ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Θεσσαλονίκης να δώσει στην πρώτη γραμμή τη μάχη κατά της πανδημίας
  • Αρθρο: Μια εκτίμηση της «Εκθεσης Πισσαρίδη» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις των μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
Οι φοιτητές Ιατρικής στην πρώτη γραμμή της μάχης μαζί με το λαό ενάντια στην πανδημία!

Κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Ιατρικών Σχολών όλης της Ελλάδας για συντονισμό της δράσης

Σε «θέσεις μάχης» βρίσκονται οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να συμβάλουν στο πλευρό των μελλοντικών τους συναδέλφων υγειονομικών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής κατέθεσε τη Δευτέρα τις περισσότερες από 100 δηλώσεις ενδιαφέροντος που συνέλεξε το προηγούμενο διάστημα από φοιτητές 4ου, 5ου και 6ου έτους, οι οποίοι θα συμβάλουν στη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού, δείχνοντας παράλληλα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς που δοκιμάζονται. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επίσημη ενημέρωση των φοιτητών αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούν να συμβάλουν, έχοντας εξασφαλιστεί προηγουμένως όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας όλων όσοι θα συμμετάσχουν σ' αυτήν την προσπάθεια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην πύλη του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τα μέλη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Ταξίδης και Γιώργος Μεταξάς, φοιτητές του 5ου έτους της Ιατρικής, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουν για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας.

Ο Δημήτρης Ταξίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζεται από δεκάδες φοιτητές σε σύντομο διάστημα και τόνισε πως αποτελεί παράλληλα μια έμπρακτη απάντηση «σε όλους εκείνους που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα να φορτώσουν στον ίδιο το λαό και στη νεολαία τις εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν τους ίδιους για τη διασπορά του ιού».

Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι τα όρια της πρωτοβουλίας αυτής ξεπερνούν αυτά του εθελοντισμού και δεν αποτελούν συναίνεση, αλλά κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας:

«Θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία απέχει αρκετά από μια απλή εθελοντική πράξη. Είναι κίνηση αλληλεγγύης, πρώτα - πρώτα στους ίδιους τους ασθενείς μας, στους ίδιους τους υγειονομικούς συναδέλφους που 8 μήνες τώρα έχουν ριχτεί στη μάχη πραγματικά άοπλοι από το κράτος και την κυβέρνηση.

Στεκόμαστε υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, των σωματείων και των ενώσεών τους που κάνουν λόγο για τα αυτονόητα, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλου του προσωπικού του ΕΣΥ, αλλά και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς χρυσοπληρωμένα συμβόλαια».

Πρόσθεσε πως ο Σύλλογος Φοιτητών συνεχίζει να συλλέγει δηλώσεις ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να συμβάλουν με τρόπο οργανωμένο στην τεράστια αυτή μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Μεταξάς είπε ότι με την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους υγειονομικούς, οι οποίοι «στις πιο αντίξοες συνθήκες δίνουν με αυταπάρνηση τον αγώνα για τη ζωή», οι φοιτητές δεν επιδιώκουν να αποτελέσουν «ένα προπέτασμα πίσω από το οποίο θα κρυφτεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Κάθε άλλο, η συμπόρευση και συσπείρωση γύρω από τα δίκαια αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών του ΕΣΥ είναι αυτή η οποία θα μπορέσει να δώσει τη λύση σε πολλά μεγάλα ζητήματα στα οποία η ατομική προσφορά και το μεράκι του καθενός δεν μπορούν. Προφανώς η προσφορά μας θα είναι ουσιαστική μέσα στα νοσοκομεία, αλλά κάποια ζητήματα πρέπει να τα δούμε συλλογικά, στηρίζοντας τον αγώνα των υγειονομικών».

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ πλαισιώνει την πρωτοβουλία αυτή με τα εξής αιτήματα:

  • Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία.
  • Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζόμενων και πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, που υπερβαίνουν τις 30.000.
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  • Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη, που έβαλαν λουκέτο το 2013.
  • Μέτρα για την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Ιατρικών Σχολών όλης της Ελλάδας για συντονισμό της δράσης τους.

Για πληροφορίες, στα εξής τηλέφωνα:

Μεταξάς Γιώργος, μέλος του ΔΣ (6980058186)

Ταξίδης Δημήτρης, μέλος του ΔΣ (6971736137)

Κότο Στέφανος, πρόεδρος του Συλλόγου (6986941685)

Για την ηλεκτρονική δήλωση ενδιαφέροντος:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScobf2G6naUBBBHr_Qzq-gHC81oVNC2x2F2YT3FL8RsYLy-Ig/viewform

Εξελίξεις αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στις εξελίξεις που αφορούν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφέρεται το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, καλώντας να μην ανακληθεί καμία πρόσληψη.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, «με τη διάταξη αρ. 20 του Νόμου 4452/2017, ένας μεγάλος αριθμός των πρώην συμβασιούχων διδασκόντων των ΤΕΙ της χώρας διορίστηκαν σε βαθμίδα Καθηγητών Εφαρμογών (αντίστοιχη του Λέκτορα Πανεπιστημίου). Πρόκειται για μια μερίδα διδακτικού προσωπικού που επί χρόνια, ακόμα και άνω 20ετίας, ήταν δέσμιοι διακοπτόμενων συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή κάλυπταν βασικές διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των ΤΕΙ.

Με τον ν. 4521/2018, απορροφήθηκαν διά συγχώνευσης τα πρώην ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ). Τα νέα Τμήματα απορρόφησαν όσα μέλη ΔΕΠ υπηρετούσαν και τα κατέταξαν σε βαθμίδες ΔΕΠ Πανεπιστημίου. Αυτή η διαδικασία συμπαρέσυρε όσα μέλη ΔΕΠ είχαν διοριστεί κατ' εφαρμογή ν.4452/2017, αλλά και όσους κέρδισαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και υπάχθηκαν στον ν.4452/2017 στη συνέχεια. Η διαδικασία αυτή παραμένει ενεργή έως σήμερα στο ΠαΔΑ, αλλά και στα άλλα ΑΕΙ της χώρας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Παν. Ιωαννίνων κ.ά.), που απορρόφησαν πρώην ΤΕΙ.

Τον Οκτώβριο 2020 το Γ' Τμήμα ΝΣΚ γνωμοδότησε ότι η παραπάνω διάταξη του ν. 4452/2017 ήταν μεταβατική και, επομένως, δεν μπορεί να περιλαμβάνει όσους είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μετά τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Η γνωμοδότηση μάλιστα καταλήγει ότι οι πρυτάνεις δύνανται να ανακαλέσουν αναδρομικά τις πράξεις διορισμού και ότι τα εν λόγω μέλη ΔΕΠ πρέπει να προσληφθούν σε θέσεις "εκπαιδευτικού προσωπικού αορίστου χρόνου", όταν και εφόσον αυτές οι θέσεις θεσμοθετηθούν και συγκροτηθούν στα Πανεπιστήμια, σε συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα συμμόρφωσης προς αυτήν...!

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί πλευρά της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στα ΑΕΙ, της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι άλλωστε κατεύθυνση των ευρωενωσιακών επιτελείων η ύπαρξη ενός ευέλικτου διδακτικού προσωπικού, το οποίο θα προσλαμβάνεται με αντικείμενο και χρόνους που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους σε όλες τις πτυχές λειτουργίας, στη δομή και στο περιεχόμενο σπουδών των ΑΕΙ. Ανοίγει επίσης τους ασκούς του Αιόλου, για να εγκαινιαστούν και να γενικευτούν οι απολύσεις στα ΑΕΙ, να προχωρήσει παραπέρα η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής Γιάννης Δελής, καλώντας να παρθούν μέτρα ώστε:

-- Να μην ανακληθεί καμιά πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των διδασκόντων που υπηρετούν στις βαθμίδες Λέκτορα και Λέκτορα Εφαρμογών. Να διατηρηθούν ακέραια όλα τα εργασιακά δικαιώματα που συνεπάγονται αυτές οι θέσεις, ως προς τη μονιμότητα, τα μισθολογικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες εξέλιξης.

-- Να προκηρυχθούν άμεσα και νέες θέσεις ΔΕΠ στο ΠαΔΑ και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική σχέση εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας των ΑΕΙ.

Για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή την περίοδο της πανδημίας» οργανώνει η Πρωτοβουλία φοιτητριών - φοιτητών του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, αύριο, Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 7.30 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, και η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ