ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ
ΦΩΤΟ

Φέτος είναι η δεύτερη επέτειος του Πολυτεχνείου που δεν θα δώσει το «παρών» ο αδερφός μου ο ΜΑΚΗΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ. Το Πολυτεχνείο το υπερασπίστηκε ο αδερφός μου έως την τελευταία στιγμή, έως τη στιγμή που έριξαν την πόρτα. Ηταν εκεί στην πόρτα.

Από την πρώτη στιγμή της δικτατορίας στα χέρια τους ο αδερφός μου ο Μάκης, καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία τις άγριες μέρες του '67. Λεπτομέρειες για εκείνες τις μέρες δεν μου είπε ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουνα να τον ρωτήσω. Ο,τι ξέρω είναι από διηγήσεις ανθρώπων με τους οποίους συναντήθηκε εκείνη την περίοδο. Ξέρω όμως ότι κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή του. Ξέρω ότι κάποια στιγμή βρέθηκε με ένα μπλοκ ζωγραφικής, από εκείνα που έχουν τα παιδιά του Δημοτικού και μερικές ξυλομπογιές και άρχισε να γράφει ένα παραμύθι. Γέμιζε τις σελίδες με μεγάλες ολοσέλιδες ζωγραφιές και λιγοστές λέξεις και ταξίδευε μαζί τους. Αυτές οι ζωγραφιές ήταν το κλειδί που ανεμπόδιστα έβαζε στην κλειδαριά και έτρεχε ελεύθερος έξω. Εκείνο λοιπόν το κλειδί είμαι σίγουρη ότι κρατούσε σφιχτά στο χέρι του, όταν αντικρίσαμε το άψυχο κορμί του που προσπαθούσε να φτάσει στην κλειδαριά, να ανοίξει την πόρτα και να βρεθεί έξω. Ομως αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερε.

Είμαι σίγουρη ότι το κλειδί του το κρατάει σφιχτά στο χέρι του και θα ξαναπροσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα, γιατί για τον αδερφό μου τον Μάκη δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να το καταφέρει. Ολη του η ζωή ήταν ένας ατέλειωτος αγώνας για επιβίωση και δημιουργία. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα ανοίξει και πάλι την πόρτα, γιατί θα θέλει τόσο πολύ να βρεθεί με τους αγαπημένους του, να δει αν είναι καλά, αν χρειάζονται κάτι, όπως έκανε πάντα.

ΘΩΜΑΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Με πολλή αγάπη, η αδερφή σου η Ελλη

  • Στη μνήμη του αδερφού μας ΜΑΚΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, αλύγιστου αγωνιστή, κομμουνιστή που πάλευε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και δημιουργούσε πάντα, προσφέρουμε 60 ευρώ στο Κόμμα.

Σπύρος και Μαριάνθη Χαλβατζή

***

ΦΩΤΟ

Για την συναγωνίστρια ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, που πρόσφερε αρκετά στη ζωή και τον αγώνα και «έφυγε» από τη ζωή στις 17/11/2010, προσφέρω στη μνήμη της για την Οικονομική Εξόρμηση του αγωνιστικού ΚΚΕ, ως βοήθεια στον αγώνα κατά της μαύρης ζωής των πολλών και των πολέμων, 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κρητικών Γαλατσίου. Επίσης, συνδρομή για το «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ.

Ο σύζυγος Νώντας Χαϊδεμένος

Επίσης, η κόρη της Χρυσάνθη Χαϊδεμένου - Μακρυγιάννη προσφέρει στη μνήμη της αγωνίστριας μάνας 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΒΛΟΝΤΖΟΥ ο σύντροφος Δήμος Καμπουρούδης προσφέρει 100 ευρώ και ο σύντροφος Θανάσης Κοτρώνης 50 ευρώ μέσω της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

***

Στη μνήμη του ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ από τη Σπάρτη, που εκτελέστηκε στην Τρίπολη το 1949 σε ηλικία 26 ετών, η συναγωνίστρια Μαρία Κοττή προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κρητικών Γαλατσίου.

***

ΦΩΤΟ

Στις 6/11/2020 συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας η MAPIA MIXAΛAKOY, πιστή οπαδός του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στην KOB Tζιτζιφιών - Kαλλιθέας στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης.

O γιος της Μιχάλης Μιχαλάκος και η οικογένειά του

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ
ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Προσφορά

Μπροστά στα γενέθλια του Κόμματος, τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αλλά και αντιδρώντας στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ, επειδή δεν δίνει τα στοιχεία όσων το ενισχύουν οικονομικά, σύντροφοι, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν οικονομική ενίσχυση προς το Κόμμα, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Τζιτζιφιών - Καλλιθέας, το ποσό των 1.000 ευρώ.

Οσο ενισχύεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή θα γίνεται η φωνή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα δυναμώνει η μάχη για την υγεία του λαού, ο αγώνας για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την οικονομική κρίση. Θα ενισχύεται η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους, με εργατική εξουσία, σοσιαλισμό.

Η αστική τάξη προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει τη φωνή της εργατικής τάξης. Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους δουλειάς, σχολεία κ.λπ. η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για τον μη εορτασμό του Πολυτεχνείου. Σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του, με περίσσιο θράσος, είπε ο υπ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια».

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά. Ηταν μια λέξη μοναχά «Ελευθερία»... [...] Με κόκκινες πινελιές απ' το αίμα του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας στον δρόμο του αγώνα, γράφτηκαν τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. «Κόκκινες Πινελιές» που σημάδεψαν τόσο την Ιστορία όσο και το σήμερα. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν και φέτος. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει... Ντροπή και αίσχος σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν «σιωπητήριο».

«Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ»: Δυνατά θα ακουστούν και φέτος, αν και κάτω από τις μάσκες, τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που πριν από 47 χρόνια συγκλόνιζαν τη Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ