ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούμε, διεκδικούμε, συνεχίζουμε

Σήμερα μιλάει η εργατική τάξη. Σήμερα η εργαζόμενη Ελλάδα απεργεί και διεκδικεί. Ορθώνει τείχος αντίστασης στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, φράζει κάθε δρόμο υποχώρησης προς τον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο ποντάρουν κυβέρνηση και ΣΕΒ. Με νέα ορμή, σε κοινό βηματισμό με τους επαγγελματίες, τους ΕΒΕ και τους αγρότες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απεργούν και ζητούν κλιμάκωση της πάλης. Διατρανώνουν τη θέλησή τους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους. Δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω και αυτό απαιτούν και από τις ηγεσίες των συνδικάτων.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους χώρους δουλιάς απ' όλη την Ελλάδα είναι ελπιδοφόρα. Πράγματι, οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, με την πάλη τους μπορούν να τους σταματήσουν. Μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των δικών τους λαϊκών συμφερόντων. Ολα θα κριθούν από το συσχετισμό δύναμης, από τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Ολοι στην απεργία! Ολοι μαζί για το ψωμί των παιδιών μας, για την αξιοπρέπεια των απόμαχων της δουλιάς, για το σήμερα και το αύριο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολοι στους δρόμους και στις πλατείες, στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Κανένας δεν πρέπει να λείψει, κανένας δεν μπορεί να μείνει στην άκρη. Και αυτή η απεργία είναι δική μας. Και αυτή η μάχη είναι δική μας. Γιατί δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν μόνο όσοι ξέρουν και τα υπερασπίζονται. Γιατί τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται.

Στην απεργία - ορόσημο η εργατική τάξη κατεβαίνει «συν γυναιξί και τέκνοις». Στα λάβαρά της πηγαίνει με τα δικά της ταξικά αιτήματα. Δεν αποδέχεται τη μιζέρια που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ και πολυεθνικές. Καταθέτει τα δικά της προαπαιτούμενα. Την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση των ορίων ηλικίας, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών, την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδοσία, την αναβάθμιση της υγείας, που πρέπει επιτέλους να γίνει δωρεάν, την ενίσχυση των υπηρεσιών πρόνοιας. Το 35ωρο, με πενθήμερο και 7ωρο, την αύξηση των μισθών. Την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων, ανέργων, μεταναστών εργαζόμενων με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προχωράνε ενωμένοι. Στους δρόμους του αγώνα δίνουν απάντηση στις επιχειρήσεις υπονόμευσης, σε διατεταγμένα δημοσιεύματα που επιχειρούν να τους διασπάσουν να τους κλείσουν στη λογική του «δικού μου ταμείου». Υπερασπίζουν τη μία και αδιαίρετη δημόσια, κοινωνική, υποχρεωτική και καθολική ασφάλιση. Γιατί ό,τι είναι καλό για τον εργαζόμενο στο εργοστάσιο, είναι προς το συμφέρον και του υπάλληλου στο δημόσιο. Ο,τι είναι δίκαιο για το συνταξιούχο, βοηθάει και το νέο εργαζόμενο. Μια καλύτερη Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργατοϋπαλλήλους είναι κατάκτηση και θετικό προηγούμενο και για τον αγρότη και τον επαγγελματοβιοτέχνη.

Πάμε στην απεργία - ορόσημο και συνεχίζουμε και αύριο. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη, με νέες κινητοποιήσεις. Με τις Επιτροπές Αγώνα, τις Εργοστασιακές Επιτροπές, με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στην πρώτη γραμμή κοιτάμε στο «μέλλον». Γιατί αυτό δε θα 'ρθει από μόνο του, αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς..!

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
«Καμία επανάπαυση - καμία αυταπάτη»

Περιοδεία στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά

«Δεν παραχωρούμε κανένα απολύτως δικαίωμα, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαπραγματεύεται τα δικαιώματά μας. Δε βάζουμε στο τραπέζι και στο παζάρι του "κοινωνικού διαλόγου" τίποτα από όσα μας ανήκουν. Δημιουργούμε από σήμερα, χωρίς καμία καθυστέρηση, αξιοποιώντας και τη σημερινή κινητοποίηση, τους όρους αυτούς που θέλουμε για να οργανωθεί καλύτερα το κίνημα, για να οργανωθεί καλύτερα ο εργαζόμενος, να ανέβει η συλλογικότητα και η συνοχή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και μετά την απεργία τον αγώνα μας». Με τη φράση αυτή απευθύνθηκε χτες στους σιδηροδρομικούς του Πειραιά ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας του στο κεντρικό εργοστάσιο του Οργανισμού, που έγινε τελικά παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης να την εμποδίσει.

Οι εργαζόμενοι - παρά τις διάφορες «Σειρήνες» της ΠΑΣΚΕ για να μη συμμετάσχουν στην απεργία, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων, αλλά και παρά τις διπλοβάρδιες στις πύλες για να αποφευχθούν δυσάρεστες... στη διοίκηση επισκέψεις - ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκαν και στους τρεις χώρους που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Ο Κ. Παρασκευάς ανέλυσε με στοιχεία και επιχειρήματα ποιοι είναι οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες παγίδες που στήνονται στους εργαζόμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθούν να δείξουν ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα τεχνοκρατικό, οικονομικό, το οποίο θα το λύσουμε με κοινή συναίνεση και διάλογο. Πρόκειται για απάτη, γιατί το κοινωνικοασφαλιστικό πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι η εκδήλωση με οξυμένο τρόπο, η κορυφή του "παγόβουνου", μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Της πολιτικής της λιτότητας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης του 8ωρου, της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει στόχο να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και να επιστρέφει πίσω όλο και λιγότερα, ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Υπογράμμισε ακόμη: «Οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν πίσω. Δεν πρέπει να διαπραγματευτούν στο επίπεδο και με τους όρους που βάζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, να παλέψουν και να καλυτερεύσουν το επίπεδο και τη στάθμη των δικαιωμάτων τους».

Αναφερόμενος στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, ο Κ. Παρασκευάς υπογράμμισε ιδιαίτερα: «Αλλη μια παγίδα που βάζει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους είναι αυτή του "κοινωνικού διαλόγου". Πρόκειται για απάτη. Δεν υπάρχει νόημα διαλόγου, γιατί η κυβέρνηση και οι εργοδότες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Διάλογο κάνουμε με αυτούς που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς και προσπαθούμε να τους πείσουμε να παλέψουμε μαζί. Εδώ πρόκειται για αντιτιθέμενα συμφέροντα και οι εργοδότες και οι πολυεθνικές αλλά και η κυβέρνηση και η ΝΔ γνωρίζουν παρά πολύ καλά ότι έχουμε δίκιο. Γνωρίζουν όμως καλύτερα τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, τα οποία τα υπηρετούν και δεν κάνουν πίσω. Το θέμα λοιπόν είναι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τίποτα δεν κατάκτησε με διάλογο, τα πάντα τα κατάκτησε με αγώνες. Και είναι διαφορετικό πράγμα η διαπραγμάτευση που την κάνεις με αγώνες και με όρους δικούς σου και διαφορετικό πράγμα ο διάλογος».

«Οι εργαζόμενοι - συνέχισε - πρέπει να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις αγώνα, μαζικής και καθολικής πάλης, να διεκδικήσουν τα αιτήματα αυτά που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις τους και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν διαπραγμάτευση που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων και μόνον αυτά».

Καταλήγοντας τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και μόνο με συνδικαλιστικούς αγώνες δε λύνεται, αλλά χρειάζεται και η πολιτική πάλη και η καταδίκη αυτών των δυνάμεων που προωθούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές στο όνομα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. «Κριτήριο για μας, κατέληξε, πρέπει να είναι ποια δύναμη πολιτική στηρίζει και υπηρετεί τα συμφέροντά μας, ποια ανοίγει αυτόν τον αγώνα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο δωδεκάλογος των αιτημάτων

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν μπροστά στη σημερινή απεργία, αλλά και για τη συνέχεια, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αποτελείται από τα παρακάτω 12 σημεία:

1.Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

2.Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

3.Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50, αντίστοιχα, για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).

4.Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) ή το 80% του μισθού.

5.Βάση υπολογισμού της σύνταξης ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος μισθός για το Δημόσιο.

6.Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης με προσμέτρηση όλων των ενσήμων.

7.Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, που καταληστεύουν χρόνια τα Ταμεία.

8.Πάταξη εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

9.Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

10.Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

11.Πλήρης - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

12.Αύξηση των μισθών και των συντάξεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα που κάνει η εργατική τάξη της χώρας μας στέλνουν καθημερινά ομοσπονδίες και συνδικάτα άλλων χωρών.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ) σε μήνυμά της ζητά την εκδήλωση διεθνούς αλληλεγγύης και στήριξης της σημερινής απεργίας από τα συνδικάτα όλων των χωρών και «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων εργαζομένων να διασφαλίσουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ απέστειλε και η Γραμματεία της Διεθνούς των Οικοδόμων. Στο μήνυμά τους τονίζουν ότι «τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλα κομμάτι του πακέτου από τη συνολική επίθεση του καπιταλισμού στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα και στις επιτυχίες της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο». Δηλώνουν την πλήρη υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων εργατών και καλούν τα συνδικάτα των εργατών σε όλες τις χώρες να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη.

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ έστειλε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ενωσης Συνδικάτων Βοημίας-Μοραβίας και Σιλεζίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Πιέτρ Σιμουνέκ. «Σήμερα ξεσηκωθήκατε για το δικαίωμά σας για δουλιά και βγήκατε στους δρόμους για να εκφράσετε την αγανάκτησή σας. Αλλά να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι και πως εμείς οι Τσέχοι συνδικαλιστές είμαστε στο πλευρό σας», τονίζεται στο μήνυμα.

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε και η Διεθνής Ενωση Συνδικάτων Εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, στα είδη διατροφής, στο εμπόριο και στην κλωστοϋφαντουργία. Το μήνυμα υπογράφει ο εκτελεστικός γραμματέας της Ενωσης, Φαντέλ Κουρί.

Τέλος, τη συμπαράστασή της εκφράζει με μήνυμά της και η Αλληλεγγύη Ελληνο-Αυστραλών Συνδικαλιστών. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η πάλη σας πρέπει να συντελέσει στην πλήρη εγκατάλειψη των αντιλαϊκών αυτών μέτρων, στην ανάληψη από το κράτος και την εργοδοσία των οικονομικών ευθυνών για ανθρώπινες κοινωνικές ασφαλίσεις και συντάξεις, για ελάττωση και όχι αύξηση της εργάσιμης ηλικίας, για ενδυνάμωση τελικά των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την καταστροφή για την εργατική τάξη, το λαό και το έθνος». Μηνύματα έρχονται και από άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Προκλητικές φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση, την ίδια ώρα όμως μπορεί να φοροαπαλλάξει ακόμα περισσότερο τους εφοπλιστές! Αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας των πλοίων εκφράστηκε πρόσφατα διά στόματος Χρ. Παπουτσή, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας!

Το πόσο «δύσκολες»... μέρες περνούν οι εφοπλιστές φαίνεται από επίσημα στοιχεία, όπου σε παγκόσμια κατάταξη οι εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό πλοίων με το 9,3% - 3.558 πλοία - με χωρητικότητα 160 εκατομμύρια TDW (τόνοι κενού φορτίου) και παραγγελίες για ναυπηγήσεις νέων πλοίων που ισοδυναμούν με το αστρονομικό ποσό των δυο ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών της χώρας! Τα τελευταία δέκα χρόνια αύξησαν κατά 1.000 μονάδες τον αριθμό των πλοίων και κατά 100% τη χωρητικότητα του στόλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία 25.000 κοχ, ο εφοπλιστής πληρώνει 700.000 δραχμές ετήσιο φόρο (!!!), ενώ η κατώτερη σύνταξη πείνας για τους ναυτεργάτες είναι 102.000 δραχμές!

Σχεδιάζουν, όμως, «χωρίς τον ξενοδόχο». Μια πρώτη απάντηση δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες με τη μαζική συμμετοχή τους και σ' αυτήν την απεργία, καθώς και με την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ