ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, την οποία συνεχίζει ακόμα και τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες κ.α., δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών, διεκδικώντας ταυτόχρονα άμεσα μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Στη Θεσσαλονίκη, στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης γεμίζουν οι ΜΕΘ, οι κλινικές αδειάζουν από ασθενείς άλλων νόσων για να μετατραπούν σε κλινικές COVID και οι ασθενείς μεταφέρονται είτε σε άλλες κλινικές των ίδιων νοσοκομείων είτε σε άλλα νοσοκομεία εντός Θεσσαλονίκης είτε και εκτός νομού.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς, με νέα κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο (έκλεισαν Α' και Γ' Παθολογική και Ογκολογική), «Παπαγεωργίου».

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» λειτουργεί πλέον αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είτε πήραν εσπευσμένα εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές. Το νοσοκομείο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ Covid με τις 7 γεμάτες, και 93 απλές κλίνες, με περισσότερες από 40 ήδη κατειλημμένες.

Η ίδια συνολική μετατροπή έχει αποφασιστεί και στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», όμως μέχρι χτες το σχέδιο δεν είχε μπει σε εφαρμογή. Η Παθολογική κλινική έχει μετατραπεί σε κλινική για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ και άλλες κλινικές αδειάζουν από ασθενείς για να μετατραπούν σε COVID, όπως π.χ. η Χειρουργική και η Ουρολογική που μεταφέρθηκαν και συγχωνεύθηκαν με τη Γυναικολογική και την Οφθαλμολογική. Συνολικά νοσηλεύονται 90 ασθενείς με κορονοϊό. Οι 8 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό και γίνεται προσπάθεια χωρίς μέσα και προσωπικό να μετατραπούν δύο αίθουσες (ανάνηψης και χειρουργική) σε ΜΕΘ για άλλα περιστατικά.

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 190 ασθενείς με κορονοϊό, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει. Εκλεισε η Ψυχιατρική κλινική και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Επίσης έκλεισαν η Προπαιδευτική Χειρουργική και η Χειρουργική και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ακόμη μεταφέρθηκαν και 10 νοσηλευτές για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Στο «Παπαγεωργίου» με «εντέλλεσθε» τράβηξαν χειρουργούς για να εξυπηρετήσουν τις κλινικές Covid, προκαλώντας προβλήματα εκατέρωθεν.

Στο «Παπανικολάου» και οι 37 κλίνες ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε Covid. Τα άλλα περιστατικά που εξυπηρετούνταν από τη Β' ΜΕΘ πλέον θα οδηγούνται στην Καρδιοχειρουργική και τη Στεφανιαία Μονάδα που ήδη είναι γεμάτες. Επίσης, μετά την πρωτοτυπία της νοσηλείας περιστατικών Covid στη νέα πτέρυγα που άνοιξε, χωρίς ειδικό γιατρό, πλέον η διοίκηση είπε να νομιμοποιήσει το παράλογο. Εξέδωσε «εντέλλεσθε» σύμφωνα με το οποίο «οι κλινικοί γιατροί του νοσοκομείου, όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, καθώς και όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί θα συμμετέχουν στα προγράμματα λειτουργίας και εφημέρευσης των κλινικών - τμημάτων που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία περιστατικών Covid (...) με έναν επιβλέποντα ειδικό Πνευμονολόγο ή Παθολόγο». Η ρύθμιση αυτή αφορά διάρκεια 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης μέχρι 6 μήνες.

Ανησυχία για τους αιμοκαθαιρόμενους

Στο Ιπποκράτειο αδειάζουν η Ορθοπαιδική και η Ουρολογική και οι ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτική κλινική. Η αίθουσα για τη νοσηλεία ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση, βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες κλινικές και επιπλέον το προσωπικό μετακινείται όπου χρειαστεί, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Στη Νεφρολογική κλινική του «Παπανικολάου» διαγνώστηκαν θετικά κρούσματα σε γιατρό και νοσηλεύτρια και υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διαχείριση των 900 αιμοκαθάρσεων που γίνονται το μήνα στην περίπτωση που νοσήσουν ακόμη περισσότεροι υγειονομικοί.

Την ανησυχία του για την «προχειρότητα, τα ημίμετρα και τις επιπόλαιες αποφάσεις του υπουργείου» εκφράζει και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες κλίνες αιμοκάθαρσης φορέων και ασθενών με κορονοϊό σε όλα τα νοσοκομεία.

Εκτός ορίων ασφαλείας η λειτουργία και στο Νοσοκομείο Σερρών

Αμεση πρόσληψη προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά του Νοσοκομείου Σερρών και ταυτόχρονα επίταξη ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών δομών Υγείας για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής απαιτεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ).

Επισημαίνει ότι πλέον η λειτουργία του νοσοκομείου βρίσκεται εκτός των ορίων ασφαλείας για την υγεία των ασθενών και των υγειονομικών, ενώ υπενθυμίζει παράλληλα ότι τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μετακινήθηκαν 7 γιατροί που αποσπάσθηκαν από πρωτοβάθμιες δομές, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση δύο Κέντρων Υγείας και το κλείσιμο 13 Περιφερειακών Ιατρείων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι την Παρασκευή 6/11 νοσηλεύονταν περισσότεροι από 70 ασθενείς με Covid-19, σε 6 πτέρυγες του νοσοκομείου, με μόνο τρεις γιατρούς σε εφημερία. Επτά γιατροί ήδη νοσούν από κορονοϊό, ενώ λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων οι διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών γίνονται από γιατρούς της ΜΕΘ. Για τις ανάγκες λειτουργίας των κλινικών Covid μεταφέρεται νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες κλινικές που μένουν με έναν νοσηλευτή ανά βάρδια για 10 - 15 νοσηλευόμενους.

Τέλος, η ΕΝΙΣ σχολιάζει την άρνηση του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών να πάρει θέση για το πρόβλημα του νοσοκομείου. Καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και το Σωματείο των συμβασιούχων να συμβάλουν στη διεκδίκηση, δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Καλεί επίσης σε διαδικτυακή σύσκεψη όλα τα σωματεία του νομού, συλλόγους και φορείς για την κατάσταση του νοσοκομείου, σήμερα, Τρίτη.

Ακόμη, την Πέμπτη 12/11 θα πραγματοποιηθούν κινητοποίηση στο χώρο του νοσοκομείου και συνέντευξη Τύπου, όπως αποφάσισαν φορείς και σωματεία που συμμετείχαν στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

3,5 ώρες αναμονή στο κρύο με πυρετό για ένα τεστ...

Το διπλανό χαρακτηριστικό στιγμιότυπο για το... «θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα Υγείας», που διαφήμιζε η κυβέρνηση, έρχεται από το Νοσοκομείο Σερρών και το έστειλε στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr» αναγνώστης της εφημερίδας. Οπως καταγγέλλει, ο άνθρωπος που απεικονίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι την Πέμπτη 5/11 περίμενε επί 3,5 ώρες στην ουρά αναμονής για τεστ Covid, τυλιγμένος για να αντέξει το κρύο και μετά από 10 συνεχόμενες μέρες με πυρετό... «Ο ελάχιστος χρόνος αναμονής για τεστ Covid στο Νοσοκομείο Σερρών είναι 4 ώρες. Οι ασθενείς περιμένουν έξω στο κρύο ακόμα κι αν βρέχει, ακόμα κι αν έχουν πυρετό, ακόμα κι αν είναι μια γριούλα 85 ετών, λυγισμένη από την ταλαιπωρία», αναφέρει.

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, λόγω της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, εντείνονται και οι κίνδυνοι για τους ίδιους και τους ασθενείς από τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας μέσα στα νοσοκομεία, όπου ήδη εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Στον «Ευαγγελισμό» εκτός εφημερίας τέθηκαν χτες το Ορθοπαιδικό τμήμα και η Νευροχειρουργική κλινική, μετά από κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές. Νοσηλευόμενοι ασθενείς από τη Νευροχειρουργική κλινική διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «την προηγούμενη βδομάδα μια συναδέλφισσα διαγνώστηκε θετική όχι μετά από προληπτικό έλεγχο, αλλά τυχαία, αφού η ίδια προσφέρθηκε εθελοντικά να δοκιμαστεί ένα καινούργιο rapid test. Η συναδέλφισσα είχε ανεξακρίβωτα συμπτώματα ήδη μια βδομάδα πριν. Ολοι όμως και σε τέτοια περίπτωση συνεχίζουμε και ερχόμαστε στη δουλειά γιατί έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και δεν βγαίνει διαφορετικά το πρόγραμμα. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς του ιού στην κοινότητα του νοσοκομείου μας».

Αντιμέτωποι με θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς είναι και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ενώ όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο με το ανάλογο προσωπικό και τα αντιδραστήρια για τη διάγνωση του κορονοϊού.

Και μέσα σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων έχουν να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία ακόμα και για να φτάσουν στη δουλειά τους, με την επικίνδυνη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ,«η πρόσφατη τροποποίηση των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου λόγω των έκτακτων αναγκών δεν διευκολύνει στο ωράριο των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι πρέπει να τροποποιήσετε τα δρομολόγιά σας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο να μην περιμένουν άσκοπα εκτεθειμένοι στις στάσεις (...) Αιτούμαστε να τοποθετηθούν διπλά λεωφορεία τις ώρες συνωστισμού για να μπορούν οι επιβάτες να κρατούν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σταμάτησε ο έλεγχος των τεστ από άλλες περιοχές

Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «έτοιμου και ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό. Στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως οι μάσκες και τα γάντια που δίνονται με το σταγονόμετρο, ήρθε να προστεθεί η διακοπή εξέτασης των τεστ από τις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, η σύμβαση, που είχε υπογράψει το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να καλύπτει τις δαπάνες για τα τεστ κορονοϊού, έληξε πριν από έναν και πλέον μήνα και δεν ανανεώθηκε μέχρι σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και την Πέμπτη το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού να διενεργεί ελέγχους για όλη τη Θεσσαλία με ίδιους πόρους. Από την Παρασκευή όμως αυτή η διαδικασία σταμάτησε.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση και να καλυφτεί το εργαστήριο με νέα αντιδραστήρια, τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων που αποστέλλονται από το Νοσοκομείο Βόλου προς τη Λάρισα, πλέον θα εξετάζονται από τον ΕΟΔΥ στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας. Επιπροσθέτως, εξαιτίας αυτής της εμπλοκής για τις επόμενες μέρες σταματά η επίσημη ενημέρωση από το Συντονιστικό Οργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την COVID-19.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ