ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κινήσεις επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος

O δολοφονηθείς επιστήμονας και πολιτικός Μοχσέν Φαχριζαντέχ
O δολοφονηθείς επιστήμονας και πολιτικός Μοχσέν Φαχριζαντέχ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και σκοτώθηκε το πιθανότερο από Ισραηλινούς, στις 27 Νοέμβρη, φαίνεται πως δίνει νέα ώθηση σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούσαν με τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χτες στη Βουλή ψηφίστηκε από 251 βουλευτές (σε σύνολο 290) νομοσχέδιο που επιδιώκει την επιτάχυνση ενίσχυσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και την απομάκρυνση από ορισμένα βασικά σημεία της διεθνούς Συμφωνίας του 2015, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η ουσιαστική εφαρμογή της, τουλάχιστον από ΕΕ και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πλην των ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ιράν να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% και να αποδεσμευτεί από άλλους όρους που περιλαμβάνονται στη διεθνή Συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν αποκαταστήσει σε τρεις μήνες την πρόσβαση του Ιράν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον προβλέπει πως θα απαγορεύεται στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μετά την πρώτη ανάγνωση και ψηφοφορία στη Βουλή, θα ακολουθήσει η ψήφιση κατά άρθρο και μετά αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» ώστε να καταστεί νόμος του κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανάρτησε μήνυμα σε έξι γλώσσες στο Τουίτερ, απαιτώντας από την ΕΕ να καταδικάσει απερίφραστα τη δολοφονία του Ιρανού επιφανούς φυσικού και να σταματήσει την τακτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Ενημερώνοντας, όπως τόνισε, «την υφήλιο» για την «τρομοκρατική εγκληματική πράξη» κατά του Ιρανού επιστήμονα, απαίτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της επίθεσης.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συμφωνία για ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συμφωνία για τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου που θα επιτηρεί την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν χτες Ρωσία και Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις βασικές αρχές λειτουργίας του κοινού τουρκο-ρωσικού κέντρου. Εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να λειτουργήσει το κέντρο το συντομότερο δυνατό», λέει το ανακοινωθέν, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Το σχετικό μνημόνιο είχε υπογραφεί στα μέσα Νοέμβρη, με την Τουρκία να διεκδικεί να βρίσκεται σε αζέρικα εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να το απορρίπτει. Επίσης, η Τουρκία είχε υποστηρίξει τότε πως το κέντρο αυτό θα δημιουργούνταν σε σημείο που θα επιλεγόταν από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Οπως σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, Ρωσία και Τουρκία θα έχουν ισότιμη εκπροσώπηση στο κοινό κέντρο ελέγχου, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά πως το κέντρο θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί καθάρισαν από νάρκες περιοχή στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, και την περιοχή κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου Σούσα - Λισογκόρσκι. Αναφέρεται ακόμη πως έχουν δημιουργηθεί ρωσικά σημεία παρατήρησης κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον διάδρομο Λατσίν που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία. Η περιοχή Λατσίν αποτελεί πλέον αζέρικο έδαφος, μετά και τις τελευταίες συγκρούσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή κρατουμένων και σορών μεταξύ των δυο πλευρών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συνεχίζεται η κόντρα στις σκληρές διαπραγματεύσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Εργαζόμαστε σκληρά για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που παραμένουν και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας», διαβεβαίωσε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τα σκληρά παζάρια που εξελίσσονται εδώ και μερικές μέρες, ενώ απομένουν λιγότερο από τέσσερις βδομάδες μέχρι να εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, δεν απέκλεισε (στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης) την πιθανότατα «ταραχώδους» Brexit, διαβλέποντας πως τα παζάρια με την ΕΕ εξακολουθούν να «σκαλώνουν» στο θέμα της αλιείας, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν τη μελλοντική σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών.

Από την άλλη, Γάλλος αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του κάλεσε το Λονδίνο να αποσαφηνίσει τις θέσεις του και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί μια «συμφωνία κατώτερου επιπέδου».

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, που εκτίμησε ότι ακόμη και μέσα σε αυτήν τη βδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκέμβρη, είναι εφικτή μία συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα απαιτηθεί πολιτική βούληση για να συναφθεί η συμφωνία και υπάρχουν οι επιλογές... Σε τελική ανάλυση, ευελπιστώ ότι θα μπορέσει να γίνει αυτό στο τέλος αυτής της βδομάδας», ανέφερε ο Μάρτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Irish Times».

Προετοιμασίες για «άτακτο» Brexit

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Χτες ξεκίνησε μία ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών (Βρετανών και αλλοδαπών από χώρες της ΕΕ) ότι από την Πρωτοχρονιά του 2021 τα πράγματα αλλάζουν. Σταματούν οι ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ ΗΒ - ΕΕ για τους κατοίκους και των δύο πλευρών. Οι πολίτες χωρών της ΕΕ που μένουν και εργάζονται στη Βρετανία εδώ και χρόνια, θα πρέπει μέχρι τέλη Δεκέμβρη να συμπληρώσουν αιτήσεις διαδικτυακά ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Οσοι πολίτες χωρών της ΕΕ θέλουν να εργαστούν στο ΗΒ από το Γενάρη και έπειτα, θα πρέπει να εκπληρώνουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις: Αριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικά προσόντα, εξασφάλιση εκ των προτέρων εργασίας με εισόδημα ετησίως άνω των 25.000 στερλινών. Επίσης ενημερώνονται και οι Βρετανοί που μένουν σε χώρες της ΕΕ ότι θα πρέπει από το 2021 να επιστρέφουν στην πατρίδα τους ανά τρεις μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη διαμονή τους σε χώρα της ΕΕ.

Από τις διαδικασίες που αφορούν τη διαμονή και τη μετακίνηση εξαιρούνται οι Ιρλανδοί πολίτες, καθώς ΗΒ και Ιρλανδία ανήκουν στην «Κοινή Περιοχή Ταξιδίων».

Λουκέτο και σε άλλη αλυσίδα λιανικής

Την ίδια ώρα, οι περιορισμοί στην κίνηση και τη λειτουργία επιχειρήσεων στο ΗΒ προκαλούν διαδοχικά λουκέτα σε αλυσίδες λιανικής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χτες ανακοινώθηκε ότι κλείνουν πολλά καταστήματα της αγγλικής αλυσίδας «Debenhams», με είδη ρουχισμού, υπόδησης και καλλυντικών.

Τα πολυκαταστήματα «Debenhams» είχαν ιστορία 242 ετών στις βρετανικές αγορές και απασχολούν 25.000 προσωπικό στη Βρετανία. Το κλείσιμο υποκαταστημάτων αναμένεται να ρίξει στην ανεργία πάνω από 12.000 υπαλλήλους.

Την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι έκανε αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα η εταιρεία «Arcadia Group» του δισεκατομμυριούχου Φίλιπ Γκριν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτρόπαιη πράξη που υπηρετεί επικίνδυνους στόχους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του Ιρανού διαπρεπούς επιστήμονα, Dr. Μοχσέν Φαχριζαντέχ, και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, στις 27 Νοέμβρη 2020 πλησίον της Τεχεράνης.

Η αποτρόπαιη αυτή πράξη υπηρετεί πολύ επικίνδυνους στόχους. Οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου, στρέφεται κατά του λαού του Ιράν και των άλλων λαών της περιοχής.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα και στους οικείους του».

ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Ευρωπαϊκά και ρωσικά κεφάλαια για την ολοκλήρωσή του

ΜΟΣΧΑ.--

Μετά την προσωρινή αναστολή και την επιβράδυνση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ο όμιλος «Gazprom» και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που συμμετέχουν στο έργο, προχώρησαν στη χρηματοδότηση σχεδόν ολόκληρης της κατασκευής, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση της «Nord Stream 2 AG» (εταιρεία διαχείρισης του αγωγού).

«Ο αγωγός "Nord Stream 2" υποστηρίζεται με χρηματοδότηση σε πλήρη εμβέλεια και διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια και οικονομική υποστήριξη για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου. Σχεδόν το 100% των απαιτούμενων κεφαλαίων έχουν ήδη παρασχεθεί από τους μετόχους και τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές», αναφέρει η εταιρεία.

Ο «Nord Stream 2» προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγών με συνολική μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη βόρεια Γερμανία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 94% της κατασκευής του, η οποία είχε ανασταλεί στα τέλη του 2019 όταν η ελβετική εταιρεία τοποθέτησης σωλήνων «Allseas» σταμάτησε να συμμετέχει λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ.

Χτες ανακοινώθηκε πως ρωσικό εφοδιαστικό πλοίο, που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση αγωγών κατά την ολοκλήρωση του αγωγού, έφυγε από το λιμάνι του Καλίνινγκραντ και μπήκε στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την εταιρεία η κατασκευή του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με ένα χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας των κυρώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ