ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλασματική εικόνα και προσπάθεια απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών

Αγωνιστική υποδοχή από υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την πόλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά των χιλιάδων κρουσμάτων και των τραγικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα από στημένες φιέστες με διοικήσεις νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας και με την πολύτιμη συνεισφορά στελεχών της ΔΑΚΕ, να προβάλουν ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε σημαντικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και με στόχο τη διαφήμιση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», η κυβέρνηση από τη μία επανέλαβε το παραμύθι ότι τάχα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και από την άλλη έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ξανά στο λαό, μπας και αποκρύψει τις δικές της.

Στη διάρκεια της παρουσίας του, επισκέφτηκε τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», το Κέντρο Υγείας Ευόσμου (όπου θα λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα, σε διπλή βάρδια) και το Κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία, ενώ είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα.

Η επίσκεψη έγινε ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό από τα κρούσματα που αυξάνονται και τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, καθώς όσες προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και επιπλέον οι περισσότερες έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς αφορούν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης «προσπέρασε» τη σκόπελο των κυβερνητικών ευθυνών για την ασφυκτική κατάσταση των νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας (κλίνες ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας), επαναλαμβάνοντας τα ανέξοδα περί «αμέριστης συμπαράστασης», «σεβασμού» στους υγειονομικούς και «στήριξης» της Υγείας από την κυβέρνηση και από τον ίδιο προσωπικά.

Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο επανέλαβε ότι θα προστεθούν 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχος» και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φλεβάρη. Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του περασμένου Απρίλη, οι κλίνες αυτές θα έπρεπε να παραδοθούν τον Δεκέμβρη του 2020.

Στη συνάντηση που έγινε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Ενώ ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ πανηγύρισε για τις πάνω από 975 προσλήψεις προσωπικού «που ήρθαν να ενδυναμώσουν το σύστημα».

Βεβαίως, παρά το λιβάνισμα του κυβερνητικού «έργου», οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταγγελίες των Σωματείων των Εργαζομένων στα νοσοκομεία, μόνο στο «Παπαγεωργίου» τα κενά υπολογίζονται σε περισσότερα από 300, στο «Ιπποκράτειο» περισσότερα από 700, στο «Θεαγένειο» περισσότερα από 200.

Η κυβέρνηση έχασε το ραντεβού με την πανδημία

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν όμως στον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», τσαλακώνοντας με τα πανό, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις τους την πλασματική εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση.

Απαίτησαν «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - κλίνες ΜΕΘ με στελέχωση και εξοπλισμό - μέσα ατομικής προστασίας - στελέχωση και εξοπλισμό της ΠΦΥ» και φώναξαν «δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία».

Μετά την κινητοποίηση, ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν ήρθε στο ραντεβού με την πανδημία. Αφησε απροστάτευτο το λαό, αθωράκιστο το σύστημα Υγείας. Δεν είναι ανίκανοι. Θέλουν να αφήσουν το σύστημα Υγείας μετά την πανδημία με προϋποθέσεις που θα υπηρετούν την επιλογή για αυτοδύναμα, αυτόνομα, αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία, που για να έχει πρόσβαση ο λαός, θα πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Ενώ αναφερόμενος στους όρους νοσηλείας των ασθενών, είπε ότι στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προστίθενται και οι περίπου 140 υγειονομικοί που είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε καραντίνα, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτό που κυριαρχεί είναι «υποθεραπεία και υποφροντίδα».

Ο Γιώργος Μητσιάκος, παιδίατρος νεογνολόγος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, συνεχίζει να υφίσταται υψηλός φόρτος του ιού στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης «γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου γίνεται υπερμετάδοση του ιού, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στα ΜΜΕ, ακόμα και σήμερα που μιλάμε».

Επίσης χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια και το γεγονός ότι ενώ το τεστ για την ανίχνευση του ιού έπρεπε να γίνεται δωρεάν ήδη από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση έρχεται μετά από τόσους μήνες να βάλει πλαφόν στην κοστολόγησή του, ρίχνοντάς το και πάλι στις τσέπες του λαού και στην ατομική ευθύνη.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης! Μέτρα προστασίας εδώ και τώρα

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μεταξύ άλλων σχολιάζει την προσπάθειά του να ρίξει ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με απύθμενο θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Και ενώ υποσχέθηκε ότι «το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυρότερο», ξέχασε να αναφέρει ότι για το 2021 έκοψε 600 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: «Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη διασπορά στην πόλη και συνολικότερα στην περιφέρεια οφείλεται στην ανυπαρξία μέτρων για την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες που επέτρεψε στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώσει, μετατρέποντας τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η μεγάλη διασπορά δεν αντιμετωπίστηκε με το lockdown, αφού ήταν ήδη τόσο υψηλή ώστε συνεχίστηκε ενδοοικογενειακά.

Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλεύουν κρούσματα και να διαθέσουν ΜΕΘ, προχώρησε σε μετατροπή όλων σχεδόν των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων σε κλινικές μίας νόσου, καταργώντας κάθε άλλη υπηρεσία Υγείας και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν ΜΕΘ δίχως τις ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού, λόγω της αναστολής θεραπειών ακόμα και για σοβαρές ασθένειες, να έχει εντατικοποιηθεί η εργασία των γιατρών και νοσηλευτών σε βαθμό που - εκτός από τη δική τους υγεία - τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των ασθενών, καθώς και να αυξάνεται κατακόρυφα η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία. Η αδυναμία των νοσοκομείων να χωρέσουν τόσο πολλά περιστατικά έχει οδηγήσει στην επίδοση πρόωρων εξιτηρίων σε ασθενείς πριν αρνητικοποιηθούν, με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχίζεται.

Η δήθεν επίταξη στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση δεν αποτελεί παρά παζάρεμα με τους κλινικάρχες για να βρουν τη φόρμουλα να αποκομίζουν περισσότερα έσοδα. Αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με αυτό το κριτήριο ήταν αφενός να μετακινείται προσωπικό από το ΕΣΥ για να συνδράμει τις ιδιωτικές κλινικές και αφετέρου η επιλογή δομών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να νοσηλεύσουν κρούσματα. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η χρήση της "Σαραφιανός", η οποία έχει μόλις 4 εργαζόμενους, και της "Αρωγής", η αξιοποίηση της οποίας θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά 60 εργαζομένων με παραϊατρικές ειδικότητες και αφήνει χωρίς κρίσιμες θεραπείες δεκάδες ανθρώπους με αναπηρία.

Οι φορείς των υγειονομικών, αλλά και σωματείων άλλων κλάδων, από την αρχή της πανδημίας, επανειλημμένα είχαν τονίσει τα προβλήματα και απαιτούσαν μέτρα για το ξεπέρασμά τους. Από αυτήν την άποψη είναι προκλητικός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού πως δεν είχε "κάποια σχετική εισήγηση" για να πάρει μέτρα νωρίτερα, εννοώντας ότι το μοναδικό μέτρο που αναλογεί στην κυβέρνηση είναι η κήρυξη lockdown.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε 5 χρόνια. Ζητά προσλήψεις όταν, με δική του ευθύνη, παγιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και διατηρήθηκαν τα ίδια δραματικά κενά σε οργανικές θέσεις. Μιλά για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά συμφωνεί με τις παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, ψηφίζοντας μάλιστα τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Κάνει κριτική για τη μείωση του προϋπολογισμού όταν η κυβέρνησή του πετσόκοψε συνολικά 860 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας κάνει κριτική και στις διοικήσεις της Περιφέρειας και του δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «κινήθηκαν στην επικίνδυνη κυβερνητική γραμμή της ατομικής ευθύνης που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν στήριξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών της περιοχής, δεν διεκδίκησαν ενίσχυση και την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους για ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς και δομές Πρόνοιας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της στρεβλής εικόνας ότι ο Τουρισμός άνοιξε χωρίς προβλήματα».

Τέλος, τονίζει ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει πάση θυσία να διακοπεί η διασπορά και έχει καταστεί πια αδιαμφισβήτητο ότι δεν αρκούν το lockdown και τα sms.

Χρειάζεται άμεσα:

-- Να γίνουν μαζικά τεστ κατά μαζικό χώρο δουλειάς και κατά περιοχή κατοικίας. Να ακολουθήσει ιχνηλάτηση ώστε να εντοπιστούν όσο περισσότερα ενεργά κρούσματα γίνεται.

-- Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα θετικοί ασθενείς, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό σε συγγενείς οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν.

-- Να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές που και μπορούν να νοσηλεύσουν και έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Η επίταξη να γίνει με βάση τις ανάγκες της πανδημίας και όχι με βάση το πώς θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη των κλινικαρχών.

Η έλλειψη σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία απαιτεί επίταξη ιδιωτών ιατρών και όχι απλά καλέσματα εθελοντισμού.

Ολα τα παραπάνω απαιτούν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις, στελέχωση της ΠΦΥ και συγκεκριμένα των ΚΥ ώστε να μπορούν να αναλάβουν τμήμα των διαγνωστικών ελέγχων που επωμίζονται σήμερα σχεδόν εξολοκλήρου τα νοσοκομεία.

«Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να γίνουν πράξη έστω και τώρα. Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ακόμη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ