ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προκλητική φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης στα Βαρώσια

Μηνύματα προς Αθήνα, Βρυξέλλες και συνολικά για τη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου

«Δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται με δίκαιο τρόπο η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Αυτά επανέλαβε ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος παραβρέθηκε την Κυριακή σε νέα προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα, με αφορμή την «επέτειο» «ανακήρυξης» του ψευδοκράτους αλλά και στο πλαίσιο του «ανοίγματος» των Βαρωσίων, που Αγκυρα και κατοχικές αρχές βάζουν μπροστά δημιουργώντας τετελεσμένα, ενόψει και νέας πιθανής 5μερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με ατζέντα τα διχοτομικά σχέδια.

Συνοδευόμενος από εκπροσώπους του αστικού πολιτικού προσωπικού της χώρας του (τον ΥΠΕΞ, τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ κ.ά.), ο Ερντογάν συμμετείχε στις σχετικές ετήσιες εκδηλώσεις που φέτος οργανώθηκαν μέσα στα Βαρώσια, τα οποία ήδη αναμορφώνουν οι κατοχικές αρχές δρομολογώντας σειρά επενδύσεων, κάνοντας σινιάλο προς επιχειρηματίες όλων των πλευρών και καταγωγών.

Προκαλώντας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση» που απάντησε «στις αυξημένες επιθέσεις και τα εγκλήματα των Ελληνοκυπρίων», σημείωσε πως «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και τόνισε ότι «μία λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας».

Ο Τούρκος ηγέτης συμπλήρωσε ότι «δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπεραμυνόμενος δε όλων των τελευταίων προκλήσεων (NAVTEX, έρευνες «Μπαρμπαρός», «Φατίχ» κ.λπ.) είπε ότι «αυτά που έγιναν κατά την περασμένη περίοδο είναι η ισχυρή ένδειξή μας πάνω σε αυτό το θέμα...».

Για να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρωταρχική μας προτίμηση είναι η λύση των διαφωνιών με διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με δίκαιο τρόπο», ενώ επέμεινε στην πρόταση για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή επίσημα και των Τουρκοκυπρίων, χαρακτηρίζοντάς την «ειλικρινή έκφραση αυτής μας της βούλησης (σ.σ. για συνεργασία). Επιθυμία μας είναι να μην αφήσει μετέωρο το χέρι που απλώσαμε η ΕΕ και να αποφύγει βήματα που θα δυσκολέψουν τη λύση στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα έχει «χαρμόσυνες ειδήσεις» και για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε στη Μαύρη Θάλασσα, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές έρευνές μας και τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο που χαράξαμε μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης (...) Ουδέποτε θα αφήσουμε μόνη τη Βόρεια Κύπρο μας. Δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη».

Κάλεσμα σε όλους τους επενδυτές

Αναφερόμενος, τέλος, ειδικά στα Βαρώσια, ο Ερντογάν είπε ότι «είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτήν την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο». Εκανε λόγο μάλιστα για «Επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που θα λειτουργήσει και στην οποία μπορούν να απευθυνθούν και Ελληνοκύπριοι, αναφέροντας ότι και αυτοί «θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, το θέμα εδώ θα λυθεί».

Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, απευθύνθηκε επίσης σε όλους τους «ιδιοκτήτες ακινήτων» στην Αμμόχωστο, οι οποίοι - συνέχισε - «μπορούν να έρθουν εδώ και να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία τους», σχολιάζοντας ότι «ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της ειρήνης και της ηρεμίας». Είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «αυτή η όμορφη περιοχή, διατηρημένη για 46 χρόνια, είναι τώρα έτοιμη να ανοίξει» και απευθυνόμενος σε επενδυτές από όλες τις πλευρές χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» το άνοιγμα «για να σμίξουν οι παλιοί κάτοικοι με τις περιουσίες τους εδώ μέσω της Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών (...) Είναι ένα σωστό βήμα η ανάπτυξη για την Αμμόχωστο, που αναπτύσσεται και μεγαλώνει», για να επιμείνει πάλι: «Η έκκλησή μου στον νότο είναι να έρθουν εδώ οι ιδιοκτήτες των περιουσιών και μπορούν να τους επιστραφούν».

Αντιδρώντας στη φιέστα, η κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» και καταγγέλλει υπονόμευση προσπαθειών για τη σύγκληση άτυπης 5μερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που ετοιμάζει ο γγ του ΟΗΕ, σπεύδοντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες επειδή «οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Από τη μεριά του, καταγγέλλοντας το ελληνικό ΥΠΕΞ τη μετάβαση Ερντογάν στα Βαρώσια σε ανακοίνωσή του μιλάει για «πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Προσθέτει ότι «η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο». Επαναφέρει δε τη θέση υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Για «νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών», μίλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι την Πέμπτη θα θέσουν το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

«Αμοιβαία επωφελείς σχέσεις» ψάχνει η ΕΕ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ότι «εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως». Ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες παραμένει το ολόπλευρο παζάρι μιας ... αποδοτικής σχέσης με την Αγκυρα, ο Μπορέλ έσπευσε να τονίσει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ». Για την τύχη των ίδιων των Βαρωσίων - που αποτελούν φιλέτο, όπως και συνολικά η Αμμόχωστος - ο Μπορέλ αναφέρεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που πολλοί επικαλούνται υποκριτικά προσδοκώντας να μη μείνουν εκτός μοιρασιάς. Από αυτήν τη σκοπιά ο Μπορέλ λέει ότι «δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» και καταλήγει: «Οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

Στις δηλώσεις Μπορέλ αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν «μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού» και επιμένοντας να μιλά για «δύο λαούς στο νησί» που είναι «κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού». Διαμαρτύρεται δε πάλι ότι η ΕΕ δεν αναφέρεται στον «τουρκοκυπριακό λαό» ποτέ ενώ επιβραβεύει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου» με ένταξη, η οποία «δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τουρκοκυπρίους και δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση». Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας», όπως και ότι «δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού», προσθέτοντας ότι «στις τελευταίες εκλογές η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών». Σημειώνει ότι «το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στηρίζει τον αγώνα για Κύπρο επανενωμένη, απαλλαγμένη από κάθε είδους προστάτες

Την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην, εδώ και 46 χρόνια κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό, Κύπρο, στις 15 Νοέμβρη 2020, καταδικάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η επίσκεψη αυτή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι προκλητική, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα.

Η επίσκεψη αυτή γενικά και η ορολογία "πικνίκ", όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, υπερβαίνει κάθε όριο διεθνούς νομιμότητας και εντάσσεται στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η πολιτική των κανονιοφόρων, όπως γίνεται εδώ και χρόνια με την υπόδειξη και καθοδήγηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση του Ερντογάν να συμμετάσχει στους "εορτασμούς" για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους με μια σειρά από υπουργούς της κυβέρνησής του και επενδυτές από την Τουρκία αποτελεί άλλη μια εισβολή και κατοχή ακόμα ενός μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εδώ και αρκετές μέρες, οι Τουρκοκύπριοι φιλειρηνιστές και υποστηρικτές μιας δίκαιης λύσης και επανένωσης της Κύπρου είναι στους δρόμους, καταδικάζοντας την πολιτική του Ερντογάν και του "νεοεκλεγέντος" ανδρείκελου της Αγκυρας Τατάρ, φωνάζοντας "κάτω τα χέρια από την Κύπρο".

Οι εμπρηστικές δε δηλώσεις Ερντογάν για λύση δύο κρατών που έχουν προηγηθεί και οι εξαγγελίες του για τα Βαρώσια συνιστούν ακόμα μία περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Το ΠΣΕ στηρίζει και υποστηρίζει τις φιλειρηνικές δυνάμεις, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στον αγώνα τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, για μια Κύπρο επανενωμένη, απαλλαγμένη από κάθε είδους εγγυήσεις και προστάτες, μια Κύπρο ειρηνική και αποστρατικοποιημένη.

Το ΠΣΕ είναι πάντα στο πλευρό του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και του κυπριακού λαού στον αγώνα του για την απαλλαγή της Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και όλα τα ξένα στρατεύματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ