ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
2η ΥΠΕ
«Ανακαλεί» άδειες ευπαθών ομάδων που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ!

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

«Οι άδειες ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού και οποιαδήποτε άλλη άδεια δύνανται να χορηγούνται προς τους αιτούντες. Δηλαδή η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να τις αρνηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση των μέγιστων υποχρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς τους πολίτες έναντι της επιδημίας». Τα παραπάνω αναγράφονται στο έγγραφο (αρ. πρ. 65829) της 2ης ΥΠΕ προς τους υπευθύνους επιστημονικής λειτουργίας Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ, με το οποίο αναιρείται η υποχρέωση προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Αυτήν τη φορά, οι ευπαθείς ομάδες που υπηρετούν σε ΚΥ και ΤΟΜΥ στερούνται την άδεια ειδικού σκοπού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο τα φούμαρα της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας και ενίσχυσης» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το θέμα αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά "μεταφέρεται" η κρατική ευθύνη για επαρκή στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας στις πλάτες συναδέλφων ακόμα και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Οπως τονίζει το Σωματείο, το εν λόγω έγγραφο παραβιάζει ακόμα και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «που ορίζει σαφώς ότι "η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης για την απομάκρυνσή τους από την αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας, οπότε και εφόσον από τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία γνωρίζει ότι ο υπάλληλος υπάγεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, τότε θα προβαίνει σε κάθε περαιτέρω ενέργεια αυτεπαγγέλτως για την απασχόλησή τους και την προστασία τους κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχετικές εγκυκλίους"».

«Ο κίνδυνος για την υγεία και ζωή των συναδέλφων είναι ακόμη μεγαλύτερος», σημειώνει το Σωματείο, «αν ληφθεί υπόψη ότι, παρά τη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις π.χ. σε γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Ταυτόχρονα, το παραπάνω έγγραφο βάζει πρόσθετα εμπόδια στη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού στους συναδέλφους με μικρά παιδιά. Αντί η κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων - όπως έγκαιρα ζητούσαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές - επέλεξε να τα κλείσει, μεταφέροντας την ευθύνη στις πλάτες των γονιών, που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου απαιτεί:

  • Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ. Να χορηγηθεί ειδική άδεια απουσίας στους συναδέλφους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να διευκολυνθούν οι γονείς.
  • Να εξασφαλισθούν επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να παρθούν όλα τα αναγκαία συλλογικά μέτρα προστασίας της υγείας ασθενών και εργαζομένων.
  • Να γίνεται συστηματικός προληπτικός μοριακός έλεγχος όλων των εργαζομένων αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αίτηση «επείγουσας έγκρισης» σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη «Moderna»

Ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 63 εκατ. και οι θάνατοι τα 1,4 εκατ.

Ξεπέρασαν χτες τα 63,1 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,466 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως, ως συνέπεια της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας και ενίσχυσης των υγειονομικών υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις.

Στην πρώτη θέση σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 13,7 εκατ. κρούσματα και 273.000 νεκρούς μέχρι χτες, ενώ οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τους 90.000, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του αφότου ξέσπασε η πανδημία και ορισμένα ιατρικά κέντρα βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους. Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς θα αρρωσταίνουν σταδιακά εκείνοι οι άνθρωποι που συγχρωτίστηκαν με φίλους και συγγενείς την Μέρα των Ευχαριστιών, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ακολουθούν η Ινδία, με πάνω από 9,4 εκατ. κρούσματα και 137.000 θανάτους, η Βραζιλία, με περίπου 6,3 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 173.000 θανάτους, η Ρωσία με σχεδόν 2,3 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 40.000 θανάτους, η Γαλλία με περίπου 2,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 52.000 θανάτους.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» αναμενόταν να καταθέσει χτες αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης 3, που δείχνουν αποτελεσματικότητα 94,1%, χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Εχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της «Moderna».

Σύμβουλοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) θα συνέλθουν στις 17 Δεκέμβρη για να εξετάσουν τα δεδομένα της έρευνας της αμερικανικής εταιρείας, ενώ θα έχει προηγηθεί ανάλογη συνεδρίαση στις 10 Δεκέμβρη για το εμβόλιο των «BioΝTech»/«Pfizer».

Οταν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση, η «Moderna» σχεδιάζει το εμβόλιό της να μεταφερθεί σε καθορισμένα σημεία διανομής στις ΗΠΑ μέσω της «Operation Warp Speed» και της «McKesson Corp», εταιρείας διανομής φαρμάκων που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η διανομή του εμβολίου της αναμένεται να είναι ευκολότερη από των «BioΝTech»/«Pfizer», διότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.

Τα δύο πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζαρ, μετά την ανακοίνωση της «Moderna».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία σχεδιάζει να εμβολιάσει τουλάχιστον 400.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αναφέροντας πως 2.500 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού έχουν εμβολιαστεί ήδη και αναμένεται συνολικά να φτάσουν τις 80.000 μέχρι τα τέλη του έτους.

Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Hetero» θα κατασκευάσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», μετά από συμφωνία με το Ταμείο Ρωσικών Αμεσων Επενδύσεων (RDIF). Επιπλέον, το Ινστιτούτο «Vector» της Σιβηρίας, που αναπτύσσει το «EpiVacCorona», το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, ανέφερε πως η ανοσία δεν θα διαρκεί για όλη τη ζωή και πως επιπλέον εμβολιασμοί θα απαιτηθούν 6-10 μήνες μετά τους δύο πρώτους και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια. Το Ινστιτούτο Vector είναι έτοιμο να παράγει έως 5 εκατ. δόσεις τον χρόνο.

Στο μεταξύ, αυτήν τη βδομάδα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε Ούγγρους γιατρούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες να παρατηρήσουν τη διαδικασία παραγωγής του «Sputnik V» και θα στείλει ποσότητα από τα εμβόλια στη Βουδαπέστη, κάτι που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της απόφασης των ουγγρικών υγειονομικών αρχών σχετικά με ενδεχόμενη χρήση του «Sputnik V» στην Ουγγαρία, τη μόνη χώρα της ΕΕ που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να παράξει και να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΠΑ
Χωρίς επίδομα και αναπηρική σύνταξη χιλιάδες ανάπηροι

Παράταση αναστολής μέχρι τις 18 Δεκέμβρη

Παρατείνεται η αναστολή στο σύνολο των συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), οι οποίες διενεργούνται στις δομές του e-ΕΚΦΑ, καθώς και κατ' οίκον, από σήμερα μέχρι και τις 18 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα ραντεβού, τα οποία αναβάλλονται, «θα προγραμματιστούν κατά προτεραιότητα και οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τη νέα ημερομηνία και ώρα εξέτασης, μετά την επαναλειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών» και «θα δοθεί παράταση στην καταβολή συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων για όσα αιτήματα παράτασης επηρεάζονται από την αναβολή των συνεδριάσεων».

Ωστόσο και αυτή η «διευκόλυνση» αφήνει απέξω χιλιάδες ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες, καθώς ήδη από το πρώτο κύμα έχουν συσσωρευτεί στις λίστες αναμονής, με τους νεοεισερχόμενους που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί να μην παίρνουν εδώ και μήνες επίδομα ή αναπηρική σύνταξη και τους παλιότερους να μην μπορούν να ανανεώσουν την έγκριση για την ανανέωση του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα είχε παρέμβει άμεσα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «χιλιάδες ανάπηροι κινδυνεύουν εν μέσω κρίσης και πανδημίας να μείνουν χωρίς το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας» και απαιτώντας: Να δοθούν κατεπειγόντως αναδρομικά σε όσους κόπηκε το επίδομα ή η σύνταξη. Να δίνονται το επίδομα και η σύνταξη αναπηρίας σε όσους κάνουν αίτηση για πρώτη φορά, για όσο κρατάει η πανδημία και καθυστερεί να εξεταστεί η υπόθεσή τους για πάνω από δύο μήνες από τους αρμόδιους φορείς.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά επιστημονικές διαβεβαιώσεις για τις πύλες απολύμανσης

Επιστημονικές διαβεβαιώσεις για την τοποθέτηση πυλών αυτόματης απολύμανσης Covid 19 στα δικαστήρια της χώρας, που περιλαμβάνουν σύστημα θερμομέτρησης, αποστείρωσης με λάμπες ακτινοβολίας UV και εκνέφωσης διαλύματος αλκοόλης ζητάει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο οφείλει να μας πληροφορήσει προηγουμένως εάν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων στην περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού και σε καταφατική περίπτωση εάν χρησιμοποιούνται αυτά τα μηχανήματα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στη Βουλή και ιδίως στα νοσοκομεία». Η Ενωση ζητάει ακόμη την τοποθέτηση ειδικών επιστημονικών φορέων για το πόσο ακίνδυνη είναι η διαδικασία για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους στα δικαστήρια που θα εκτίθενται καθημερινά στην παραπάνω διαδικασία απολύμανσης, ενώ επισημαίνει πως σε άρθρο καθηγητή Επιδημιολογίας, που μάλιστα είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αμφισβητούνταν, ενώ επισημαίνονταν και κίνδυνοι για την υγεία. Κατόπιν αυτών η Ενωση καλεί «τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας να μη συναινέσουν στην τοποθέτηση των παραπάνω πυλών αυτόματης απολύμανσης, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη μη επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ