ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Μεντεσές» των βρώμικων ευρωατλαντικών σχεδιασμών από το Μάλι έως τον Περσικό

Από τις ασκήσεις που προηγήθηκαν της «Μέδουσας»

Eurokinissi

Από τις ασκήσεις που προηγήθηκαν της «Μέδουσας»
Ετοιμη για την αποστολή ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στη χώρα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» και της «ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών».

Θυμίζουμε ότι σχετικό αίτημα υπάρχει ήδη από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας τον περασμένο Φλεβάρη, όπου μπήκαν οι βάσεις για την «αναβάθμιση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία «επικυρώθηκε» και με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, την προμήθεια από τη Γαλλία μίας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων «Mirage» κ.ο.κ.

Ηδη από το Φλεβάρη εξάλλου ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, επιστρατεύοντας τα γνωστά προσχήματα περί τρομοκρατίας αποκάλυπτε πως με απόφαση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τρέχει» «εθνική» συμμετοχή στην ευρωενωσιακή αποστολή «European Union Training Mission» - EUTM, ενώ πρόσθετε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο. Φυσικά και υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις να αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις, αλλά δεν έχουμε πάρει καμία θετική απόφαση επ' αυτού, δεδομένης της μεγάλης έντασης και της επικινδυνότητας που επικρατεί στην περιοχή αυτή», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για αποστολή και πρόσθετων δυνάμεων.

Θυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση, με αποφάσεις που απέστειλε σε υπουργεία και Διευθύνσεις το προηγούμενο διάστημα, προκήρυξε θέσεις για αποστολή πολιτικού προσωπικού στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωενωσιακών αποστολών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη άνοιξη και την επέκταση της λεγόμενης εντολής της ευρωενωσιακής αποστολής στο Μάλι, της EUTM Mali, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παρέχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force».

Τώρα, όπως σημειώνουν δημοσιεύματα στον στρατιωτικό Τύπο (doureios.com κ.ά.), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει και ένα βήμα παραπέρα, μεθοδεύοντας αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην ευρωενωσιακη αποστολή εκεί, EUTM, αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι (επιχείρηση TF TAKUBA). Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, σχεδιάζεται η αποστολή δύο αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, με σκοπό την απόκτηση εικόνας για τις επιχειρήσεις, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή του τμήματος, που σε πρώτη φάση λέγεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της γαλλικής δύναμης.

Ο κατήφορος της εμπλοκής δεν έχει τέλος, ενώ και το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει γλαφυρά ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης, που από την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζονται ως «εγγύηση ασφάλειας», αποτελούν στην πραγματικότητα εγγύηση πολύ μεγάλων κινδύνων για το λαό και αποστολών εκτός συνόρων για τις ΕΔ που καμία σχέση δεν έχουν με την αποστολή τους, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι παρά τα διάφορα προσχήματα που αξιοποιούνται, το Μάλι αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Γαλλίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Ρωσίας, αλλά και Τουρκίας κ.ά.), είναι η τρίτη χώρα σε αποθέματα χρυσού στην Αφρική και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου στο βορρά, όπου δραστηριοποιούνται γαλλικές πολυεθνικές και αναπτύσσονται οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις.

Ξεκίνησε η «Μέδουσα», σειρά παίρνει και η Σαουδική Αραβία

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ξεκίνησε χτες Δευτέρα η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα 10», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκέμβρη. Στην άσκηση, η οποία διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, αναμένεται να συμμετάσχουν και δυνάμεις από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Ηδη το Σάββατο κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα της Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX μονάδων επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου, ενώ παράλληλα αεροσκάφη της Ελλάδας και της Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.

Παραπέρα, στον απόηχο του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της υπογραφής εκεί «Ρήτρας Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει αντίστοιχη συμφωνία και με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει άλλωστε ήδη η παλαιότερη καταρχήν συμφωνία για αποστολή εκεί ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας απέναντι στο Ιράν.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η Πολυεθνική Ασκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020), που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα και η Γερμανία, καθώς και πληρώματα από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών που εκτελέστηκαν από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 σύμφωνα με ΝΑΤΟικό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, η άσκηση ενίσχυσε «τη συνδυασμένη ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ελέγχουν αμυντικά πυρά στην Ανατολική Ευρώπη» στη συνοριογραμμή δηλαδή με τη Ρωσία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αιχμές για τη Γερμανία, «ελπίδες» για την παρουσία των ΗΠΑ

Αιχμές κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Politico», παρακάμπτοντας βέβαια το γεγονός ότι οι ίδιοι την έβαλαν, μαζί με το ΝΑΤΟ, «διαμεσολαβητή» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Ενόψει και Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», ενώ, καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και παρακάμπτοντας τους πολυεπίπεδους δεσμούς της γερμανικής αστικής τάξης - αλλά και συνολικά της ΕΕ - με την Τουρκία, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση».

Οσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Ν. Δένδιας κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, «ανάλογο με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να ηγηθεί μιας "γεωπολιτικής" Επιτροπής».

Ο ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο όπως στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη (όταν και κλότσησαν το «τενεκεδάκι» παρακάτω, χωρίς να αποφασίσουν καμία κύρωση σε βάρος της Τουρκίας για όσα κάνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ), ακόμα και με την όψιμη αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» αυτή τη βδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχουν πάρει το μάθημά τους. «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια" - και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και ανταμείβεται κιόλας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ν. Δένδιας έσπευσε να αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, λέγοντας πως τόσο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. «Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτική τους παρουσία, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως με διαρροές του το ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα περί μυστικής συνάντησης του υπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Γερμανία.

Παρέμβαση Πάιατ για αγορά «F-35»

Παρέμβαση υπέρ της αγοράς από την Ελλάδα αμερικανικών μαχητικών «F-35», ώστε να ενισχυθεί η «διαλειτουργικότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και η ελληνική αεροπορία να υπηρετήσει με ακόμα πιο φονικά όπλα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, έκανε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Σπεύδοντας να διαψεύσει δημοσιεύματα που υποστήριζαν το αντίθετο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα, χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει το "F-35" για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Εχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα εξαγοράς, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα», όπως βέβαια την εννοούν οι Ευρωατλαντικοί.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «η αμυντική σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη», αναδεικνύοντας ξανά το μέγεθος της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και έκανε λόγο για προσπάθεια που γίνεται «καθημερινά» για την παραπέρα προώθησή της μέσα και από τη «μελλοντική απόκτηση του "F-35" από την Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση του "F-35" είναι μια πολυετής διαδικασία, που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών "F-16" στην έκδοση "Viper"», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ