ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΡΑΜΑ
Τέσσερις παθολόγοι και ένας πνευμονολόγος για 140 ασθενείς στο «θωρακισμένο» νοσοκομείο

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κικίλια

Σε σταθερά δύσκολη κατάσταση παραμένει το ΓΝ Δράμας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε και δεύτερος θάνατος ανάμεσα στο προσωπικό του Νοσοκομείου από Covid-19. Πρόκειται για μια 58χρονη νοσηλεύτρια, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα μία εργαζόμενη του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάστασή της έχρηζε διασωλήνωσης και δεν υπήρχε στο ΓΝ Δράμας διαθέσιμος χώρος σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα - λάστιχο του ΕΟΔΥ επιβάλλουν και στο ΓΝ Δράμας την επιστροφή εργαζομένων στην εργασία ακόμα και με θετικό τεστ στον κορονοϊό, εφόσον έχουν περάσει 14 μέρες και δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, τεράστιες αντιδράσεις δημιούργησαν οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, ότι «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει η πόλη της Δράμας». Επιχειρώντας να στηρίξει την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της η 4η ΥΠΕ έσπευσε να πει πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο «έχει θωρακιστεί από καιρό με προσωπικό και μέσα», αναφέροντας τις πρόσφατες προσλήψεις αλλά και τις μετακινήσεις προσωπικού από τα ΚΥ και άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, οι προσλήψεις ιατρών αφορούσαν τον διορισμό 1 μόνιμου ιατρού και 7 επικουρικών, ενώ ακολούθησαν 2 συμβάσεις μονίμων γιατρών. Οσον αφορά τις 2 ακόμα προσλήψεις ειδικών ιατρών που ανέφερε και η 4η ΥΠΕ, σημείωσε πως αφορούν τις θέσεις διευθυντών (Παθολογίας και Πνευμονολογίας), σχολιάζοντας πως «όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο νοσοκομείο, οι θέσεις που προκηρύξαμε για διευθυντές κλινικών θα καλυφθούν από τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς (...)».

Αυτή τη στιγμή, στο «θωρακισμένο» ΓΝ Δράμας υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί ιατροί, δηλαδή σχεδόν το 50% του οργανογράμματος, που προβλέπει 107 γιατρούς. Από τις 11 θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων οι 7 είναι κενές, με αποτέλεσμα 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος να περιθάλπουν 140 ασθενείς με Covid-19. Πάνω από 100 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από Covid-19, και για να μπαλωθούν όπως - όπως τα κενά μετακινούνται γιατροί από κοντινά νοσοκομεία.

Αντιδράσεις από τους υγειονομικούς

Στο μεταξύ, με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιατρών και τα Σωματεία Νοσηλευτών και Εργαζομένων του Νοσοκομείου χαρακτηρίζουν προκλητικότατη τη δήλωση Κικίλια, απαιτώντας αντί συγνώμης στο λαό της περιοχής και τους εργαζόμενους να καλύψει άμεσα τα κενά και να μονιμοποιήσει τους ελαστικά εργαζόμενους.

Την κάλυψη των κενών και τη μονιμοποίηση του προσωπικού, παράλληλα με άμεση υποχρεωτική ένταξη όλων των ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων της Δράμας στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαιτεί και η ΟΕΝΓΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει το θράσος των ισχυρισμών του υπουργού.

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο πρόεδρος, Αλ. Τσίπρας, επισκέφθηκε την Παρασκευή το ΓΝ Δράμας, «να μην κάνει τον "ανήξερο"», καθώς - όπως επισημαίνει - η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας, συνολικά του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, έχει και τη δική του σφραγίδα.

Η τραγική κατάσταση έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

Την επίσκεψη Τσίπρα στο ΓΝ Δράμας σχολίασε και η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που εφάρμοσαν πολιτική με κριτήριο το "κόστος - όφελος" για τους επιχειρηματικούς ομίλους». Η ΤΕ Δράμας προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβαλε το δικό του «πετραδάκι» στη διάλυση του δημόσιου τομέα Υγείας, σημειώνοντας πως τα τελευταία 12 χρόνια αποχώρησαν 250 υγειονομικοί από το νοσοκομείο και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ μεταξύ άλλων συνέχισε την πολιτική υποχρηματοδότησης που αποτυπώνεται στους μειωμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, οι οποίοι από 13,5 εκατ. ευρώ πριν από τα μνημόνια έφτασαν σήμερα στα 7,7 εκατ.

Παράλληλα, για τις δηλώσεις Κικίλια, η ΤΕ Δράμας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα «πράγματι έχουν πρόβλημα, γιατί αγωνιούν γνωρίζοντας την κατάσταση του νοσοκομείου, αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους ακόμα και την επόμενη μέρα. Πράγματι έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του μαρμάρου, στα σούπερ μάρκετ, σε επιχειρήσεις "καινοτόμες" και "εξωστρεφείς", που τόσο θαυμάζει ο κ. υπουργός και η κυβέρνησή του, μιας και κανένας έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί για την εφαρμογή ή μη των μέτρων που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα», ενώ καταλήγοντας τονίζει πως στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των υγειονομικών του Νοσοκομείου Δράμας.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Αργά και βασανιστικά μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά από σχεδόν ένα μήνα επιθετικής αύξησης των εισαγωγών. Ομως παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε σχεδόν 100% πληρότητα οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το ΑΧΕΠΑ μπήκε χτες σε εφημερία με μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ κενές και άλλες 4 σε ετοιμότητα στη στεφανιαία μονάδα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, παίρνουν προφορική εντολή από τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, πριν βγουν αρνητικοί.

Και στο «Παπαγεωργίου» τα κενά κρεβάτια της ΜΕΘ συμπληρώνονται σχεδόν αμέσως από διασωληνώσεις στα τμήματα, ενώ εμφανίστηκε πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου, που αποδίδεται στις μικρές σωληνώσεις, το οποίο η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το αντιμετώπισε. Συνολικά, μέχρι τώρα περισσότεροι από 140 υγειονομικοί είναι εκτός μάχης, καθώς είτε νοσούν είτε είναι σε προληπτική καραντίνα και ένας από αυτούς νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Παντού, οι υγειονομικοί εξακολουθούν να δίνουν μια μάχη πέρα από τα όρια για να διασφαλίσουν τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, μέσα στον ορυμαγδό των ελλείψεων.

Στο μεταξύ, από χτες ξεκίνησε η μεταφορά των πρώτων ασθενών με κορονοϊό από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το κέντρο αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν περίπου 15 ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου» και μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά τουλάχιστον 100 ασθενών.

Στα όριά τους παραμένουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όπως στην περίπτωση των νοσοκομείων Πέλλας και Κιλκίς.

Η διοίκηση των νοσοκομείων Πέλλας (Εδεσσας και Γιαννιτσών) φαντασιώνεται μικροπολιτικά και μικροκομματικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες των υγειονομικών, ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στους υγειονομικούς και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την παροχή οξυγόνου.

Στο νομό Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να αυξάνεται, το Νοσοκομείο Κατερίνης έχει φτάσει στα όριά του εδώ και μέρες.

Την ίδια ώρα, δυσκολεύει η ανεύρεση κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς την Κυριακή απαιτήθηκε να διαμετακομισθούν 3 ασθενείς προκειμένου να διασωληνωθούν, δυο σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ένας στα Ιωάννινα, και σύμφωνα με μαρτυρία συζύγου ασθενούς με κορονοϊό, που μίλησε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, η αναμονή για να βρεθεί μια κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη έφτασε τις 27 ώρες.

Παράλληλα, πλήρεις παραμένουν οι έξι ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου νοσηλεύονται σύνολο 56 ασθενείς, 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 ύποπτα. Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, και πλέον στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται μόνο τα ελαφριά περιστατικά με Covid-19, ενώ τα σοβαρά μεταφέρονται σε περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμη Εντατική Μονάδα. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 97 ασθενείς, εκ των οποίων 70 είναι στις κλινικές Covid-19, 21 στη ΜΕΘ και 6 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ).

Στην Καβάλα, την αντίδρασή της στη μετακίνηση ενός γιατρού, θωρακοχειρούργου, στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκφράζει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας και καλεί τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να ενισχύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Καβάλας, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «με τον ρυθμό αυτό, σύντομα, δεν θα υπάρχουν πια γιατροί και νοσηλευτές να τους φροντίσουν».

Κρούσματα σε γηροκομείο στη Φλώρινα

Στο μεταξύ, άμεσα μέτρα προστασίας σε όλες τις προνοιακές δομές, σε κάθε χώρο ευπαθών και ευάλωτων ομάδων απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ με αφορμή τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε τρόφιμους γηροκομείου της Φλώρινας. Αρκετοί από τους τρόφιμους του γηροκομείου νοσηλεύονται στο ΓΝ Φλώρινας με βαριά συμπτώματα, ενώ ανάμεσα στους διασωληνωμένους είναι και ο υπεύθυνος του γηροκομείου.

Μεγάλα προβλήματα για καρκινοπαθείς και οροθετικούς

Την πλημμελή παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους καρκινοπαθείς καταγγέλλει με επιστολή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης με επιστολή του στον υπουργό Υγείας.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «την ανεπάρκεια και την ελλιπή προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία, ακόμα και στο κατεξοχήν Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το "Θεαγένειο"», για ασθενείς που «αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για το κλείσιμο ραντεβού για θεραπείες και νοσηλεία και την έμμεση προτροπή που αντιλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ογκολογικών τους περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αφού χειρουργεία αναβάλλονται και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον καρκίνο, μιας και τα ογκολογικά περιστατικά θεωρούνται επείγοντα».

Ο Σύλλογος ζητά άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και ένταξή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας με όρους δημοσίου συμφέροντος. Επισκευή και επαναλειτουργία του «Λοιμωδών» και του 424 παλιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου για ενδεχόμενο 3ο κύμα COVID. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επαναλειτουργία Προληπτικού Ελέγχου με rapid test για τους ασθενείς. Λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μεταξύ, πρόβλημα με τη νοσηλεία των οροθετικών έχει προκύψει μετά την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, όπου μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν, αφού η μονάδα μετατράπηκε και αυτή σε νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, στο πλαίσιο της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου.

Χαρακτηριστικό είναι το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη μεταφορά άστεγου οροθετικού ασθενούς που διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με πολλαπλά κατάγματα, μετά από ατύχημα. Μετά την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας, ο ασθενής έπρεπε να βγει από το νοσοκομείο, γιατί είναι αδύνατη η περαιτέρω περίθαλψή του εκεί, αν και ο ασθενής παραμένει κλινήρης.

Εγιναν προσπάθειες από την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου για εισαγωγή του ασθενούς σε κάποια ιδιωτική κλινική. Σε δύο περιπτώσεις που αρχικά δέχθηκαν, στο άκουσμα της οροθετικότητας, τελικά του αρνήθηκαν την εισαγωγή. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε βρεθεί κλινική να τον περιθάλψει.

Ολα αυτά κι ενώ σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Κατά του HIV, κάποιοι θα σπεύσουν και πάλι να πουν μεγάλα λόγια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ