ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βοηθάμε τη Γιουγκοσλαβία να βρει το... ΝΑΤΟικό προσανατολισμό της

Σε ρόλο πορτιέρη του ΝΑΤΟ ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ρόλο τοπικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ και «πορτιέρη» των ευρατλαντικών θεσμών, ανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος απέναντι στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Σλ. Κράποβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Η ΝΑΤΟικού προσανατολισμού γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η ελληνική κυβέρνηση, που υποστήριξε του ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, σπεύδει τώρα να τη «βοηθήσει».

Ετσι οι δύο υπουργοί Αμυνας υπέγραψαν δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς και συμφωνία συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Γιουγκοσλαβίας στο Κέντρο Ειρηνευτικών Αποστολών του Κιλκίς. Επίσης, οι Αρχηγοί των Επιτελείων υπέγραψαν, στη βάση αυτής της συμφωνίας, το πρώτο πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Στρατών, Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Ο Α.Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε το συνάδελφό του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας, μετά τον ΟΑΣΕ, στα Προγράμματα PfP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη), όπως επίσης, στο Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφάλειας, το EAPC, καθώς ιδιαίτερα την ένταξή της στην Πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκανική Ταξιαρχία).

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, ευχαρίστησε τον Α.Τσοχατζόπουλο μόνο για την υποδοχή που του επιφύλαξε, για να εκφράσει στη συνέχεια την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό «για όλη εκείνη την υποστήριξη και βοήθεια που μας προσέφερε εκείνες τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε». Και επισήμανε ότι η χώρα του «αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην πορεία της ένταξής της όχι μόνο στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά και στους Ευρωατλαντικούς».

Ο Σλ. Κράποβιτς διευκρίνισε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα εισέλθει στις 24 Μάη στη Νότια Σερβία και θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του με επαγγελματικό τρόπο, βάσει των συμφωνηθέντων με την «ΚΦΟΡ». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα αποφύγει τη χρήση υπερβολικής βίας και θα προσπαθήσει να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Ασκηση ΝΑΤΟικής ενοποίησης

Η πολυεθνική συνεργασία αεροναυτικών μονάδων και επιτελείων στη διεξαγωγή επιχειρήσεων σαν ενιαία πολυεθνική δύναμη είναι ο βασικός σκοπός της ΝΑΤΟικής αεροναυτικής άσκησης με την επωνυμία «TRIDENT D' OR 01», που θα διεξαχθεί το διάστημα 21 Μάη - 1 Ιούνη στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος πλοία από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ, καθώς και πλοία από τη μόνιμη ΝΑΤΟική δύναμη της Μεσογείου (SNFM) και την ευρωναυτική δύναμη (EYROMARFOR). Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος η φραγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΝΙΚΗ» και το αντιτορπιλικό «ΚΙΜΩΝ».

Θανάσιμη προσγείωση βατραχανθρώπου

Νέο τραγικό δυστύχημα, μετά το θανάσιμο τραυματισμό από χειροβομβίδα μόνιμου λοχία στη Ρόδο, σημειώθηκε χτες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τη φορά αυτή χτύπησε το Πολεμικό Ναυτικό, με νεκρό τον κελευστή Γεώργιο Αναγνωστάκη, 32 ετών, ο οποίος χτες στις 11.20 το πρωί, στη διάρκεια άσκησης πτώσης με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο στην περιοχή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) στου Σκαραμαγκά, προσγειώθηκε ανώμαλα στο έδαφος με συνέπεια να χάσει τη ζωή του μιάμιση ώρα αργότερα στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αλεξίπτωτο του άτυχου κελευστή άνοιξε κανονικά, ενώ ο ίδιος μετά την πρόσκρουσή του στο έδαφος δεν εμφάνιζε σοβαρά σημάδια τραυματισμού και διατηρούσε τις αισθήσεις του. Στις εξετάσεις που του έγιναν στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ενδοκοιλιακή αιμορραγία και παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στις 12.55 το μεσημέρι.

ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Στη «μάχη» για την απόσυρσή του μπαίνουν και οι δήμοι

Την υπόθεση για την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον τρομονόμο - μετά τους νομικούς, τους δικηγόρους, τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις - παίρνουν στα χέρια τους οι δήμοι της χώρας που ζητούν να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου με ψήφισμά του ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον τρομονόμο και ανακοινώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού με τους μαζικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν συντονισμένα για να μην επιστρέψουν καταδικασμένες εποχές στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Στο ψήφισμα του Δήμου Ιλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Ο Δήμος Ιλίου δε θα δεχτεί τους τρομονόμους που θέλουν να εισάγουν στη χώρα μας οι εγκληματίες πολέμου που μακελεύουν τους λαούς. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν επίθεση ενάντια στον δημοκρατικό λαό, στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό άνθρωπο του λαού μας. Καταργούν τις δημοκρατικές εγγυήσεις για τον απλό πολίτη, ενώ δεν τολμούν να καταργήσουν τις σκοτεινές συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα του απορρήτου για κάθε είδους διαπλεκόμενους και τζογαδόρους».

Στο ίδιο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιλίου αναφέρει: «απορρίπτει τις λογικές αυτών που θεωρούν τους ανθρώπους του μόχθου και τους αγωνιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης, ως υπόπτους», ενώ καλεί «κάθε πολίτη ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικής ταυτότητας να αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών».

Τέλος, στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Το νομοσχέδιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ερχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας και κύριος εκφραστής των διατάξεων του παγκοσμιοποιημένου μηχανισμού καταστολής είναι οι ΗΠΑ, γνωστές από τις δράσεις τους, ως παγκόσμιοι τρομοκράτες».

Επίσης, και το Δημοτικό Συμβούλιο της Δήμου Μυτιλήνης με ομόφωνο ψήφισμά του καταδικάζει το νέο «τρομονόμο» που, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, περιορίζει τις λαϊκές ελευθερίες και πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Στο ψήφισμα του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρεται επίσης ότι: «Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό για την πάταξη της τρομοκρατίας που όλοι επιθυμούμε. Δεν μπορεί όμως με πρόσχημα την τρομοκρατία να "χτυπιούνται" τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού μας. Το ΔΣ εκφράζει την αντίθεσή του στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου».

Εκδήλωση ομάδας Πανεπιστημιακών

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «ο νέος τρομονόμος και οι επιπτώσεις του στα δημοκρατικά δικαιώματα» διοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο νέο τρομονόμο και η ομάδα Πανεπιστημιακών της Επιτροπής, την Τρίτη στις 22 Μάη, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι Ι. Βαβούρας, πρύτανης Παντείου, Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Ευτ. Μπιτσάκης, καθηγητής φιλοσοφίας, Ηλ. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Αγ. Παπανεοφύτου, επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Υπερκάλυψε και συνεχίζει η Αθήνα

Στο 101,6% του πλάνου της έχει φτάσει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης Απρίλη - Μάη προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ και συνεχίζει στην πορεία υπερκάλυψης των στόχων της. Η συστηματική, σχεδιασμένη παρέμβαση της οργάνωσης σ' όλους τους χώρους δράσης της, σχολεία, σχολές, χώρους δουλιάς και γειτονιές, το θαρρετό κάλεσμα των μελών και των στελεχών της προς τους νέους και τις νέες να ενισχύσουν την ΚΝΕ μπροστά στο Συνέδριό της, ανέδειξε τις δυνατότητες της οργάνωσης να απευθύνεται πλατιά στη νέα γενιά και να πείθει.

Η δουλιά με το κουπόνι έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν αποτυπώνεται μόνο σε στενούς οικονομικούς στόχους. Οπως μας λέει ο Γιώργος Μπίθας, μέλος του Συμβουλίου Πόλης της Οργάνωσης Αθήνας και Γραμματέας του Εργατικού Τομέα της, οι ΚΝίτες κι οι Κνίτισσες «απευθύνονται κατ' αρχήν στους συναδέλφους τους, μέσα στους χώρους δουλιάς. Με το κουπόνι ανοίξαμε συζητήσεις για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό κι όλα τα τελευταία γεγονότα. Συναντηθήκαμε με όλον αυτό τον κόσμο στις απεργίες, στους δρόμους του αγώνα και συνεχίζουμε».

Σημαντικό ρόλο για τον ενθουσιασμό, την αποφασιστικότητα και τα θετικά αποτελέσματα της Οργάνωσης Αθήνας στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, παίζει και η άμιλλα μεταξύ των Τομεακών Οργανώσεών της. Σ' αυτήν προηγείται ο Τομέας των Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων που έχει υπερκαλύψει το πλάνο του κατά 193,23%, ακολουθεί ο Τομέας των Κατασκευών με 133,79%, ο Εργατικός Τομέας με 119,42%, οι Βόρειες συνοικίες με 106,88%, ο Τομέας της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας με 105,22% και της Σιβιτανιδείου με 104,73%. Η κάλυψη του πλάνου για τις υπόλοιπες Τομεακές Οργανώσεις της Αθήνας έχει ως εξής: Βορειοανατολικές συνοικίες 95,36%, Τομέας Υγείας94,32%, ΤΕΙ Πειραιά 87,20%, 3ο - 4ο διαμέρισμα 84,87%, 5ο - 6ο διαμέρισμα 84,19%, Ανατολικές συνοικίες 83,23%, Τομέας Υπηρεσιών73,14%, Βορειοδυτικές συνοικίες 73,06%, Περιστέρι68,03%, Ιδιωτικές Σχολές 67,93%, Δυτικές συνοικίες 67,05%, Γκράβα 66,78%,Νοτιοανατολικές συνοικίες 66,02%, Πετρούπολη 65,24%, 2ο - 7ο διαμέρισμα 62,85%, Νότιες συνοικίες 58,87%, Αιγάλεω 50,63% και ΤΕΙ Αθήνας 47,44%.

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη αύριο Παρασκευή, 18/5. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

  • Στις 11.30 συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Στις 13.00 επίσκεψη στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ» και ομιλία στους εργαζόμενους.
  • Στις 18.00 ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δεληβάνη με τίτλο: «Η συνομωτική παγκοσμιοποίηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ