ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «ατομική ευθύνη» και οδηγό την «αγορά», κόβει κάθε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα

Την «ατομική ευθύνη» συνεχίζει να επικαλείται, προκλητικά, η κυβέρνηση, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο εάν παραταθεί το λοκντάουν. Την ίδια ώρα, ο ...επιστημονικός της σχεδιασμός κινείται με βάση τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και του υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, για το οποίο «κόβει» κάθε κουβέντα ουσιαστικής ενίσχυσης όσο και επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, έθεσε ξανά χτες ως στόχο του λοκντάουν τη λειτουργία της αγοράς στις γιορτές: «Να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες: Επιχειρηματίες και καταναλωτές», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επέμεινε ότι «για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε». Δίπλα στην «ατομική ευθύνη» έβαλε την «κρατική επαγρύπνηση», η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά... κυνηγητό και επιβολή προστίμων, ξεκόβοντας δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ξανά κάθε συζήτηση για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα απαραίτητα μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, δομές Υγείας - Πρόνοιας.

Ως ενίσχυση, εξάλλου, του συστήματος Υγείας παρουσίασε το ...κατόρθωμα ότι προσλαμβάνονται 300 μόνιμοι γιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, που υπήρχαν γενικά, και πριν από την πανδημία.

Προανήγγειλε, επίσης, συνέντευξη Τύπου, σήμερα το απόγευμα, του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια (για τον οποίο, στο φόντο της κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «φέρνει σε πέρας το έργο του με πολύ μεγάλη επιτυχία»), «για να ενημερώσει για τις αντοχές του συστήματος Υγείας και τις ενέργειες που λαμβάνονται από εδώ και πέρα».

«Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων», είπε ο Στ. Πέτσας, σε άλλη μία, έμμεση, παραδοχή ότι με την άρνηση αποφασιστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, έφτασαν το σύστημα στα όριά του.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι λοκντάουν με μορφή «ακορντεόν» μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί (καραντίνα 21 ημερών και 14 μέρες «χαλάρωση» διαδοχικά), δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει σ' αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση», σημείωσε.

Στο μεταξύ, με φόντο τις εκτιμήσεις για την ακόμα βαθύτερη κρίση, παρά τις προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο Στ. Πέτσας είπε χτες ότι «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς» και ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η βαθιά ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη - αν είναι δυνατόν - και να υπάρξει η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε για το 2021».

Παρέπεμψε στα «ισχυρά», όπως χαρακτήρισε τα επιπλέον «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ενώ επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες ελπίδες είπε ότι «βασικό στοίχημα» της κυβέρνησης «είναι ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας να μείνει στη θέση του, για να πάρει μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα έρθει μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τέλος, προανήγγειλε ότι «θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα από όλα τα συνεργεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία», π.χ. η υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα, ώστε δηλαδή οι κουτσουρεμένοι μηχανισμοί να «επιβλέψουν» όχι βέβαια τα μέτρα προστασίας που σταματάνε έξω από τους χώρους δουλειάς αλλά την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση ήδη από το πρώτο κύμα.

ΣΥΡΙΖΑ
«Θα λογαριαστεί μετά»... Νο2

Τους όρους ώστε να συνεχίσει να «βάζει πλάτη» στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, με τους γνωστούς όρους του κεφαλαίου, επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες σε όλους τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της στάσης του όλο το προηγούμενο διάστημα, από το «θα λογαριαστούμε μετά» του πρώτου λοκντάουν έως τις εκκλήσεις για άνοιγμα του τουρισμού με τα «πρωτόκολλα» του τουριστικού κεφαλαίου μια ώρα αρχύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, με άρθρο του στην «Αυγή» της Κυριακής, ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζει ότι από την περασμένη άνοιξη στον ΣΥΡΙΖΑ «βάλαμε πλάτη στη μάχη κατά της πανδημίας», και... αμέσως μετά «καταθέσαμε προτάσεις, υποδείξαμε λάθη και αστοχίες», όπως λέει την «εποικοδομητική κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνει πως «αν χρειαστεί, θα βάλουμε ξανά πλάτη», ζητώντας μια «μίνιμουμ συνεννόηση» σε ορισμένα σημεία.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει την πρότασή του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ψελλίζει κάτι περί της ανάγκης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας «με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μη βρεθεί ξανά στα όριά του», δηλαδή ακριβώς αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ζητάει εκ νέου «κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής» και «πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες», δηλαδή ένα προσωρινό «πάγωμα» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ώστε να διασφαλιστεί η υποταγή των εργαζομένων στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, με φόντο την εικόνα των τεράστιων ελλείψεων και ανεπαρκειών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την οποία φέρουν από κοινού την ευθύνη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν έναν ακόμα αποπροσανατολιστικό σκυλοκαβγά το Σαββατοκύριακο, με αφορμή ανάρτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Ν. Ρωμανού, ο οποίος αντιπαρέβαλε δύο γραφήματα, ένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τους θανάτους από Covid και ένα με δημοσκοπικά ευρήματα.

Ο κουρνιαχτός δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη αμφότερων για την πολιτική υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, για το κλείσιμο νοσοκομείων, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ανεπαρκείς υποδομές, για την προώθηση της εμπορευματοποίησης και την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, πολιτική που αποτελεί και την κοινή βάση πάνω στην οποία κινούνται και στο πλαίσιο της οποίας ο κατά τ' άλλα μαινόμενος ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για «υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής».

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση του λαού πλέον ο αγώνας για την υγεία

Σε σχόλιό του για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την πολιτική αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Την ώρα που απαιτείται πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών δομών, η μεν κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και να εγκληματεί απέναντι στο λαό, τα δε άλλα κόμματα συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, όπως με προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής, που - αν μη τι άλλο - επιβεβαιώνουν την κοινή τους βάση ως προς την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Αποδεικνύεται ότι τις ανάγκες του λαού για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορούν να τις υπερασπιστούν ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ και είναι υπόλογες για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο αγώνας για την υγεία δεν μπορεί να περιμένει και αυτό είναι πλέον υπόθεση των εργαζομένων, των υγειονομικών, όλου του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ