ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, καταρρέουν οι εργαζόμενοι

Οι μπίζνες των ιδιωτών με την υγεία του λαού «καλά κρατούν», σε βάρος των εργαζομένων

Eurokinissi

Μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους χώρους των χειρουργείων ή στην ανάνηψη, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» που βγήκε χτες το πρωί από εφημερία με 70 εισαγωγές ασθενών στις απλές κλίνες, πολλές διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθούν και τα δύο επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν στα χειρουργεία και να χρειαστεί ένας ασθενής να περιμένει διασωληνωμένος στην ανάνηψη.

Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σε εφημερία με τις ίδιες συνθήκες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Πολυγύρου φωνάζουν για άμεση ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ορίων.

Καλούνται να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εκτεθειμένοι στον ιό, με όλες τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου να έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο, με χειρουργεία και Αναισθησιολογικό αποδυναμωμένα, με εξωτερικά ιατρεία - ΤΕΠ και το Ιατρείο COVID αποδεκατισμένα.

Η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που άφησαν αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας και καλεί το λαό να μπει μπροστά και να διεκδικήσει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Κάτω τα χέρια από το προσωπικό της «Αρωγής»

Στο μεταξύ, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τα σχέδια της εργοδοσίας της «Αρωγής» να απαλλαγεί από το προσωπικό που «περισσεύει» μετά τη μετατροπή της από Κέντρο Αποκατάστασης σε κλινική νοσηλείας περιστατικών με κορονοϊό, καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οπως αναφέρει, «60 και πλέον εργαζόμενοι της "Αρωγής" δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές άκουσαν από την εργοδοσία πως "αν θέλουν ή έχουν υποκείμενα νοσήματα να παραιτηθούν", "μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θερμομετρούν τα περιστατικά", "μπορεί να πάρουν αναστολή" κ.ά.

Οι αναστολές ή παραιτήσεις για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με την απανθρωπιά της άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με αναπηρία και αποτελούν απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πανδημία έχει λυγίσει τις υπηρεσίες Υγείας σε βαθμό κατάργησης. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που η κατάστασή τους απαιτεί νοσηλεία με μηχανική υποστήριξη; Τι θα γίνει με αυτούς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις και οι θεραπείες που λαμβάνουν τώρα είναι κρίσιμες για την αποκατάστασή τους; Τι απαντούν σε όλα αυτά η κυβέρνηση και η εργοδοσία;

Το κράτος λοιπόν που αρνείται να προσλάβει προσωπικό στο ΕΣΥ, αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που είναι κατάλληλες για να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid και τώρα διώχνει υγειονομικούς και πετάει στο δρόμο ανθρώπους με αναπηρία.

Από την άλλη, οι κλινικάρχες δεν φτάνει που τα τσεπώνουν, που αμείβουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και δεν παραδέχονται τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τώρα ζητούν να αλλάξουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν, να μεταβάλουν τις συμβάσεις εργασίας τους και μάλιστα με το φόβητρο ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ότι ο νόμος είναι με το μέρος των εργοδοτών».

Το σωματείο απαιτεί: Να μη σταματήσει καμία θεραπεία ανθρώπων με αναπηρίες. Να επιταχθούν όσες δομές ιδιωτικών κλινικών χρειάζεται για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της πανδημίας όσο και οι υπόλοιπες ανάγκες υγείας. Καμία αναστολή - εκ περιτροπής εργασία. Οχι άλλα δωράκια στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας.

Επίσης, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση «έστω και σήμερα, στο "και πέντε", να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις φυσικοθεραπευτών αλλά και όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού. Να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη

Το πρώτο αίτημα για την έγκριση εμβολίου αναμένει σύντομα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αλλά και του επίσημου αριθμού των θανάτων, καταγράφεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, ενώ την περασμένη βδομάδα η Covid-19 έγινε η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν πλέον τα 60,8 εκατ. και πάνω από 1,428 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 13,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 268.000 νεκρούς. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν πάνω από 2.400 θανάτους, φτάνοντας στα επίπεδα της άνοιξης, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν σχεδόν 200.000 ημερήσια κρούσματα.

Στην παγκόσμια κούρσα γύρω από τα εμβόλια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου «τις προσεχείς μέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς την διάθεση ενός εμβολίου εκτός των ΗΠΑ.

Παρότι ο ΕΜΑ δεν κατονομάζει την εταιρεία από την οποία περιμένει την κατάθεση αίτησης, οι εταιρείες «Pfizer» - «BioNTEch» είναι οι πλέον προχωρημένες ως προς τη ρυθμιστική διαδικασία μεταξύ των τριών εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3. Οι δυο εταιρίες στις 20 Νοέμβρη κατέθεσαν αίτηση αδειοδότησης σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTEch» στις 6 Οκτώβρη, επιταχύνοντας τη διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου για την ΕΕ και επιτρέποντας στους ερευνητές να υποβάλουν σε πραγματικό χρόνο τα ευρήματά τους, πριν από την ολοκλήρωση των μελετών.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 50 εκατ. δόσεων του κινεζικού εμβολίου «CoronaVac» της εταιρείας «Sinovac Biotech», που «θα παραδοθούν τους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη». Η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. Το πειραματικό εμβόλιο της «Sinovac» προκαλεί γρήγορη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγει είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» αναδεικνύει τις μεγάλες ανισότητες και την κρατική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Οι ελλείψεις φορητών υπολογιστών και σχετικής τεχνογνωσίας των διδασκόντων εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης.

Οπως προκύπτει από έρευνα προμηθευτή ειδών πληροφορικής, μόνο το 59% των ερωτηθέντων σχολείων της χώρας έχουν αξιοποιήσει τα χρήματα από το πρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την προμήθεια laptops στους μαθητές, αφού πολλά σχολεία «μπάλωσαν» άλλες τρύπες στα λειτουργικά τους έξοδα. Ετσι, μόλις το 14% των μαθητών μέχρι σήμερα μπόρεσαν να λάβουν laptop από το σχολείο για την περίπτωση που τα μαθήματα γίνουν ξανά εξ αποστάσεως, ενώ το 63% των σχολείων δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει τη σχετική τεχνογνωσία.


Αεροδιακομιδές από Δράμα και νησιά

Η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό πραγματοποιήθηκε χτες από την ηπειρωτική Ελλάδα, μεταφέροντας τρεις διασωληνωμένους ασθενείς μέσα σε ειδικές κάψουλες, στην Αθήνα.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από τη Δράμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καβάλας και από εκεί με C-130 στην Ελευσίνα, με τελικό προορισμό τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν», καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες για διασωληνωμένους ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών έγιναν μία από τη Ρόδο σε ΜΕΘ στο Ηράκλειο της Κρήτης και από μία από Πάτμο και Ανδρο προς την Αθήνα.

«Οι αεροδιακομιδές ασθενών από το Νοσοκομείο Δράμας σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αττικής αναδεικνύουν τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία ούτε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας, για την προστασία της υγείας του λαού», καταγγέλλει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ - Covid στο νοσοκομείο του νομού αποδείχτηκαν λίγα και έχουν ήδη γεμίσει.

Κι άλλη συρρίκνωση στο ΠαΓΝΗ

Στο μεταξύ, τέσσερις κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠαΓΝΗ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ non-COVID. «Η ΜΕΠΚ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχει συχνά πληρότητα πάνω από 75%, επομένως η μετατροπή μέρους της σε ΜΕΘ υποβαθμίζει τη λειτουργία της και αφαιρεί επί της ουσίας πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς όχι μόνο του νησιού, αλλά και όλου του νοτιοανατολικού Αιγαίου», καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων.

Επισημαίνει ακόμα ότι η στελέχωση των «νέων» κλινών ΜΕΘ non-COVID που θα προέλθουν από τη ΜΕΠΚ δεν θα γίνει με νέες προσλήψεις, αλλά με το υπάρχον ανεπαρκές (επικουρικό κυρίως) νοσηλευτικό προσωπικό.

99 νεκροί και 608 διασωληνωμένοι

99 ακόμη άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να φτάνει πλέον τους 2.001 (653 ήταν την 1/11). Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 608, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, εκ των οποίων το 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99.306, εκ των οποίων τα 2.018 εντοπίστηκαν χτες. Από τα 2.018 κρούσματα, σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη (562) και Αττική (408) και ακολουθούν Λάρισα με 115 κρούσματα, Πιερία με 113, ενώ 22 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν και πάλι διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Ημαθία και Πέλλα από 70 κρούσματα, Σέρρες 64, Μαγνησία 52, Ξάνθη 42, Τρίκαλα 40 κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ