ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιλολογία» για το πότε θα αρθεί το lockdown, αλλά τσιμουδιά για τα αναγκαία μέτρα

Eurokinissi

Να μετατοπίσει τη συζήτηση στο χρόνο και όχι τον τρόπο που θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση.

Την ώρα που κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού δεν έχει παρθεί σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους δουλείας, αλλά ούτε ουσιαστικής ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση καλλιεργεί αναμονή για άρση του lockdown, «σβήνει και γράφει ημερομηνίες», ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σεναριολογία για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ενδεχομένως την Παρασκευή.

Το γαϊτανάκι αυτό συνεχίστηκε και χτες με σεναριολογία, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, μπόλικες συστάσεις για «λίγη υπομονή» ακόμη, που πηγαίνουν χέρι χέρι με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι το επερχόμενο εμβόλιο θα εξαφανίσει ως διά μαγείας την πανδημία και άρα δεν υπάρχει η ανάγκη άλλων μέτρων.

Χτες στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν μίλησε για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ανακίνησε το θέμα αναφέροντας πως «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Εχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτήν τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο βέβαια αρνούνται έως και σήμερα να ενισχύσουν.

111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι

111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.199 ήταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον χτεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων είναι 2.517 (από 635 την 1/11), με διάμεση ηλικία τα 80 έτη. 596 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, εκ των οποίων 12 (2%) είναι 18 - 39 ετών, 262 (44%) 40 - 64 ετών και 322 (54%) άνω των 65 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470.

Από τα 2.199 χρεσινά κρούσματα 538 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 413 στην Αττική, 112 στη Λάρισα, ενώ 29 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 85 στην Πέλλα, 81 στη Δράμα, 72 στην Ξάνθη, 70 στη Μαγνησία, 66 στην Ημαθία, 56 στις Σέρρες, 55 στην Καβάλα, 44 στην Πιερία, 43 στην Κοζάνη, 41 στη Ροδόπη, 40 στη Χαλκιδική, 35 στο Κιλκίς κ.λπ. 27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, φρακαρισμένες ΜΕΘ/ΜΑΦ

Στο μεταξύ, μεγάλη αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων - παρότι μια βδομάδα «πίσω» - διαπιστώνει η 25η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19, η οποία αφορά το διάστημα 19 έως 25 Νοέμβρη.

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά, σε 87,7(από 54,1 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (25/11), η Ελλάδα με 174,1 θανάτους Covid ανά 1 εκατ. κατοίκους «σκαρφάλωσε» στην 77η θέση στον κόσμο (από 89η στην προηγούμενη έκθεση και 100ή στις αρχές του μήνα).
  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 597(από 480), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση 87% (από 79%). Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 99% και στην Αττική 83%.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.185 (από 2.674 στην προηγούμενη έκθεση). Στις 19/11 καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια τιμή, 3.227 κρούσματα, και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μείωση, με ημερήσιες τιμές κάτω από 2.600 κρούσματα.
  • Ποσοστό περίπου 28% - 30% των κρουσμάτων αφορά τη Θεσσαλονίκη, 18% - 19% την Αθήνα και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 42 έτη.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα μειώθηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 19.529 (από 21.526).
  • Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 20 μέρες (από 17 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ των θανάτων μειώθηκε σε 13 μέρες (από 16).
  • Ο δείκτης Rt στις 27/11 διαμορφώθηκε σε 1 για την επικράτεια και για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε 0,9 για την Περιφέρεια Αττικής.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνονται η εξάπλωση και η κούρσα για το εμβόλιο

Ξεπερνούν τα 63,6 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,474 εκατ. οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο από την πανδημία, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται όσο φονικό και το πρώτο, αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν έχουν λάβει όλους αυτούς τους μήνες επαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας, ούτε ενίσχυσαν τα δημόσια συστήματα Υγείας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο επικεφαλής ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Μάικ Ράιαν, δεν μπόρεσε να παραβλέψει πως τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών έχουν οργανωθεί με γνώμονα το «κόστος» και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, στο βόρειο ημισφαίριο τα κράτη διαχειρίζονται τα συστήματα Υγείας τους «σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους» και τώρα ο κόσμος «πληρώνει το τίμημα». «Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων Υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%», είπε, προσθέτοντας: «Ετσι, τώρα δεν υπάρχει αυτή η επιπλέον χωρητικότητα και δυνατότητα στα συστήματα Υγείας, αφού η Υγεία θεωρείται κέντρο κόστους στην οικονομία μας, ως αγωγός ανάπτυξης, ή ως παράγοντας που κρατάει πίσω την οικονομία».

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 13,9 εκατ., ενώ τουλάχιστον 274.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν απότομα τις επόμενες μέρες εξαιτίας των εκατομμυρίων Αμερικανών που ταξίδεψαν για την αργία των Ευχαριστιών. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας (πάνω από 90.000). Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προειδοποίησε ότι οι ΜΕΘ στην πολιτεία θα έχουν εξαντληθεί έως τα μέσα Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε πως το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσουν οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να δοθεί έγκριση. Το εμβόλιο της «Moderna» ενδέχεται να ακολουθήσει μία βδομάδα αργότερα, αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες, οι «Pfizer» και «BioNTech» κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες «Amgen Inc», UCB SA και «Takeda Pharmaceuticals Inc» ξεκίνησαν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της «Amgen» (για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της «Takeda» και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορονοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολισμός για να κρυφτεί η ανάγκη για μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συζήτηση περί άρσης του lockdown:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί για αποπροσανατολισμό τη συζήτηση και τα σενάρια για την άρση του lockdown, προκειμένου να κρύψει την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα, ειδικά για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την ασφαλή επαναλειτουργία κρίσιμων χώρων, όπως είναι τα σχολεία. Ουσιαστικά να συζητείται το πότε και όχι το πώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ