ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με παρέμβαση στη Βουλή ζητά άμεση αποζημίωση και μέτρα για τους σεισμοπαθείς των νησιών

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, την οποία υπογράφει η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα, αναφέρει:

«Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί, καθώς επίσης και στην Ικαρία και τη Χίο.

Στη Σάμο μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1.567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης, μη κατοικήσιμοι/ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι. Εχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών και σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η Εθνική οδός Καρλοβάσου - Βαθέος, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα - Δρακαίοι. Εως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Στην Ικαρία δεκάδες σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Αρκετά ακόμα έχουν υποστεί ζημιές (έχουν υποβληθεί 305 αιτήσεις ελέγχου και έχουν εξεταστεί περίπου 100). Ζημιές ακόμα καταγράφονται σε δίκτυα υποδομών (οδικό δίκτυο, τοιχία αντιστήριξης, δίκτυα ύδρευσης κ.ά.). Επιπλέον, σε διάφορα σημεία, τεράστιοι βράχοι βρίσκονται ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες, περιουσίες και οδικό δίκτυο.

Στη Χίο σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολικές μονάδες και το λιμάνι της Χίου.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο. Φαίνεται επίσης πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρησή τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, τον σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια των νησιών και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κύρια ή μη) και επιχειρήσεις. Για τη στέγαση των κατοίκων που τα σπίτια τους θα κριθούν κατεδαφιστέα ή χρήζουν επισκευής για όσο διάστημα χρειαστεί.

Για να κηρυχθεί και η Ικαρία ως πληγείσα περιοχή και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εξαιρεθεί, όπως η Σάμος, από τα εξαγγελθέντα μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο που σχετίζεται με επισκευές σπιτιών να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής και για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Δηλαδή:

-- Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί έως την αποκατάστασή τους.

-- Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

-- Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός».

ΣΑΜΟΣ
Συνεχίζονται οι περιοδείες του ΚΚΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές

Στο Πυθαγόρειο την Παρασκευή και σε Μανωλάτες, Αμπελο και Αγιο Κωνσταντίνο την Κυριακή περιόδευσαν κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάμου, Κώστα Τζίχα.

Στο Πυθαγόρειο καταγράφονται σοβαρές ζημιές στο λιμάνι, στην προκυμαία του οποίου υπάρχουν ρωγμές και επικίνδυνα σημεία που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Σημαντικές ζημιές ακόμη έχουν το εξωτερικό τείχος του Κάστρου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης και αρκετά σπίτια.

Στα χωριά Μανωλάτες, Αγιο Κωνσταντίνο και Αμπελο ζημιές εντοπίζονται επίσης σε σπίτια, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζουν ο προσήνεμος μόλος του Αγίου Κωνσταντίνου και η εκκλησία του χωριού με πτώση του καμπαναριού και μεγάλες ρωγμές στην τοιχοποιία.

Δέκα μέρες μετά το σεισμό, κλειστός παραμένει ο Εθνικός δρόμος Βαθιού - Καρλοβάσου στα Αυλάκια εξαιτίας των κατολισθήσεων.

Τις προηγούμενες μέρες, αντιπροσωπείες της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τα χωριά των Κοντεϊκών, της Υδρούσας, του Πλατάνου καθώς και γειτονιές στο Καρλόβασι.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ ενημέρωσαν τους κατοίκους για τις θέσεις του ΚΚΕ για άμεσα μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για την προστασία εργαζομένων και επαγγελματιών.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΡΗΤΗΣ
Για άλλη μια φορά στο έλεος της κακοκαιρίας και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Στο πλευρό των κατοίκων αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Eurokinissi

Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η ισχυρή βροχόπτωση που για ακόμη μια φορά έπληξε την Κρήτη το περασμένο Σάββατο. Στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε περιοχές του Καστελίου Πεδιάδος προκλήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο Οροπέδιο πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και καλλιέργειες, με παραγωγούς της περιοχής να αδυνατούν ακόμα και να προσεγγίσουν τα χωράφια τους, ενώ η ισχυρή βροχή και οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί από την Κερά προς το Οροπέδιο. Στο Καστέλι, η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά σε χωριά της περιοχής.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για συνέχιση της κακοκαιρίας, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Eίναι χαρακτηριστικό πως μόλις την περασμένη βδομάδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, με σχετική Επερώτηση, ανάδειξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την έλλειψη έργων, υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες κυβέρνησης - περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, ενώ «η απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας κινήθηκε στην πεπατημένη, των ελάχιστων και ανεπαρκών μέτρων καθαρισμού κάποιων ρεμάτων, χωρίς να υπάρχει ειδικό σχέδιο πραγματοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, με αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση στη βάση των πραγματικών αναγκών», όπως σημειώνει.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων

Σε επικοινωνία που είχε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το Σάββατο με τους αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου και Λασιθίου, επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Περιφέρειας και τόνισε ότι για μια ακόμα φορά αποκαλύπτονται οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών. Αλλωστε, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι, οι καταστροφές ήταν αναμενόμενες, αφού τα χαντάκια δεν καθαρίζονται, οι δρόμοι γίνονται χωρίς αποστραγγιστικά έργα και γενικότερα είναι ανεπαρκής ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

Την επόμενη μέρα της πλημμύρας, δηλαδή την Κυριακή, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη και δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Οροπεδίου Λασιθίου, τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν κυρίως από την έλλειψη των απαραίτητων έργων, αλλά και από την έλλειψη σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι σχεδόν μόνιμα και επαναλαμβανόμενα κάθε χειμώνα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, η δημοτική αρχή είναι έκθετη, καθώς έχει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, αλλά δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια αποκατάστασης και βελτίωσης, ούτε σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα έργα αποστραγγιστικών υποδομών, παρά τις επισημάνσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των κατοίκων του Οροπεδίου.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα και γι' αυτόν το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός της περιοχής να απαιτήσει όλα τα απαραίτητα έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής σε λαϊκή περιουσία, άμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ δεσμεύονται ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βρέθηκε χτες, Δευτέρα, και τις πληγείσες περιοχές στο Καστέλι Πεδιάδας Ηρακλείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Δεύτερη αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας

Για δεύτερη φορά, ύστερα από τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα σωματείων και φορέων της Μαγνησίας, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων που γέμισαν πάλι ένα μικρό φορτηγό, με το οποίο μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Στέκι Αλληλεγγύης σωματείων και φορέων στην Καρδίτσα, ως μια μικρή ανακούφιση των πλημμυροπαθών της πόλης.

Μαζί με τα είδη που συγκεντρώθηκαν στον Βόλο, μετά από κάλεσμα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος της ΟΓΕ), του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Μαγνησίας και του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, μεταφέρθηκαν και 9 κουτιά με τρόφιμα και είδη καθαριότητας, που συγκέντρωσε ο Σύλλογος Γυναικών Σκοπέλου (μέλος της ΟΓΕ).

Παράλληλα με τη βοήθεια αυτή, αναφέρουν τα σωματεία και οι φορείς της Μαγνησίας, «στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων απαιτώντας: Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες, απαλλαγή τους από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ