ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
«Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας»

«Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας», τονίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Η ανακοίνωση στέκεται στις εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού. «Στη Λυρική έχουμε απόλυση συναδέλφου χορευτή. Εχουμε καταγγελίες για μεγάλες εταιρείες παραγωγής στα σίριαλ», αναφερόμενη στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, η οποία θέτει «σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Στο Εθνικό Θέατρο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια έμμεσης καταστρατήγησης των κατακτήσεων που είχαμε στο Θέατρο όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής καλεί τους μουσικούς να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους». Μάλιστα, όπως σημειώνεται το επιχείρημα που χρησιμοποιείται, πως «"δεν είναι μόνιμοι συνεργάτες του Θεάτρου" ανοίγει τον δρόμο για συνολική κατάργηση της σύμβασης, αφού αυτό αφορά και τους ηθοποιούς».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΘΑ, που στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα «καλεί να συζητήσουμε γενικά και αόριστα έναν χαρτοπόλεμο αιτημάτων και γενικά και αόριστα για μια απεργία που δεν θέλει κανείς από την πλειοψηφία τους να κάνει ή να οργανώσει. Τα Σωματεία μας δεν είναι για να διαχειριστούν την απελπισία μας, αλλά για να οργανώσουν τους αγώνες μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΔΑΣ ΠΟΘΑ απαιτεί:

«-- Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να φτιαχτούν ΜΕΘ με ευθύνη του κράτους! Να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και όχι να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για ασφάλεια και υγιεινή σε χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, επίταξη 2.000 τουριστικών λεωφορείων που δεν χρησιμοποιούνται.

-- Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της πανδημίας.

-- Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να παρθούν μέτρα στήριξης και επιβίωσης για όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες και μισθωτούς ή ανέργους. Μέτρα συγκεκριμένα που έχουν διατυπωθεί σε αποφάσεις και ανακοινώσεις των σωματείων.

-- Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 26/11. Να μη γίνει καμία πρόβα, κανένα γύρισμα. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν στην ίδια κατάσταση με εμάς.

Το ΔΣ της ΠΟΘΑ άμεσα να πάρει θέση για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά γυρίσματα, στο Εθνικό Θέατρο και στο Μπαλέτο της Λυρικής».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προστατευτεί ο ιστορικός τόπος της Καντάνου στα Χανιά

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του ιστορικού τόπου της Καντάνου Χανίων και τους κινδύνους από την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνεται:

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ' αριθμ. 7179/09.06.2020, σχετικά με τη λειτουργία του Λατομείου Καντάνου Χανίων, καθώς έχουν διαπιστωθεί σωρεία παρατυπιών, που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, σε βάρος της προστασίας του ιστορικού τόπου της Καντάνου. Συγκεκριμένα:

1. Για μια σειρά από διοικητικές ενέργειες (εγκρίσεις που δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης) για την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή, δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αν και επηρεάζεται άμεσα ο κηρυγμένος ιστορικός τόπος. Μάλιστα, οι παραπάνω αποφάσεις αποσιωπούν το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 336/2016).

2. Μεταξύ των χρησιμοποιούμενων και προς χρήση εκτάσεων από την εταιρεία συγκαταλέγονται 7 εκτάσεις συνολικού εμβαδού 38,41 στρ., που στο παρελθόν είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες και έχουν αποχαρακτηριστεί για τις ανάγκες λειτουργίας του λατομείου. Για καμία από τις προαναφερόμενες πράξεις άρσης αναδάσωσης δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., μολονότι 2 από αυτές τις εκτάσεις (συνολικής έκτασης 10 στρ.) βρίσκονται εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ενώ στο σύνολό του ο αδειοδοτημένος χώρος εξόρυξης και οι υπόλοιπες χρησιμοποιούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού τόπου και έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτόν.

3. Με Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, η οποία εκδόθηκε μετά την έκδοση των παραπάνω 7 πράξεων άρσης αναδάσωσης, η Δ/νση Δασών Χανίων παραχωρεί προς λατομική εκμετάλλευση στη "Λατομεία Σελίνου ΑΕ", κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το σύνολο της παραπάνω έκτασης, και μεταξύ αυτών και τα 10,276 στρ. από τον ιστορικό τόπο!

4. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός της τροποποίησης - το 2018 - της ΑΕΠΟ του 2013 και η παραχώρηση στην εταιρεία μέρους του κηρυγμένου ιστορικού τόπου.

5. Επίσης, η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης των πρώην αναδασωτέων περιοχών, που μετατίθεται από το 2028 στο 2048, είναι σαφώς επιβαρυντική για την προστασία του ιστορικού τόπου (σημειώνουμε ότι το 2015 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. ενέκρινε την ΑΕΠΟ του 2013 με τη σημείωση ότι "θα πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματική μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η έμμεση βλάβη στον ιστορικό τόπο θα είναι μόνιμη και οριστική").

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

Για την προστασία του ιστορικού τόπου του φαραγγιού της Καντάνου στα Χανιά από τη λειτουργία και επέκταση του υφιστάμενου λατομείου και την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση του ιστορικού τόπου, που έχει πληγεί».

Αποκάλυψη κεφαλής αγάλματος στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλαίσιο έργου του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας - Ειρήνης στην Αιόλου και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, αποκαλύφθηκε κεφαλή του Ερμή που τον απεικονίζει σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης.

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε δεύτερη χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μεταφέρθηκε σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι. π.Χ. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

Εκατό άθικτες σαρκοφάγοι ήρθαν στο φως

Τη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020 παρουσίασε σήμερα η Αίγυπτος, φέρνοντας στο φως μία μοναδική συλλογή εκατό άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες μέρες, αυτή του πρώην γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

Να σημειωθεί ότι η συλλογή των σαρκοφάγων ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων. Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται τουλάχιστον 2.500 χρόνια, γι' αυτό και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και σε εξίσου καλή κατάσταση βρίσκονται τα χρώματά τους, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στην Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ