ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία εκπαιδευτικών για ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία

Σε 24ωρη απεργία ή αποχή από τα καθήκοντά τους κατεβαίνουν σήμερα, Τρίτη 10 Νοέμβρη, οι δάσκαλοι στη Γαλλία, καταγγέλλοντας τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη και τα μέτρα προστασίας στην Εκπαίδευση είναι ελλιπή. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τη μη αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ζήτημα που άλλωστε και στη χώρα μας έχουν αναδείξει οι κινητοποιήσεις των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, των εκπαιδευτικών και των γονιών τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δείχνει ότι κοινή στάση των αστικών κυβερνήσεων είναι να βλέπουν τη δημόσια υγεία ως κόστος.

Σύσσωμα τα συνδικάτα που υποστηρίζουν τη διαμαρτυρία αποκαλούν τη 10η Νοέμβρη «μέρα υγειονομικής απεργίας των εκπαιδευτικών» τονίζοντας ότι «δεν αρκεί η επιβολή των πρωτοκόλλων εάν δεν έχουν εξασφαλισθεί οι συνθήκες υλοποίησής τους».

Σημειώνουν ότι είναι αδύνατο να διατηρηθούν οι αποστάσεις στις τάξεις, στους διαδρόμους και τις αυλές. Η βασική τους διεκδίκηση είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών με διπλασιασμό των τάξεων. Ζητούν επίσης την αναπλήρωση των νοσοκόμων στα σχολικά ιατρεία που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια καθώς και την αύξηση των βοηθών εκπαίδευσης για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε από την προηγούμενη κιόλας βδομάδα, στην Τουλούζη.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Λ. Αρσε

Επέστρεψε στη χώρα ο Εβο Μοράλες

Ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας ορκίστηκε την Κυριακή

Copyright 2020 The Associated

Ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας ορκίστηκε την Κυριακή
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο Λουίς Αρσε ορκίστηκε την Κυριακή Πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 18 Οκτώβρη, πήρε το 55% των ψήφων. Ενα χρόνο μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Εβο Μοράλες, από την αντιδραστική αντιπολίτευση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ο 57χρονος οικονομολόγος Λ. Αρσε, του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP), αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ζει στην ανέχεια και τη φτώχεια. Ο λεγόμενος και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας, δηλώνει ότι αυτή η πολιτική ήταν πιο αποτελεσματική από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος των δεινών των λαϊκών στρωμάτων σε μια χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο, είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις ανεξάρτητα από το μοντέλο διαχείρισής τους.

Στην πρώτη ομιλία ο Αρσε σημείωσε ότι θα επιδιώξει ενότητα, δικαιοσύνη αλλά όχι «ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος δυσαρέσκειας και εκδίκησης που δεν σέβεται την ποικιλομορφία της σκέψης, όπου το να είσαι από άλλο κόμμα ή πολιτικό χρώμα σε κάνει αντικείμενο μίσους. Αυτό πρέπει να τελειώσει». Ζήτησε «υπομονή και ανοχή για 5 χρόνια» σημειώνοντας ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση αφήνει πολλά προβλήματα και η πανδημία επίσης επιδεινώνει την κατάσταση.

Στην ορκωμοσία του παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, της Παραγουάης, Μάριο Μπενίτες, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Ο Αρσε χαιρέτισε τη νέα Προεδρία Μπάιντεν δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, από την Αργεντινή επέστρεψε στη χώρα του ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, με μια μεγάλη υποδοχή στη συνοριακή πόλη Βιγιασόν, από μέλη του κόμματός του. Ο Μοράλες ευχαρίστησε το λαό που έφερε το MAS στην κυβέρνηση και τον ίδιο πίσω στην πατρίδα, τις κυβερνήσεις Αργεντινής και Μεξικού που του παρείχαν άσυλο, της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ μίλησε και για την ήττα του Τραμπ. Ο Μοράλες έχει δηλωθεί ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Αρσε.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Αναβολή συνόδου με αιτία τις κόντρες μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ.--

Οι αντιθέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας με αφορμή διαφορές σε γλώσσα, εθνοτικά ζητήματα συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να τις αμβλύνει. Η προγραμματισμένη για σήμερα 10 Νοέμβρη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με χώρες εκπροσώπους των Δυτικών Βαλκανίων αναβλήθηκε για τις 17 του μήνα με πρόσχημα την εκδήλωση κρούσματος πανδημίας στον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροθ, που τέθηκε σε καθεστώς καραντίνας τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με βουλγαρική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο.

Παρ' όλα αυτά χτες πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί η σύνοδος των πρεσβευτών χωρών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε μεταξύ άλλων και το πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια (όταν λυθούν οι διαφορές μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και αρθεί το άτυπο βουλγαρικό βέτο).

Επιπλέον, χτες, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η τηλε-σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» με συμπροεδρεύουσες χώρες τη Βόρεια Μακεδονία (και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουτζάρ Οσμάνι) και τη Βουλγαρία (που εκπροσωπείται από την υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα) με κεντρικά θέματα που αφορούν τη νεολαία και την «κοινωνία των πολιτών».

Ξεκίνησε η δίκη πρώην διοικητών του ΟΥΤΣΕΚΑ

Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε χτες στις 3 μ.μ. στο δικαστήριο της Χάγης ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, που κατηγορείται για φόνους, βασανισμούς και απαγωγές περίπου 100 ανθρώπων κατά τη διετία 1998 - 2000. Ο Θάτσι εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή για την προδικαστική διαδικασία των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου για να ενημερωθεί για το κατηγορητήριο και να παραδεχτεί ή όχι την ενοχή του.

Είχε συλληφθεί στην Πρίστινα και μεταφέρθηκε στη Χάγη στις 5 Νοέμβρη. Ο Θάτσι εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον δικηγόρο Ντένις Χόπερ, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει ορισμένες παρατηρήσεις στο δικαστήριο, το περιεχόμενο των οποίων είναι εμπιστευτικό προς το παρόν.

Παρόμοιο κατηγορητήριο είχε προγραμματιστεί να ακούσουν αργότερα και οι πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ και μετέπειτα πολιτικοί Κάντρι Βέσελι, Γιάκπου Κρασνίκι και Ρετζέπ Σελίμ που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΝ.-- Ο εισαγγελέας της γαλλικής Λιόν, Νικολά Ζακέ, δήλωσε ότι ο 40χρονος που πρόσφατα πυροβόλησε έναν ελληνορθόδοξο ιερέα «αποδείχθηκε ότι είναι ο σύζυγος μιας γυναίκας που διατηρούσε ερωτική σχέση με το θύμα». Πρόσθεσε πάντως ότι η έρευνα «θα συνεχιστεί, για να καθοριστούν τα κίνητρα και το πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα», αλλά και ότι θα οδηγηθεί στο δικαστήριο ο ύποπτος, ενώ απέκλεισε οριστικά το σενάριο «τρομοκρατικής ενέργειας».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 8 θύματα - μεταξύ τους και παιδιά - άφησε πίσω της νέα επίθεση με όλμο που σημειώθηκε χτες στην πόλη Γκάζνι στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στους Ταλιμπάν, ωστόσο επίσημη ανάληψη ευθύνης δεν είχε γίνει μέχρι χτες. Την Κυριακή είχε προηγηθεί νέα επίθεση και στην Καμπούλ, με στόχο το αυτοκίνητο του Γιάμα Σιαουάς, πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή και νυν συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν πλέον στη λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν» (ΕΤΙΜ), υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν προκύψει αξιόπιστες αποδείξεις ότι υπάρχει ακόμα». Η οργάνωση δρα στην κινεζική αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με αποσχιστικό κίνημα, στο οποίο προσπαθούν να παρέμβουν διάφορα κέντρα. Εξ ου και το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» και «σταθερή αντίθεση στην αμερικανική απόφαση», καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει «την οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού στη Δυτική Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 8. Οι δράστες επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα και κατά την επίθεση χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα όπλα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπί Αχμεντ προχώρησε την Κυριακή σε αλλαγές στην ηγεσία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις έναντι ενόπλων, μελών του «Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι». Την Κυριακή αναφέρθηκαν ο θάνατος 6 ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 60 σε συγκρούσεις σε περιοχή της περιφέρειας Τιγκράι.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα «Ητα»

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο κυκλώνας «Ητα» που χτύπησε την περασμένη βδομάδα την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Αφησε τουλάχιστον 180 νεκρούς ενώ έπληξε συνολικά 6 χώρες. Ο κυκλώνας, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, άφησε πίσω του καταστροφές και νεκρούς στον Παναμά, στην Κόστα Ρίκα, στη Νικαράγουα, στην Ονδούρα και το Μεξικό. Πέρασε από την Κούβα - όπου δεν έχουν αναφερθεί θύματα - και κατευθύνθηκε προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η έκταση των καταστροφών ανακάλεσε στη μνήμη αρκετών τον κυκλώνα «Μιτς», που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους στην Κεντρική Αμερική το 1998.

Το χωριό Κουέχα, στο βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας, θάφτηκε σχεδόν ολόκληρο κάτω από όγκους λάσπης έπειτα από κατολίσθηση. Οι πλημμύρες και οι κομμένοι δρόμοι εμπόδιζαν τις ομάδες διάσωσης να φθάσουν στο χωριό έως την Κυριακή.

Επίσης, από συντριβή αεροπλάνου μεταφοράς βοήθειας στους πληγέντες από τον κυκλώνα σκοτώθηκαν την Κυριακή δύο άνθρωποι, ο πιλότος και ένα ακόμα άτομο. Το μικρό αεροσκάφος συνετρίβη το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφότου είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο «La Aurora» της πρωτεύουσας με προορισμό την περιφέρεια Αλτα Βεραπάς.

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται αλλά μάλλον σχετίζονται με τις κακές καιρικές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ