (20-19), η ελληνική ομάδα «πάτησε γκάζι» στη δεύτερη περίοδο και πήγε στα αποδυτήρια με σημαντικό προβάδισμα στο σκορ (27-41). Στην επανάληψη η Ζενίτ ανέβασε την απόδοσή της και σε συνδυασμό με το επιθετικό «μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο έφτασε να «ροκανίσει» τη διαφορά στις αρχές της τελευταίας περιόδου (55-60), ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν χαρακτήρα και παρέμειναν μπροστά στο σκορ μέχρι τη λήξη.

Ζενίτ: Ρίβερς 5, Χόλινς 12, Τόμας 7, Μπαρόν 13, Κβοστόφ, Ζούμπκοφ 3, Πόιθρες 7, Πονίτκα 4, Γκουντάιτις 6.

Ολυμπιακός: Χάρισον, Λαρεντζάκης 2, Σπανούλης 9, Σλούκας 3, Μάρτιν 16, Βεζένκοφ 9, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 8, Ζαν - Σαρλ 7, Τζένκινς 3, Ελις 4, ΜακΚίσικ 10.

ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Κόντρα και στις συνθήκες

Εχοντας κληθεί να ξεπεράσει και τα εμπόδια στην προετοιμασία του που του έβαλε η ανίχνευση δύο κρουσμάτων κορονοϊού στην ομάδα το προηγούμενο διάστημα, ο Παναθηναϊκός απόψε δίνει έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες του στην Ευρωλίγκα, υποδεχόμενος την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική (21.30 - Novasports 2).

Οι «πράσινοι», που μετρούν 2 νίκες, 2 ήττες και άλλους 2 αγώνες να εκκρεμούν (με αντιπάλους Βιλερμπάν και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), προέρχονται από εξαιρετική εμφάνιση και νίκη επί της Φενερμπαχτσέ και επιδιώκουν ανάλογο αποτέλεσμα και απέναντι στη ρωσική ομάδα, που παρά το μέτριο ξεκίνημά της στη διοργάνωση (3-3) παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Στις δηλώσεις του πριν από τον αγώνα ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βόβορας, στάθηκε κυρίως στις επιπτώσεις της πανδημίας στη διοργάνωση, σχολιάζοντας ότι η φετινή σεζόν εξελίσσεται δύσκολη και απρόβλεπτη, κάτι που επηρεάζει όλους τους παίκτες. Χαρακτήρισε την ΤΣΣΚΑ ισχυρό σύνολο, με ιδιαίτερα ψηλούς παίκτες οι οποίοι δημιουργούν αρκετά προβλήματα στον αντίπαλο μέσα στη ρακέτα, σημείο στο οποίο επέστησε την προσοχή στους παίκτες του, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ριμπάουντ. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του για την πορεία της ομάδας του, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα.

Από την αποψινή «πράσινη» αποστολή θα λείψουν οι δύο παίκτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Ντεμπούτο Γιακουμάκη, επιστροφή για τρεις

Το ντεμπούτο του Γιώργου Γιακουμάκη στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και οι επιστροφές των Μαυρία, Σιώπη και Τσιμίκα ξεχωρίζουν ανάμεσα στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζον Φαν Σιπ, ενόψει των επερχόμενων υποχρεώσεων της ομάδας. Αυτές περιλαμβάνουν το φιλικό με την Κύπρο και τα κρίσιμα ματς για τον όμιλο του UEFA Nations League με αντιπάλους τη Μολδαβία (15/11) και τη Σλοβενία (18/11).

Ο Ολλανδός τεχνικός κάλεσε στην αποστολή της Εθνικής τούς εξής 27 παίκτες: Μπάρκα, Βλαχοδήμο, Διούδη, Γιαννούλη, Μιχαηλίδη, Κουρμπέλη, Μπουχαλάκη, Φορτούνη, Μάνταλο, Μασούρα, Σβάρνα, Τζόλη, Ρότα, Μαυρία, Λαμπρόπουλο, Πέλκα, Τζαβέλλα, Σιώπη, Τσιμίκα, Ζέκα, Μπακασέτα, Κυριακόπουλο, Παυλίδη, Κουλούρη, Γιακουμάκη, Χατζηδιάκο και Λημνιό.

EUROCUP
Το πάλεψε ο Προμηθέας

Αποδεκατισμένος από τα κρούσματα κορονοϊού στην ομάδα και ταλαιπωρημένος από το πολύωρο ταξίδι, ο Προμηθέας Πάτρας πάλεψε αλλά ηττήθηκε 98-83 από την Γκραν Κανάρια στην Ισπανία, για την 6η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Eurocup. Ηταν η 3η ήττα της ελληνικής ομάδας στη φετινή διοργάνωση, έναντι 2 νικών, ενώ εκκρεμεί και η διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής, που είχε αναβληθεί. Ο Προμηθέας υποχώρησε στην 4η θέση του ομίλου, παραμένοντας όμως σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Στον αγώνα με την Γκραν Κανάρια ο Προμηθέας λόγω των ελλείψεων παρατάχθηκε με πολλούς νεαρούς παίκτες, παρ' όλα αυτά για ένα ημίχρονο στάθηκε πολύ καλά και ήταν μέσα στο παιχνίδι (30-24, 51-52), μέχρι να «λυγίσει» στο τέταρτο δεκάλεπτο. Για τους Πατρινούς ξεχώρισαν ο 17χρονος Λευτέρης Μαντζούσκας (17 πόντοι), ο Μάντζαρης (13 π.) και ο Ραντίσεβιτς (16 π.).

  • Επίσης για τον 4ο όμιλο του Eurocup: Τσεντεβίτα Ολίμπια - Ναντέρ 75-63, Τρέντο - Μπούρσασπορ 89-80.
  • Η βαθμολογία του ομίλου (νίκες - ήττες): Τρέντο 5-0, Γκραν Κανάρια 4-1, Τσεντεβίτα Ολίμπια 2-2, Προμηθέας 2-3, Ναντέρ 1-4, Μπούρσασπορ 0-4.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ